Norja Raha road trip

Budjettipostaus: paljonko Norjan road trip maksoi?

Kuten aiemmillakin reissuilla, pidin myös Norjassa tarkkaa kirjanpitoa siitä, mihin euroni (tai oikeastaan kruununi) kuluivat. Raapustimme reissukaverini kanssa orjallisesti kaikki ostokset ja kortinvingutukset ylös yhteiseen, Norjan budejttia varten perustettuun WhatsApp-ryhmään.

Mihin sitten kulutimme (kaikki) rahamme road tripillä? Lähinnä liikkumiseen eli dieseliin ja junalippuihin. Alla vielä tarkempaa listausta siitä, paljonko kymmenen päivän Norjan reissu autolla lopulta kustansi.

Junaliput Rovaniemi-Pasila: 283,00 euroa

Ei hätää – halvemmallakin varmasti pääsee! Olimme vain aivan liian myöhään liikkeellä, ja se kostautui lippuostoksilla. Meillä ei ollut kovin tarkkaa aikataulua, joten pystyimme onneksi siirtämään reissua lippujen saatavuuden mukaan. Alunperin meidän oli siis tarkoitus kulkea Rovaniemelle ja sieltä takaisin junalla, mutta Rovaniemen suuntaan ei enää ollutkaan saatavilla autojunalippuja. Niinpä päätimme (pakon sanelemana) ajaa parin pysähdyksen taktiikalla Norjaan ja hypätä vasta kotimatkalla autojunan kyytiin.

Onnistuimme säästämään junalipuissa useamman kympin pienellä kikkailulla. Ostimme siis autopaikkalipun vain kaverilleni, kun itse taas ostin huomattavasti halvemman opiskelijalipun. Mikäli olisimme lisänneet autolippuun kaksi matkustajaa, loppusumma olisi ollut huomattavasti kalliimpi. En tiedä, jumittivatko VR:n sivut jälleen kerran vai mikä oli homman nimi, mutta jostain syystä autolippulaisena ei voinut valita mitään ”erikoislippua”.

Polttoaine: 286,00 euroa

Ennen reissua luimme kauhutarinoita siitä, miten Norjassa olisi vaikeaa löytää huoltoasemia ja että polttoaine olisi kaikkialla järkyttävän hintaista. Kerrankin meillä kävi tuuri, sillä saatoimme todeta moiset pelottelut turhiksi: huoltoasemia tuli vastaan tasaisin väliajoin eikä dieselin hinta ollut Suomen hintatasoon verrattuna mitenkään erityisen kallista. Ostimme kuitenkin varmuuden vuoksi Suomen puolelta 20 litran dieselkanisterin. Tälle hätäavulle ei onneksi ollut käyttöä reissun aikana, ja tyhjensimmekin kanisterin tankkiin vasta paluumatkalla juuri ennen Rovaniemen junaan loikkaamista.

Ajoimme kymmenen reissupäivän aikana yhteensä reilut 3000 kilometriä. Hassua, miten äkkiä sitä tottuu kaikkeen, sillä melko pian meistä alkoi tuntua, etteivät viiden tunnin ajomatkat oikeastaan olleet edes pitkiä. Yritimme hoitaa ajot pois alta aamuvarhaisella ja iltamyöhällä, jotta päiviin jäi tarpeeksi seikkailuaikaa.

Ruoka: 178,92 euroa

Heti alkuun minun on pakko tehdä aaltoja ja soittaa fanfaareja reissukaverini puolesta. Hän paneutui retkieväisiimme aivan uskomattomalla tarmolla ja mielenkiinnolla: sain ennen reissua valmiin listan, johon oli koottu jokaiselle päivälle aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Kaverini oli laskenut kalorit ja pussittanut esimerkiksi aamupalapuurot grammalleen pieniin Minigrip-pusseihin. Lisäksi hän käytti paljon aikaa ja vaivaa muun muassa jauhelihojen ja Nyhtiksen kuivattamiseen.

Itse olen melko huoleton ruokailujen suhteen, joten arvostin suuresti kaverini näkemää vaivaa. Onneksi en ollut yksin reissussa, sillä olisin muuten vetänyt kymmenen päivää pelkällä tee ja varrasleipä + Koskenlaskija -kombolla ja olen melko varma, ettei tuollaisella ruokavaliolla kyllä olisi kovinkaan montaa huippua jaksettu valloittaa.

Ostimme kaikki ruokatarvikkeet Suomen puolelta – ja hyvä niin. Siinä, missä saatoimme dieselin kohdalla päästä suhteellisen halvalla, ruokatarvikkeet liikkuivat aivan toisissa hinnoissa. Pari kertaa nappasimme tankkauksen yhteydessä Norjan puolelta jotain pientä purtavaa, ja se näkyi jättimäisenä laskuna kassalla. Reissun ajan menimme pitkälti perusaineksilla: aamupalalta ja iltapalalta löytyi puuroa, Pilttiä, (surullisen kuuluisia) varrasleipiä Koskenlaskijalla ja teetä. Lounas ja päivällinen taas sisälsivät usein Nyhtistä tai jauhelihaa ja tomaattikastiketta sekä couscousta tai riisiä.  Ostimme myös muutaman valmiin ”pussiretkiruuan”, jotka toivat mukavaa vaihtelua ja helppoutta ruuanlaittoon.

Yöpyminen: 130,00 euroa

Olimme liikkeellä teltan kanssa, mutta saimme silti kulutettua yöpymisiin jonkun verran rahaa. Suomen puolella yövyimme menomatkalla sekä Oulussa että Levillä hotellissa, ja Norjan puolella yöpymiskustannuksiin kuului pari telttapaikkaa matkailualueilta. Periaatteessa olisimme voineet yöpyä Norjan luonnossa lähes missä tahansa ilmaiseksi, mutta toisaalta olimme taas valmiita maksamaan sähköstä, lämpimästä vedestä ja vesivessasta. Yhden yön nukuimme myös sympaattisessa pikkumökissä, sillä olimme koko päivän kestäneen patikoinnin ja vesisateen jäljiltä niin väsyneitä ja kylmissämme, että halusimme päästä jonnekin muualle kuin autoon tai telttaan kuivattelemaan.

Pysäköinti: 25,00 euroa

Pysäköintikulut tulivat Suomen puolelta, Oulusta ja Leviltä, sillä Norjan puolella emme joutuneet kertaakaan maksamaan pysäköinnistä. Lofooteilla oli muutamia maksullisia parkkipaikkoja, mutta niiden läheltä löytyi usein myös ilmaista parkkitilaa. Tietulleista sen sijaan ei ole vielä(kään) kuulunut mitään, joten niitä en voi tähän erikseen listata.

YHTEENSÄ: 902,92 euroa, josta oma osuuteni oli 451,46 euroa

Jo ennen matkaa sovimme, että kaikki kulut laitetaan puoliksi, ja linjauksemme piti koko reissun ajan. Tiedän, että hieman paremmalla suunnittelulla olisimme varmasti päässeet halvemmalla, sillä kuten jo aiemmin totesin, Norjassa olisi voinut majoittua myös ilmaiseksi. Myös ruokaostoksissa olisi helposti pihistämisen varaa, mutta meille taisi iskeä jonkinlainen paniikki juuri ennen Norjan rajaa ja yritimme ahtaa auton täyteen ruokaa (, joista suurimman osan sitten raahasimme reissun jälkeen takaisin koteihimme, haha). Miltä rahankäyttömme vaikuttaa? Minkälaisilla budjeteilla te muut olette (auto)matkailleet Norjassa? Loppuun vielä muutama kuva maailman söpöimmistä sarvipäistä, joihin törmäsimme etsiessämme yöpymispaikkaa Blåvatnetin läheltä.

(11) Kommentit

 1. Ihana reissu teillä ollut! Itsekin on tullut paljon reissattua autolla lähinnä juuri pohjoismailla. Tuo dieselin hinta Norjassa itseänikin aluksi hieman jännitti, mutta lopulta kustannukset olikin yllättävän alhaiset. Muuten on sujunut reissut ongelmitta, mutta tänä kesänä Lapissa syöttöpumppu sanoi itsensä irti ja siinä hieman meni suunnitelmat ja aikataulut uusiksi.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos! Kiva, että joku muukin on sitä mieltä, ettei polttoaineen hinta Norjassa nyt niiiiiin paha ollut 😀 Oi apua, joku tollainen auto-ongelma kesken reissun olis kyllä pahin painajainen – olen niin käsi kaikkien menopelien kanssa. Plus tuollaiseen kuluisi varmasti paljon aikaa, ja se pakottaisi muuttamaan suunnitelmia.

 2. Varsin maltillisilla kuluilla selvisitte, kun Norja ei todellakaan ole mikään ihan budjettikohde, varsinkin jos yöpyy hotelleissa ja syö ravintoloissa. Tuollainen automatka telttamajoituksineen onkin hyvä tapa tehdä pienen budjetin matka Norjaan.
  Onpa sulla huikean tarkka kaveri! Aika huikeaa noinkin tarkka ruokasuunnittelu! Itse en tee tuota edes patikoidessa, vaan luotan, että ruokailumahdollisuuksia tulee tarvittaessa vastaan ja jos ei tule, niin sitten syödään vaikka pähkinöitä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep! Veikkaan, että mikäli olisimme yöpyneet hotelleissa ja syöneet ulkona, olisi loppusumma ollut hyyyyvin paljon suurempi 😀 Nyt oli tarkoitus nauttia Norjan luonnosta, ja siihen auto + teltta -yhdistelmä sopi loistavasti!

   Heh, Nea todellakin panosti ruokiin ja ruokailujen suunnitteluun! Itsekin olen huomattavasti ”huithapelimpi” ruokien kanssa, mutta pakko myöntää, että raskaiden patikkareissujen jälkeen oli erittäin jees, että ruuat oli valmiiksi mietitty ja punnittu! 😀

 3. Olette kyllä edullisesti saaneet kokonaisuuden! Voi, miten ihailtavan tarkasti ystäväsi onkaan suunnitellut matkaruokanne. Itsekään en noin tarkkaan kykenisi/vaivautuisi, mutta olisihan tuollainen valmistautuminen luksusta!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kyllä vain! Kuten ylempänä kommentoin, oli aika huikeaa raskaiden patikkareissujen jälkeen, että ruoka oli valmiiksi mietitty ja pussitettu – ei nimittäin aina olisi oma energia riittänyt, jos siinä vaiheessa olisi pitänyt lähteä miettimään lähintä ruokakauppaa ja sen jälkeen vielä pohtia, että mitä sitä haluaisi mahdollisesti syödä 😀

 4. Joku vuosi sitten kierreltiin viikko vain Lofooteilla – kulut olivat (kahdelta) n. 3 600 euroa (https://meriharakka.net/2016/08/06/viikko-lofooteilla-mita-maksoi/) kun matkustustyyli oli ihan toinen: lentäen Bodöhön/Bodöstä, vuokra-auto alle, hyvät hotellit ja ruuat ravintoloissa. Maksoimme myös Lofooteilla johonkin kylään sisäänpääsymaksun, joka sekin on ihan ok, jos käyttävät rahat miljöön ylläpitämiseen.
  Sen ohella, että haluamme matkustaa mukavasti, niin mukana matkoillamme on yleensä myös paikallisten yrittäjien tukeminen ja paikalliseen ruokaan tutustuminen, mutta onneksi tapoja matkustaa on monia ja jokainen voi valita itselleen sopivan 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, meillä on ollut ihan erilaiset reissut jo lähtökohdiltaankin, ja se näkyy tietysti hinnassa 🙂 Meille tämä oli ensimmäinen reissu Norjassa ja halusimme panostaa luontoelämyksiin, patikointiin ja valokuvaamiseen. Ehkä vielä jonain päivänä turreillaan Norjassa enemmän, yövytään hotelleissa ja syödään ulkona 🙂

 5. Halvalla kyllä pääsitte! Eipä tullut itse kuluja taaskaan listattua, mutta koska yövyttiin hotellissa eikä esimerkiksi ollut mitään eväitä matkassa ja käytiin valassafarilla, niin kertyihän niitä kuluja selvästi enemmän, mutta pyrittiin suosimaan edullisia hotelleja ja myös syömään edullisesti, niin ei tuollakaan tavalla siitä mahdottoman kallis reissu tullut ja itse olin odottanut, että majoitukset ja ruoka olisivat olleet vielä kalliimpia, samoin diesel.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Voi että! Valassafari oli meilläkin mielessä, mutta korona vissiin vaikutti niiden tarjontaan, eivätkä ne lopulta oikein sopineet meidän aikatauluihimme 🙁 Seuraavalla kerralla on kyllä pakko päästä sinne! Näittekö paljon valaita?

 6. Andenesin ja Vesterålenin valasretkillä suunnataan Bleik Canyonin syvänteeseen, jossa kaskelotit viihtyvät. Kaskelotit siis ovat retkin pääkohde. Joskus matkalla voi nähdä myös miekkavalaita. Meillä kesti Bleik Canyonilla muutama tunti ennen kuin kaskelotteja nähtiin, mutta sen jälkeen niitä näkyikin useampia, parhaimmillaan jopa samaan aikaan! Miekkavalaita ei näkynyt. Tuolla on yksi kuva tuosta valassafarista: https://www.matkallamissamilloinkin.com/matkavuosi-2020-kuvina/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *