Alanya Turkki

Lähtisinkö enää Deturin pakettimatkalle?

Surullisen kuuluisa Detur, josta moni matkailija on varmasti lukenut viimeisen puolen vuoden aikana enemmän ja vähemmän mairittelevia juttuja? Haksahdin ostamaan halvan pakettimatkan Turkkiin. Ensimmäinen ja viimeinen pakettimatkani – ja toivottavasti myös ainoa kerta, kun tarvitsee olla Deturin kanssa tekemisissä. Matka oli alusta loppuun asti yhtä varmistelua, vääntöä ja stressiä, enkä kokemani perusteella voi suositella kyseistä matkatoimistoa kenellekään.

Instagram-seuraajat tietävätkin, ettei loma mennyt ihan putkeen, ja tiedän myös, että moni odottaa aiheen tiimoilta postausta. En jaksanut ihan kaikesta Instagramin puolella kertoa, sillä matkaan mahtui myös monta hyvää hetkeä (niistä lisää seuraavissa postauksissa), mutta alusta asti oli selvää, että haluan avautua aiheesta ihan kunnolla täällä blogin puolella. Mielestämme pakettimatka oli nimittäin kaikkea muuta kuin helppo ja rentouttava. Päinvastoin, alusta asti sai olla varmistelemassa asioita ja pitämässä omia puoliaan, ettei tullut aivan jyrätyksi tai huijatuksi…

Mutta pidemmittä alkuhöpinöittä, tässäpä kauhun hetket ja jännitysmomentit tiivistetysti pähkinänkuoressa:

1. Perutaanko loma?

Ensimmäinen jännityksen aihe oli tietenkin se, järjestettäisiinkö koko matkaa ollenkaan. Mikäli on seurannut uutisointia tai Deturin some-kanavia (, joissa on joko estetty kommentointi kokonaan tai poistetaan kommentteja ahkerasti) tietää, että lentoja on tänä keväänä peruttu ja siirrelty mielivaltaisesti. Niinpä mekin jännitimme ihan kalkkiviivoille asti, perutaanko loma kokonaan. Ei peruttu, mutta rehellisesti näin jälkeenpäin sanottuna en tiedä, olisiko se ollut yhtään paha juttu.

Lue myös:

2. Kusetetaanko rahastuksessa?

Melko pian saavuttuamme Turkkiin selvisi, ettei Deturille kelpaa maksuvälineeksi muu kuin käteinen – ja senkin pitäisi olla euroissa. Mitään muuta mahdollisuutta ei ollut, ja kun kysyin korttimaksamisesta, minulle vastattiin, ettei se olisi mikään vaihtoehto. Kuitit kirjoitettiin tietenkin käsin, ja niiden kanssa sai olla melko tarkkana, että tiedot, summat ja sovitut asiat menivät oikein. Esimerkiksi varausnumerot (, jotka jossain vaiheessa osoittautuivat elintärkeiksi) unohtuivat oppaalta turhan helposti… Kuiteilla piti myös olla koko ajan todistelemassa jotain (joko päivämääriä tai sovittuja summia), joten jo matkan alussa opin, että kaikista kuiteista kannatti ottaa kuva.

3. Mihin hotelliin pääsen – tai joudun?

Aivan kuin kaikessa edellä mainitussa ei olisi jo ollut jännitettävää tarpeeksi, jouduimme myös stressaamaan hotellimme puolesta. Jo alusta asti opas ja kuskit ihmettelivät, mistä hotellista oikein puhun, ja kun näytin varausvahvistusta (, jossa näkyy hotellin osoite) kaikki pyörittelivät päätään. Ei ollut kovin luottavainen olo. Ikuisuudelta tuntuva bussimatka ei helpottanut oloa, ja vielä enemmän kurkkua kuristi siinä vaiheessa, kun saavuimme päätepysäkille ja olimme yhä bussissa ilman tietoa siitä, oliko varaamaamme hotellia edes olemassa – ja jos ei olisi, niin mihin majoittuisimme.

”Odottakaa tässä, käyn kysymässä tästä hotellista”, opas huikkasi ja jätti meidät pilkkopimeään, keskelle katua matkatavaroinemme. Muutaman minuutin kuluttua hän palasi ja sanoi, että voisimme majoittua vaikka täällä. Kun kyselimme alkuperäisestä hotellistamme, meille kerrottiin, ettei sitä oltu vielä avattu. Kuukauden päästä sitten, kun paikalla olisi enemmän turisteja. Ja että oli oikeastaan ihan sama, kummassa hotellissa sitä majoittuisi, kun molemmilla kerran oli sama omistaja. Tämä oli erittäin mukavaa saada tietoonsa pitkän päivän ja jatkuvan stressitilan jälkeen. Opas ei ymmärtänyt kiukkuamme lainkaan. ”Nythän kaikki on ihan hyvin, okei?”

Hotelli ei ollut ollenkaan sitä, mitä odotimme. Eikä se muistuttanut yhtään sitä hotellia, jonka olin alunperin varannut. Rehellisesti sanottuna huone oli melko hurjassa kunnossa: kylpyhuoneessa oli hometäpliä (, joita kuulemma oli myös muiden huoneissa), osa kaappien kahvoista oli mennyt poikki, parvekkeen ovea ei saanut lukkoon, meillä ei ollut peittoa huoneessa (ja huone ylipäätään kylmeni aina yöksi, eikä lämpötilaan voinut mitenkään vaikuttaa) eikä vessakaan vetänyt. Sekä terassin ovi että ulko-ovi olivat molemmat niin väljiä, että tuntui kuin ovet olisivat olleet koko ajan auki: äänet kuuluivat todella hyvin ja olo oli turvaton. Kaiken kruunasi oksennus hississä, jonka siivouksessa ei pidetty mitään kiirettä. Yrjö kulki hississä ylös alas koko yön, eikä sen siivoaminen ollut aamullakaan ensimmäisenä kenenkään tehtävälistalla.

Emme myöskään olleet lennoltamme ainoita, joiden hotellia oli vaihdettu. Osa oli saanut tietää vaihdoksesta ennen matkaa, osalle asia valkeni lentokentällä bussiin noustessa ja sitten olimme me, jotka saimme vasta hotellin pihalla tietää, minne olemme menossa. Loppujen lopuksi tuntui, että vähemmistöä olivat ne, jotka pääsivät hotelliin, jonka olivat alunperin varanneet. Mehän päädyimme lopulta vaihtamaan hotellia omaan piikkiimme, sillä emme halunneet nukkua enää ainuttakaan yötä Deturin nuhjuisissa huoneissa.

Detur tarjosi ainoana vaihtoehtona hotellin vaihtoa toiseen samanlaiseen. Vaihdot eivät nekään olleet yksinkertaisia, sillä tuntui, että niissä mentiin naamakertoimen ja sen perusteella, miten kovasti jaksoi pitää oikeuksistaan huolta. Me emme halunneet enää yhtään ylimääräistä draamaa, joten muutimme kokonaan pois. Tämän ei pitänyt vaikuttaa mihinkään, mutta toisin kävi…

4. Mistä kaikesta hotellissa pitää maksaa ekstraa?

Hotellimme oli kolmella (tai kahdella, hieman lähteestä riippuen) varustettu, mutta mitä sillä oikeastaan sai? Ei ainakaan vessapaperia tai saippuaa. Juttelin muiden matkalaisten kanssa, eikä heilläkään mennyt yhtään sen paremmin. Vessapapereista oli velotettu ekstraa (halvemmalla sai kaupasta), kahvin- ja vedenkeittimestä joutui maksamaan ylimääräistä vuokraa, eikä kaikkiin sänkyihin kuulunut automaattisesti peittoja tai vuodevaatteita. Kun naiset olivat käyneet kysymässä, miksei yhdessä sängyssä ole lainkaan petivaatteita, oli ensimmäinen vastaus ollut, ”ettei Turkissa käytetä niitä ollenkaan”, mutta kun naiset olivat jatkaneet kärttämistä, respan työntekijä oli antanut heille yleisavaimen ja käskenyt lähteä tutkimusmatkalle, ”jos vaikka jostain löytyisi jotain”. Naiset olivat tonkineet kaappeja ja varastotiloja ja vihdoin viimein saaneet kerättyä kaiken tarvittavan. Useammalle suomalaiselle oli myös järkytys, ettei huoneissa ollut kunnon peittoja. Osalla ne oli piilotettu kaappeihin, osalta ne puuttuivat kokonaan. Ja kysyttäessä vastattiin, että ”Turkissa kukaan ei käytä peittoja”.

Palatakseni vielä vessapaperi-tapaukseen. Meiltä siis loppui eräänä iltana vessapaperi kokonaan, joten mieheni joutui menemään respaan ja kysymään, saisiko yhden rullan. Ilmeisesti se oli liikaa pyydetty, sillä sen sijaan, että olisimme saaneet uuden rullan, respahenkilö hakikin vessapaperin yleisestä vessasta. Puoliksi käytetty, osittain märkä rulla ei ehkä ollut se, mitä olimme kuvitelleet saavamme, mutta siihen oli tyytyminen, sillä muutakaan ei ollut saatavilla.

5. Mitä syön ja miksei allergikkoja ole huomioitu mitenkään?

Elämäni ensimmäinen all inclusive. Ajatuksena, ettei tarvitsisi käyttää aikaa ravintoloiden metsästykseen, vaan voisi keskittyä enemmänkin keräämään kokemuksia. Mitä saimme? Todella huonoilla ja lyhyillä ajoilla olevia ruokailuja. Kaikista pahinta tässä kuitenkin oli se, että ruokailuissa ei ikinä tietänyt, mitä suuhunsa laittoi. Yhdenkään ruuan yhteydessä ei ollut lappua tai minkäänlaista tietoa siitä, mitä ruoka sisälsi tai mitä ne ylipäätään olivat. Moni ruuista oli myös aikamoista mössöä, joten niistä oli mahdotonta silmämääräisestikään päätellä, mitä ne sisälsivät. Onneksi meillä kummallakaan ei ole allergioita, joiden puolesta tarvitsisi pelätä, mutta olisihan se ollut kiva tietää, mitä suuhunsa laittaa…

Yksi suomalaispariskunta joutui syömään kaikki ruokansa muualla, sillä naisella on hengenvaarallinen kala-allergia, joten mitään riskejä ei saa ottaa. Lisäksi ”juomapakettiin” kuului todella vähän juomia, ja nekin olivat vähän mitä olivat: välillä juomia sai koneesta (ja ne maistuivat siltä miltä pitikin), välillä niitä taas kaadeltiin avatuista pulloista, joiden etiketit eivät todellakaan olleet sitä, mitä tilattiin… Maku oli myös vähän niin ja näin, ja olen varma, että yhdessä tilaamassani Spritessa oli viinaa mukana…

6. Päiväretket – huolitaanko minua mukaan ja järjestetäänkö niitä ylipäätään?

Seuraavaksi päästäänkin Deturin tarjoamiin retkiin, jotka nekään eivät (ainakaan tällä reissulla) menneet ihan nappiin.

Me varasimme matkan Pamukkaleen perjantaille. Lähdön piti olla aamulla kello 3.15. Vaihdoimme hotellia edellisenä päivänä, ja ennen vaihtoa varmistelimme moneen kertaan, että saammehan yhä osallistua etukäteen varatuille ja maksetuille retkille. Ei pitänyt olla ongelmaa, mutta toisin kävi. Heti, kun olimme vaihtaneet hotellia, meille soitettiin, että perjantain retki oli peruttu. Kysyimme syytä, mutta emme sellaista saaneet: ”Sitä ei nyt vaan tule”. Kysyin, oliko muita reissuja tulossa, ja opas kertoi, että seuraava retki olisi sunnuntaina. Sanoin, että voisimme tulla siihen. ”En oikein suosittele, kun teidän pitää lähteä maanantaina kotiin. Tulee liian rankkaa”, opas selitti ja näin tyrmäsi tulomme retkelle täysin. Rivien välistä olin lukevinani, ettei meitä haluttu mukaan – luultavasti juuri hotellin vaihdosta johtuen. Eikä tässä vielä kaikki. Meidän käskettiin mennä hetimmiten takaisin vanhalle hotellille hakemaan rahamme reissusta takaisin. Ihmettelimme kiirettä, mutta opas sanoi, että meillä oleva Pamukkale-kuitti pitäisi hävittää hetimmiten. Niinpä me sitten siirsimme päivän ohjelmaamme, kipitimme aiemmalle hotellillemme (, jossa ei tiedetty asiasta mitään) ja selvitimme asiaa. Pienen väännön jälkeen saimme lopulta rahamme ja he kuittinsa. Oudointa tässä oli, että hotellin työntekijä ihmetteli isoon ääneen, miksemme halunneet enää lähteä seuraavan päivän retkelle. Hän ei ollut kuullut peruutuksesta mitään – ja mekin epäilimme, oliko retkeä todella peruttu.

Lauantaina meille soitettiin, että ”saatte sittenkin osallistua sunnuntain retkelle, kun niin kovasti sinne haluatte”. Tarjous tuntui jonkinlaiselta armopalalta, ja koska meillä oli ollut tähän mennessä jo niin paljon ongelmia Deturin kanssa, päätimme jättää retken väliin. Ei mikään helppo päätös, sillä olisimme todella halunneet päästä käymään paikassa. Mutta emme tässä vaiheessa kaivanneet enää yhtään lisää stressiä ja vääntöä matkatoimiston kanssa.

Jälleen emme olleet ainoita, joilla oli ongelmia retkiensä kanssa. Kuulimme, että yhdeltä parilta retki oltiin peruttu viime metreillä. Syynä tähän oli kuulemma se, että kyseistä retkeä (, jota mainostettiin meille niin suosittuna, että lähtöjä oli joka päivä) ei järjestetty kuin vain joka toinen viikko. Herää kysymys, eivätkö oppaat todella tienneet, että retkeä järjestettiin näin harvoin. Ja miksi retkeä järjestetään vain joka toinen viikko, kun lähtökohtaisesti Detur myy Turkkiin vain viikon pituisia paketteja?

7. Puhuuko retkillä kukaan englantia? Mitä kaikkea retket oikein sisältävät?

Vaikka Pamukkalen retki peruttiinkin, pääsimme sentään alkuviikosta osallistumaan parille retkelle (näistä lisää myöhemmissä postauksissa). Kummastakin retkestä oli esitteessä kerrottu hieman ympäripyöreästi, eikä niistä ollut esimerkiksi tarkempaa aikataulua olemassa. Lähtöajankohtia saatiin varmistaa viime hetkille saakka ja retken varsinainen ohjelmasisältö oli selvillä oikeastaan vasta sitten, kun oltiin takaisin hotellilla.

Ensimmäinen ongelma oli se, ettei meillä ollut retkillä minkäänlaista opasta mukana. Kielitaidottomat kuskit hakivat meidät hotellilta, ja sen jälkeen olimme täysin heidän armoillaan. Meille ei kerrottu retkistä yhtään mitään, ajelutettiin vain paikasta toiseen. Olimme aina ihan pihalla siitä, mitä seuraavaksi tapahtuisi tai miten meidän tulisi toimia. Kuskit eivät myöskään osanneet kertoa meille kohteista juuri mitään, sillä heidän kielitaitonsa oli olematon. Myös moni retkeläisistä oli luullut, että mukana olisi suomen kielen taitoinen opas, joten jouduin toisinaan toimimaan myös tulkkina matkustajien ja oppaan välillä.

Kielimuurin lisäksi hampaidenkiristystä aiheutti myös retkien sisältö. Usein nimittäin tuntui siltä, että kaikki oheisohjelma (, kuten teehetki vuoristossa ja pysähdykset rihkamakaupoissa ja ”kavereiden” ravintoloissa) vei päivästä suurimman osan, kun taas itse retkikohteessa usein kiiruhdettiin ja aikaa annettiin todella vähän. Lisäksi hinta-asioista oltiin jälleen kerran ylimalkaisia, ja monelle tuli yllätyksenä, että retkeen sisältyvät ravintolakäynnit eivät sisältäneet lainkaan juomia. Tarjoilijat myös ovelasti ”huijasivat” meitä, sillä kaikki elimme siinä oletuksessa, että juomat oli jo maksettu retken maksamisen yhteydessä.. Heti ruokailun jälkeen tarjoilijat lähtivät jahtaamaan meitä kuitteineen ja maksupäätteineen.

Käymieni keskustelujen lopputulemana voi sanoa, että moni pettyi matkoihin ja siihen, miten ja millaisina ne myytiin.

8. Kuka viestii  ja mikä on kenenkin vastuu?

Mielestäni Detur korosti koko ajan matkailijan vastuuta: heidän tehtävänsä ei ollut viestiä oikea-aikaisesti tai oikeassa kanavassa, vaan tärkeämmäksi nousi se, että matkustajat itse ottaisivat yhteyttä ja kyselisivät asioista. Tiedonkulku ja -saanti oli siis onnettoman huonoa. Lisäksi matkustajille annettiin usein myös hyvin erilaista tietoa esimerkiksi lähtöajoista tai retkien peruutusten syistä. Oli raskasta elää epätietoisuudessa, kun kaikilla matkaajilla oli hieman eri tietoa milloin mistäkin.

Tuntui, että teimme välillä aikamoista salapoliisityötä yhdistellessämme tiedonjyväsiä, jotta hahmottaisimme laajemman kuvan. Toki meitä myös harmitti, että hotellinvaihdon myötä meistä tuli ”kakkosluokan kansalaisia”, ja alkujaankin heikohko asiakaspalvelu huononi entisestään. Tuntui, ettei meitä enää haluttu mihinkään, eikä olemassaoloamme muistettu: meitä ei ollut listoilla, emmekä saaneet vähäisintäkään tietoa mahdollisista muutoksista.

9. Kotiinlähdön aika – lennänkö Suomeen vai Ruotsiin ja miten pääsen lentokentälle?

Detur piti meitä jännityksessä aivan koti-Suomeen asti. Ensin pääsimme vääntämään siitä, milloin paluukyyti lentokentälle lähtisi. Meidän pitäisi kuulemma käydä selvittämässä asiaa vanhalla hotellillamme – he eivät voisi puhelimitse tai viestitse kertoa lähtöaikaa. Menimme hotellille, jossa käteemme tyrkättiin tanskalaisten lähtölista. Muuta ei kuulemma ollut saatavilla. Tällöin oli vasta lauantai (lähtö oli maanantaina), joten emme jaksaneet vielä edes hermostua. Tulimme uudestaan sunnuntaina iltapäivällä, jolloin meille tarjottiin taas samaa tanskalaisten listaa ja sen jälkeen kerrottiin, että kaikki suomalaiset olivat lähteneet kotiin edellisenä päivänä, eikä muita lähtöjä olisi tulossa. Tässä kohtaa alkoi ärsytyskäyrä olla jo melko korkealla, joten käskin respan henkilöä tutkimaan asiaa koneelta omista tiedoistaan. Hetken selailun jälkeen selvisi, että aamuyöstä kyllä olisi suomalaisille kyyti tarjolla Antalyan lentokentälle. Tässä kohtaa ajattelin, että jes. Vihdoin homma on hoidossa, ja voin vaan nauttia viimeisestä lomapäivästäni. Mutta arvatkaapa vaan, menikö mikään (vieläkään) putkeen? Ehei.

Ensinnäkin, listaan meille kahdelle oli laitettu lennon määränpääksi Ruotsin Lulea. Toisekseen meille ei oltu merkattu noutoaikaa hotellilta, vaikka olimme tulomatkalla maksaneet meno-paluun hotellin ja lentokentän välillä. Jälleen kerran puhelin kouraan ja selvittämään asiaa. Deturilta kerrottiin, että olimme maksaneet ja varanneet vain tulomatkan, eikä meillä näin ollen olisi paikkaa lentokenttäbussissa. Kehtasivatpa vielä väittää, että maksamamme 100 euroa kattaisi vain yhdensuuntaisen matkan. Onneksi olin ottanut kuitista kuvan ja lisäksi minulla oli tallessa WhatsApp-keskustelu, jossa Deturin opas vahvistaa, että olemme varanneet paikat myös kotiinpäin.

Meitä ei kuitenkaan oltu huomioitu kuljetuksissa, sillä seuraavaksi selvisi, ettemme pääsisi samaan bussiin muiden hotellilaisten kanssa. Olenko ainoa, josta tuntuu hassulta, että sama porukka, joka tuli bussilla lentokentältä Alanyaan ei nyt mahdukaan yhteen bussiin? Mitään kommenttia siihen, miksi he yrittivät rahastaa meiltä tuplasumman kuljetuksista, en koskaan saanut. En myöskään pahoitteluja sekoilusta ja säädöstä, jotka olivat jälleen vieneet paljon aikaa.

Deturilta luvattiin, että pääsisimme toisella bussilla, mutta se tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi olla valmiudessa 45 minuuttia muita aiemmin. Meidän tulisi myös soittaa perään, jos bussia ei näkyisi. Perus, että vastuu siirrettiin jälleen matkustajalle. Ja arvatkaa vaan, näkyikö bussia paikalla klo 2.00? Ei tietenkään. Soitimme perään samalla kun katsoimme, miten meitä puoli tuntia myöhemmällä lähdöllä lähtevät hyppäsivät oman bussinsa kyytiin. Lopulta mekin pääsimme nousemaan bussiimme kello 2.40. Hyvitykseksi vaivasta ja odotuksesta meille tarjottiin vettä tai kahvia – emme ottaneet kumpaakaan. Opas myös naureskeli, että nyt ei meillä ole kyllä reissu mennyt ihan putkeen. Really?

10. Miksei tietojani löydy lentokentältä? Miksei meille viestitä tilanteesta?

Seuraava vastoinkäyminen odotti jälleen kulman takana, nimittäin lentokentän lähtöselvityksessä. Olimme hyvissä ajoin paikalla (, mitä ihmettelin, sillä olimme hurjasti alkuperäistä aikataulua jäljessä), mutta meno tyssäsi lähtöselvitykseen. Olimme toisina jonossa, joten kuulimme, ettei meitä löytynyt matkustajaluettelosta.  Deturin puolelta asiasta ei viestitty mitään (opas seisoi jonon etupäässä), ja moni olikin ihmeissään, mikä hommassa kestää. Kun aikaa oli kulunut lähes tunti, opas päätti alkaa arpomaan passeja ja matkustajia. ”Jospa jonkun passi toimisi.” Toisella yrittämällä meidän nimemme löytyivät listalta (ja vieläpä matkalla Helsinkiin eikä Luleaan), joten pääsimme jatkamaan matkaa. Muutamilla muilla ei ollut yhtä hyvä tuuri, sillä heidän tietojaan ei koskaan löytynyt. Niinpä he tulivat koneeseen viimeisinä ja istuivat yksittäisille vapaille hajapaikoille, joita lentokoneessa oli. Tässä kohtaa jonotusta oli takana jo päälle toista tuntia, joten hermot olivat ymmärrettävästi kireällä. Edelleenkään meille ei kerrottu Deturin tai lentoyhtiön puolesta mitään – ihmettelimme vain, miksi kone seisoo yhä paikoillaan. Kaikki viestintä oli matkustajien kuulopuheiden ja arvailujen varassa…

Juuri ennen lähtöä lentoyhtiö kertoi vielä rikkoneensa erään suomalaismatkustajan matkalaukun (tulivat oikein henkilökohtaisesti näyttämään kuvia rikkoutuneesta laukusta). Vihdoin pääsimme matkaan. Lähtö oli aikamoista ryminää ja räminää, mutta mitään muuta emme odottaneetkaan. Se, mikä yllätti, oli ettei lentoemännillä ollut vaihtorahaa, vaan he kulkivat pitkin käytäviä huhuillen, pystyisikö joku rikkomaan setelejä pienemmiksi. Itse en saanut vaihtorahoja ostoksistani ollenkaan, kun sopivaa kolikkoa ei löytynyt. Eipä se 50 senttiä missään tuntunut, lähinnä vaan huvitti: tämäkin vielä?

Kun sitten lopulta laskeuduimme vauhdilla Helsinki-Vantaalle, osa matkustajista taputti railakkaasti. Ei kuitenkaan onnistuneelle laskeutumiselle vaan sille, että olimme vihdoin Suomessa ja matkakaaos oli takana.

Lopputulos: lähtisinkö uudestaan?

Vastauksena otsikon kysymykseen, ei, en lähtisi. Enkä kokemani perusteella voi suositella Deturia yhtään kenellekään. Ymmärrän, että matkustaessa aina sattuu ja tapahtuu, mutta mielestäni yrityksen toiminta oli monessa kohtaa vähintäänkin epäilyttävää. Lisäksi ärsytti, että pakettimatkalla, joita mainostetaan helppoina ja turvallisina, sai stressata alusta loppuun asti ja olla joka päivä selvittelemässä tai varmistelemassa jotain asiaa. Viestintä asiakkaiden suuntaan oli heikkoa, joten kaikki oli omasta aktiivisuudesta kiinni ja lomasta kului yllättävän paljon aikaa puhelimella oloon tai vanhalla hotellilla juoksemiseen.

Samaan aikaan lomalla kanssamme oli reissaajia, jotka olivat matkustaneet Deturin kautta useita kertoja. Kuulemma palvelun taso on laskenut kuin lehmän häntä: ennen retkillä oli kunnon (suomenkieliset) oppaat mukana, nyt ei ketään. Olimme aika lailla oman onnemme nojassa retkillä, joissa mukana oli usein (vain vaivoin) englantia mongertava kuljettaja. Kuljettaja ei myöskään puhunut mitään ylimääräistä, joten monet kohteista, joihin menimme, jäivät kokonaan ilman selitystä. Googlettelin kohteita parhaani mukaan, mutta olisihan se ollut hienoa kuulla, mihin ollaan menossa…

Tämän avautumisen jälkeen olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisia kokemuksia teillä on Deturista tai pakettimatkoista ylipäätään? Onko homma toiminut vai oletteko saaneet (meikäläisen tapaan) ennemminkin harmaita hiuksia?

(52) Kommentit

 1. En lähtisi pakettimatkalle, mutta se ei ole johtunut siitä, että olisin pelännyt tuollaista kokemusta. Nautin itsenäisestä matkailusta niin paljon, ja luulen, että se sopii minulle parhaiten. Uskon kuitenkin, että tuo sinun kokemus tuosta pakettimatkasta on lähellä maailman kamalinta, ja uskon, että keskimäärin ne tosiaan ovat helppoja ja turvallisia.

  Mistä tuo ensimmäinen kuva muuten on otettu?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, mekin ollaan ehdottomasti enemmän omatoimimatkailijoita 🙂 Tää oli tällainen kokeilu, ja nyt voidaan todeta, että pakettimatkat ei sovi meille millään lailla. Halutaan kuitenkin mennä ja tulla vapaasti, eikä meitä kiinnosta kaikki ylimääräinen ja pakollinen ohjelma, joita retkiin ja kuljetuksiin on lisätty.

   Kaikki postauksen kuvat on otettu Alanyasta 🙂

   1. Harri says:

    Millä lailla on pakollista osallistua pakettimatkojen retkiin tai kuljetuksiin.Pakettimatkoilla ei ole pakko osallistua mihinkään jos ei halua.Omatoimimatkojen suosiana kyllä tiedät sen nyt vain täytyi saada haukkua pakettimatkat.Jos lähtee haukkumaan pakettimatkoja kannattaa tehdä se rehellisesti.Tuollainen ylipitkä romaani ei ole uskottava liekö edes mahdollista.Molemmista matkoita on itselläkin kokemuksia.Omatoimimatkoista on tehty myös pitkiä tarinoita,eikä nekään aina päättynyt onnellisesti.

  2. Roosa says:

   Millä lailla pakettimatkalla ei muka voi matkustaa itsenäisesti?? Luuletko, että siellä ollaan oppaan kanssa koko ajan käsi kädessä? Itse olen ollut lukemattomia kertoja pakettimatkalla ja mennyt ja tullut kohteessa kuten itse tykkään. Hotelli ollut 99 % parempi kuin jos olisin muualta varannut omatoimisesti.

   1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

    Ai eikö siellä olekaan henkilökohtaista avustajaa jokaiselle? 😉 Tarkoitin lähinnä sitä, että me tykätään vaihtaa hotellia ja kaupunkia/aluetta, joten siksikin on kiva, ettei ole sidottu yhteen hotelliin. Usein myös retket ym. on joustavampaa sopia jonkun erillisen matkanjärjestäjän kanssa. Tai näin mä ainakin ajattelen tän kokemuksen jälkeen 🙂

    1. Harri says:

     Kyllä pakettimatkalainen voi kohteessa valita retken keneltä haluaa tai vuokrata auton retkeensä. Ja vaikka yöpyä retkellä jossain missä haluaa.Ei tarvi olla tekemisessä matkatoimiston kanssa.Lentokentältäkin voi mennä hotelliin taksilla ja päinvastoin tai vuorata auton.Ei pakettimatka sido juurikaan mihinkään jos ei halua.Lennotkin suoria eikä turhia
     ja tsressaavia notkumisia ruuhkaisilla kentillä.Eikä toi henkilökohtainen avustaja kommentti ollut aikuismainen.Pakettimatkat,kuin myös omatoimimatkat voi mennä pieleen jos on noin huono tuuri.Itselläkin esim. joskus tyttären matkalaukku jäi New Yorkiin,kun tultiin sieltä Dallasiin.Matkantoimiston suoralla lennolla Helsingistä sekin vuorokauden kestävä härdelli olisi vältetty.

   2. Tatjana says:

    Oltiin Detur-matkalla kesäkuun alussa 2022 Kreetalla, Georgiuopolissa. All inclusive matka maksoi 198 euroa per hekilö. Meitä oli 4 matkustajaa.
    Meille annetut hotellihuoneet oli hirveät. Maksoin 175 euroa ja vaihdoin huoneen hääsvittiin, joka oli toisessa rakennuksessa, siisti ja tilava. Hotellin ruoka oli hyvää. Retkiä ostettiin kadulta.
    Deturin bussikuletus kentältä hotellille ja takaisin toimi hyvin. Ei valittamista. Matka meni hyvin.
    Varasin matkan Deturilta syksylle 2022 hintaan 98 euroa. Kohde -Turkki. Tämän postauksen luettuani jännityksessä odotan miten siinä käy.

 2. Tätä lukiessani mietin, ettei se voi olla totta 😅. Eihän sellaisia matkanjärjestäjä ole olemassa… Mutta näköjään tähän maailmaan mahtuu mitä vaan. Kokemus sekin. Onneksi olette vihdoin takaisin Suomessa, ja toivottavasti reissukuumenne ei ole laskenut.

  Samaan hengenvetoon meinaan pyytää teitä tänne Uzbekistaniin. Tänne ei pakettimatkoja vielä järjestetä, mutta meillä täällä on meneillään kova yritys käynnistää niitä (Uzbekistanin matkailun lautakunta on asialla). Suomalaisista turisteista vastaan itse, joten tiedän jo nyt millainen hotelli tulee olemaan, mitä ruokailut tulevat sisältämään ja minkälaiset ohjelmiston olisin teille tarjoamassa 😁.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No juu, nyt on pakettimatka koettu! Ja voin vaan todeta, ettei ikinä enää…

   Reissukuume ei kaikesta huolimatta laskenut yhtään mihinkään, joten mielellämme tullaan Uzbekistaniin! 😀 Onkin meille ihan uusi maa, joten kiinnostaa kovasti!! Ihana idea 🙂

 3. Huhhuh mikä reissu. Ihan kuin jostain huonosta komediasta.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, tää ei monilta osin mennyt ihan nappiin… Toki hyviäkin hetkiä oli ja ehdittiin nähdä ja kokea paljon kaikkea hienoa 🙂 Niistä lisää myöhemmin.

 4. Aivan henkeä pidätellen luin postauksen, saitte nyt ainakin pohjanoteeraus kokemuksen! 😀 seuraavat reissut tuntuukin sitten helpoilta!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No, kokemuksen ainakin 😀 Ja näin mekin uskotaan! Mikään ei tunnu tän jälkeen enää hankalalta tai haastavalta!

 5. KV says:

  Jutusta ei käynyt hotellin nimeä ilmi, mutta hotelli Kleopatra Beach oli vastaavanlainen homekassa, jota jokaisen Alanyassa kävijän kannattaa ehdottomasti välttää.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ei ollut kyseinen hotelli, mutta valitettavasti samaa kuullut muiltakin 🙁 Me ei tosiaan enää toista matkatoimiston hotellia lähdetty testaamaan, vaan otettiin suosiolla (ja omalla rahalla) aivan toisenlainen – eikä kyllä jouduttu pettymään! 🙂

   1. Harri says:

    Yhdestä asiasta olen kanssasi samaa mieltä,että deturin matkoille en koskaan mene.Vielä painotan,että pakettimatkan voi ostaa myös vain lentomatkan ja hotellin.Halutessasi Kaiken muun voit viettää täysin omatoimisesti mihinkään ei ole pakko osallistua. Voi kierrellä vuokra-autolla skootterilla tai kävellen,ja olla missään tekemisessä pakettilaisten kanssa muuta kuin lentokentällä.Joissain kentillä voit senkin osittain välttää maksamalla lounge paikka.Pakettimatkoista voi tehdä ihan hyvän omatoimimatkan,jos on halua ja uskallusta.Eikä niistä ole edes pakko toisille kertoa,jos ei halua.

 6. Aivan käsittämätöntä touhua. Olen lukenut uutisia noista Deturin sekoiluista ja matkojen perumisista, mutta tämä menee jo täysin yli ymmärryksen. Omatoimisesti varattu hotellikin on paljon helpompi vaihtaa, jos ongelmia tulee.
  Itse olen saanut rahat takaisin jo sillä, että huoneessa ei ollut luvattua parveketta ja kerran sillä, kun luvattua pääsyä uima-altaalle ei ollut. Rahat tuli luottokortille ja vaihdoin vain paikkaa.
  Valmismatkassa pitäisi sentään saada jotakin extraa ja helppoutta vastineena sille, että maksaa enemmän.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mäkin törmäsin juuri ennen lähtöä noihin uutisiin ja aloin sitten lukea matkustajien kokemuksia. Yllättävän vähän tuntui kellään olevan mitään positiivista sanottavaa kyseisestä toimistosta – ja sekös sitten aiheuttikin viime hetken jännitykset täällä päässä 😀 Olin jo varma, että lennot perutaan tms.

   Joo, no me ei enää jaksettu lähteä tappelemaan hotellijutuista. Todettiin vaan, että parempi vaihtaa ”omaan piikkiin” ja valita hotelli, joka on oikeasti viihtyisä ja toimiva. Käytiin katsomassa naapurihotellia yhtenä päivänä (meitä kierrätettiin hotellin tiloissa ja huoneissa), joten tiedettiin mitä ostettiin. Eikä todellakaan kaduttu! 🙂

   Ja aivan samaa mieltä valmismatkojen helppoudesta ja pienestä ekstrasta. Tässä ei kyllä ollut kumpaakaan 😀

  2. Nieminen Maaria says:

   Detur myy asiakkailleen huippuhalpoja lomamatkoja enemmän kuin heillä on sitten lopulta resursseja edes toteuttaa. Peruuttavat sitten suurimman osan varatuista matkoista vain muutamia viikkoja ennen ja valehtelevat syyksi *liian vähäisen kysynnän”. Samaan aikaan kuitenkin ilmoitetut hotellit ovat aivan täyteenvarattuja ja on myöskin aika vaikea kuvitella, etteikö suomalaisten kesäloma-aikaan olisi tarpeeksi matkustajia esim. Kreetalle Kreikkaan. Detur haalii asiakkaita makselemaan heille matkoista, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa ja palauttelee maksuja pettyneille asiakkaille sitten joskus myöhemmin. Näin lainataan asiakkailta näppärästi rahaa homman pyörittämiseen. Toivottavasti tällainen asiakkaiden huijaaminen saadaan pian loppumaan. Monet ovat saaneet taas pitkän tauon jälkeen mahdollisuuden lähteä etelänlomalle, mutta Detur onnistuukin toiminnallaan pilaamaan aika monen perheen kesälomasuunnitelmat.

 7. Aivan uskomatonta toimintaa! 😡Meinaatteko reklamoida nyt kotiin päästyänne?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kerrottiin jo paikan päällä, mikä hommassa on meidän mielestä pielessä – ja sen jälkeen tosiaan tarjottiin kahvia tai vettä hyvitykseksi 🙂 Täytyy varmaan vielä raapustaa joku sähköpostikin, vaikken tiedäkään, auttaako se mitään.

 8. Marika says:

  Hei, olimme itse vasta Alanyassa Deturin matkalla. Lento oli myöhässä, mutta onko sen niin väliä, kun lomalle päästään. Huomasimme saman, että hotellin sängyssä oli vain ohuet peitot, mutta kun huoneen kaappeja tutkittiin, niinhän sieltä yläkaapista löytyikin ihan oikeat peitot. Mitä muuta huomattiin meidän matkalla. Jotenkin tuntuu, että osa suomalaiset ovat lukeneet liikaa uutisia siitä `kuinka huono matkatoimisto Detur on` . Osalla tuntui olevan mieliala semmoinen, että mitähän keksisi valitettavaa kun eihän matkatoimisto voi olla hyvä kun siitä puhutaan niin paljon huonoa. Meidän kokemukset. Alanyassa kausi aluillaan, joten kaikki ei todellakaan ollut valmiina. Mutta loma oli ihana, kokemuksia kertyi, kysymällä sai tietoa. Ai niin , ja ne retket. Käytiin itsekin. Eli oppaan linja-autossa jakamassa infossa oli pieni tietoisku retkestä. Lisäksi kyllä selvästi mainittiin mitä retken maksuun kuuluu. Eli meillä esim. oli lounas kuuluu hintaan, juomat lisämaksusta. Ruoka: jouduimme itse tiedustelemaan all inclusive ruoan sisällöstä allergioiden vuoksi. Ja meillehän selvisikin siinä, että maassa maan tavalla. Eli siellä ei ollut tapana kirjoitella mitä ruokiin kuuluu, mutta koska esim meille se tieto oli tärkeää, niin kokki tuli keittiöstä kertomaan meille mitä mikäkin ruoka sisältää. Hauska kokemus ja tuli sellainen tunne että saatiin palvelua. Ihme homma, meidän reissulla oli monta tyytyväistä lomailijaa mukana, olisipa kiva joskus päästä kuulemaan myös heidän kokemuksia. Mutta valitettavasti taitaa olla niin, että ollaan vähän sellaista kansaa, negatiiviset kokemukset kyllä jaetaan mutta positiiviset pidetään itsellä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että teidän reissunne oli onnistunut! Mun mielestä on tärkeää, että tuodaan molempia puolia esiin 🙂 Uskon, että meillä oli äärettömän huonoa tuuria alusta loppuun, eikä tämä varmasti ole sitä ”perus Deturia” kuitenkaan. Olen kuitenkin bloggaajana sellainen, että jaan kokemukseni, olivatpa ne sitten hyviä tai huonoja. En tiedä, oletko lukenut blogiani enempää, mutta täältä löytyy myös hehkutuspostauksia aina, kun koen, että niihin on ollut aihetta 🙂

   Meiltä ei löytynyt hotellin kaapeista kuin yksi peitto, ja tosiaan tällä muulla seurueella ei petivaatteita ollut ollenkaan. Ja jep, ymmärsimme kyllä, että kausi on vasta alkamassa, mutta esim. hotellien kiinniolot ja vaihdot olivat sellaisia, että ne olisi varmasti voitu tiedottaa etukäteen – aivan, kuten monen muun kohdalla oli tehty. Me vaan jäätiin totaaliseen tiedotuskatveeseen ja se aiheutti närkästystä.

   Mun oli pakko myös tarkistaa toi infolappunen, ja totta! Siellä oli erikseen maininta, etteivät juomat kuulu retken hintaan. Tämä on siis puhtaasti meidän moka, ja jäänyt huomioimatta lappua lukiessa. Mitä taas tulee ruokien merkintään hotelleissa, niin tosta olen eri mieltä. Käytiin parissa muussakin Alanyan hotellissa, ja niissä oli kyllä selkeästi merkattu (monella eri kielellä), mitä ruoka oli / sisältää. Tässä siis lienee eroavaisuuksia enemmänkin hotellien välillä 🙂

   Kyllä meidänkin matkalla oli tyytyväisiä tyyppejä – he olivat juuri niitä, joiden hotelli ei ollut vaihtunut, kuljetukset olivat kunnossa eikä retkien kanssa ollut ongelmaa. Moni oli Deturin matkassa ties kuinka monetta kertaa peräkkäin. Me ei vaan kuuluttu näihin, sillä kaikki oli alusta asti aikamoista säätöä 😀

 9. Hei, minun piti vastata tähän artikkeliin, joka oli mielestäni alusta loppuun keksitty. Työskentelin suomen kielinan oppaana 6 kuukautta deturissa Jätin työni loukkaantuneena ja vihaisena Kaikki vieraani tuntevat minut vain yhdellä sanalla MERHABA. En työskentele enää deturille ja olen todella, todella vihainen, mutta se ei estä minua kirjoittamasta totuutta. Se mitä tämä nainen kirjoitti, on täyttä valhetta. On kyseenalaista, onko Detur hyvä yritys, mutta tämä ei tee kaikkea totta Deturista. Tarkoitukseni ei ole puolustaa deturia, se ei ole minun asia, mutta minun oli vastattava sellaisiin sepitelmiin ja maani ja kansani herjauksiin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ikävää, että työsuhteesi Deturin kanssa on tullut päätökseen ilmeisen ikävissä (?) merkeissä :/ Tässä postauksessa olen käsitellyt meidän kokemuksia ja fiiliksiä, enkä suinkaan tarkoita, että koko Turkki olisi maana huono tai turkkilaiset jotenkin epäluotettavaa kansaa 😀 Meillä nyt vaan oli monen asian kanssa älyttömästi säätöä ja sekaannusta, joten se vaikutti mielipiteeseemme yrityksestä ja pakettimatkoista.

 10. Itse olen hankkinut vaan kerran paketti matkaan, kun juniori oli 10v. Oli helppoa olla resortissa ja saada lentokenttäkyydit ilman säätöä. Minulla ei ollut Detur vaan Apollomatkat. Kaikki meni onneksi putkeen. Sittemmin olen järjestänyt itse lennot ja hotellit.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Apollomatkoista kuulin monelta kehuja Turkissakin 🙂 Eli kyllä niitä onnistuneita pakettimatkojakin on olemassa 🙂 Mutta väitän silti, että mulle/meille sopii paremmin itse järjestetyt lennot ja hotellit 🙂

 11. Tämähän kuullostaa ihan kuin aikoinaan TSS:n kanssa tekemämme matka Marokkoon! Toki tiesimme vähän mitä odottaa, mutta oppaan aggressiivinen lisämyynti kyllä vähän yllätti: jos ette osta illallispakettia, niin kuolette nälkään! No ei kuoltu, kaikkialta löytyi mahdollisuus illalistaa muutenkin.
  Deturilla vietimme viikon Tunisiassa joitakin vuosia sitten, toki siis ennen pandemia-aikaa ja kaikki toimi ihan kivasti, retketkin. Eli en kyllä tunnistanut sitä Deturia tästä – mutta ehkä tilanne nyt pandemian jälkeen on joillekin matkatoimistoille niin haastava, että hommat ovat ihan levällään. Mutta eipä tällaiset kokemukset tilannetta ainakaan paranna.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Apua, aikamoiselta elämykseltä kuulostaa tuo teidänkin Marokon matka 😀

   Meidänkin paluulennolla oli paljon tyytyväisiä matkustajia! Heillä oli tosiaan hotellit pysyneet samoina, kuljetukset onnistuneet ja retket (, jos niillä edes kävivät) olivat olleet sovittuna ajankohtana. Moni kuitenkin sanoi myös, että ennen pandemiaa asiat olivat olleet monelta osin paremmin ja hommat sujuneet jouhevammin. Toivotaan, että saavat hommat kuntoon ennen sesongin alkua!

 12. No huhhuh, mikä kauhujen matka 😀 Saanko udella, että paljonko maksoitte tästä ilosta?

  Jokunen viikko sitten bongasin Deturin mainosti mulle vegaanisia hotelleja Alanyassa. Vähän teki mieli lähteä testaamaan, mutta tuon teidän kokemuksen jälkeen voi olla, että jää käymättä.. 😅

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Koko tämä riemu maksoi reilut 600 euroa. Ei siis ollut edes mikään alle satasen halpamatka 😀 Heh, suosittelen ainakin miettimään pariin kertaan ennen kuin teet varausta 😉

   1. LA says:

    Tuo loppusumma 600 e kahdelta all inclusive -matkasta kuulostaa kyllä halvalta! Kirjoitit, että ”Kehtasivatpa vielä väittää, että maksamamme 100 euroa kattaisi vain yhdensuuntaisen matkan”. Oikea summa on kai 50 euroa, koska Detur veloittaa lentokenttäkuljetuksista 25 e /henk. Ruumaan menevistä matkalaukuista lentoyhtiön veloitus on 25 e /henk.

    1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

     Eihän se kallis ole, mutta ei kuitenkaan 99 tai 149 euron super halpamatka, kuten moni täällä ajatteli. Niitä oli jonkin verran myynnissä keväällä. Ja tuo hinta-asia on juuri niin kuin kirjoitin 🙂 Maksoimme 100 euroa, ja ensin sanottiin, että se riittää vaan yhteen suuntaan. Onneksi oli (jälleen kerran) kuitti tallella.

   2. Kokemattomuus says:

    Ymmärtääkseni tämä oli ensimmäinen kokemuksesi pakettimatkasta ja ensimmäinen ulkomaanmatkasi EU:n ulkopuolelle. Mielestäni blogikirjoituksesi kertoo enemmän sinusta ihmisenä ja defensseistäsi sekä kokemattomuudestasi matkaajana kuin valmismatkoista tai Deturista, ja on ikävää lukea kun suosittelet muille “ainakin miettimään pariin kertaan ennen kuin teet varausta”. Tuo haiskahtaa jo halpamaiselta kostolta ja totaaliselta ymmärtämättömyydeltä, miten pahasti koronapandemia runteli matkailualaa (mm. Matkavekan konkurssi) ja miten paljon vaaditaan työtä että sektori pääsee taas jaloilleen.

    Jos asiakas ostaa turistisesongin ulkopuolella superhalvan valmismatkan kahden tähden hotelliin ja valittaa kun majapaikka ja palvelutaso ei vastannutkaan, alun alkaen täysin epärealistisia mielikuvia, kuvitelmia ja odotuksia, siitä on turha syyttää matkanjärjestäjää.

 13. No siis ei voi muuta sanoa, kuin että omg! Olen ollut joskus pakettimatkoilla mutta ei ne kyllä todellakaan ollut tuollaisia. Kyllä jotain vastuuta matkanjärjestäjän täytyisi ottaa jos myydään jotain muuta kuin saadaan. Se, että teidän varaamanne hotelli ei ollut vielä auki, ei todellakaan ole ok. Silloin asia hyvitetään laittamalla teidät mieluiten vähän parempi tasoiseen hotelliin. Väkisinkin nyt tulee mieleen, että jos Detur toimisi näin amerikkalaisille asiakkaille, niin oikeudessa oltaisiin alta aika yksikön ja korvauksia olisi tulossa (kauheaa, että edes sanon näin.. ehkä olen amerikkalaistunut.. ha ha).

  Mutta tunnistan tuon mitä sanoit noista retkistä, eli että viedään jonnekin tuttujen kauppoihin ja ravintoloihin, ja se varsinainen retkiaika meneekin sitten siihen. Me törmäsimme tähän samaan Egyptissä paikallisten järjestämällä retkellä ja nyt vasta myös Meksikossa. Se oli tosi ärsyttävää! Oppaat saavat niissä paikoissa provikat myynneistä. Siinäkin mielessä kunnollisen matkanjärjestäjän retkillä voi luottaa, että niissä pääsee viettämään aikaa varsinaisessa kohteessa.

  Mutta jään odottamaan muita Turkin postauksiasi. Olen ollut Turkissa kolmesti ja tykkäsin kovasti. Olisi kiva mennä vielä takaisin!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, toi hotellinvaihto ei mennyt ihan putkeen. Ja kun tuli tosiaan siellä pimeällä kadulla seisoskellessa olo, että meidät tungettiin ”vain johonkin”. Muille oli tiedotettu hotellinvaihdoista jo ennen matkaa (tai ihan viimeistään bussiin noustessa), mutta me saimme asiat selville hotellin pihalla. Tästä jäi melko huono maku suuhun jo heti ensi metreiltä 🙁

   Ja joo, toi on vissiin aika yleistä, että matkoilla kierrellään siellä ja täällä, ja aika itse kohteessa saattaa jäädä lyhyeksi. Ei ehkä sitä, mitä me halutaan, joten jatkossa täytyy kehitellä retket muuta kautta 🙂

 14. Sk says:

  En oikein ymmärtänyt sitä pointtia että hotellin vaihdon myötä detur hylkäisi teidät? Mitä negatiivista hotellin vaihto detirille aiheutti, tuskin anoitte rahaa takaisin?

  On itse ostettu pari kertaa valmismatka vain koska se on tullut halvemmaksi kuin reittilennot eikä missään vaiheessa ole ollut suunnitelmissakaan käyttää paketin hotellia. Lisäksi on pidetty hotellihuobetta kun on käyty jossain muualla useamman päivän retkellä vähemmillä matkatavaroilla. Ei me tästä ollailmoiteltu kuin hotellin respaan, mitä meidän siirrot matkatoimistolle edes kuuluisi?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No siis nimenomaan hotellinvaihdoksen ei pitänyt aiheuttaa Deturille mitään negatiivista, sillä teimme sen omaan piikkiin, emmekä vaatineet ”käyttämättömiltä” öiltä rahoja takaisin 😀 Ennen vaihtoa varmistelin vielä useampaan kertaan, että olemmehan edelleen oikeutettuja retkille yms. (eli ettei heille jää asiasta mitään hampaankoloon) ja kaiken piti olla ok. Ei kuitenkaan ollut, kuten postauksesta käy ilmi :/

 15. ”Pakettimatkat on helppoja ja kaikki hoituu” 😀 Ei se sitten ihan niin olekaan! Ei kai tuonne Deturilla enää kukaan varaa matkoja, jos lukee kaikkia nämä jutut netistä. Eihän tuossa toiminnassa nyt ole mitään järkeä. Jos jokin asia on liian halpaa ollakseen totta, niin eihän se totta ole.

  Pakettimatka oli muuten kerran järkevä vaihtoehto Gambiaan, koska sinne ei päässyt suorilla lennoilla Suomesta. Tuli paljon halvemmaksi ottaa pakettimatka, jossa oli suorat lomalennot.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No joo, mekin ihmeteltiin halpoja hintoja ja sitä, mitä kaikkea sillä piti saada. Mutta kuten sanoit, jos jokin on liian halpaa ollakseen totta, niin eihän se sitä ole 😀 Tulipahan nyt opittua kantapään kautta.

   Ja jep! Ilmeisesti, jos osaa kikkailla, niin pakettimatkalla saattaa tosiaan saada halvat ja/tai suorat lennot helpommin! 🙂

 16. Alanyafani says:

  Olen ollut Alanyassa kymmeniä kertoja, pääasiassa TUI:n matkoilla, ja tässä muutama huomio:

  1. Retket maksetaan ihan normaalisti käteisellä euroissa, joskus käy luottokortti. Onko opas mukana, selviää retkiesitteestä kuten muutkin asiat mm. ruoka, juomat jne.

  2. “Ikuisuudelta tuntuva bussimatka”, bussimatka Antalyasta Alanyaan on noin 140 km ja kestää helposti 4-6 h riippuen hotellista. Suosittelen Gazipasan kenttää, jos mahdollista.

  3. Turistisesonki Alanyassa alkaa toukokuussa, joten täytyy varautua että esitteessä mainittua hotellia ei ole vielä avattu, jos varauksia on vain vähän.

  4. Kahden tähden majapaikat, paikallisesti kolmen, ovat Alanyassa todella vaatimattomia ja suosittelen vähintään neljää tähteä, jos haluaa että palvelu toimii ja huoneet ovat moitteettomassa kunnossa. Petivaatteita ei käytetä edes paremmissa paikoissa ilman kuumuuden vuoksi, mutta lisäpeitteitä löytyy yleensä kaapista.

  5. Ryanair-tyyppinen laskutus: Se että veden- ja kahvinkeittimistä maksetaan erikseen, jos ei kuulu vakiovarustukseen on ihan normaalia myös Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Olin kerran Lopesan Costa Melonerasin viiden tähden lomapaikassa ja vaikka meillä oli puolihoito, maksoimme jopa illallisen yhteydessä vedestä aina 2 euroa. Yleensä lisälaskutus koskee tallelokeroa, rantapyyhkeitä, wifiä ja ilmastointia.

  6. Pamukkaleen on matkaa Alanyasta yli 350 km, joten retki sisältää paljon autossa istumista. Ymmärrän ettei opas suositellut sitä sunnuntaille, jos kotimatka seuraavana päivänä.

  7. Kerran Aurinkomatkojen matkalla vaihdoimme omatoimisesti hotellia mutta opas varoitti että meitä ei tulla noutamaan paluumatkalle uudesta majapaikasta koska bussireitti on tarkoin määritelty. Ihan ymmärrettävää!

  8. Antalyan lähtöselvitysjonossa menee helposti pari tuntia olipa matkanjärjestäjä kuka tahansa ja aina välillä sattuu että passit eivät toimi johtuen it-ongelmista. Ainoa lentokenttä muuten maailmassa, joka pyörii.

  Olisi ollut kiva kuulla, mitä maksoitte matkasta? Detur myi halpoja all inc -reissuja 149 e, oliko tämä sellainen?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Vastaus alempana 🙂

 17. Alanyafani says:

  Olen ollut Alanyassa kymmeniä kertoja, pääasiassa TUI:n matkoilla, ja tässä muutama huomio:

  1. Retket maksetaan ihan normaalisti käteisellä euroissa, joskus käy luottokortti. Onko opas mukana, selviää retkiesitteestä kuten muutkin asiat mm. ruoka, juomat jne.

  2. “Ikuisuudelta tuntuva bussimatka”, bussimatka Antalyasta Alanyaan on noin 140 km ja kestää helposti 4-6 h riippuen hotellista. Suosittelen Gazipasan kenttää, jos mahdollista.

  3. Turistisesonki Alanyassa alkaa toukokuussa, joten täytyy varautua että esitteessä mainittua hotellia ei ole vielä avattu, jos varauksia on vain vähän.

  4. Kahden tähden majapaikat, paikallisesti kolmen, ovat Alanyassa todella vaatimattomia ja suosittelen vähintään neljää tähteä, jos haluaa että palvelu toimii ja huoneet ovat moitteettomassa kunnossa. Petivaatteita ei käytetä edes paremmissa paikoissa ilman kuumuuden vuoksi, mutta lisäpeitteitä löytyy yleensä kaapista.

  5. Ryanair-tyyppinen laskutus: Se että veden- ja kahvinkeittimistä maksetaan erikseen, jos ei kuulu vakiovarustukseen on ihan normaalia myös Espanjassa, Kreikassa ja Italiassa. Olin kerran Lopesan Costa Melonerasin viiden tähden lomapaikassa ja vaikka meillä oli puolihoito, maksoimme jopa illallisen yhteydessä vedestä aina 2 euroa erikseen. Lisämaksu koskee yleensä tallelokeroa, rantapyyhkeitä, silitysrautaa, wifiä, ilmastointia tms.

  6. Pamukkaleen on matkaa Alanyasta yli 350 km, joten retki sisältää paljon autossa istumista. Ymmärrän ettei opas suositellut sitä sunnuntaille, jos kotimatka seuraavana päivänä.

  7. Kerran Aurinkomatkojen matkalla vaihdoimme omatoimisesti hotellia, mutta opas varoitti että meitä ei tulla noutamaan paluumatkalle uudsta majapaikasta koska reitti on tarkoin määritelty. Ihan ymmärrettävää!

  8. Antalyan lähtöselvitysjonossa menee helposti pari tuntia olipa matkanjärjestäjä kuka tahansa ja aina välillä sattuu että passit eivät toimi johtuen it-ongelmista. Lentokenttä on muuten ainoa maailmassa, joka pyörii.

  Olisi ollut kiva kuulla, mitä maksoitte matkasta? Detur myi halpoja all inc -reissuja alk. 149 e, oliko tämä sellainen?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos kattavista huomioista ja lisäselvennyksistä 🙂 Tässä mun puolta asiaan:
   1. Esitteessä lukee, että maksutapana käteinen, valuuttana eurot tai liirat. Kuitenkaan oppaalle ei käyneet kuin eurot.
   2. Tiedän kyllä, että matkaa Antalyasta Alanyaan on tuon verran. Google Maps antoi ajoajaksi kaksi tuntia, jonka päälle laskeskelin muutaman hotellin kierron. En siltikään uskonut, että matkaan olisi mennyt noin julmetusti aikaa…
   3. Ymmärrän tuon, mutta oletettiin, että meille oltaisiin infottu _etukäteen_, jos hotellia pitää vaihtaa (aivan, kuten monille muille oli tehty). Me saimme tietää hotellimme vasta siinä vaiheessa, kun olimme sen pihassa ja opas kävi kysymässä meille vapaata huonetta.
   4. Joo, tämä tuli opittua kantapään kautta 😀
   5. Mä en osaa tähän kommentoida enempää, kun tuo veden- ja kahvinkeittimen lisämaksu ei tosiaan tullut meille, vaan eräälle toiselle suomalaisporukalle.
   6. Tässäkin meillä oli matkan pituus (km ja aika) tiedossa. Koin hämmentäväksi, että päätös jaksamisesta tehtiin meidän puolesta. Ja kyse ei ollut suosittelusta, vaan meidän pääsy kylmästi evättiin ensimmäisellä kerralla. Ääni kellossa kuitenkin muuttui, ja myöhemmin meille soitettiin, että _saisimme_ sittenkin tulla. Emme enää olleet innokkaita.
   7. Tiedostimme tämän kyllä. Ihmettelimme vain, miksi kaikki tieto piti aina erikseen käydä hakemassa entiseltä hotellilta. WhatsApp-viestit ja -puhelut olivat kyllä muuten kovassa käytössä, mutta kun halusi jotain tietoa, niin aina ohjattiin hotellille.
   8. Hmmm, en ole koskaan muualla tällaiseen törmännyt eli en missään nimessä pitäisi ”normaalina” 🙂

   Ja matkasta maksoimme reilut 600 euroa, eli ei ollut mikään halvin reissu Deturin tarjonnasta.

   1. Alanyafani says:

    Luin Deturin pdf-esitteen Alanyasta ja siellä kyllä mainittiin että matka Antalyan lentokentältä ensimmäiseen hotelliin Alanyassa kestää vähintään kolme tuntia. Esitteet kannatta aina lukea! Antalyan kentän kautta kulki viime vuonna yli 20 milj. matkustajaa (vrt. Helsinki-Vantaa noin 4 milj.) ja parin tunnin jonotus lähtöselvityksessä ja mahdolliset it-ongelmat eivät ole tavattomia. Turkki on kuitenkin kehitysmaa (OECD/DAC) ja on aika naivistista olettaa että kulttuuri, käytännöt ja toimivuus ovat samaa luokkaa kuin Suomessa.

    Olimme helmikuussa Aurinkomatkojen reissussa Puerto de la Cruzissa. Lentokenttäkuljetukseen meni kolme tuntia vaikka kilometrejä oli vain 90 ja alla hyvä moottoritie. Finnairin lähtöselvitys kentällä takkuili ja kesti tunteja, emmekä saaneet edes vierekkäisiä paikkoja vaikka lento oli illan viimeinen Reina Sofian -kentällä. Kun ikää ja kokemusta karttuu, ei jaksa valittaa mitättömistä asioista, joihin matkanjärjestäjä ei voi vaikuttaa. Opaspalveluista myös sen verran että pakettimatkoillakin, kokemusta on noin 50:stä, vaaditaan omatoimisuutta ja aloitteellisuutta mm. kotiinlähtöajat yms. tiedot täytyy tarkistaa matkanjärjestäjien hotellien infonurkkauksista. Ei oppailla ole resursseja lähetellä yksilöllisiä viestejä ja muistutuksia useille sadoille matkustajille.

 18. Onpa onni, että olen viimeksi matkustanut Turkkiin viime vuosituhannella. Silloin vielä turisti oli kuningas. Ei pakettimatkoissa muuten mielestäni ole ongelmaa. Yhtä paljon kuulee, varsinkin lentoyhtiön, kommelluksia itse tehdyistä matkoista. Pakettimatkojen hyvä puoli on peruutusten sattuessa rahojen palautuminen yhdestä pisteestä. Patsi ehkä Deturin. Hehän pihtaavat myls palautusten kanssa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Korona jälkimaininkeineen varmaan näyttelee vielä melko isoa roolia 🙁 Ehkäpä se tuosta lähtee nousuun, kun sesonki kunnolla alkaa! Ja joo, onhan noita kommelluksia sattunut omatoimireissuillakin, muttei kuitenkaan ihan näin paljoa (edes yhteensä!) kuin mitä nyt oli viikon aikana.

   Rahojen palautuksesta en tiedä tai osaa sanoa mitään.

 19. Huh. Mitä tässä voi sanoa (kommenteissa on sanottu about kaikki). Olen ollut kerran elämässäni pakettimatkoilla (Aurinkomatkat), ja tuo reissu sujui hyvin. Silloinkin majapaikan tosin tietää vasta perillä (meillä kävi onneksi hyvä tuuri).

  Mutta onhan tuossa nyt vähän liikaa kaikkea samaan aikaan. Tapahtuma, hirveäkin, taipuu sinulla kyllä hyvin sanoiksi.

 20. Mie says:

  Olin Deturin todella edullisilla matkoilla Kreikassa 10/2021 ja 05/2022. Ne järjestettiin sovitusti valitsemaani hotelliin, eikä niiden suhteen ole mitään valittamista.

  Syksyn 2022 matkan suhteen taas ollut Deturin kanssa aikamoista säätöä. Rhodoksen matka lähtö 3.9.22 peruttiin yllättäen 06/2022 vedoten lennon peruuntumiseen. Tilalle varattu Kreetan 8.9.22 lähtö taas peruttiin tänään 18.8. 22 vedoten siihen, ettei matkojen kysyntää ole riittävästi (en usko!). No mitäs teet, kun on lomat töistä järjestettynä, matkakuume… Pitkin hampain vaihdoin matkan Turkin Alanyaan vaikka 20 vuotta sitten siellä käydessäni en voinut sietää ko. kohdetta. No annetaan nyt Turkille uusi mahdollisuus, Detur sen jo menetti.

 21. Lare says:

  Miksi sinne Turkkiin pitää hinkua? Eihän sinne matkusta kuin emäjuntit. Ja retket. Joo, ne ovat varsinaisen nuijan merkki. Minä en ole koskaan ottanut pakettimatkaa enkä ota muuta kuin tarpeeksi kalliin Aurinkomatkoilta. Miksi te ruokitte noita huijareita? Sinullekin jos ennen matkaa olisi kertonut mikä odottaa, niin olisit sanonut, että olen ennakkoluuloinen rasisti. Turkkilaisten kanssa ei kannata olla missään tekemisissä.

 22. jeppulli says:

  Deturin reissulla olen kerran ollut ja kokemus oli aivan yhtäläinen muiden matkajärjestäjien kanssa. Paikka oli mitä piti, hinta/laatu OK. En kyllä odottanutkaan 5 tähden hotellia 2 tähden hintaan, mutta positiivinen yllätys kun parin päivän jälkeen alkoi odottamaan ruokailua. Oli ylen mukavaa lukuunottamatta maailmanomistavia itänaapureitamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *