telttailu vinkit yö ulkona

Ensimmäistä kertaa telttaretkelle? Pakkaa ainakin nämä mukaan!

Tarvitseeko ensimmäiselle telttaretkelle oman teltan? Entä mitä kaikkea ihan oikeasti kannattaa pakata mukaan? Mihin retkeilyvarusteisiin kannattaa panostaa jo ensimmäisellä reissulla ja minkä varusteiden ostoa taas voi lykätä myöhemmäksi? Kokosin tähän postaukseen omat vinkkini (ensimmäistä) yön yli reissua varten.

*Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Pakkaa ainakin nämä

Alla oma varustelistani, jota soveltamalla ja tuunaamalla pääsee aika lähellä varsin toimivaa kokonaisuutta. Yritin listata vain (oman kokemukseni mukaan) välttämättömimmät jutut ja näyttää, että retkeilemään voi lähteä ihan perusvermeilläkin. Myöskään telttaa tai rinkkaa ei tarvitse erikseen ostaa, vaan retkivarusteliikkeiltä saattaa löytyä vuokrauspalvelu, joka mahdollistaa paitsi edullisemman retkeilyn myös mahdollisuuden kokeilla useita erilaisia vaihtoehtoja ennen omien varusteiden hankkimista.

Toki listalta löytyy varmasti jonkun mielestä ylimääräisiäkin juttuja, ja soveltaminen (sekä järjen käyttö) onkin sallittua: jos esimerkiksi haluat tehdä kaikki ruuat avotulella (, mikä on muuten todella hidasta puuhaa!), et tietenkään tarvitse retkikeitintä ja kaasua tai jos telttailet kesähelteillä, kannattaa taukotakki ja pipo jättää kotiin – vastaavasti sydäntalvella ei ehkä tee mieli käydä pulahtamassa, joten uimapukua on turha pakata mukaan. Jos taas olet lähdössä telttaretkelle kaverin tai puolison kanssa, kannattaa lista käydä yhdessä läpi. Näin vältytään siltä, ettei kaikkia tavaroita tule turhaan otettua tuplana. Samalla kannattaa myös miettiä, miten tavarat jaetaan järkevästi niin, että rinkoista tulee suunnilleen samanpainoisia.

KANTOVÄLINE

 • Rinkka tai reppu. Olipa valintasi kumpi tahansa, muista pakata ja säätää kantovälineesi oikein. Näin säästyt ylimääräisiltä hiertymiltä ja hermojen menetykseltä.

 • Rinkan sadesuoja. Varsin tarpeellinen kapine Suomen epämääräisissä sääolosuhteissa. Jos et omista sadesuojaa, saumoista avattu ja rinkan päälle levitetty jätesäkki ajaa saman asian.

MAJOITTUMINEN

 • Teltta. Ehkäpä se telttaretken olennaisin juttu. Teltan valinnassa kannattaa tietenkin huomioida yöpyjien määrä sekä teltan paino. Voi kuulostaa kivalta nukkua leveästi, mutta ylimääräistä kantamista kannattaa karsia varsinkin pidemmillä patikoilla. Entä tarvitseeko reissuille omaa telttaa? Ei oikeastaan, sillä esimerkiksi Partioaitta ja Scandinavian Outdoor vuokraavat telttoja. Kätevä ja suhteellisen edullinen tapa tutustua telttailuun (ja etsiä sitä omaan käyttöön ja tarpeisiin täydellisesti sopivaa telttaa). Ostin Erämessuilta *Haltin kolmen hengen ja kolmen vuodenajan teltan, sillä kaipasin kevyempää ja simppelimpää versiota vanhan tilalle. Päädyin kupolitelttaan, koska sen saa pystytettyä millaiselle alustalle tahansa.

 • Makuualusta. Ensimmäisellä telttaretkellä pärjää loistavasti muutaman euron retkipatjalla, mutta jos telttailu tuntuu yhtään omalta jutulta, kannattaa (parempien yöunien toivossa) melko aikaisessa vaiheessa panostaa kunnon makuualustaan. Liputan itse itsetäyttyvän, kolmen vuodenajan alustan puolesta. Se ei vie rinkasta juurikaan tilaa ja on sopivan lämmin syysreissuillekin. Alustan läpi eivät myöskään ihan kaikki kävyt tai juuret tunnu. Meillä on ollut käytössä nämä kaksi alustaa (*1 ja *2), joista Thermarest on noussut omaksi suosikikseni. Se on Robensia leveämpi, joten tällainen meritähti-asennossa nukkujakin saa siinä hyvät unet.

 • Makuupussi. Ennen ajattelin ehkä hieman naiivisti, ettei makuupussilla juurikaan ole väliä. Että samaa tavaraa ne ovat, hinnasta riippumatta. Voin kertoa, että muutaman Norjassa vietetyn jääkylmän myrsky-yön jälkeen tulin kuitenkin äkkiä toisiin aatoksiin. Makuupusseja on tarkoituksella eri lämpötiloihin ja vuodenaikoihin. Minulta löytyy niin *kesämakuupussi (, joka on lähinnä Dodon käytössä), kolmen vuodenajan makuupussi (kevät-syksy) kuin talvimakuupussikin. Näistä talvimakuupussille on ollut heittämällä eniten käyttöä, ja suosittelenkin hankkimaan sellaisen, mikäli haluat telttailla myöhemmin syksyllä ja mahdollisesti myös talvella. Partioaitan sivuilta löytyy kattava opas makuupussin valintaan.

 • Retkityyny. Tämänkin vermeen tärkeyden olen oikeastaan oppinut vasta kantapään (tai tarkemmin kipeytyneen niska-hartiaseudun) kautta. Vaatekasa tai rullattu toppatakki ei aja tyynyn asemaa, vaikka mitä muuta väitettäisiin, ja suosittelenkin lämpimästi investoimaan retkityynyyn (itseltäni löytyy *tämä). Alkuaikoina raahasin mukana normityynyäkin, mutta melko pian aloin arvostaa retkeilytarvikkeita, jotka veivät rinkasta mahdollisimman vähän tilaa… Ai niin! Ei muuten kannata puhaltaa retkityynyä täyteen: silloin sen kanssa ei ole ollenkaan hyvä nukkua. Parhaat unet tulee hieman löysällä tyynyllä. Tämäkin on tullut opittua…

VAATTEET

 • Vaelluskengät tai muut varrelliset jalkineet. Tämä on ollut yksi suurimmista ahaa-elämyksistäni retkeilyyn liittyen. Painavaa rinkkaa on nimittäin sata kertaa helpompaa kantaa, kun nilkat eivät pyöri jalkineissa ja askellus on muutenkin vakaampaa. En haluaisi kuulostaa mummolta, mutta hyviin kenkiin kannattaa oikeasti panostaa. Mulla on ollut nyt reilun vuoden (ei kovin aktiivisessa) käytössä *nämä kengät, ja olen tykännyt kovasti. Sopivan tukevat, mutta kuitenkin kevyet!

 • Sukat ja vaihtosukat. Muistan miten lapsena aina ärsyynnyin, kun vanhemmat vaahtosivat kuivien sukkien tärkeydestä. En tiedä, onko minusta tullut virallisesti vanhus, mutta nyt minäkin liputan kuivien sukkien ja myös vaihtoparin puolesta! On oikeasti aika kurjaa (ja kylmää!) retkeillä märissä sukissa…

 • Alusvaatteet. Näihin pätee sama kuin sukkiin. Ei ole kivaa hengailla hikisissä alusvaatteissa, ja onhan se muutenkin ihan jees vaihtaa kerran päivässä uutta ja raikasta päälle.

 • Aluskerrasto.

 • Vaellushousut ja -takki (tai ylipäätään ulkoiluun sopiva vedenpitävä takki ja housut). Kesällä voi ehkä vielä retkeillä ohuissa urheilutrikoissa, mutta varsinkin ilmojen vähän viilennyttyä on kiva vetää jotain hieman paksumpaa ja paremmin kosteutta hylkivää päälle. Vaellusvermeissä on usein myös mukavasti taskuja, joita oppii ajan saatossa arvostamaan. Ylipäätään veden- ja tuulenkestäviin varusteisiin kannattaa panostaa: alkuun tosin pääsee jo ihan perus tuulipuvullakin.

 • Pitkähihainen ja/tai t-paita. Riippuu tietenkin hieman retkeilyajankohdasta. Retkeillessä kannattaa kuitenkin aina suosia kerrospukeutumista: on kivaa, kun vaatetusta saa helposti lisättyä tai vähennettyä säähän sopivaksi ilman ylimääräisiä ponnisteluja tai rinkankaiveluita.

 • Taukotakki. Loistava keksintö, jota ei turhaan hehkuteta! Patikoidessa tulee helposti lämmin, mutta tulta tehdessä tai retkiruokaa kokatessa saattaa vilu iskeä. Kannattaakin viileämmillä säillä kiskaista taukotakki heti niskaan, kun riisuu rinkan selästään, niin säästyy ylimääräisiltä vilunväristyksiltä. Kevytuntuvatakki on varsin passeli tähän hommaan!

 • Pipo. Suosittelen lämpimästi syksystä kevääseen! Opin Norjassa nukkumaan pipo päässä, ja vaikka kuinka alkuun oudoksuinkin sitä, niin nykyään en osaisi nukkua ilman. Pipo on lämmin, tuntuu mukavan pehmeältä ja tuo muutenkin jonkinlaista turvan tunnetta pimeässä metsässä. Tunnustan olevani melkoinen pipohamstraaja ja minulta löytyykin mm. *tämä, *tämä ja *tämä pipo.

 • Käsineet. Suosittelen käsineitä, mikäli on yhtään taipumusta vilukissailuun. Esimerkiksi *sormikkaita tuskin edes huomaa kädessä ja lisäksi ne on helppo kantaa mukana.

 • Villasukat. Jos et mitään muuta rinkkaasi pakkaa, niin ota ainakin *villasukat! Nämä on kiva vetää jalkaan taukopaikalla ja makuupussiin kömpiessä.

 • Uimapuku. Jos suuntaat retkelle sulan maan aikaan ja tiedät, että lähistöllä on uintimahdollisuus, kannattaa mukaan pakata myös uikkarit (ellet sitten halua nakkeilla). On oikeasti aika kiva pulahtaa veteen hikisen patikan jälkeen.

RUOKAILU

 • Ruokaa. Suosittelen aloittelijoille (ja miksei toki muillekin) retkitarvikekaupoissa myytäviä pussiretkiruokia. Näin vältyt myös kattiloiden raahaamiselta. Retkiruuat ovat myös runsasenergisiä, joten niitä ei tarvitse kantaa mukana älyttömiä määriä saadakseen vatsansa täyteen. Ne eivät myöskään ole niin suolaisia kuin perus-marketien vastaavat pussiruuat. Omat lempparini ovat ehdottomasti *tämä ja *tämä – eikä *tätä puuroa voita mikään!

 • Vettä. Veden kanssa kannattaa olla realisti ja miettiä, paljonko sitä reissussa kuluu. Huomioi juomisen lisäksi myös ruuanlaittoon käytettävä vesimäärä. Mieti myös, millaisiin astioihin veden pakkaat ja selvitä sekin, onko retkipaikkasi lähistöllä kaivoa, jota voisit hyödyntää. Olen ainakin itse kokenut veden hieman hankalaksi, sillä se vie rinkasta paljon tilaa (ihan sama, miten se on pakattu), mutta on kuitenkin todella tärkeä monessakin suhteessa. Toisaalta olen myös huomannut, että tarve tulee helposti yliarvioitua, ja monesti lähtöpäivänä kaadankin ylimääräiset vedet maahan. Myös vedenpuhdistin voi olla kätevä, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla.

 • Ruokailuvälineet (lautanen, muki, lusikka, veitsi). Mikäli syöt pussiretkiruokia, voit jättää lautasen kotiin. Muki, lusikka ja veitsi kannattaa kuitenkin pakata mukaan rinkkaan, sillä niille on (ainakin kokemukseni mukaan) usein käyttöä – haarukka taas ei ole välttämätön, sillä lusikka ajaa usein saman asian. Olen itse tykännyt Kupilkan *ruokakulhosta sekä *luhasta.

 • Retkikeitin & polttoainetta. Tähän suosittelen lämpimästi panostamaan! Retkikeittimellä on tuhat kertaa nopeampaa ja helpompaa valmistaa ruokaa kuin avotulella. Näitäkin saa vuokrattua, joten ensimmäiselle retkelle settiä ei ehkä vielä kannata ostaa. Toki nuotiossa on oma tunnelmansa, mutta pahimmassa nälkäkiukussa sitä usein arvostaa nopeutta ja helppoutta, jota retkikeitin tarjoilee. Lisäksi keitintä on turvallista käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana. Itse ostin tällaisen setin, enkä voi kuin ylistää sitä!

 • Tulitikut. Jos kuitenkin päätät sytyttää nuotion…

 • Pesuaine & tiskiharja. Nämä eivät oikeasti ole mitenkään ”pakollisia” yhden yön reissulle, sillä likaiset astiat voi myös heittää pussiin ja pestä vasta kotona (tai vaihtoehtoisesti syödä pelkkiä pussiruokia). Jos kuitenkin päätät ottaa pesuainetta mukaan, varmista että se on biohajoavaa – äläkä siltikään pese mitään suoraan järvessä.

MUUT

 • Henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Näitä tuskin tarvitsee sen kummemmin perustella?

 • Kamera, muistikortti ja varalaturi. Varalaturi saattaa olla liioittelua yhden yön retkellä, mutta kaikkeen kannattaa varautua.

 • Kännykkä ja powerbank. Retkilläkin tulee käytettyä yllättävän paljon puhelinta (lähinnä Instagram Storyjen päivittämiseen), joten varavirtalähde on minulle yksi tärkeimmistä teknisistä varusteista reissussa.

 • Otsa- tai taskulamppu. Otsalamppu pesee taskulampun siinä, että se jättää kädet vapaiksi kaikkeen muuhun. Molemmat ovat kuitenkin varsin passeleita metsään ja telttaan.

 • Puukko. Mukaan kannattaa pakata puukko tai joku muu terävä veitsi. Olen huomannut, että sellaiselle on useimmiten käyttöä: olipa kyseessä sitten makkarapaketin avaaminen tai kiehisten vuolu.

 • Rakkolaastareita ja laastareita. Näille on löytynyt käyttöä jokaisella reissulla.

 • Retkipyyhe. Tämä menee myös siihen ”kannattaa ostaa, vaikka epäilyttäisi” -listaan, sillä investointina se on ollut jokaisen, eli noin kahdeksan euron arvoinen. *Retkipyyhe menee normipyyhettä huomattavasti paljon pienempään tilaan, se kuivuu ja sillä myös kuivaa itsensä nopeasti.

 • Roskapusseja. Kaiken, mitä jaksat metsään viedä, jaksat myös kantaa pois. Roskat ovat usein väistämättömiä, joten reissuun kannattaa varautua muutamalla roskapussilla. Roskapussit vievät rinkasta vähän tilaa, mutta ne ovat korvaamaton apu paitsi itse roskien myös märkien vaatteiden kuljetuksessa.

 • (Vastamelu)kuulokkeet. Jos olet yhtään herkkä äänille (tai yö metsässä tuntuu kaikesta innokkuudesta huolimatta pelottavalta), kannattaa rinkkaan pakata myös kuulokkeet. Itse saatan yön pimeinä tunteina kuunnella esimerkiksi podcastia, jos uni ei tule, enkä halua herättää tai häiritä matkaseuraa kännykän valolla tai turhanpäiväisellä höpinällä.

 • Vessapaperia. Huom! Vessapaperiakaan ei tarvitse ottaa mukaan koko rullallista, vaan Minigrip-pussiin (tms.) kannattaa taitella arviolta sopiva määrä paperia. Menee pienempään tilaan, ja pussia on helppo kuljettaa esimerkiksi taskussa matkalla teltalta vessaan. Kannattaa myös huomioida, että vaikka retkialueelta löytyisikin huussi, ei siellä välttämättä ole vessapaperia tarjolla.

(11) Kommentit

 1. Tässä olikin hyvät vinkit. Vaikka itse en telttailekaan, niin hyvin pitkiä päiväpatikoita tulee tehtyä, niin suurin osa soveltuu myös niihin. Meillä kulkee aina mukana kameraan myös vara-akku. Rinkka on varsin kätevä kapistus, sellainen kannattaa mielestäni joka tapauksessa hankkia, mutta tässäkin kannattaa tarkoin miettiä, minkä ostaa.

 2. Hyviä vinkkejä! Pienen teltan ostamista mietin viime vuonna, mutta se jäi kuitenkin harkintalistalle. Meillä on iso teltta, jossa on tilaa neljälle aikuiselle ja siellä on seisomakorkeus. Se on kuitenkin niin painava, ettei sitä viitsi mukana raahata (ellei autolla pääse suoraan telttapaikalle). Teltta on jäänyt vähälle käytölle, viimeksi siinä kai joku nukkunut noin 10 vuotta sitten. 🙂 Pitäisi kaivaa se varastosta, puhaltaa pölyt pois ja katsoa olisiko vielä käyttökunnossa.

 3. Ihan hyviä vinkkejä. Olen satoja öitä nukkunut teltassa – ja todennut sen että kun kerralla osti kunnon teltan (Hilleberg Njammat 2 GT) niin siitä on kiittäminen kun pahalla kelillä sitä jossain avotunturissa pystyttää ja kunnon myrskyä kestää. Suosittelen kuitenkin ensimmäisiin retkiin ihan vaan vuokrata välineet eikä heti rynnätä kauppaan ostamaan (tuhansien euroja) uusia tarvikkeita ja testaamaan niitä. Olen kymmenien retkien aikana hionut ja optimoinut varusteet siten, että siinä on vain tarvittavat ja kevyet varusteet mukana – no ensimmäisillä reissulla rinkka painoi yli 25kg ja mukana kulki säilykkeitä ja raskaita sadevaatteita yms. Se mikä nykypäivänä eroaa paljonkin on tuon kannettavan elektroniikan määrä. Olen törmännyt Lapissa retkillä vaeltajiin joilla ei ollut paperista karttaa saati kompanssia ja he luottivat vain kännykkän karttasovellukseen. Toki kansallispuistojen reitit on yleensä merkitty niin hyvin maastoon että välttämättä karttaa ei tarvitsisi olla. Suosittelen myös ottamaan kunnon EA-varusteet mukaan — sekä riittävät EA-taidot.

 4. Hyviä vinkkejä. Hymyillen luin, koska ei enää tällä iällä tulisi mieleenkään lähteä telttailemaan, vaikka nuorempana tuli sitäkin kyllä harrastettua silloin tällöin. Hymyillen senkin takia, että silloin ei mihinkään tarvittu kännyköille tai puhelimille laturia. Mitenkähän silloin oikein tultiin toimeen? No, kameraan riitti ylimääräinen filmirulla.

 5. Varsin kattava lista, jolla pärjää jo vähän pidemmälläkin retkellä. Pitkillä vaelluksilla ja erityisesti vuoristossa kulkiessa, kun nousuja ja laskuja tulee paljon, on rinkan painolla todella merkitystä. Me ollaan nyt pikkuhiljaa uusittu retkeilyvarusteita keveämpään suuntaan, ja sen suhteen ehkä tärkein hankinta oli ultrakevyt vaellusteltta. Aiempikin teltta oli varsin hyvä, mutta sillä oli painoa useampi kilo, ja kaiken muun tarvittavan tavaran kanssa rinkan paino kasvoi turhan suureksi. Painavistakin kantamuksista huolimatta itse muuten käytän nykyään haastavillakin reiteillä kevyitä polkujuoksukenkiä raskaiden, varrellisten vaelluskenkien sijaan. Kenkävalinnan suhteen tuntuu olevan monta koulukuntaa, mutta suosittelen kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja! Nykyään moni vaeltaa jopa paljasjalkakengillä, niitäkin olisi mielenkiintoista joskus testata.

 6. Melkoisen täydellinen vinkkilista. Usein on pohdittu yli yön vaellusta. Melkein kaikki varusteetkin on kun on lasten kanssa retkeilty. Tuo veden kantaminen on melkoisen turhauttavaa. Mutta pakollista.

 7. Telttailusta on jo aikaa, mutta eiköhän suunnilleen näitä, muonia lukuunottamatta ole tullut pakattua mukaan. Autolla liikkuessa ruokailut hoituivat enimmäkseen muuten kuin itse ruokaa tekemällä. Nuo retkimuonajutut ovat kyllä käteviä joskus ihan päiväretkilläkin, saa muutakin ruokaa kuin voileipiä ja kuuman veden kehittäminen on helpompi homma kuin oikea ruuanlaitto tai edes lämmittäminen!

 8. Stacy Siivonen says:

  Suosittelen teknisiä alusvaatteita ja puuvillan korvaamista villalla. Teltassa tuuletus on kaiken keskiössä, jotta kosteus saadaan pois. Ihminen henkii litran verran nestettä yössä ja voipi miettiä, miltä varusteet tuntuvat, jos niiden päälle kaataa maitotölkillisen vettä. Tästä syystä suosin laavulla yöpymistä aina kun se on mahdollista eli ei ole ötöjä.

 9. Olipa hyvä listaus ja innosti jopa miettimään olisiko minustakin telttailijaksi. Periaatteessa pidän ajatusta jopa romanttisena, mutta huomaan sitten kuitenkin kaipaavani mukavuuksia ympärilleni, enkä ole vielä edennyt telttailussa ajatusta pidemmälle. Paitsi mitä nyt joskus nuorena festareilla, mutta se on ihan eri asia.

 10. Tosi kivasti listattu kaikki oleellinen🤌🏽🌞 me ollaan telttailtu 5 henkisenä perheenä ja oon ottanut välillä pari henkariakin mukaan. On tosi kiva laittaa jotkut vaatteet roikkumaan henkarissa teltan johonkin naruun ettei ihan kaikki ole mytyssä teltan pohjilla ja jaloissa 🤗

 11. En ole telttaillut kuin lapsena Lapissa, Ruotsissa ja Norjassa. Tuolloin isäni toimi matkanjohtajana ja epäilenpä, ettei ollut näin hyvin varustautunut. Mutta hyvin selvisimme, joskaan me lapset emme olleet telttailusta yhtä innostuneita. Epämukavaa, märkää ja kylmää välillä. Ehkä siksi ei ole houkuttanut aikuisena. Tosin glampingia voisin kokeilla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *