Italia Raha Venetsia

Budjettipostaus: veikö Venetsia kaikki rahamme?

Vuorossa olisi jälleen kerran tuttuakin tutumpi budjettipostaus. Minulla on siis tapana pitää reissuilla orjallista kirjanpitoa kaikista menoista ja listata ne sitten blogin puolelle. Raha kiinnostaa ainakin itseäni kovasti, ja on kiva päästä urkkimaan muiden blogeista, paljonko mikäkin reissu on milloinkin kustantanut. Rahapostaukset antavat myös hyvin osviittaa omien reissujen suunnitteluun.

Harmittaa, että Budapestista sellainen jäi epähuomiossa tekemättä, mutta Venetsian osalta korjasimme tilanteen. Alustuksena kerrottakoon, että olimme melko rennoin mielin liikenteessä. Kuten aiemmin kerroin, lähdimme Venetsiaan hieman sattumalta, emmekä siten valmistautuneet matkaan mitenkään erityisemmin. Söimme missä söimme ja teimme asioita hieman lennosta – ilman kunnollista suunnitelmaa tai aikataulua. Meitä kuitenkin hieman hirvitti etukäteen, sillä olimme monesta paikasta lukeneet, että Venetsia olisi todella kallis kaupunki…

Mutta sen pidemmittä puheitta, tässä siis listattuna neljän päivän kulut per henkilö:

Lennot: 232 e / hlö

Venetsia valikoitui matkakohteeksi hieman sattumalta. Tämän lisäksi töistä ja koiranhoitokuvioista johtuen meillä oli todella rajatut matkustuspäivät, jotka hieman haastoivat lentojen ja majoitusten suhteen. Hirveästi valinnanvaraa ei siis ollut, joten sillä mentiin, mitä saatiin. Meno-paluulennot Ryanairilla maksoivat 232 euroa, mikä ilmeisesti on melko perustasoa. Toki halvempiakin lentoja olisi löytynyt, jos matkustuspäivissä olis ollut jouston varaa.

Liikkuminen: 69 e / hlö

Ostimme pääsaarella kolmen päivän vesibussilipun, jolla sai liikkua niin paljon kuin halusi. Kolmen päivän lippu maksoi henkilöltä 36 euroa, mikä oli mielestäni varsin kohtuullinen hinta. Suosittelen lämpimästi ostamaan useamman päivän lipun heti alkuunsa, sillä luonnollisesti useamman päivän lippu on kerta- tai päivälippua halvempi. Mikäli haluaa harrastaa saarihyppelyä tai muuten haluaa pääsaarella liikkua paikasta toiseen nopeasti ja näppärästi, on vesibussi siihen oiva valinta.

Hinta sisältää vesibussikuljetuksen lentokentältä pääsaarelle (15 e) sekä kuljetuksen pääsaarelta lentokentälle (18 e). Jouduimme maksamaan paluumatkasta hieman enemmän, sillä ostimme lippumme vasta vesibussista. Hölmöinä luulimme, että julkisen liikenteen vesibussilippu kelpaisi myös lentokenttäkuljetukseen, mutta koska kyseessä on kaksi eri yhtiötä, ei päivälippu tietenkään kelvannut.

Majoitus: 132 e / hlö

Majoituimme Hotel Indigo Venicessa, joka sijaitsi pääsaaren toisessa päässä. Kävelymatkaa keskustan nähtävyyksille oli reilun kolmen kilometrin verran, mutta se ei haitannut yhtään. Päinvastoin. Hotellin edestä kulki vesibussi, ja alue oli muutenkin todella vehreä ja rauhallinen keskustan kivisyyteen verrattuna.

Vinkki: Kannattaa ehdottomasti valita majapaikka vesibussipysäkin läheisyydestä! Helpottaa elämää kummasti!

Verot: 9 e / hlö

Venetsiassa otettiin tammikuussa 2023 käyttöön turistivero. Luin, että Venetsian pääsymaksuksikin kutsuttu turistivero koskettaisi vain päiväkävijöitä, jotka vierailevat Venetsiassa siellä yöpymättä. Me majoituimme pääsaarella, mutta tästä huolimatta hotelli peri meiltä turistiveron uloskirjautumisen yhteydessä.

Turistiverosta lyhyesti: Turistivero on 3-10 euroa päivältä. Veron suuruus määräytyy sen mukaan, paljonko ihmisiä kaupungissa on kyseisenä päivänä. Esimerkiksi kesäsesongin aikana sekä juhlapyhinä vero on maksimisumma eli 10 euroa, kun taas rauhallisimpina ajankohtina päiväkävijältä veloitetaan minimimaksu kolme euroa.

Ruokailu: 106,25 e

Me söimme Venetsiassa varsin huolettomasti: ostimme pizzanpalan sieltä, gelaton täältä ja viinilasin tuolta. Emme hirveästi katselleet tai vertailleet hintoja, vaan nappasimme ruokia lennosta. Kerrankin meillä oli onnea matkassa, sillä huolettomasta asenteesta huolimatta saimme joka paikasta hyvää ruokaa (mikä ei Venetsiassa ole mikään itsestäänselvyys). Yleisesti todettakoon, että viini ja gelato oli halpaa, mutta muuten ruuat olivat samaa hintatasoa kuin Suomessa.

Aktiviteetit: 22 e / hlö

Mitään kovin kummoisia aktiviteetteja emme reissullamme harrastaneet, eikä Venetsia missään nimessä olekaan mikään aktiivilomailijan unelmakohde. Meidän aktiviteettimme reissussa olivat sattumanvaraisesti valikoitunut Scuola Grande di San Rocco -museo (10 e / hlö) sekä lasinpuhallusnäytös The Glass Cathedralissa Muranossa (12 e). Lipun hintaan kuului myös lasi proseccoa. Ilman juomaa lippu olisi maksanut 8 euroa.

YHTEENSÄ: 570,25 e

Neljän päivän reissu rokotti matkakassaa 570,25 euroa henkilöltä. Jos tästä summasta vähentää lennot (232 euroa), on jäljelle jäävä summa, 338,25 euroa, mielestäni varsin maltillinen. Olisimme voineet suorittaa enemmän hintavertailua ravintoloiden osalta, mutta toisaalta olimme liikkeessä koko ajan, emmekä halunneet aikatauluttaa menemisiämme ravintoloiden perusteella.

Majoitus taas oli todella edullinen, ja olen vieläkin ihmeissäni, että löysin noin halvalla noin kivan paikan. Kesällä tuolla summalla tuskin saisi yhtään mitään, joten jotain hyötyä siitäkin, että matkustaa sesongin ulkopuolella.

Miltä summa teidän mielestä vaikuttaa? Allekirjoitatteko väitteen Venetsiasta kalliina kaupunkina?

(30) Kommentit

 1. Varsin edullinen hinta kyllä! Sesonkiaikaan hinnat lienevät huomattavasti kalliimmat. Lisäksi Venetsia varmasti on paikka, jossa ”halutessaan” saa menemään paljonkin rahaa, mutta toisaalta, halutessaan rahaa voi olla liiemmin käyttämättäkin, erityisesti sesongin ulkopuolella.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Tuo on varmasti totta! Me siis varauduimme siihen, että _ihan kaikki_ olisi hurjan paljon kalliimpaa kuin Suomessa. Tai jotenkin sellainen kuva tullut. Mutta kiva yllättyä tässä(kin) asiassa positiivisesti!

 2. Ei ollenkaan paha hinta neljän päivän matkalta.
  Muistan kun olin Venetsiassa, olin varannut hostellini jostakin saarelta enkä päässyt sinne yöllä lentoni jälkeen. Silloin oli vielä talvi, -5 ulkona. Oli joulukuu, kaikki kiinni koska joulu oli tulossa Puhelimeni sammuili koko ajan, ja eksyilin Venetsian sokkeloisilla kaduilla.
  Sen vuoksi luovutin, menin kalliiseen, rumaan hotelliin jonka sisustus oli kuin jostain Titanic laivasta.
  Seuraavana aamuna karkasin bussilla Itävaltaan. EHkä annan uuden mahdollisuuden Venetsialle tulevaisuudessa. 🤣

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Apua 😀 Toi kuulostaa ihan mun reissulta! Tai siis mulle aina sattuu ja tapahtuu, joten hyvin olisin voinut olla siinä sun sijasta. Mutta siis kannattaa ehdottomasti antaa Venetsialle uusi mahdollisuus (ja ottaa hotelli/hostelli varmuuden vuoksi pääsaarelta)!

 3. Nyt huomasin tämänkin postauksen 😊.
  Ei ollut mitenkään ylitsepääsemättömän kallista. Ei tosin järin halpaa, mutta kai tarvittaessa tästä pystyy leikkaamaan aika paljon pois. Eri asia, kannattaako. Lomailuun pitää sisällyttää jonkin verran luksusta 😀.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Siis se juuri! Me ei juuri laskeskeltu, joten kyllä tossa pihistämisen varaa on varmasti paljonkin 🙂 Mutta kuten sanoit, niin täytyyhän lomalla jotain ekstraa olla, että se tuntuu lomalta!

 4. Mari / Kodinvaihtaja says:

  Olen ollut kerran päiväretkellä: järkky keli ja pahaa ruokaa. Haaveilen muutaman päivän viipyilystä, tämä postaus antoi lisärohkaisua. Vesibussit kuulostaa kivoilta / paitsi huippusesonkina ei.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Hahhah, tuntuu että monella on juuri vastaavanlaisia kokemuksia Venetsiasta 😀 Mutta hyvä, jos postaus edes hieman rohkaisi!

 5. Edullinen hinta, kunhan ei syö tai juo Markuksen aukiolla vaan hieman sivummalla ja pienemmillä saarilla niin pääsee huomattavasti edullisemmin. Majoituksen suhteen tosiaan voi ottaa vesibussien varrelta ja niillä liikkua paikasta toiseen. Matkustin aikoinaan Venetsiaan vuokra-autolla Saksasta käsin, ja pysäköinti Tronchettossa oli kallista – jotain 25 euroa päivä, mutta Helsingissä hinnat ovat vielä kalliimmat. Hotelli oli aika ”piikkipaikalla”, Hotel Al Sole, – kolme yötä noin 450€ halvin huone, mutta saimmekin upgraden hotellin sviittiin josta upeat näkymät kanaville. Venetsia ei ole kallis kaupunki, mutta tarvittaessa rahoista pääsee eroon.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Hyvin sanottu! Kyllä Venetsiassa(kin) tosiaan rahoistaa eroon pääsee, jos haluaa – tai jos ei ole tarkkana. Oli kuitenkin kiva huomata, että suhteellisen edullisestikin pääsee, jos/kun hieman suunnittelee 🙂

 6. Hyvä budjettipostaus! 🙂 Ja hotelli vaikuttaa erityisen hyvältä löydöltä, pitää pitää seuraavan kerran nuo vesibussipysäkit mielessä, kun Venetsiaan päätyy, olisi ihanaa käydä juurikin sesongin ulkopuolella, kuulaana talvipäivänä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Paula! Ja voi, talvisen kuulas Venetsia kuulostaa hyvältä!

 7. Ei oo mun mielestä pahan hintanen ollenkaan. Tuo monen päivän liikennelippu (tässä tapauksessa vesibussi) on monesti kannattava sijoitus, kun saa liikkua sitten lomalla ilman liikennemaksuhuolia (kun on kerralla maksettu kaikki menemiset), sen sijaan että jatkuvasti on ostamassa johonkin metro tai bussilippua ja arpoo, että kävelisikö vai ostaisiko taas lipun 😀 Me yövyttiin Venetsiassa kaupungin ulkopuolella leirintäalueen ”mökissä” ja se maksoi 3 yöltä 150 euroa, saitte siis hotellihuoneen tosi edullisesti ! 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oho, no meillä on tosiaan ollut edullinen hotelli 😀 Ja toi on ihan totta, että kannattaa heti alkuun ostaa useamman päivän lippu julkisiin, niin ei tarvitse sitten enää miettiä koko asiaa; sen kun hyppää vaan aina kyytiin ja antaa mennä!

 8. Kohtuullinen hinta tuolla teidän reissulla tosiaan! Meidänkin mielestämme Venetsia on paljon mainettaan halvempi ja kuten Janikin totesi, vähänkään sivummalla syödessään ja juodessaan pääsee, jos ei nyt halvalla, niin ainakin varsin kohtuullisella hinnalla Ja sivummalla tarkoittaa kymmenen minuutin kävelymatkaa San Marcolta tai Rialtolta 🙂 Venetsiassahan saa loistavaa ruokaa hyvin edullisesti, kun syö venetsialaisia tai venetolaisia ruokia.. Sama juttu siis, kuin kaikkialla Italiassa: kannattaa syödä alueen keittiön ruokia.
  Vesibussi on tosiaan paras ja ehdottoman venetsialainen tapa likkua. Vaporettojen kolahtelu laitureihin on Venetsian autenttista äänimaisemaa. Ja juurikin tuo monen päivän lippu tai ainakin päivälippu.
  Me ollaan yleensä oltu siellä kesällä, mutta viimeisin reissu oli -19 joulukuussa. Off season on todellakin hyvä aika matkustaa Venetsiaan ja tunnelmakin on toisenlainen kuin kiivaimpaan turistiaikaan. Venetsian kieltäkin kuulee helpommin. Muistaakseni saatiin silloin huone Santa Maria Formosan aukion laidalta palatsihotellista reilulla satasella, kun myöhäinen aqua alta oli säikäyttänyt turistit.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oi, ihania muistoja (ja hyviä vinkkejä!) Venetsiasta! 🙂 Kiva kuulla, että teillekin on jäänyt ilmeisen positiivinen kuva paikasta 🙂

 9. Oon nähnyt Venetsiaan Ryanairin lentoja noin 50 eurolla menopaluu. Siihenhän kuuluu vaan se pikkulaukku, minkä saa penkin alle. Teillä oli vissiin ruumatavarat, kun lennot olivat noinkin hintavat?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ei ollut ruumatavaroita. Meillä oli tosiaan melko rajatut päivät, kun päästiin tonne matkustamaan, niin siksi ei päästy ihan halvimmalla lippujen suhteen :/

 10. Rahapostaukset on aina mielenkiintoisia! Minä tykkään myös avata meidän omatoimimatkojen kuluja, tosin ainoastaan kiinteiden kulujen osalta. Syömiseen ja aktiviteetteihin menevistä summista ei ole tullut pidettyä kirjaa.

  Teidän reissun hintalappu ei kuulostaa pahalta, ja erityisesti näihin kaikkein suosituimpiin paikkoihin kyllä mieluiten matkustaakin juuri sesongin ulkopuolella.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva että rohkeasti avataan, paljonko reissuihin menee rahaa! 🙂 Varsinkin opiskeluaikana arvostin suuresti, jos blogeista sai edes hieman osviittaa siitä, miten halpa tai kallis mikäkin kohde on. Me (tai oikeastaan mä) on tosiaan melko orjallisesti pidetty kirjaa matkan kuluista, ja se on sisältänyt ihan kaiken. Mutta tottahan se on, että esim. ruokaan ja syömiseen menisi rahaa myös täällä kotona, joten ehkä ne voisi jättää näistä pois?

 11. Ei tosiaan vaikuta kalliilta! Hienoa, että asuitte hotellissa ettekä Airbnb:ssä viemässä asuntoja paikallisilta. Syömiset matkoilla ovat minusta vähän sillä rajoilla, että ovatko matkakuluja vai ei, sillä kaipa te Suomessakin olisitte syöneet 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Hyvä pointti! Pitänee miettiä, jättäisikö ne jatkossa pois 🙂 Ja joo, toi oli Venetsiaan matkatessa ihan selviö, että hotellissa asustellaan.

 12. pirkko says:

  Venetsia ei ole yhtään sen kalliimpi matkakohde kuin mitkään muutkaan! Vaatii vain hieman suunnittelua!
  Pieni tarkennus tähän ”pääsymaksuun”,joka oli kaavailtu päiväkävijöille alkavaksi tämän vuoden alusta,mutta jota on jälleen
  siirretty 2023 kesään! Venetsiassa,kuten muuallakin Italian hotelleissa on peritty jo noin 10 vuoden ajan ns. citytax, joka on ihan hotellikohtainen ja vaihtelee.Yleensä se ilmoitetaan jo kunkin hotellin varaustiedoissa etukäteen ja peritään heti hotelliin saapuessa tai lähtiessä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ah, kiitos selvennyksestä tuon veron osalta! 🙂 Me kirjauduttiin ulos kolmen aikaan aamuyöllä, enkä siinä unenpöpperössä jäänyt kyselemään sen tarkemmin maksusta. Ajattelin sen automaattisesti olevan tuo uusi turistivero, kun jostain luin, että se olisi astunut tammikuussa voimaan. Mutta näköjään se on jälleen kerran siirtynyt eteenpäin 😀

 13. Hei! Kohtuulliselta vaiuttaa Venetsian reissun hinta. Me matkailemme myös budjettiperusteisesti. Neljän lapsen kanssa yövyimme Venetsiassa käydessämme matkailuvaunullamme leiritäalueella, teimme ruokame itse ja pyrimme valitsemaan edullisia käyntiophteita. Nyt, kun matkustamme kahdestaan, samanlainen ajatus matkailusta jatkuu: harrastamme kodinvaihtoa, joka mahdollistaa ilmaisen asumisen ja ruuanlaiton kotona. Juuri nyt olemme kodinvaihdossa Rodalquilarissa ja käymme sieltä tutustumassa esim Almerian nähtävyyksiin. Täytyy yrittää vaihtaa venetsialaisten kanssa kotia!
  Juha

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Tuo kodinvaihto on kyllä äärettömän mielenkiintoinen konsepti! Täytyy kysellä, lämpenisikö mies idealle 🙂

 14. Rahapostaukset on mielenkiintoisia! Tein näitä ennen itsekin paljon, jotenkin nyt on unohtuneet. Voisikin tehdä tällaisen postauksen parin viikon päästä alkavalla Teneriffan ja La Gomeran reissulta.

  570 € on kyllä mielestäni todella kohtuullinen hinta neljän yön reissusta Venetsiassa. Olen pitkään haaveillut reissusta sinne, mutta jostain syystä se aina vain siirtyy ja siirtyy. Ehkä joku päivä vielä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että rahapostaukset kiinnostaa! Näitä on mun mielestä kiva toteuttaa ja myös lueskella muiden tekemänä 🙂 Toivottavasti pääset vielä joku päivä Venetsiaan, sillä onhan se sellainen (ainakin) kerran elämässä -kokemus!

 15. Ei paha hinta ollenkaan omasta mielestä! Venetsiaan saisi helposti varmasti paljon enemmänkin upotettua, mutta tosiaan matkustamalla sesongin ulkopuolella ja majoittumalla ja syömällä edes vähän syrjemmässä voi säästää paljonkin. Ahh haluaisin niin Venetsiaan tänä vuonna!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Just näin! Kyllä ne omat valinnat (ruuista matkustusajankohtaan) vaikuttaa siihen loppusummaan. Tuonne saisi varmasti upotettua rahaa paaaaljon enemmänkin, mutta me päästiin melko halvalla. Halusin vaan tuoda tän esiin, sillä luin useammasta paikasta, että Venetsia oli törkeän kallis ja tyhjensi tyyliin koko matkakassan 😀

   Toivottavasti pääsisit tänä vuonna Venetsiaan! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *