Portugali

Muovivasarat ja valkosipulia – faktoja Portugalista

Aloin viime vuoden lopussa tekemään tällaista ”nippelitietosarjaa” kohteista, joihin olen milloinkin matkustamassa. Tällä kertaa lentokoneen nokka näyttää kohti keväistä Portugalia, joten on aika jakaa muutama knoppitieto kyseisestä maasta.

Portugalista löytyy maailman suurin korkkimetsä. Korkki on portugalilainen symboli, ja maa onkin maailman suurin korkintuottaja tuottamalla yli 50 % maailman korkkitarjonnasta. Portugalilaiset korkkimetsät taas muodostavat 34 % koko maailman korkkimetsistä.

Portugali kärsii pahiten maasto- ja metsäpaloista koko Euroopan unionin alueella. EU:n vuoden 2020 tilastoista käy ilmi, että Portugali kärsii maasto- ja metsäpaloista pahiten koko Euroopan unionin alueella. Yhdeksi pääsyyksi toistuville metsäpaloille on mainittu maan keskisten alueiden autioituminen. Ihmisten muuttaessa muualle myös metsänhoito maan keskiosissa on jäänyt enemmän ja vähemmän oman onnensa nojaan.

Portugali tunnetaan ”laattojen maana”. Vuodesta 2013 lähtien Lissabonissa on kielletty laatoitettujen rakennusten julkisivujen purkaminen. Syynä tähän on laatoitusten kulttuuriperinteen suojeleminen. 1300-luvun lasitetut siniset keraamiset laatat koristavat portugalilaisten kaupunkien katuja, rakennuksia ja monumentteja. Azulejo on myös yleisesti esillä portugalilaisissa kodeissa sekä juna-asemilla, ravintoloissa ja suihkulähteissä. Laatat luotiin alun perin suojaamaan talon seiniä alhaisilta lämpötiloilta, ei niinkään esteettisiin tarkoituksiin.

Portugalin syntyvyys on yksi EU:n alhaisimmista: vuonna 2021 vain 7,7 %. Syntyvyys on laskenut eksponentiaalisesti 1950-luvulta lähtien. Sosialistipuolue (PS) sisällytti vuosien 2022-2023 talousarvioesitykseen merkittäviä toimia alhaisen syntyvyyden torjumiseksi, kuten maksuttoman lastenhoidon tarjoamisen alle yksivuotiaille lapsille.

Vasco da Gaman silta oli Euroopan pisin (kun se avattiin). Tejo-joen ylittävä, 17 kilometrin pituinen Vasco da Gama -silta avattiin vuonna 1998. Silta on nimetty samannimisen portugalilaisen tutkimusmatkailijan mukaan, joka löysi merireitin Euroopasta Intiaan. Vasco da Gaman silta oli Euroopan pisin aina vuoteen 2018, jolloin 18 kilometrin pituinen Krimin silta valmistui.

Portugali on Euroopan johtava kestävän energian tuottaja. Maaliskuussa 2018 Portugali tuotti 100 % energiastaan ​​uusiutuvilla lähteillä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla. Vuonna 2020 Portugali sijoittui Euroopan unionin neljänneksi vihreäksi maaksi kuudessa kategoriassa, mukaan lukien jätteet, energia, kasvihuonekaasut, ilmanlaatu, makea vesi ja luonnonmaa. Portugali oli myös ensimmäisten maiden joukossa maailmassa, joka asetti hiilineutraaliustavoitteet vuodelle 2050.

Euroopan läntisin piste, Cabo da Roca, sijaitsee Portugalissa. Cabo da Roca, joka sijaitsee Sintran vuorten länsipäässä Atlantin valtameren rannikolla, on Euroopan läntisin kohta. Kyseessä on kapea graniittikallio, joka on 144 metriä korkea ja josta on näkymät Atlantin valtamerelle.

Portugali dekriminalisoi kaikki huumeet vuonna 2001, ollen ensimmäinen maa maailmassa, joka teki niin. 1.7.2001 Portugalista tuli ensimmäinen maa maailmassa, joka dekriminalisoi kaikki huumeet, mukaan lukien metan ja heroiinin. Laki salli huumeiden hallussapidon omaan käyttöön, mutta huumeiden myyminen on edelleen rikos. Lakimuutoksen taustalla olivat 1990-luvulta alkaen kohonnut ”huume-epidemia” sekä HIV-tartuntojen räjähdysmäinen nousu.

Lissabon kärsi yhdestä maailman historian suurimmista luonnonkatastrofeista. 1. marraskuuta 1755 maanjäristys iski Lissaboniin tuhoten melkein koko kaupungin. Seismologit arvioivat maanjäristyksen voimakkuudeksi 7,7 magnitudia tai enemmän. Maanjäristys aiheutti 6 metriä korkean tsunamin, joka sai monet hukkumaan. Lissabonissa kuoli 12 000–60 000 ihmistä, mikä tekee siitä yhden historian tappavimmista maanjäristyksistä.

Juhannusjuhlien erikoiset tähdet ovat muovivasara ja valkosipuli. Portugalin Portossa juhlitaan juhannusta The Festa de São João -katufestareissa, joka yhdistelee ennakkoluulottomasti uskonnollisia ja pakanallisia perinteitä. Festareiden aikaan vierailija saattaa saada muovivasaralla iskun päähän tai pyyhkäisyn valkosipulista kasvoihin. Näistä ei kuitenkaan kannata pillastua, sillä molemmat outoudet ovat osa festivaaliperinnettä, jossa valkosipulin tai vasaran haltija haluaa kertoa pitävänsä sinusta.

Kuvat: Adobe Stock	

(18) Kommentit

 1. Nämä nippelitietokoosteesi ovat hauskoja! Tiesin, että siellä on paljon korkkimetsiä, mutta en sitä, että se on aivan noin suvereeni sillä saralla. Huumeiden dekrimilanisointi oli tuttu asia, mutta muutoin valtaosa oli itselleni tuntemattomia asioita. Tuo läntisin paikka on pakko koskea vain Manner-Eurooppaa, sillä useampikin saari / saariryhmä on lännempänä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että tämä sarja kiinnostaa! Hieman alkuun jännitin, miten lukijat ottavat sen vastaan, mutta se oli näköjään ihan turhaa 🙂 Ja jep, hyvä huomio tuosta läntisyydestä!

 2. Mari / Kodinvaihtaja says:

  Ihana juttu tämä. Osa vähän outoja, mietin lisääkö syntyvyyttä jos alle yksi vuotiaiden hoito ilmaista, miksi ei alle 4v tms. Jäin pohtimaan, että minkäikäisenä hoitoon saa viedä. Espanjassa muistaakseni oli näitä tarhoja, jossa oli about kahdeksan alle yksivuotiasta yhdellä hoitajalla – että näin..

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mietin ihan samaa, että miksei tuota ikähaarukkaa ole hieman pidennetty. Ja huh, tuo Espanjan touhu kuulostaa aika hurjalta 😮 En tosin tiedä, miten Suomessakaan nuo nykyään oikein menee (tai lähinnä toteutuu)…

 3. Hauska juttu, vaikka useimmat faktat olivatkin pienelle Portugali-fanille tuttuja. Tuo Portugalin vihreys kyllä yllätti ja Porton juhannusjuhlat olisi selvästikin kiva päästä kokemaan, me oltiin siellä aikoinaan kaikest päätellen aivan liian myöhään )
  Yksi ikävä syy metsäpaloihin ovat muuten kai myös eukalyptukset. Ne ovat nopeakasvuisia, joten niitä istutettiin Portugaliin metsätuottojen toivossa. Ne ovat ikävä kyllä öljyisinä myös herkästi palavia, mikä on niiden lisääntymisstrategia. Niitä näkee myös Porton kaupunginpuistossa, joka onneksi ei kai ole vielä palanut.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että sieltä löytyy toinen Portugali-fani! 🙂 Joo, luinkin noista eukalyptuspuista postauksen julkaisun jälkeen, ja kyllähän niitä reissussa näki todella paljon.

 4. Tosi hauska postaus ja suurimmaksi osaksi ihan uutta tietoa. Hienoa tuo, että julkisivujen laatoituksia suojellaan, ne ovat upeita!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että postaus tarjosi myös uutta tietoa – oli se sitten tarpeellista tai ei 😀

 5. Stacy Siivonen says:

  Olisin halunnut saada valkosipulista, mutta nyt meni mahdollisuus siihenkin. Minulla on myös outo viehtymys nippelitietoihin. Viime aikoina löytyneitä nippeleitä: Vladimir Putinilla on asunto Kremlissä. Viimeksi siellä on asunut Kliment Vorošilov. Stalinin jälkeen tapa hallitsijoiden asua Kremlissä lakkasi. Karjalassa on järjestetty maitokartonkien kierrätystä suurimmilla paikkakunnilla, mutta myös esimerkiksi Tšalnassa. Nykyisessä Itävallassa oli muistaakseni 1921 lyhyen aikaa pikkuvaltio nimeltään Lajtabansag, suomalaisittain ”Länsi-Unkari”. Myös eteläisessä Unkarissa oli lyhyen aikaa serbien oma pikkuvaltio.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Samoin! Valkosipulilla läimäytys olisi ollut jotain täysin uutta 😀 Ja loistavaa, etten ole yksin tämän nippelitietoushulluuden kanssa. Hyviä nippeleitä tuli sieltäkin (joista en tiennyt yhtäkään entuudestaan).

 6. Hauska kooste ja minulle paljon uutta tietoa! ”Festareiden aikaan vierailija saattaa saada muovivasaralla iskun päähän tai pyyhkäisyn valkosipulista kasvoihin” Haha, tämä voisi olla hupaisa kokea! 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No eikö! Tän voisi myös kopioida suomalaisille festareille ja nakkikioskeille. Kivaa vaihtelua nyrkkitappeluille 😉

 7. Olipas mielenkiintoisia faktoja, joista monista en ole koskaan kuullutkaan. Mutta jään innolla odottamaan teidän seikkailuja Portugalissa. Tuo korkkimetsä on etenkin tosi mielenkiintoinen, sillä näin viini-ihmisenä aina törmää tähän ”luonnonkorkki vai ei-luonnonkorkki” keskusteluun. Korkkipuuhan uusiutuu hitaasti ja monissa pulloissa ei ole luonnonkorkkia, juuri suojelullisista syistä. Ja varmaan myös hintasyistä. Olisi jänskä käydä korkkipuu metsässä ja muutenkin lukea siitä lisää.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Portugali oli ihana – reissu ei niinkään… Alan pian jakamaan postauksia sieltä 🙂

 8. Ihana postaus! Paljon uutta tietoa. ”Portugali dekriminalisoi kaikki huumeet vuonna 2001, ollen ensimmäinen maa maailmassa, joka teki niin. ” Tämä on mennyt ihan ohi ja sai kyllä kulmakarvani kohoamaan. Juhannustahan olisikin hauska lähteä viettämään Portugaliin. Vähän on erilaiset perinteet, kuin meidän juhannuskoivut ja akrobaattiset suoritukset, kun pissataan sieltä veneestä seisaallaan veteen. Toivottavasti tämä viimeinen ”faktani” ei päädy kenenkään listalle. Huippua matkaa keväiseen Portugaliin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No just näin 😀 Tuossa ylempänä kirjoitin, että valkosipulit ja muovivasarat voisi kopioida myös yöllisille nakkikiskoille – kivaa vaihtelua nyrkeille 😛

 9. Tällaiset nippelitiedot on kyllä hauskoja, itekin niitä tykkään lueskella 🙂 En muuten tiennykään, että Lissabonissa on ollu tuollainen maanjäristys!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   En itsekään tiennyt Lissabonin maanjäristyksestä ennen kuin aloin keräämään näitä faktoja! 😮 Ja kiva kuulla, että tällaiset postaukset miellyttää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *