Portugali Serra de Aire

Dinosaurusten jäljillä Portugalissa

Portugali on dinosaurusten maa ja sieltä onkin löydetty suuri määrä dinosaurusten fossiileja. Löydettyjä lajeja on erään lähteen mukaan 24, ja useimmat niistä ovat eläneet myöhäisellä jurakaudella. Me lähdimme aikamatkailemaan jurakaudelle Serra de Airessa, jossa sijaitsee dinosaurusten jalanjälkien luonnonmonumentti (Monumento Natural das Pegadas dos Dinossáurios da Serra de Aire).

Serra de Airen luonnonmonumentti on erikoislaatuinen paikka. Kallioihin on jäänyt jälkifossiileja, kun alueella aikoinaan liikkuneiden dinosaurusten jäljet ovat painautuneet matalan meren rantamutiin ja hautautuneet sedimenttiin. Vuosien saatossa jäljet ovat kivettyneet, kunnes merenpohja on noussut ylös rantakallioiksi ja jäljet ovat paljastuneet veden alta.

Noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Lissabonista sijaitseva Serra de Aires oli aiemmin matala rannikkoalue. Eurooppa oli tuolloin vielä yhteydessä Pohjois-Amerikkaan muodostaen supermantereen, joka tunnettiin nimellä Pangea. Iberian ja nykyisen Kanadan välissä oli matala meri kirkkaine lämpimine vesineen, mikä edisti kalsiumkarbonaatin saostumista kalkkikivestä ja suosi koralliriuttojen muodostumista. Ilmasto oli kuuma ja kostea ja siksi myös kasvillisuus oli runsasta. Näiden merilaguunien pohjalle kerrostui kalkkikivimutaa, jossa ohikulkeneiden eläinten jalanjäljet ​​olivat helposti havaittavissa.

Jäljet peittyivät uusilla sedimenteillä, jotka myöhemmin muuttuivat kalkkikiveksi, jonka louhinta myöhemmin mahdollisti dinosaurusten jälkien löytämisen.

Louhoksesta muistomerkiksi

Serra de Airen dinosaurusten jalanjälkien luonnonmonumentti perustettiin vuonna 1996. Kuten nimestä voi päätellä, se sijaitsee Serra de Airessa, ja se on erottamaton osa noin 20 hehtaarin kokoista Serras de Aire e Candeeirosin luonnonpuistoa.

Paikalla, jossa dinosaurusten jalanjäljet ​​ovat nykyään, oli aikaisemmin louhos. Kaikki muuttui heinäkuussa 1994, kun kolme louhoksen työntekijää löysivät dinosaurusten jalanjäljet kaivausten keskeltä. Löytö herätti luonnollisesti luonnontieteilijöiden kiinnostuksen, ja tehtyjen tutkimusten perusteella louhos muutettiin nykyiseksi muistomerkiksi.

Monumentti avattiin yleisölle maaliskuussa 1997. Vuonna 2002 paikkaan perustettiin lisäksi Jurassic Garden, jonka tavoitteena on esitellä vierailijoille ”dinosaurusten aikakaudelle” ominaisia ​​kasvitieteellisten ryhmien nykyisiä kasveja. Jalanjälkien ja puutarhan lisäksi puistosta löytyy päärakennus, jossa pääsee tutustumaan alueen elämään lyhytelokuvan avulla. Paikka on erityisen suosittu koululaisten keskuudessa, ja piha-alueelta löytyykin katajien ja lehtipuiden varjoon katettu eväsalue sekä useita ”tietoiskukylttejä”, joita on ripoteltu ympäriinsä noin kahden kilometrin pituisen reitin varrelle.

Serra de Airesta löytyy kaikkiaan 20 dinosauruksen jäljet, joista vanhimmat ovat 175 miljoonaa vuotta vanhat ja kuuluvat saurupodille, 30 metriä pitkälle ja 70 tonnia painavalle kasvinsyöjälle.

Lapsellinen ja ylihinnoiteltu luonnonmonumentti

Mielenkiintoisesta historiastaan huolimatta Serra de Airen monumentti ympäristöineen näyttäytyi meille melko lapsellisena ja turistisena kohteena pääsymaksuineen ja elokuvineen. Paikka on selkeästi suunnattu kouluikäisille, ja se näkyy muun muassa värikkäine taukotiloineen ja myytävine pehmoleluineen.

Parin kilometrin pituinen lenkki kiersi käytännössä myös samojen jälkien ympäri, eikä se tarjonnut missään vaiheessa vau-elämyksiä tai mitään uutta ja hienoa. Louhosmaisuus, kesken jääneet kaivaukset ja taustalla huriseva uudenkarhea ja jättimäinen tuulimylly hieman latistavat tunnelmaa. Me siis haimme puhtaasti luontokohdetta, ja sellainen tämä ei missään nimessä ollut. Taustatyöt oli siis tällä kertaa tehty todella huonosti (ja hieman turhan vauhdikkaasti), ja se kostautui.

Onneksi Serra de Airen dinosauruksen jalanjäljet eivät kuitenkaan ole ainoat laatuaan, vaan niitä pääsee ihailemaan ympäri Portugalia – ja monessa paikassa vielä täysin ilmaiseksi! Jälkiviisaana (ja asiaan paremmin perehtyneenä) suosittelisinkin mieluummin lähempänä Lissabonia sijaitsevaa Pedra de Muan luonnonmonumenttia, jossa dinosauruksen jälkiä pääsee katsomaan ilmaiseksi ja vieläpä kauniissa luonnonmaisemissa!

Oletko törmännyt dinosauruksen jälkiin Portugalissa tai jossain muualla?

(8) Kommentit

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Ei ole tullut toistaiseksi törmättyä dinosaurusten jälkiin Portugalissa eikä missään muuallakaan. Tänä vuonna on tarkoitus tehdä vähän pidempi matka Pohjois-Amerikkaan. Siellä myös on lukuisia kohteita tähän aihepiiriin liittyen ja varmaan jossain niistä tulee käytyä. Pitääkin tehdä taustatyötä ja valita kohde oikein.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, näitä tuntuu olevan tarjolla moneen menoon 🙂 Paljon on lapsille suunnattuja juttuja, joten jos sellaiset ei kiinnosta, niin kannattaa ehdottomasti tehdä taustatyöt kunnolla!

 2. Anne | Elämää Nomadina says:

  Olipa mielenkiintoinen postaus, ja itselle ajankohtainenkin, kun toukokuussa matkataan Portugalissa ja tuo Serras de Aire e Candeeirosin luonnonpuisto houkuttelisi mahdollisena patikointikohteena. Dinosaurusten jälkiäkin olisi tottakai hienoa nähdä, mutta ehkäpä tuo Serra de Airen monumentti ei tosiaan ole paras kohde siihen.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oi, ihana kuulla, että suuntaatte Portugaliin! 🙂 Ja jep, kannattaa tehdä taustatyöt kunnolla!

 3. Paula - Gone with the Gastons says:

  Nyt oli pakko tulla lukemaan tämä postaus kun meillä on kaksi dinosaurus -fania perheessä. En ole tiennyt, että Portugalissakin voi päästä näkemään dinosaurusten jälkiä. Aika hienoa! Meillä täällä Yhdysvalloissa niitä on myös ja olemme käyneet useammassa paikassa niitä katsomassa. Hienoimpia ovat olleet juurikin sellaiset hiljaiset luontokohteet, joissa ei ole mitään rakennelmia. Joskus olemme jopa olleet ihan ainoat paikalla. Tuntuu uskomattomalta, että sellaisiakin voi päästä näkemään.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että postaus kiinnosti dinosaurus-faneja (tai ainakin äitiä) 🙂 Ja tuo on totta, että hiljaiset luontokohteet ovat parhaita – dinon jäljillä tai ilman 😉

 4. Stacy Siivonen says:

  En ole nähnyt dinosaurusten jälkiä missään. Lähin mahdollisuus siihen oli USA:ssa. Tämä oli jotenkin itselleni sikäli ajankohtainen postaus, sillä näin oikosarven fossiilin Tampereen taidemuseon lattiassa. Muista fossiileista olen tutustunut fossiloituneihin puihin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sullahan on paljon enemmän fossiilikokemusta kuin allekirjoittaneella 😀 Mä en myöskään tiennyt, että USA on ”dinomaa” 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *