Färsaaret Tanska vinkit

Hyvä tietää, ennen kuin lähdet Färsaarille

LIIKKUMINEN SAARILLA

1. Färsaaret koostuu 18 saaresta, ja saarelta toiselle liikutaan tunnelien ja lauttojen kanssa. Saarista seitsemäntoista on asuttuja, ja Färsaarten pääkaupunki Tórshavn sijaitsee Streymoyn saarella. Ainoa asumaton saari on Lítla Dímun.

2. Kannattaa maksaa tunnelipassi, jos ajelet paljon tai haluat edetä joutuisasti. Saarten väliset tunnelit ovat maksullisia ja hinnat vaihtelevat 100:n ja 280:n DKK:n välillä / suunta.

3. Vuokra-auto helpottaa elämää, mutta myös bussilla liikkuminen onnistuu. Strandfaraskip Landsinsilla on suuri sinisten bussien verkosto ja ne liikennöivät kylien ja kaupunkien välillä. Busseilla pääsee myös satamiin, joista lähtee lauttoja toisille saarille.

4. Helikopterilla pääsee myös saarelta toiselle, mutta se on tarkoitettu ensisijaisesti saaren asukkaille. Jos kuitenkin haluat liikkua helikopterilla, tulee lennot varata vähintään seitsemän vuorokautta aiemmin. Lentojen hinnat (huhtikuu 2023) lähtevät 50 eurosta / 10 minuuttia.

5. On ihan normaalia, että ulkomaan lennot Färsaarilta lähtevät ilmoitettua aiemmin – ole siis ajoissa pelipaikalla. Tämä ihmetytti kovasti, sillä lentomme oli ilmassa puolisen tuntia ennen ilmoitettua aikaa. Ilmeisesti tämä on kuitenkin ihan normaalia, joten lentokentällä kannattaa olla ajoissa.

6. Färsaarilta pääsee lentämään vaihtelevasti muihin maihin. Tanskaan lennetään pari kertaa päivässä, Islantiin ja Norjaan taas pari kertaa viikossa ympäri vuoden. Muuten lennot vaihtelevat sesongin mukaan. Esimerkiksi tänä kesänä Färsaarilta pääsee lentämään New Yorkiin, Pariisiin ja Kanarialle. Seuraavana kesänä kohteet ovat luultavasti jotain muuta.

PATIKOINTI & LUONTO

7. Kaikilla Färsaarten 18 saarella on omat erityispiirteensä ja ominaisuutensa. Voisi helposti luulla, että kun on käynyt yhdellä saarella, on nähnyt kaiken, mutta mitä vielä! Saaret ovat keskenään hyvinkin erilaisia: toiset ovat vihreämpiä kuin toiset, toiset ovat lumihuippuineen korkeita ja toiset taas tasaisempia, jollain saarella on paljon lampaita, toisella taas vesiputouksia. Saarihyppelyä kannattaa siis ehdottomasti harrastaa, jos suuntaa Färsaarille!

8. Jotkut patikat ovat maksullisia. Suosituimmilla patikkareiteillä on pääsymaksu, jonka avulla reitit ja esimerkiksi wc:t pidetään kunnossa. Yleisin maksu lienee 200 DKK / henkilö. Monessa maksullisessa patikkapaikassa on niin, että mikäli sää muuttuu yhtäkkiä huonoksi (mikä ei Färsaarilla ole mikään ihme), lipun saa käyttää esimerkiksi seuraavana päivänä uudestaan. Paikalliset ilmeisesti haluavat, että turisteilla on mahdollisuus päästä patikoimaan reitti myös hyvän sään aikaan.

9. Suunnittele patikkareitit ennakkoon netissä. Färsaaret on täynnä toinen toistaan upeampia patikkareittejä ja paikan päällä iskee helposti runsaudenpula! Patikkareittejä kannattaakin ehdottomasti miettiä hieman etukäteen, ja niitä on helppo suunnitella esimerkiksi tällä sivustolla. Sieltä pystyy hyvin suodattamaan reittejä saaren, vaikeustason, keston ja pituuden mukaan.

10. Varo tuulta ja jyrkänteitä. Färsaarilla ei turhaan ole jyrkänteistä ja tuulesta varoittavia kylttejä. Näiden kahden yhdistelmä saattaa nimittäin olla todella vaarallinen: jos kiipeät jyrkänteelle tai kapealle kallionkielekkeelle, saattaa yhtäkkiä alkaa tuulemaan niin kovaa, että se pahimmassa tapauksessa paiskaa retkeilijän alas. Vaara on siis todellinen, ja se kannattaa huomioida aina, kun kiipeilee jossain. Toki myös jyrkänteet jo itsessään ovat paikoitellen vaarallisia: minkäänlaisia turvakaiteita ei ole ja tiputukset ovat jyrkkiä – ja usein suoraan alas kivikkoon ja/tai Atlantiin.

11. Saarella eletään luonnon armoilla – hyvässä ja pahassa. Tässä jälleen yksi syy sille, miksi Färsaarten reissua ei kannata suunnitella liian tarkkaan, sillä yleensä luonto puuttuu peliin ainakin jossain vaiheessa matkaa. Milloin tuulee niin paljon, etteivät lautat kulje, milloin taas alkaa yhtäkkiä sataa lunta ja korkeimmat vuoristotiet peittyvät yllättäen lumesta. Färsaarelaiset myös arvostavat karua luontoaan ja odottavat samaa myös turisteilta.

12. Jos lauttamatka peruuntuu huonon sään takia, joudut maksamaan uuden lipun. Ennen saarilla on ollut käytäntönä, että kerran maksettu lippu käy korvaaviin matkoihin, jos alkuperäinen matka peruuntuu esimerkiksi huonon sään takia. Käytäntö on kuitenkin muuttunut, ja nykyään maksu on matkakohtainen, eli jos peruutuksia tulee, joutuu ostamaan uuden lipun.

13. Mikäli sumu yllättää, pysy paikallasi. Kesäkuun loppu ja heinäkuu ovat Färsaarilla usein sumuisia. Silloin hernerokkasumut saattavat yllättää patikoijan mihin vuorokauden aikaan tahansa, ja näkyvyys saattaa hetkellisesti kadota kokonaan. Paras vinkki onkin pysähtyä paikoilleen (ettei vahingossakaan tipu esimerkiksi jyrkänteeltä tai eksy reitiltä), sillä sumu hälvenee usein yhtä nopeasti kuin ilmestyikin.

14. Kerrospukeutumisen merkitystä ei voi liikaa korostaa! Färsaarilla ei koskaan voi olla varma, millaiseksi sää muuttuu tunnin tai jo seuraavan kukkulan jälkeen. Parasta onkin varautua kaikkeen ja aina myös siihen pahimpaan. Vaikka säätiedote lupaa aurinkoa, voi kesken patikkaretken yhtäkkiä nousta pilvet. Retkille on syytä varata useampi vaatekerros, ja matkassa kannattaa pitää aina myös sateen ja tuulen pitävää vaatetta.

15. Lampaita on paljon ja kaikkialla. Färsaarilla elää noin 70 000 lammasta, mutta siltikään ne eivät riitä paikallisten (n. 53 000 asukasta) tarpeisiin. Lampaanlihaa tuodaan saarille muun muassa Islannista ja Uudesta-Seelannista, sillä moni perhe kasvattaa lampaita vain omiin tarpeisiinsa. Saarella ei voi myöskään kasvattaa enempää lampaita, sillä laidunnettavaa ei yksinkertaisesti riitä enää yhtään suuremmalle lammaslaumalle. Turisteille lammasmäärä näkyy suurina laumoina tienpientareilla – tai oikeastaan ihan missä tahansa. Lampaat ovat puolivillejä, eli lähtevät ihmistä karkuun, mutta ajaessa saa olla tarkkana, ettei mistään pomppaa lammasta auton eteen… Kävelyn kannalta taas on hyvä varautua ainakin henkisesti siihen, että luonnollisesti myös lampaan kakkaa on kaikkialla – ja paljon. Meinasin astua siihen ensimmäisen kerran jo heti lentokentän parkkipaikalla. Myös monet patikkapolut on miinoitettu lampaiden toimesta.

RUOKA & OSTOKSET

16. Färsaaret ei ole mikään kulinaristin paikka. Ravintoloita oli (ainakin näin sesongin ulkopuolella) melko vähän, ja tarjonta painottui pitkälti pizza- ja hamppariosastolle. Kahviloita tuntui olevan enemmän tarjolla, ja niistäkin sai lähinnä vain makeita leivonnaisia. Kannattaa siis suunnata saarille sopivan vähin odotuksin ruuan suhteen, niin ei tule pettymyksiä!

17. (Edellisestä kohdasta huolimatta) Färsaarelaista kalaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Tasainen ja viileä meri-ilmasto takaa, että kalat kasvavat hitaasti ja niiden lihasta tulee tiivistä. Siksi färsaarelaista kalaa pidetään yhtenä maailman parhaista. Myös vapaina kasvaneiden lampaiden lihaa voi syödä (melko) hyvällä omallatunnolla.

18. Färsaarilla on heikko tarjonta kasvisruokaa. Monen ravintolan listalta kyllä löytyi kasvisvaihtoehtoja (lähinnä erilaisia salaatteja ja täytettyjä leipiä), mutta harvassa niitä ainakaan näin sesongin ulkopuolella oli oikeasti tarjolla.

19. Ravintoloiden kalatarjonta riippuu täysin siitä, mitä milloinkin on saatu saaliiksi. Varaudu siis siihen, että paistettu lohi saattaa lennosta muuttua uunissa valmistetuksi turskaksi – eikä siitä välttämättä edes ilmoiteta etukäteen.

20. Ruokakauppojen valikoima on (suomalaisen silmin) vaatimatonta. Esimerkiksi proteiinijuomat ja -patukat loistavat poissaolollaan, eli mikäli niitä tykkää syödä patikointireissuilla, kannattaa ne ehdottomasti pakata kotoa mukaan. Myöskään eineksiä tai valmissalaatteja ei ole tarjolla.

21. Sunnuntaisin suurin osa liikkeistä on kiinni. Poikkeuksena ovat kahvilat ja ravintolat, jotka nekin avaavat vasta viideltä illalla. Sunnuntai onkin jonkinlainen yleinen ulkoilupäivä saarilla, ja vuokraemäntämmekin mainitsi, etteivät färsaarelaiset yksinkertaisesti halua työskennellä sunnuntaisin.

MUUTA

22. Paikalliset puhuvat fääriä, joka on sukua islannille ja muinaisnorjalle. Tanskaa opetetaan toisena virallisena kielenä ja englantia saarilla puhutaan melko yleisesti.

23. Saarilla on maksullinen netti. Tämä saattaa tulla yllätyksenä heille, joilla on esimerkiksi maksuton netti Pohjoismaissa tai Euroopassa. Esimerkiksi itselläni on liittymä, jossa Euroopassa kaiken pitäisi olla samanhintaista kuin kotimaassa, mutta niin vaan pamahti palveluhinnasto puhelimeen heti, kun otin puhelimen pois lentotilasta. Kahviloissa ja ravintoloissa on onneksi pääsääntöisesti hyvin WiFit tarjolla, joten täysin puhelitonta tai netitöntä elämää ei saarilla tarvitse viettää.

24. Kaikkialla ei suhtauduta suopeasti turisteihin. Vaikka turistina Färsaarilla onkin tervetullut fiilis lähes kaikkialla, löytyy saarilta myös paikkoja, joissa turisteista ei niin välitetä. Esimerkiksi Saksunin kylässä, joka on tunnettu historiallisista rakennuksistaan, elelee erakkomies, joka ei todellakaan toivota turisteja tervetulleiksi ja hänestä liikkuu hurjia juoruja. Niin hienoa kuin saarilla onkin, pitäisi muistaa, että kyseessä on paikallisten koti, joten kunnioitetaan luontoa ja rauhaa, ja pidetään huolta, ettei roskata tai muutenkaan aiheuteta häiriötä!

25. Sallitut ja kielletyt puheenaiheet. Jo lentokentän turistioppaissa on tarkkaan kerrottu, mistä paikallisten kanssa ”saa ja ei saa” keskustella. Suosittuja ja suositeltavia puheenaiheita ovat muun muassa jalkapallo (färsaarelaiset ovat hulluna jalkapalloon!) ja sää, kun taas ”kiellettyjen” puheenaiheiden listalla on valaanpyynti.

26. Färsaarten oma musiikki on todella omalaatuista, ja sille ominaista on eriaikaisuus: melodia menee ikään kuin hieman edellä ja laulu seuraa perässä. Ensimmäisen kerran paikallista musiikkia kuunnellessa luulimme, että taajuus on väärä tai radio muuten vain jumittaa, mutta kyseessä olikin ihan normaali juttu!

27. Jätä aikatauluun tarpeeksi löysää. Färsaarilla on hurjan paljon nähtävää, ja luonnon ja sen moninaisuuden ihasteluun kannattaa ehdottomasti jättää tarpeeksi aikaa. Parasta on, kun voi kiireettä pysäyttää auton näköalapaikalle ja jäädä ihastelemaan avautuvia maisemia tai lähteä tekemään ex-tempore pistoja pienillä poluilla. Ei siis kannata aikatauluttaa reissua liian tiukaksi, sillä parhaimmat helmet löytyvät yleensä hieman sattumalta.

28. Älä jätä saarireissuja (esim. lunnireissu Mykinesille) viimeisille päivälle. Mykines on haastava retkikohde siinä mielessä, että sinne on hankala rantautua. Niinpä jos aallokko nousee tarpeeksi korkeaksi ja tuulee väärästä suunnasta, lautat saattavat peruuttaa tulonsa saarelle. Moni turisti kuitenkin haluaa päästä Mykinesin saarelle, sillä sitä markkinoidaan Färsaarten parhaana lunninkatselupaikkana. Kannattaa ajoittaa reissu alkureissuun, sillä mikäli käy niin huono tuuri, että myrsky nousee eivätkä lautat kulje, voi joutua jäämään saarelle yöksi.

(15) Kommentit

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Oho, tuo tuntuukin yllättävältä, että matkan peruuntuessa ei saa uutta matkaa?! Pääsittekö te muuten näkemään lunneja? Ilmeisesti kevät ja alkukesä ovat otollisinta aikaa niiden katseluun. Me olemme nähneet niitä vain Norjassa ja hieman etäältä, mutta niiden näkeminen kiinnostaisi kovasti. Helppo uskoa, että valaanpyynti on aihe, mistä ei ole soveliasta keskustella.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Juu, samaa linjausta paikallisetkin ihmettelivät. Me ei sään takia päästy lunnisaari Mykinesille, mutta mentiin veneellä lintukallioille. Nähtiin meressä muutamia (alle 10) lunnia, mutta ne ovat niin hyviä sukeltajia ja nopeita uimareita, että kuvaaminen hervottomassa aallokossa oli käytännössä mahdotonta… Harmittaa älyttömästi, sillä lunnit oli ehdottomasti yksi suurin syy sille, miksi Färsaarille edes lähdettiin!

 2. Aila ja Juha says:

  Färsaaret ovat silloin tällöin olleet meilläkin mielessä, mutta se on ollut niin erikoinen ja vieras kohde, että ajatukset eivät ole koskaan toteutuneet. Kuulosti kuitenkin sellaiselta, että joskus voitaisiin vielä harkita. Hauska muuten tuo musiikkikommentti – en kerro musiikinopettajamiehelleni etukäteen, jos päätämme lähteä. Aila

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Käykää ihmeessä! Färsaaret on kyllä kaikessa karuudessaan ja vehreydessään satumainen kohde! Ja olisipa hauska tietää, mitä musiikinopettajamiehesi toteaisi färsaarelaisesta musiikista! 😀

 3. Liisa / Hollanninhippiäinen says:

  Todellakin paikka on selvästi niin luonnon armoilla, että käyttöohjeista on hyötyä. Eikä kaikkia itsenstäänselviä mukavuuksia ole. Mielenkiintoisia seikkoja. Islannissa on sama homma: yksi harha-askel ja olet solan pohjalla tai kiehut kuumassa lähteessä: tämä on kaikki omalla vastuulla eikä tosiaan kukaan lähde rakentamaan aitoja joka jyrkänteen laidalle varomatonta turistia varten. Perusasioiden äärellä ja luonto opettaa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Juu, Färsaarilla kyllä eletään luonto kunnioittaen – ja pitkälti myös sen armoilla 🙂 Jotenkin pidän itseäni ”luontotyyppinä”, mutta silti saarilla huomasi, miten vieraantunut sitä kuitenkin on. Tai ainakaan ei ole tottunut siihen, että suunnitelmia pitäisi hirveästi muuttaa sään takia 🙂

 4. Mari/Kodinvaihtaja says:

  Mielenkiintoinen juttu tuo, että jos lautta ei kulje, niin joutuu ostamaan uuden lipun. Suomessa soisi valituspuhelimet tiiviisti. Ja en itsekään purematta nielisi

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, tää on joku uusi juttu, joka on astunut voimaan vasta tänä keväänä. Ilmeisesti silläkin koetetaan rajata sitä, etteivät turistit haluaisi ehdoin tahdoin lähteä huonossa säässä reissuun? Tai sitten ollaan vaan lisätienestien perässä – mene ja tiedä.

 5. Ne Tammelat says:

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Nämä tulevat tarpeeseen 🙂

 6. Sää Färsaarilla on todellakin oma ilmiönsä, ei kannata lähteä retkelle jos on sateisen näköistä tai tuulee. Mutta sadehan tulee kutsumatta ja yllättäen.
  Ymmärrän tuon valaistapuhumiskiellon ärsytyksen, se lienee todella arka aihe.

 7. Annemaria/Samppanjaa muovimukista says:

  Luontoystävän unelmakohde selvästi huolimatta sateista ja ailahtelevasta säästä. Mielenkiintoista oli lukea, että luonto on erilaista eri saarilla. Kiinnostuksesta kysyn, että mitä kautta on mielestäsi järkevin lentää? Entä oliko haastavaa ajaa autoa saarella esim. teiden kapeuden tai kunnon takia?

  1. Sari/ matkalla lähelle tai kauas says:

   Mielenkiintoisia faktoja Färsaarista. Näittekö Mykonoksella lunneja?
   Olin aikanaan Islannissa niin aikaisin keväällä, että en niitä nähnyt.
   Aika jännä juttu tuo paikallisten musiikki!
   Pitää käydä kuuntelemassa. Youtube sta varmasti voisi löytyä?

 8. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys says:

  Olipa mielenkiintoisia pointteja ja todellakin tuikitarpeellisia neuvoja Färsaarille suuntaaville. Hauska tuo musiikkijuttu, täytynee googlettaa ja kuunnella. 😀

 9. Elina / elinanmatkalaukussa says:

  Haha, nauratti tuo kohta 5. ”Eihän tässä vielä mikään kiire ole, lentohan lähtee vasta reilun puolen kuluttua. TUU JO! lento lähtee ihan just oikeasti. Meen vielä vessaan, ETKÄ MENE!” 😀 Hyviä vinkkejä kyllä! 🙂 Eikö ne mun ostamat banaani ja mansikkajuomat ollu jotain proteiinijuomia? En sen tarkemmin kyllä kattonut mitä siinä samassa hyllyssä oli.

 10. Stacy Siivonen says:

  Voi olla haastava paikka jalkapallon suhteen. Jalkapallo voi kadota sumuun, tippua alas jyrkänteeltä kivikkoon tai sitten tuuli voi puhaltaa pallon pois. Ehkä niiden kannattaisi harrastaa sen sijaan vaikkapa painonnostoa tai kahvakuulia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *