Kreeta Kreikka

Yksitoista hauskaa faktaa ikisuosikki Kreetasta

Seuraava ulkomaanreissu kolkuttelee hieman yllättäen aivan nurkan takana. Ja kuten tapana on ollut, julkaisen ennen reissua faktapostauksen kyseisestä kohteesta. Tällä kertaa vuorossa on Kreeta (meidän eka reissu Kreikkaan!), joten tässäpä yksitoista hauskaa ja erikoista faktaa kyseisestä saaresta:

Kreikan ilmassa on parantavia voimia

Kreetan saaren ilmalla sanotaan olevan parantavia ja jopa ihmeitä tekeviä voimia. Monet ihmiset ovat kertoneet parantuneensa oudoista vaivoista hengitettyään raikasta ilmaa Kreetalla. Jopa lääketieteen isä Hippokrates on aikoinaan kirjoittanut tästä, ja todennut väitteen todeksi.

Zeuksen syntymäpaikka

Mitä olisi Kreeta ilman kreikkalaista mytologiaa? Zeuksen, taivaan ja ukkosen jumalan, sanotaan syntyneen korkealla Kreetan vuoristossa Dicteonin luolassa. Monet muinaiset kirjailijat, mukaan lukien Homeros, kirjoittivat tästä myyttisestä syntymästä.

Vaaleanpunaiset hiekkarannat

Tiesitkö, että maailmassa on vain muutamia vaaleanpunaisia ​​hiekkarantoja? Vielä ihmeellisempää on, että Kreetalta löytyy niistä kaksi. Toinen löytyy Baloksen ja toinen Elafonissin rannalta.

Euroopan suurin palmumetsä

Vaaleanpunaisten hiekkarantojen lisäksi Kreetalta löytyy myös Euroopan suurin palmumetsä! Vai-nimisen rannan palmujen kerrotaan alunperin itäneen taatelinsiemenistä, joita muinaiselle Kreetalle saapuvat merirosvot sylkivät maahan.

Oliiviöljyn superfanit

Kreetalaiset rakastavat oliviiöljyä. Vertailun vuoksi: keskivertoihminen kuluttaa noin litran oliiviöljyä vuodessa, kun taas kreetalainen kuluttaa sitä keskimäärin 30 litraa! En tiedä, miten innokkaita oliiviöljyn faneja muualta Kreikasta löytyy, mutta ilmeisesti kreetalaisten öljyn kulutus on ihan omaa luokkaansa.

Kreetan kanjonit

Kreetalta löytyy yli 400 rotkoa, joten kanjoneita riittää. Samarian rotko lienee niistä tunnetuin. Näyttävä rotko on yli 18 kilometrtiä pitkä, ja sinne järjestetään paljon retkiä!

Matala-luolat

Matalan uimaranta on yksi Kreetan tunnetuimmista uimarannoista – ainakin nimensä perusteella. Rannan lisäksi paikassa on muutakin kiehtovaa, nimittäin luonnon muovaamat Matalan kalliot, joilla on mielenkiintoinen historia. Luolat olivat käytössä jo esihistoriallisella ajalla, ja ajanlaskun alkuvuosisatoina niitä käytettiin roomalaisten hautoina. 1960-luvulla luolasto koki täydellisen muutoksen, ja muuttui hippikunnan asuinpaikaksi.

Kallioon koverretut asumukset ja varastot ovat helposti nähtävissä vielä tänäkin päivänä. Useimpiin kiipeäminen onnistuu helposti, mutta jotkut ovat osin vaarallisen kiipeämisen takana.

Vain vaarattomia (mutta sitäkin harvinaisempia!) eläimiä

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, Kreetan saarelta löytyy vain vaarattomia eläimiä. Esimerkiksi myrkyllisiä käärmeitä ei paratiisista siis löydy. Jo Kreetan mytologiassa kerrotaan, miten Herkules teloitti kaikki vaaralliset eläimet isänsä Zeuksen ja hänen syntymäpaikkansa kunniaksi. Tämän takia saari on turvallinen tänäkin päivänä.

Pleistoseeni- ja holoseeniaikoina Kreetalla eli paljon eläimiä. Hirviä oli tavallisesta vuohen kokoiseen ja norsuja kolmea eri kokoa. Saarella eli myös jättikokoisia jyrsijöitä, pitkäjalkaisia pöllöjä ja kääpiökokoisia virtahepoja. Karkeasti voisi sanoa, että Kreetan nykyiset nisäkkäät rajoittuvat pääasiassa aasiin, lampaaseen ja vuoheen. Harvinaisia nisäkäslajeja ovat lisäksi okahiiri ja kreetalainen villivuohi, jota kreetalaiset nimittävät kri-kriksi. Erittäin harvinaista kri-kritä on vaikea tavata, koska se elää vaikeakulkuisessa Lefká Óri -vuoristossa ja laiduntaa ainoastaan yöaikaan. Lefká Órin lisäksi kri-kritä elää muutamilla pienillä asumattomilla pohjoisrannikon saarilla kuten Díalla ja Ágioi Theódoroilla. Minolaisen kulttuurin taiteessa kri-kri oli suosittu aihe. Laji kuitenkin metsästettiin miltei sukupuuttoon.

Etelärannikon Mátalan sekä pohjoisrannikon Réthymnon ja Chanián ympäristön rannoilla pesii merikilpikonnia. Kreetalla elää myös gekkoja, sammakoita, ihmiselle vaarattomia käärmeitä sekä kameleontteja. Kreeta on yksi Euroopan harvoista paikoista, joissa tavataan kameleontteja.

Saarella on myös rikas linnusto. Kreetan kallionrinteillä pesivät esimerkiksi hanhikorppikotka, partakorppikotka ja muuttohaukka.

Kreetan oma norsulaji

Esihistoriallisena aikana Kreetalla oli myös omat elefanttilajinsa, josta oli kolme eri kokomuunnosta. Otusta kutsuttiin yleisesti kääpiönorsuksi.

Useita nimiä ennen Kreetaa

1700-luvulla eKr. Kreetaa kutsuttiin Capthoriksi sekä Assyrian arkistoissa että Raamatussa. Egyptiläiset kutsuivat saarta Keftiuksi ja heettiläiset taas Katapaksi. Muita Kreetalle annettuja nimiä ovat Prettanike tai Brettaniai, jotka tarkoittavat miesten maata.

Nykyinen nimi Kreeta juontaa juurensa kuningas Kouretesista, joka tunnettiin nimellä Kritas. Toisen teorian mukaan nimi on peräisin Kreetalta, yhdeltä Koureten tyttäristä, joka myöhemmin meni naimisiin Ammon Zeuksen kanssa, joka saapui Libyasta ja loi uuden imperiumin.

Kreetalaiset rakastavat aseita

Harva tuskin osaisi yhdistää Euroopan suurinta asemäärää juuri Kreetaan, mutta näin vain on. Suurin osa kreetalaisista siis omistaa aseen – ja vieläpä nauttii ampumisesta. Tästä mieltymyksestä huolimatta Kreeta on kuitenkin turvallinen paikka asua, ja rikollisuusaste on Euroopan alhaisimpia.

(20) Kommentit

 1. Eipä ole itsekään tullut käytyä Kreikassa, mutta eiköhän Kreikkaan joskus tule lähdettyä. Voisin ajatella, että yhdistäisin jonkun saarikohteen Ateenaan. Enpä olisi arvannut, että Kreetalla on niin paljon aseita. Osaatko muuten sanoa, mitä merikilpikonnia Kreetalla asustelee?

  1. Kannattaa matkata Kreikkaan, jos sellainen mahdollisuus joskus tulee! Olen itsekin vältellyt maata liian hehkutuksen (ja turistisuuden) takia, mutta pakko myöntää, etteivät kaikki ne hehkutukset ja ylistyssanat ole olleet liioittelua; Kreikka toden totta on äärettömän helppo ja miellyttävä kohde monella tapaa! 🙂

 2. Mari / Maailma kotina says:

  Todella upea mielenkiintoinen postaus. Rupesi todella kiinnostamaan 🤷‍♀️💗

  1. Kiva kuulla, että postaus oli mieleen 🙂

 3. Kreeta on kyllä kiva saari. Käytiin siellä joskus vuosia sitten ja oli mukava loma. Patikoin Samarian rotkossa, kierreltiin eri rantoja ja syötiin hyvin. Kreikkalainen ruoka on niiiin hyvää. Tässä oli tuttuja faktoja, mutta myös uutta tietoa.

  1. Meiltä jäi harmillisesti nuo Samarian rotkot kiertämättä. Opas sanoi, että ne olisivat olleet suljettuna sään takia? Ja olen niin samaa mieltä tuosta ruuasta! En alkuun ymmärtänyt hypetystä kreikkalaisen ruuan ympärillä, mutta olihan se ihan älyttömän hyvää!

 4. Olen ollut Kreetalla kolme kertaa, enkä käynyt missään näissä paikoissa enkä tiennyt näitä asioita. Ainoastaan palmumetsä oli tuttu, mutta sekin jäi välistä toukokuussa. Olisi vienyt liikaa aikaa lähteä sinne ajamaan. Itse mainitsisin ensimmäisenä Lassithin alueen pienet kulahtaneen kauniit kylät ja Spinalongan saaren.

  1. Kreetalla tuntuu olevan hurjan paljon nähtävää ja koettavaa! Itselle ainakin jäi olo, ettei viikossa ehtinyt juuri mitään 😀

 5. Oi, palmuja rakastavana mun pitäis ehdottomasti päästä tuonne palmumetsään, kuulostaa kivalta paikalta! 😀

  1. Hahah, ehdottomasti! Näen sut jo fiilistelemässä siellä 🙂

 6. Tässähän oli paljon mielenkiintoisia faktoja, enkä kyllä ennestään tiennyt näistä juuri mitään. Kreikassa on tullut vietettyä jonkin verran aikaa, mutta vain mantereen puolella (eniten Ateenassa ja Peloponnesoksella), joten jossain vaiheessa on vielä päästävä kiertelemään saaria. Kreetalla varmasti viihtyisi pidempäänkin!

  1. Onhan sitä tullut ajelluksi Kreetaa ristiin ja rastiin, mutta aina löytää jotain uutta. Tuolla Vain rannalla voisi käydä ja helpottava tieto on ettei käärmeitä tarvitse Kreetalla varoa.

   1. Kreeta oli kyllä todella kiva ja ennen kaikkea helppo matkakohde! 🙂 Puhuttiin miehen kanssa, että seuraavaksi voisi olla kiva oleilla mantereen puolella (juurikin Ateenassa), ja nähdä ”toisenlainen Kreikka”.

   2. Joo, tieto siitä, ettei saarella ole myrkyllisiä eläimiä tuo kyllä turvan ja helpotuksen monelle reissaajalle 🙂

 7. Onkohan tuo fakta Euroopan suurimmasta palmumetsästä Kreetalla tosi? Espanjassa myös Elchessä väitetään olevan Euroopan suurin palmumetsä. Vai onkohan niillä sitten lisämääritteenä manner-Eurooppa 🙂

  1. Hyvä nosto! Tein lisätutkimuksia, ja en nyt oikein osaa sanoa, kummassa se on suurempi, Espanjassa vai Kreetalla. Riippuu nimittäin hieman lähteestä, mitä niistä kerrotaan. Ehkä tuo lisämaininta Manner-Euroopasta on siis ihan paikallaan, kun puhutaan Espanjan palmumetsistä?

 8. Haha! Aina kun puhutaan Kreetasta, joudun katsomaan kartasta, että näkyykö tuttuja paikkoja. Taaskaan ei näkynyt eli en ole edelleenkään siellä käynyt:) Kreikassa olen käynyt Kosilla ja Rodoksella ja koska nämä reissut tehtiin nuorena ja villinä, ne eivät sisältäneet mitään nähtävyyksiä eikä varsinkaan luontoa. Tai nähtävyyksiksi voinee laskea kaikki diskot ja niissä juoksemisessa ja rannalle päiväksi raahautumisessa vaadittiin luontoa:)

  1. Hahhah, nuorena ja villinä tuli tehtyä hieman toisenlaisia matkoja 😉

 9. Kiva postaus Kreetasta. Näistäkin huomaa hyvin, kuinka monipuolisesta saaresta on kyse. 🙂

  1. Yllätyin itsekin, mitä kaikkea Kreetalta löytyy! Jotenkin pidin sitä paljon ”tylsempänä” paikkana 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *