Belgia Bryssel

Brysselin parhaat: Atomium ja Mini-Eurooppa

Atomium lienee Brysselin tunnetuin maamerkki, eikä sen vieressä sijaitseva Mini-Eurooppakaan kalpene sen rinnalla. Kävin katsastamassa nähtävyydet ”pakollisena pahana”, mutta ihastuin molempiin paikkoihin palavasti. Atomiumin psykedeeliset liukuportaat ja viimeistä yksityiskohtaa myöten mietitty Mini-Eurooppa olivat molemmat ehdottomasti vierailun arvoisia paikkoja.

Päätimme suunnata ensin Atomiumiin, sillä se kiinnitti heti huomiomme jäädessämme pois Heyselin asemalla. Atomiumiin kuljetaan kahden suuren parkkipaikan läpi, jonka jälkeen lippuja piti jonottaa ensin erillisestä rakennuksesta, jonka jälkeen vasta pystyi siirtymään varsinaiseen päärakennukseen. Heti ovella meistä otettiin valokuvat. Luulin ensin, että kyseessä on perinteinen turistikuvaus, mutta tämä ei ollutkaan valinnainen ohjelmanumero, vaan kaikki tulijat pakotettiin poseeraamaan kameralle. Turistikuvauksen lisäksi homma liittyi kohteen turvallisuuteen – tai näin meille ainakin selitettiin.

Atomium – raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos

Atomium rakennettiin Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten. Se on raudan kiderakenteen 165-miljardikertainen suurennos ja kaikkiaan 102 metriä korkea. Alkuperäisen suunnitelman mukaan monumenttia ei ollut tarkoitus säilyttää maailmannäyttelyn jälkeen, mutta Atomiumin saama suosio ja menestys tekivät siitä nopeasti ikonisen osan Brysselin maisemaa.

Monumentti koostuu yhdeksästä halkaisijaltaan 18-metrisestä teräksella katetusta pallosta sekä niitä yhdistävistä putkikäytävistä. Pallot on sijoitettu toisiinsa nähden siten, että ne muodostavat kärjellään seisovan kuution, jonka yksi lävistäjä on pystysuorassa; kahdeksan palloa on tämän kuution kärkipisteissä ja yksi sen keskipisteessä.

Hissin kautta liukuportaisiin

Ensin jonotimme reilut puoli tuntia hissiin, joka vei meidät suoraan kolmanteen kerrokseen, ”pääpalloon”. Siellä sijaitsee Atomiumin pääpanoraama, josta voi hyvällä säällä nähdä Antwerpeniin saakka. Samassa kerroksessa sijaitsee myös ravintola, josta aukeaa mielettömät näkymät Brysselin ylle. Ravintola on todella suosittu, ja pöytävaraus pitääkin tehdä reilusti etukäteen. Ravintolasta kuitenkin löytyy ”ohituskaista” vieraille, jotka käyvät juomassa lasilliset. Näin mekin pääsimme edes hetkeksi nauttimaan ravintolan tunnelmasta ja sieltä aukeavista näkymistä.

Kun kerros on kierretty, on aika suunnata samaisella hissillä takaisin lähtöpisteeseen. Ja tässä kohtaa on syytä olla tarkkana. Hissiltä nimittäin ohjataan vieraita vahvasti ulos koko rakennuksesta, vaikka oikeasti tässä vaiheessa ei ole vielä nähty juuri mitään. Liukuportaat, jotka ovat Atomiumin se juttu, lähtevät hissien vastakkaiselta puolelta, joten on uskallettava ohittaa ulosmeno-kyltit, vaikka oppaat muuta huutaisivatkin.

Näissä vinoissa putkissa risteilee sekä tavallisia portaita että liukuportaita. Liukuportaissa on erilaisia väri- ja valoanimaatioita sekä musiikkia. Liukuportaat tuntuvat olevan TikTokin ja Instagramin puolella kovassa huudossa, joten moni turisti halusi saada kuvattua materiaalia, jossa ei näkyisi kamalasti muita ihmisiä. Tästä johtuen liukuportaiden alkupäät ruuhkautuivat vähän väliä, mutta omaa vuoroamme emme silti montaa minuuttia joutuneet odottamaan.

Olimme ihmeissämme luettuamme, että Atomiumista otettujen kuvien julkaiseminen ilman lupaa oli kiellettyä vuoteen 2016 saakka Belgian maisemanvapautta koskevan lain rajoitusten takia. Lakiin on kuitenkin tullut muutoksia, ja pysyvistä kuvataiteen ja arkkitehtuurin teoksista otettujen kuvien ei-kaupallinen julkaiseminen on kuitenkin ollut mahdollista Belgiassa vuonna 2016 tulleen uuden lainkohdan takia. Onneksi siis vierailimme paikassa nyt, emmekä aikaisemmin, sillä blogipostaus ilman kuvia olisi voinut olla melko nihkeä.

Atomium on todella jännä ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Se tuntuu erikoiselta avaruusaluksen, Näsinneulan ja discon sekoitukselta, jossa aika ja paikka pysähtyvät. 

Interaktiivinen Mini-Eurooppa sopii kaikenikäisille

Atomiumin jälkeen suunnistimme Mini-Eurooppaan, joka on Atomiumin juurella sijaitseva miniatyyripuisto. Puistossa on esillä jäljennöksiä Euroopan unionin ja muiden Euroopan mantereen maiden monumenteista mittakaavassa 1:25. Edustettuina on noin 80 kaupunkia ja kaikkiaan 350 rakennusta. Puiston pinta-ala on 24 000 m2, joten kierreltävää riittää.

Pakko myöntää, että ensin hieman jännitimme, miten lapsellinen paikka mahtaisi olla. Yllätykseksemme puistossa oli kuitenkin pelkkiä aikuisia ja koko alue oli todella interaktiivinen: yleisö saattoi osallistua erilaisilla ”tehtävillä” muun muassa junien kulkuun, laivojen lastaukseen, tuulimyllyjen pyörimiseen sekä Vesuviuksen purkautumiseen. Lisäksi jokaisen kohteen luona oli mahdollista kuunnella paikkaan tai maahan liittyvää musiikkia. Nämä kaikki olivat myös aikuisille sopivia aktiviteetteja, ja meillä ainakin kilpailuvietti heräsi monessa kohtaa. Esimerkiksi eräänlaiseen venekisaan osallistui monta pariskuntaa eri maista ja kaikki me kisasimme tosissamme, toisiamme leikkimielisesti mollaten. Myös Vesuviuksen purkaus sekä linnanneidon pelastus lohikäärmeen kynsistä herättivät vahvoja reaktioita aikuistenkin keskuudessa.

Monumentit olivat todella yksityiskohtaisia, ja ne onkin valittu puistoon arkkitehtuurisen laatunsa tai eurooppalaisen symbolismin perusteella. Mini-Euroopassa on edustettuna seuraavat maat: Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tsekki, Tanska, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Italia, Irlanti, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Portugali, Puola, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Ukraina, Iso-Britannia ja Suomi, josta oli mukana vain yksi kohde, Olavinlinna.

Paikasta mielenkiintoisen tekikin mielestäni juuri se, ettei esillä ollut pelkkiä pääkaupunkeja ikonisimpine nähtävyyksineen, vaan kohteita oli löydetty eri puolilta maata. Kierroksen jälkeen on mahdollista vielä syventää Eurooppa-osaamistaan Spirit of Europe -näyttelyn ja multimediapelien muodossa. Me emme valitettavasti ehtineet paneutua näihin sen enempää, ja moni muukin tuntui suunnistavan suoraan pihalle.

Miten kohteisiin pääsee ja mihin hintaan?

SAAPUMINEN: Atomium ja Mini-Eurooppa sijaitsevat reilun kuuden kilometrin päässä Brysselin joulumarkkinapaikalta Grand Placelta. Matka on toki käveltävissä, mutta myös julkisilla on helppo saapua paikalle. Suosimme metroja, sillä ne tuntuivat kaikista helpoimmalta ja nopeimmalta vaihtoehdolta. Heysel-niminen päätepysäkki sijaitsee Atomiumin ja Mini-Euroopan välittömässä läheisyydessä.

HINTA: Joulukuussa 2023 Atomiumin sisäänpääsy maksoi aikuiselta 16 euroa ja Mini-Eurooppa taas 19,90 euroa. Kuitenkin, jos ostaa yhteisliput molempiin paikkoihin tai vastaavasti esittää Atomiumin pääsylipun Mini-Euroopan lipunmyynnin yhteydessä, saa lipuista muutaman euron alennuksen.

MUUTA HUOMIOITAVAA: Suosittelen käymään ensin Atomiumissa ja vasta sen jälkeen Mini-Euroopassa. Atomiumissa oli järkyttävät jonot myös näin sesongin ulkopuolella, ja henkilökunta osasi kertoa, että jonot vain pitenevät päivän edetessä. Kannattaa siis ehdottomasti hoitaa jonotukset pois alta ja suunnata vasta sitten Mini-Eurooppaan, jossa on mahdollisuus kierrellä ja liikkua vapaammin.

Kohteisiin kannattaa myös varata reilusti aikaa. Atomium on vielä melko nopeasti kierretty, kunhan jonotuksista selviää, mutta Mini-Euroopassa aikaa kului yllättävän paljon. Emme edes hidastelleet tai jääneet tutkimaan kaikkia pieniä yksityiskohtia, mutta jotenkin interaktiivinen maailma erilaisine äänineen ja toimintoineen vei mukanaan.

Olisi hauska kuulla, ovatko Atomium ja Mini-Eurooppa tuttuja entuudestaan. Ja jos ovat, niin mitä tykkäsitte? Entä oletteko muuten käyneet Brysselissä?

Lue myös:

(8) Kommentit

  1. Ihan uusia nähtävyyksiä molemmat. Ja todella mielenkiintoisia kumpikin! Tuo Mini-Eurooppa on hauska. Siellä olisi kiva käydä sitten, kun on tullut enemmän kierrettyä Euroopassa. Toistaiseksi kun nuo kaukokohteet tai Euroopan luontokohteet ovat kiilanneet edelle, joten monia monumentteja voisi kenties jäädä tunnistamatta.

    1. Kiva kuulla, että oli uutta 🙂 Me vitsailtiin, että saako nyt ruksia (lähes) kaikki Euroopan maat käydyiksi, kun tuolla Mini-Euroopassa vierailee 😀

  2. Mullekin nämä oli uusia tuttavuuksia, tosin tuon Atomiumin oon nähny joissain kuvissa joskus. Ei ollu liukuportaat kuitenkaan tullu Tiktokissa vielä vastaan. Mini-Eurooppa tehtävineen kiinnostaa kovasti myös näin aikuisena 😀

    1. Kiva kuulla, että postauksessa tuli uusia paikkoja 🙂 Ja ainakin Belgiassa tuntui, että toi Atomium komeili kaiken turistikrääsän kyljessä, postikorteista mukeihin ja magneetteihin 😀

  3. Usko tai älä, mutta olemme käyneet tuolla keväällä 1990! Se oli olemassa jo silloin ja muutaman valokuvan perusteella suunnilleen samanlaisena, joskin veikkaan, että vaikka minimaailman yksityiskohtia on uusittu/päivitetty sen jälkeen.

    1. Oho! Teillä on ollut paikat tiedossa jo pitkään 🙂 Ja kiva kuulla, että Mini-Eurooppa on suurilta osin samanlainen. On siis aikoinaan osattu rakentaa hyvää ja kestävää 😉

  4. Tuosta Atomiumista en oo kuullutkaan, saatikka nähnyt kuvia mutta hei tuon Mini-Euroopan olin ihan täysin unohtanut ! Bongasin sen jostain vuosia sitten ja merkitsen sen googlemapsiin ylös ja unohdin koko paikan sinne. En edes muistanut koko paikkaa kun vasta sun postausten myötä. Se vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta paikalta, missä olis kiva käydä. Kävin aikoinaan Kiinassa vastaavanlaisessa paikassa ja tykkäsin tosi paljon, mutta siellä oli edustettuna koko maailma (tai ainakin tunnetuimmat nähtäyvyydet): https://www.elinanmatkalaukussa.fi/nahtavyyksien-nahtavyys-window-of-world/

  5. Tosi kivat nähtävyydet ja kätevästi näkee samalla molemmat. Tuo Atonium sopisi kyllä meillekin tosi hyvin kohteeksi, kiinnostaa kaikki korkeat ja erikoiset paikat 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *