erikoispostaus kulttuuri

Ystävänpäivä maailmalla: miten sitä vietetään?

Miltä kuulostaisi, jos ystävänpäivä sisältäisikin suklaan ja kukkien sijaan kiihottavia persikoita, ”possuttelua” ja kondomeja? Lähestyvä ystävänpäivä sai minut pohtimaan, miltä tämän juhlan vietto mahtaa muualla maailmassa näyttää. Ja kevyen taustatutkimuksen jälkeen voin todeta, että tapoja on hyvinkin monenlaisia.

Mistä kaikki alkoi?

Jo 600-luvulla eaa. antiikin Roomassa juhlittiin hedelmällisyyttä ja kevään tuloa Lupercalia-nimisessä juhlassa helmikuun puolivälissä. Juhla on saanut nimensä sutta tarkoittavasta lupus-sanasta, ja juhlinnan aiheena olikin äitihahmona toiminut naarassusi, joka kasvatti Rooman perustajat, Romuluksen ja Remuksen.

Pakanalliset juhlat alkoivat eläinuhrilla ja suurella juhla-aterialla. Juhlissa pidettiin myös parinmuodostusarpajaiset, joissa miehet nostivat kulhosta satunnaisen nimen, ja tuo onnekas nainen tuli olemaan miehen rakkauden kohde ainakin juhlan ajan, mutta monesti myös seuraavaan vuoteen saakka. Joskus (mutta ilmeisesti hyvin harvoin) arvonnasta saattoi löytää myös loppuelämän kumppanin.

Juhlien eräänlainen kohokohta oli kuitenkin se, kun miehet riisuivat itsensä alastomiksi, ottivat vuohen- tai koirannahkaiset ruoskat ja piiskasivat niillä mieleisiään nuoria naisia parantaakseen näiden hedelmällisyyttä.

Irstailusta katoliseen kirkkoon ja pyhään Valentinukseen

200-luvulla Rooman valtakuntaa hallinnut keisari Claudius II oli sitä mieltä, että naimattomat miehet pärjäävät sotatantereella paremmin kuin naimisissa olevat. Tämän seurauksena keisari kielsi avioliiton kaikilta nuorilta miehiltä.

Valtakunnasta löytyi kuitenkin yksi rakkautta puolustava Valentinus-niminen pappi, joka keisariaan uhmaten vihki salassa nuoria rakastuneita pariskuntia. Lopulta Valentinus jäi kuitenkin kiinni ja hänet tuomittiin kuolemaan. Erään legendan mukaan mestausta odotteleva Valentinus rakastui vanginvartijan tyttäreen ja kirjoitti tälle tunteita täynnä olevan kirjeen. Kirjeen hän allekirjoitti ”From your Valentine”,  jota ainakin Yhdysvalloissa käytetään edelleen ystävänpäiväkorttien toivotuksissa. Valentinus mestattiin 14.2. vuonna 269, ja hänestä tuli vuosisatojen kuluessa yksi suosituimmista pyhimyksistä.

Satojen vuosien kuluessa ja kristinuskon kasvaessa rakkauden pyhimyksenä tunnetun Valentinuksen juhlapäivä soluttautui yhteen pakanallisen hedelmällisyyden juhlan kanssa, ja lopulta otti päivästä yliotteen.

Kiina: kiihottavat persikat

Kiinassa helmikuun 14. päivää kutsutaan Qi Xi -juhlaksi. Legendan mukaan tänä yönä seitsemän keijua laskeutuu persikat mukanaan auttamaan rakastavaisia elämään pidempään. Persikoilla sanotaan olevan kiihottavia voimia, joten ystävänpäivän iltana syödään sekä suklaata että persikoita.

Saksa: possuttelua ja pipareita

Saksassa ystävänpäivää juhlitaan antamalla kukkien ja suklaan lisäksi possunmuotoisia lahjoja. Siat edustavat onnea ja himoa Saksassa, joten possuteemaisten lahjojen antaminen rakkaille on yleistä ystävänpäivänä. Saksalaiset juhlivat ystävänpäivää myös tekemällä sydämenmuotoisia pipareita, joihin on kirjoitettu romanttisia viestejä.

Ranska: rakkauslotto

Ranskassa on aikoinaan vietetty ystävänpäivää rakkauden arvonta -tapahtuman (une loterie d’amour) merkeissä. Siinä miehet ja naiset asettuivat vastakkaisiin taloihin ja heitä kutsuttiin yksi kerrallaan ulos, kunnes jokaiselle oli löytynyt pari. Jos mies ei ollut tyytyväinen saamaansa naiseen, hän sai hylätä tämän. Sinkuksi jäänyt nainen taas sai kostoksi polttaa kyseisen miehen kuvan roviolla.

Australia: kukkia ja kondomeja

Lyhyestä virsi kaunis. Australialainen perhesuunnittelujärjestö viettää 14. helmikuuta kansallista kondomipäivää ja heidän iskulauseensa rakastavaisille on: ”Sano se kukkasin, tee se kondomein”.

Japani: lahjojen tarkoitus

Japanissakin ystävänpäivää vietetään helmikuun 14. päivänä, mutta perinteisesti silloin vain naiset antavat lahjoja, eli suklaata miehille. Ei kuitenkaan ole aivan samantekevää, minkälaista suklaata antaa: työ- ja koulukaverit saavat usein halpaa suklaata, kun taas rakkauden kohdetta hemmotellaan huomattavasti laadukkaammalla suklaalla.

14.3 osat vaihtuvat, kun juhlitaan ”valkoista päivää”, jolloin miehet vuorostaan antavat naisille lahjan, eli jotain makeaa. Jälleen kerran lahjoilla on erilaisia funktioita: Jos nainen saa vaahtokarkkeja, se tarkoittaa, ettei mies ole kiinnostunut. Kaikenlaiset keksit tarkoittavat vain ystävyyttä ja kovat karkit taas kertovat palavasta rakkaudesta.

Etelä-Korea: 12 rakkauden päivää vuodessa

Etelä-Koreassa rakastetaan rakkautta, sillä maassa juhlitaan ”rakkauden päivää” jokaisen kuukauden 14. päivänä. Helmikuussa naiset lahjovat miehiä, ja samoin kuin Japanissa, kuukautta myöhemmin on ”valkoinen päivä”, jolloin osat vaihtuvat. Vastalahjan antamista ei kuitenkaan ole tehty miehille helpoksi, sillä heidän on annettava lahja, joka on arvoltaan kolminkertainen naisen hankkimaan lahjaan verrattuna.

Muiden kuukausien 14. päivien rakkauden juhlimisen teemoja ovat sinkut, ruusut, suukot, hopeasormukset, soju-viina, musiikki, viini, elokuvat, halaukset ja päiväkirjat.

Intia: pinkkejä pikkareita

Vuonna 2009 joukko äärihindujen järjestön jäseniä hyökkäsi naisten kimppuun pubissa Mangaloressa. Syynä hyökkäykselle järjestön johtaja Pramod Muthalik ilmoitti olevan se, että hän ja heidän järjestönsä vastustavat ystävänpäivän juhlintaa – tarvittaessa kovinkin ottein.  Nuoret naiset eivät kuitenkaan lamaantuneet, vaan päättivät iskeä takaisin. He pyysivät naisia ympäri maan lähettämään järjestölle vaaleanpunaisia pikkuhousuja. Yli 3 000 naista osallistui kampanjaan, ja se on näyttänyt toimivan, sillä ystävänpäivän vietto on sujunut sittemmin rauhallisemmissa merkeissä.

Miltä ystävänpäivän perinteet muualla maailmalla kuulostivat? Entä oletko päässyt osallistumaan ystävänpäivän viettoon reissuillasi?

Kuvat: AdobeStock

(14) Kommentit

 1. Heh, tämä olikin hauska. Alun historiakatsauksessakin oli paljon itselleni uutta ja mielenkiintoista tietoa. Yllättävän paljon erilaisia tapoja. Olen ollut joitain kertoja ystävänpäivänä ulkomailla, mutta täytyy myöntää, että en oikein ole perehtynyt tapoihin, joilla ystävänpäivää vietetään.

  1. Itsekin luulin tietäväni edes jotain ystävänpäivän historiasta, mutta en sitten tiennytkään 😀

 2. Aikas hauskoja perinteitä. Missään juurikaan ei taida olla tätä Suomen tapaa pitää päivä oikeasti ystävyyden juhlana, ei rakkauden?

  1. Eikö vaan! Ja jotenkin luulisi, että jossain olisi? Mutta mistä näistä tietää… 🙂

 3. Olipa mielenkiintoinen tietopaketti!
  Kotimaassa päivä on enemmän omistettu ystävyydelle kuin rakkaudelle. Höh.

  1. Kiitos Heidi! 🙂 Musta on kiva, että on hieman variaatiota.

 4. Enpä ole tähän aiheeseen juurikaan paneutunut – lähinnä median kautta Yhdysvaltojen ylenpalttisen tuntuinen Valentine’s Day on aina ajoittain kansainvälisessä mediassa vyörynyt päälle – mutta useampikin ihan mielenkiintoinen juttu tässä oli 🙂

  1. Pakko myöntää, että ystävänpäivän ylenpalttinen hehkutus on ollut itsellekin monena vuonna ”liikaa”, mutta näitä muiden maiden perinteitä oli kyllä hauska tutkia 🙂

 5. Olipa kiva lukea sekä ystävänpäivän historiasta että erilaisista tavoista viettää sitä! Täällä Keniassa ystävänpäivä on näkynyt esimerkiksi kahviloissa runsaana sydänaiheisena koristeluna ja erilaisina kaksi yhden hinnalla -tarjouksina. Kaupoissa on myös näkyvästi esillä kaikenlaista aiheeseen liittyvää tavaraa ja herkkuja, kuten suklaarasioita.

  1. Kiitos Anne! Ja olipa kiva kuulla kenialaisesta ystävänpäivästä. Aika samalta kuulostaa kuin täällä Suomessakin 🙂

 6. Kiva ja erilainen juttu! 🙂 Roomassahan on ihan nähtävillä pyhän Valentinuksen pääkallo, jota voi käydä vaikka moikkaamassa 14.2. päivän kunniaksi. Täällä Kreetalla, missä parhaillaan olen, näytti olevan myynnissä vaaleanpunaisia kakkuja, ilmapalloja ja tietenkin ruusuja. Yhden nuoren parin näin ruusuostoksilla, muuten ei juurikaan näkynyt katukuvassa.

  1. Kiitos Anna! Ja ihan uutta tietoa tuo, että Valentinuksen pääkallo on (yhä edelleen) jossain näytillä 😀 Aika hurjaa..

 7. Mielenkiintoisia tarinoita! Eipä ole tainnut tulla juhlistettua ystävänpäivää muissa maissa. Kerran olen tuon päivän aikaan sattunut olemaan Belizessä, mutta en muista, oliko siellä mitään erityisempää ohjelmaa tarjolla.

 8. Olenkin aina halunnut saada yhdenillansulhon arpajaisissa, jonka jälkeen hän vielä antaisi minulle piiskaa, jotta tekisin paljon lapsia…
  Joo… Tämä nykyinen ystävänpäivä Suomessa tuntuu erittäin hyvältä idealta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *