grönlanti Tanska

Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista

Kuten otsikosta käy ilmi, meidän seuraava matkakohteemme Elinan kanssa on Grönlanti! Olemme niiiin innoissamme reissusta! Tämä oli meille aika selkeä kohde, sillä halusimme molemmat luontolomalle jonnekin kylmään. Hetken pallottelimme Huippuvuorten ja Grönlannin välillä (ja mietimme jopa, voisiko ne yhdistää samaan reissuun), mutta päädyimme sitten Grönlantiin.

Vaikka meille matkakohde tuntui heti omalta, on monelle muulle joutunut hieman perustelemaan, miksi haluamme kevään korvalla ehdoin tahdoin suunnata jonnekin kylmään. Että eikö joku lämpimämpi kohde olisi kivempi pitkän talven jälkeen. No, ei olisi!

Olemme reissussa viikon verran, ja pääsemme nauttimaan parista Grönlannin kylästä sekä keväisestä Kööpenhaminasta. Nuuk, Grönlannin pääkaupunki, ei kuitenkaan löydy listaltamme. Luimme nimittäin monesta eri lähteestä, että se on ollut usealle pettymys ja että saarelta löytyy paljon mielenkiintoisempiakin kohteita. Täytyy siis toivoa, että olemme tehneet hyviä valintoja!

Tässä postauksessa ei kuitenkaan ole tarkoitus syventyä sen kummemmin matkasuunnitelmiimme, vaan kertoa mielenkiintoisia faktoja Grönlannista:

#1 Maailman suurin kansallispuisto

Grönlannissa on maailman suurin kansallispuisto, ja samalla maailman suurin kuivan maan luonnonsuojelualue. Kansallispuisto perustettiin vuonna 1974 ja sen alue laajennettiin nykyiseen kokoonsa 972 000 km² vuonna 1988. Puisto on Grönlannin ainoa ja samalla maailman pohjoisin kansallispuisto, ja se kattaa koko Grönlannin koillisen rannikon sekä suuren osan saaren sisämaasta. Puiston vaikuttavaan arktiseen luontoon voi tutustua vasta saatuaan erillisen luvan Grönlannin hallitukselta.

#2 Grönlannin nimi

Grönlannin nimi on melko hämmentävä, kun ottaa huomioon, että saari on jään peitossa ja siellä on vähän kasvillisuutta. Nimen kerrotaan tulleen viikinki Erik Punaiselta, joka asettui Grönlantiin 900-luvulla sen jälkeen, kun hänet oli ensin karkotettu Islannista murhan takia. Jotkut uskovat Grönlannin nimen olevan eräänlainen keskiaikainen markkinointikikka, jonka avulla Erik houkutteli maahan lisää siirtolaisia.

#3 Viskisota

Viskisota oli rajakiista Tanskan ja Kanadan välillä Hans-saaresta, joka kesti vuodesta 1978 vuoteen 2022, ja päättyi lopulta pienen asumattoman saaren rauhanomaiseen jakamiseen kahtia.

Vuonna 1984 kanadalaiset sotilaat nostivat Kanadan lipun saarelle ja jättivät sinne pullon kanadalaista viskiä. Vastaus tuli pian, kun tanskalainen ministeri saapui saarelle ja asetti Tanskan lipun sinne jättäen läheisyyteen pullon snapsia. Maat jatkoivat ystävällistä alkoholijuomien vaihtoa, kunnes pääsivät lopulliseen yhteisymmärrykseen asiasta vuonna 2022.

#4 Enemmän veneitä kuin autoja

Jyrkän maaston ja syvien vuonojen vuoksi Grönlannissa on huomattavasti enemmän veneitä kuin autoja. Kaupungista toiseen voi matkustaa vain veneellä tai lentokoneella. Vähäinen autojen määrä, pieni väestö ja minimaalinen teollisuus tekevät Grönlannista paikan, jossa on maailman puhtain ilma ja vesi.

#5 Lämpimät kesät

Grönlanti tunnetaan äärimmäisen kylmästä säästään, mutta lounaisrannikolla kesät voivat olla jopa yllättävän lämpimiä. Lämpötila voi nousta jopa 20 asteeseen, jos ei tuule ja aurinko paistaa.  Auringonvalon heijastuminen lumesta voi aiheuttaa lumisokeutta ja auringonpolttamia, jonka takia onkin suositeltavaa ottaa aurinkolasit ja -voidetta mukaan Grönlannin-matkalle.

#6 Ei teitä

Grönlannissa ei ole teitä (vaikka jotkut elokuvat antavatkin ymmärtää toista). Kaupunkien sisällä on tietysti joitain katuja, mutta kaupunkeja ja kyliä yhdistäviä teitä ole. Tämä tarkoittaa, että Grönlannin liikenne keskittyy laiva- ja lentoliikenteeseen, ja useita helikopteri- ja lentokenttiä löytyykin eri puolilta maata. Myös ”maamatkailu” on mahdollista, mutta auton tai bussien sijaan sitä tehdään moottorikelkalla ja koiravaljakolla.

#7 Grönlannin pisin tie on noin 35 kilometriä

Grönlannin pisin tie kulkee Kellyvillen tutkimusasemalta Kangerlussuaqin läpi aina Grönlannin jäätikölle asti. Volkswagen rakensi sen alun perin taatakseen heille helpon ja varman reitin omalle testiradalleen, joka rakennettiin sisämaan jäälle. Nyt tietä käytetään kuitenkin matkailussa.

#8 Jotkut suositut sanat tulevat grönlannin kielestä

Oletko koskaan istunut ”kajakissa” tai halunnut tietää, millaista on nukkua ”iglussa”? Vaikkei heti uskoisi, nämä yleiset termit tulevat alun perin grönlanninkielisistä sanoista.

#9 Grönlannin rekikoira on ainoa sallittu rotu napapiirin pohjoispuolella ja Itä-Grönlannissa

Grönlannin rekikoiraa on kasvatettu tuhansien vuosien ajan erityisesti kestävyyden ja sitkeyden vuoksi. Rotu polveutuu 9500 vuoden takaa ja rotu on pysynyt kaikki nämä vuodet lähes muuttumattomana.

Muita koirarotuja ei saa tuoda napapiirin pohjoispuoliselle alueelle eli Kangaamiutin kylän pohjoispuolelle tai Itä-Grönlantiin. Näin halutaan suojata grönlanninkoiraa, jota käytetään ammattimaisessa koiravaljakkotoiminnassa. Koiria saa ainakin periaatteessa tuoda Länsi-Grönlannin eteläosaan eli Nanortalikista Kangaamiutin kylään ulottuvalle alueelle, mutta tässäkin on erityisrajoituksia: esim. narttukoiran pitää olla steriloitu ja tästä pitää löytyä eläinlääkärin kirjallinen todistus.

#10 Perinteinen ruoka perustuu vahvasti metsästykseen

Grönlannissa on runsaasti villieläimiä, kuten myskihärkiä, poroja sekä erilaisia ​​valas- ja lintulajeja. Maan paikallisyhteisöt osallistuvat edelleen esimerkiksi hylkeen- ja valaanpyyntiin. Paikalliseen keittiöön kuuluukin erilaisia merinisäkkäitä, lintuja ja muuta riistaa. Grönlannin kansallisruoka on ”suaasat” eli lihakeitto, joka sisältää yleensä hyljettä, valasta, poroa tai merilintua.

Toinen erikoinen grönlantilainen perinneruoka, jota syödään talviaikaan on kiviak. Se valmistetaan laittamalla ruokkilintuja nyljetyn hylkeen sisälle. Noin 500 ruokkia laitetaan hylkeennahkaan kokonaisina, poistamatta nokkia, jalkoja tai höyheniä, ja ilma pyritään poistamaan mahdollisimman huolellisesti nahan sisältä. Tämän jälkeen nahka ommellaan kiinni ja sinetöidään rasvalla ja päälle asetetaan suuri kivi, jotta hylje pysyisi mahdollisimman tiiviinä. Linnut fermentoituvat useiden kuukausien ajan, ja niitä pääsee syömään talvisaikaan, erityisesti syntymäpäivillä ja häissä.

Kuvat: Adobe Stock

Lue myös:

(20) Kommentit

 1. Voi vitsit, nyt teillä kyllä on ihan unelmakohde! Minua kiinnostaa sekä Grönlanti että Huippuvuoret, mutta jos pitäisi noista kahdesta valita, niin ilman muuta juuri Grönlanti. En tiennytkään, että siellä on tuonkokoinen kansallispuisto, sehän on aivan käsittämättömän kokoinen.

  Aiotteko maistaan paikan perinneruokia? 😛

  1. Grönlanti on kyllä ollut ihan mieletön! Odotukset oli korkealla tän suhteen, mutta ne on kyllä ylittyneet moninkertaisesti! 🙂

 2. Aaah, olen kateellinen, Grönlanti on ihan ykkösenä Afrikan ulkopuolisista kohteista! Ja onhan Grönlannilla jostain syystä tietty myös Afrikkaan viittaava suuntanumero +299… Huippuvuoret oli ihan kiva paikka, mutta uskon, että Grönlanti menee silti edelle kaikessa.

  Hattua saa nostaa, että suomalaisina viitsitte lähteä Grönlantiin talvella. Jään mielenkiinnolla seuraamaan Kangerlussuaqin ja Ilulissatin kuulumisia! 🙂

  1. Täältä lumen ja jään keskeltä voinkin sitten huikata, että kyllä Afrikka kiinnostelisi kovastikin! 🙂 Mutta Grönlanti on ollut ihan mieletön matkakohde! Ei haluta täältä koskaan takaisin 😀

 3. Hauskan kuuloinen ruoka tuo kiviak, mutta miltäköhän se maistuu? Loppuvuodesta Nuukiin avataan pidennetty kiitotie, jolloin sinne aloitetaan operoimaan suorilla lennoilla Kööpenhaminasta. Katselin jo lentojen hintoja, mutta olivat lähemmäs 800 euron luokkaa.

  1. Heh, ei uskallettu kokeilla kiviakia 😀 Valaannahka sai jäädä ainoaksi erikoisuudeksi. Oho, nuo 800 euron lennothan ovat Grönlannin mittapuulla varsin maltilliset!

 4. Enpä tiennyt niin mitään näistä faktoista! No kevään sijasta varmasti kesällä itse haluaisin Grönlantiin.

  1. Eri vuodenajoissa on oma puolensa 🙂 Me tykättiin kevättalvisesta Grönlannista, mutta kieltämättä jäi hinku tutustua saareen myös kesällä.

 5. Loistava valinta, etenkin kesään – me olimme onnistuneesti Grönlannissa jonain kesäisenä viikkona kun useimmat tuttavamme Suomessa valittelivat helteitä. Ei ollut helteistä haittaa Ilulissatissa 🙂 Me kävimme Grönlannissa niin Ilulissatissa kuin Nuukissa ja jos näistä pitäisi vaan yksi valita, niin tietysti Ilulissat. Nuukista kyllä teimme vuonoa pitkin retken pieneen, suht kaukana Nuukista olevaan kylään, jossa pääsimme oikeasti kylään paikallisen perheen luokse ja sekin oli kyllä kiva kokemus. Ihanaa kesäreissua!

  1. Kiitos Pirkko! Grönlannista on nyt kotiuduttu ja voi jestas, oli kyllä huikea kokemus! 🙂

 6. […] Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista […]

 7. Grönlanti olisi kyllä huikea kokea! Sitä en tiennyt, ettei siellä ole teitä (tai se selvisi teidän IG-postauksista, mutta sitä ennen en tiennyt). Luulenpa, että oma valintani Grönlannin ajankohdalle olisi kesä. Täytyisi vaan ottaa omat eväät mukaan, koska ainakaan nuo perinneruoat ei kuulostaneet houkutteleville. 🙂

 8. Wau! Toi on kyllä eksoottinen kohde. Kävin katsomassa viime vuonna Tiina Itkosen mielettömän hienon valokuvanäyttelyn Valokuvataiteen museossa ja alkoi hiipiä mieleen, että millaistakohan tuolla olisi vierailla. No kohta kuulen varmaan tarkemmin sinun versiosi.

 9. […] Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista […]

 10. Tässähän oli vaikka mitä faktoja! Tuliko niitä vielä myöhemmin lisää? 😀 Ainakin tuo viskisota jäi mieleen! 🙂 Onneksi päästiin kokeilemaan kajakkia! :’D

 11. Uusia asioita tuli koko ajan lukiessa ja kuvia katsellessa. Mielenkiiintoiselta vaikuttaatuo Grönlanti. Meillä vain on tähän asti ollut tapana lähteä kylmästä lämpimään eli Suomesta etelän suuntaan. Mutta kukapa tietää?
  Juha

 12. […] Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista […]

 13. […] Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista […]

 14. Wau, tämä oli todella mielenkiintoinen postaus ja toi paljon uutta ilmi Grönlannista! 🙂 Vaikka onkin lumista ja kylmää, niin onhan tuo vaan todella eksoottinen ja kaunis kohde. Ihania eläinkuvia! <3

 15. […] Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *