grönlanti Raha

Viikon Grönlannin-reissun kulut

Instagramissa montaa seuraajaa kiinnosti Grönlannin-reissun kulut, ja lupasin avata niitä täällä blogin puolella. Sanotaan se nyt kuitenkin heti alkuun: Grönlanti on kallis paikka. Sen lisäksi turisteilta osataan viedä rahat – ja se kyllä näkyy tämänkin reissun yhteenvedossa.

Tässä on otettu huomioon myös meno- ja paluupäivien pakolliset pysähtymiset Kööpenhaminassa.

Lennot: 927,50 euroa + 14 euroa (käsimatkatavara) + 32 euroa (kaikki laukut)

Grönlantiin on todella vaikea löytää halpoja lentoja. Suoria lentoja sinne ei luonnollisesti mene lainkaan, ja suosituimmat reitit ovatkin joko Kööpenhaminan tai Islannin kautta. Katsoimme hintataulukosta halvinta ajankohtaa, ja keväällä 2024 se osui huhtikuun alkupuolelle. Sen jälkeen hinnat pomppasivat todella paljon ylöspäin, ja kesäkuukausina puhuttiin jo lähes 2000 euron lennoista.

Lennot Köpis-Ilulissat-Köpis (välilasku Kangarlussuaqissa) maksoivat lopulta 786,70 euroa ja Helsinki-Köpis-Helsinki 140,80 euroa.

Meille tuli kuitenkin muita, hieman yllättäviäkin kuluja vielä paluupäivänä. Ensinnäkin jouduin jo ennen lähtöä maksamaan 14 euroa ekstraa, jotta saan cabin-laukun, jonne saan tungettua kaikki kuvausvälineeni. Paluumatkalla Köpiksessä jouduimme kuitenkin maksamaan kaikki laukut ”uudestaan”, sillä jostain syystä ne eivät olleet kirjautuneet järjestelmään lainkaan. Tämä on vielä selvityksessä, emmekä oikein itsekään tajua, miten tuollainen on edes mahdollista…

Liikkuminen: 16,10 euroa

Ainoat liikkumiseen menneet kulut tulivat Kööpenhaminan junamatkoista, kun suhasimme kentältä hotellille ja takaisin. Lentokenttäkuljetukset Grönlannissa kuuluivat majoituksen hintaan.

Majoitus: 334,63 euroa

Yövyimme mennessä ja tullessa yhden yön Kööpenhaminassa, sillä lennot Grönlantiin olivat aikatauluiltaan haastavahkot. Yövyimme tullessa Hotel Sagassa (43,15 euroa / hlö), joka sijaitsee ihan mielettömän hyvällä paikalla aivan Kööpenhaminan päärautatieaseman vieressä.

Kangerlussuaqissa yövyimme yhden yön merikontti-tyylisessä Polar Lodgessa hintaan 62,23 euroa / henkilö. Huoneesta löytyi kaksi kapeaa sänkyä sekä kirjoituspöytä, kun taas vessa- ja suihkutilat olivat yhteisiä. Aamiainen kuului hintaan, mutta se oli todella köyhä. Tarjolla oli paria vaaleaa leipää, voita ja juustoa, muroja, maitoa, mehua, teetä ja kahvia. Ei siis lainkaan mitään tuoretta. Sijainniltaan Polar Lodge oli kuitenkin mieletön, sillä se oli vain 100 metrin päässä lentokentältä!

Ilulissatissa majoituimme Hotel Nukassa, joka oli oikein mainio! Majoitukseen kuului aamiainen, ja sen lisäksi meillä oli oma pieni keittiö helloineen ja astioineen. Huoneesta löytyi myös oma vessa ja kylpyhuone – sekä mikä tärkeintä, WiFi! Vessa, kylpyhuone ja Wifi eivät ole Grönlannissa mitään itsestäänselvyyksiä, joten mikäli on suuntaamassa saarelle, kannattaa tämä pitää ehdottomasti mielessä. Yövyimme Nukassa viisi yötä ja maksoimme tästä 229,25 euroa / henkilö.

Retket ja aktiviteetit: 968,10 euroa

Grönlanti on siinä mielessä haastava maa, ettei siellä voi tehdä kovinkaan paljon omatoimisesti. Liikkuminen tapahtuu joko moottorikelkalla, veneellä, koiravaljakolla, helikopterilla tai lentokoneella, ja jos näitä ei löydy omasta takaa, on koko ajan riippuvainen jostain toisesta. Siksi Grönlannissa ”joutuu” myös ostamaan valmiita retkiä, mikäli haluaa saada reissusta jotain irti.

Kuten arvata saattaa, halusimme Elinan kanssa tehdä ja nähdä mahdollisimman paljon, joten päivämme olivat täynnä ohjelmaa. ”Kerrankos sitä käy Grönlannissa” taisi olla jonkinlainen mottomme, ja reissun hintalappu sen mukainen. Teimme viikolle ohjelmakalenterin, ja pidimme huolen, että jokaiselle päivälle oli jotain aktiviteettia tiedossa. Elina hoiti retkien varaukset muutama viikko ennen reissua (iso kiitos tästäkin!), joten paikan päällä meidän ei tarvinnut kuin saapua paikalle ja suorittaa. Alla lista hinnoista ja retkistä, joille osallistuimme.

  • Myskihärkä- ja jäätikköretki: 279,88 euroa
  • Moottorikelkkaretki + koiravaljakkoajelu: 337,36 euroa
  • Moottorikelkkaretki Oqaatsutiin: 272,87 euroa
  • Opastettu kävelykierros Sermemiutiin: 34,12 euroa
  • Opastettu kävelykierros kaupungilla: 43,87 euroa

Pääsyliput: 33,52 euroa

Tähän sisältyy pääsyliput Ilulissatin museoon (13,41 euroa) ja Icefjord Centeriin (20,11 euroa). Molemmat olivat todella mielenkiintoisia paikkoja ja toivat myös kivasti sisältöä päiviin, joilta osa suunnitelluista vene- ja melontaretkistä oli peruuntunut.

YHTEENSÄ: 2325,85 euroa

Huhhei. Mitä mieltä olette viikon Grönlannin-reissun hintalapusta? Retket olivat mielestäni älyttömän mielenkiintoistia ja oikeastaan ainoa mahdollinen tapa päästä kunnolla tutustumaan paikkaan. Jos jostain noista olisi pitänyt luopua, olisin jättänyt moottorikelkkareissun Oqaatsutiin välistä, sillä se ei millään tasolla vastannut hintaansa (kerron tästä lisää myöhemmin). Jäätilanteen takia meiltä jäi harmillisesti kokonaan kokematta kajakki- ja veneretket jäätikölle, joita odotimme eniten koko reissulta. Tosin matkakassa kiittää, ettemme vetäneet sitä ihan kuiviin, vaikka lähellä ollaankin.

Lue myös:

(18) Kommentit

  1. Ei tosiaan ihan halvaksi tullut. Lentoja on joskus itsekin tullut katseltua, mutta kovin tuntuvat olevan aina hinnoissaan. Helppo toisaalta kuitenkin uskoa, että reissu oli jokaisen euron arvoinen. Millainen tuo Hotel Nukan aamiainen muuten oli?

    1. Ei tullut ei, mutta reissu oli kyllä jokaisen euron (tai kruunun) arvoinen! Grönlanti on ollut vuosikausia mielessä, joten oli mahtavaa vihdoin päästä toteuttamaan se.

      Nukan aamiainen oli varmaankin parhaimmasta päästä koko Ilulissatia. Ainakin siellä kävi hurjan paljon paikallisia syömässä ja hyvin tuntui maistuvan 😀 Näin suomalaisen vinkkelistä tarjonta oli melko köyhää: maustettua jogurttia, muutamaa ”pullamössöleipää”, juustoa, paria leikkelettä, paprikaa, omenaa ja appelsiinia sekä tietenkin teetä, kahvia ja mehua. Valinnanvaraa ei ole oikein missään – kuten ei saarella oikein muutenkaan!

  2. Rajut ovat hinnat Grönlannissa ja ne ovat pitäneet itseni poissa tuolta toistaiseksi. Toisaalta sitten taas, varmaan jokaisen Tanskan kruunun arvoinen reissu, vaikka ette vesille päässeetkään!

    Ilmeisesti Air Greenlandin lennot ovat noin kalliita syystä, että sääolojen takia lennot usein peruuntuvat ja lentoyhtiö joutuu majoittamaan matkustajat. Siitä syntyy kustannuksia. Näin mulle kertoi eräs Grönlannissa käynyt tutkija, kun joskus päivittelin lentojen kovia hintoja.

    Etelä-Grönlannin Narsarsuaqiin on muuten Köpiksestä suoria lentoja kesäkaudella, mutta näyttävät olevan päälle 700 euroa nekin nykyään. Ennen tätä inflaatiosekoilua lennot sai 400 euroon / menopaluu ja vähän harmittaa, kun ei tullut lähdettyä.

    1. Nuo veneretkien peruuntumiset antoivat hyvän syyn tehdä uusintareissu 😉

      Varmasti nuo sääolot vaikuttavat hintoihin – sekä tietenkin se, että Air Greenlandilla on (toistaiseksi) monopoliasema: se siis voi käytännössä tehdä mitä vaan ja mihin hintaan tahansa. Tosi paljon lentoja peruttiin ja siirreltiin, ja tuolla katsotuin ”tv-kanava” olikin teksti-tv:n sivu, josta näki, mikä lentojen tilanne on.

  3. Kyllähän tuo melko kalliilta kuulostaa, mutta toisaalta voi miettiä, onko pitkään haavelistalla olleille kokemuksille realistista laittaa mitään hintalappua tai ylärajaa. Moni matkoilla koettu asia on kuitenkin once in a lifetime -juttu, eikä niitä kokemuksia ja loppuelämän ajan iloa tuovia muistoja voi loppupeleissä mitata rahassa.

    1. Juuri näin! Tuskin tulee Grönlantiin koskaan palattua (tai no, kieltämättä kesä-Grönlanti kiinnostaisi kovasti!), joten oli ihana myös kokea paljon asioita.

  4. Auts, onhan tuo viikon matkaksi kova hinta, mutta kuten tuossa yllä todettiin ”onko unelmilla hintaa”? Minkälaista ruokaa tuolla oli? Jos aamupala ei vakuuttanut, niin oliko ruoat muuten hyviä ja saiko muuta kuin kalaa ja hylkeitä? 🙂

    1. Näinhän se on. Grönlanti on ollut vuosikausia unelma, joten ihanaa, että se nyt toteutui. Täytyy kuitenkin todeta, että onneksi näin kalliita reissuja ei aina osu viiteen – tai edes kymmeneen – vuoteen 😀

  5. Lennot Grönlantiin ovat kyllä hintavat. Lisäksi nuo retket ovat kalliita. Eihän tuo muuten pahan hintainen ole.

    1. Jep, lennot ja retket olivat tässä ehdottomasti ne kalleimmat. Mutta kuten olen moneen kertaan jo todennut, ilman retkiä Grönlannista ei oikein saa mitään irti 🙂

  6. Grönlanti ei ole halpa kohde, mutta esimerkiksi juuri lentojen osalta siihen on tietysti selvä syy, eli kilpailu on vähäistä. Samaisesta syytä lennot ovat usein esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Afrikassa melko arvokkaita. Piti tsekata, että miten kohta jo 9 vuotta sitten tekemämme reissun kulut suhtautuvat tähän, mutta eivät ne oikein suhtaudu, kun samalla matka pistäydyimme Islannissa ja Grönlannissakin olimme niin Ilusissatissa kuin Nuukissa. Grönlannin retkien osalta tuosta (https://meriharakka.net/2015/08/10/milla-hinnalla-gronlantiin/) ehkä voisi päätellä, että hinnat ovat vähän nousseet.

    1. Se on just näin 🙂 Saa nähdä, paljonko lentojen hinnat tippuu, kun uusi kansainvälinen lentokenttä aukeaa! Kävinkin ennen reissua kurkkaamassa tuon postauksesi, ja näin jälkikäteen mietin samaa: hinnat ovat hieman nousseet.

  7. Grönlanti söi kyllä kaikki mun matkarahat! 😀 mutta kaiken arvoinen se oli! Käsimatkatavaran hinta oli muuten mennessä 44 eur per hlö ei 14 e, eli muutaman kympin kalliimpi hintalappu tuli vielä lennoille, mutta näitä on hyvä avata ja saa hyvän yleiskäsityksen matkakuluista. Majoituksissa päästiin yllättävän edullisesti eikä ruokailukaan ollut mielestäni erityisen kallista.

    1. Samma här! 😀 Ja hups, vielä sitten muutaman kympin kalliimpi reissu 😀 Nyt saakin sitten tehdä niska limassa töitä, että pääsee joskus taas reissuun!

  8. Aika hintavaa reissaamista kieltämättä. On tietysti eri asia, jos on vuosikausia tottunut matkustamaan samaan paikkaan uudestaan, esim. eläkeläiset Aurinkorannikolle, niin silloin mennään helposti hinta edellä. Tällainen ei-ehkä-joka-vuosi -matka on siten ymmärrettävämpi näkeminen ja kokeminen etusijalla.
    Juha

    1. Jep, ei kyllä mitenkään voisi reissata joka vuosi näin kalliisti. Mutta kuten useaan kertaan todettu, tää oli sellainen unelma, jonka halusin toteuttaa 🙂 Ja onneksi Elina lähti mukaan!

  9. Meilläkin on kokemusta tuosta, että retket haukkaavat ison osan matkabudjetista, mutta ilman niitä jäisi kyllä moni kohde näkemättä. Tuolla ei ole oikein vaihtoehtoakaan lähteä omin päin seikkailemaan. Arvokas kohde, mutta myös oikein hieno ja ikimuistoinen!

    1. Just näin ♥ Pakko on ottaa retkiä, jos jotain haluaa kokeakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *