Ayia Napa Kypros

Suosittu lomasaari Kypros ja 12 faktaa

Faktoja Kyproksesta! Tämän postauksen tultua julki olemme toivottavasti jo laskeutuneet Kyprokselle. Olemme liikkeellä samalla porukalla kuin vuosi sitten Portugalissa. Kyseinen matka oli elämäni kamalin, joten ihmettelen itsekin, miten olen taas tässä tilanteessa… No mutta, odotukset eivät ole kovinkaan suuret tällä kertaa, sillä toiveet liittyvät lähinnä lämpöön ja meriveteen!

Ennen kuin menee sen enempää synkistelyksi, niin palataan kuitenkin postauksen aiheeseen. Luvassa on siis totuttuun tapaan muutamia faktoja maasta, johon matkaamme. Tällaisia mielenkiintoisia ja erikoisia (ainakin osa) faktoja löysin Kyproksesta:

#1 Halloumi on kotoisin Kyprokselta

Suosittu Halloumi-juusto on peräisin Kyprokselta, jossa sitä on valmistettu jo vuosisatoja. Nykyään se on suosittu perusruoka Välimerellä. Perinteisesti juusto valmistetaan lampaan- tai vuohenmaidosta, ja ensimmäinen todistus tästä herkusta löytyy 1300-luvulta peräisin olevasta egyptiläisestä keittokirjasta.

#2 Kahtia jaettu saari

Kypros itsenäistyi vuonna 1960, mutta levottomuudet saaren kreikkalaisen ja turkkilaisen väestön välillä alkoivat jo vuonna 1963. Vuonna 1974 Kyproksella tapahtui vallankaappaus, jonka seurauksena Turkin armeijan otti haltuunsa alueita saaren pohjoisosassa ja Kypros jakautui kahtia. Kyproksen turkkilaisten asuttama pohjoisosa julistautui itsenäiseksi Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi 1983. Toistaiseksi Turkki on ainoa maa, joka on tunnustanut valtion.

Koko Kypros liittyi EU-jäseneksi vuonna 2004, mutta käytännössä EU:n toiminta ulottuu vain kansainvälisesti tunnustetun eteläisen Kyproksen tasavallan alueelle.

#3 Kypros oli lahja Kleopatralle

Noin vuonna 40 eKr. roomalainen kenraali Mark Antonius lahjoitti Kyproksen saaren (Rooman vallan alla) Egyptin kuningatar Kleopatralle.

Tarina kertoo, että kun Kleopatra tapasi ensimmäistä kertaa Anthoniuksen kanssa, hän oli pukeutunut rakkauden ja kauneuden jumalatar Afroditen tapaan vietelläkseen roomalaisen kenraalin. Kleopatraa kannettiin vaunuissa, kun hänen työntekijänsä polttivat suitsukkeita saadakseen vaunut tuoksumaan mahdollisimman houkuttelevilta. Alun perin parin piti tavata vahvistaakseen poliittisia siteitä, mutta he rakastuivat tulisesti toisiinsa.

#4 Kissojen saari

Kyproksen saarella sanotaan olevan enemmän kissoja kuin ihmisiä. Legendan mukaan Pyhä Helena lähetti saarelle laivalastillisen kissoja vakavan käärmeongelman vuoksi. Suunnitelmana oli saada karvaiset kissaeläimet syömään myrkylliset käärmeet ja saari puhdistettua. Kissat eivät onnistuneet tehtävässä, sillä Kyprokselta löytyy vielä muutamia käärmelajeja, joista yksi, levantin kyy, on todella myrkyllinen. Kissat kuitenkin viihtyivät saarella muuten erinomaisesti, ja nykyään niitä on moninkertainen määrä saaren asukkaisiin nähden.

#5 Käärmeentappajista tehdään sankareita

Kyproksella elää kahdeksan luonnonvaraista käärmettä, joista vain yksi on erittäin myrkyllinen. Siitä huolimatta paikalliset yrittävät tappaa aina kaikki näkemänsä. Jos on kysymys oikein isosta käärmeestä, tappajaa pidetään sankarina, ja hän esiintyy lehdissä ja televisiossa.

Jos paikallisilta taas kysyy, missä päin saarta käärmeitä näkee, he vastaavat nopeasti, että niitä näkee vain rajan pohjoispuolella: ”Trusting a turkish is like trusting a snake.”

#6 Kyproksen mufloni – ainoa lajissaan

Kyproksen kansalliseläintä, kyproksen muflonia ei voi nähdä missään muualla maailmassa. Kyseessä on vuoristossa asuva kaunissilmäinen ja suurisarvinen nisäkäs. Sitä tavataan yksinomaan Kyproksella, ja se asuu yleensä Pafoksen metsärinteillä ja sen uskotaan polveutuvan villilampaista.

Nykyään harvinainen mufloni on suojeltu ja sitä käytetään usein symbolina erilaisissa logoissa, postimerkeissä ja kolikoissa.

#7 Kypros on Afroditen koti

Legendan mukaan kreikkalainen jumalatar ja rakkauden jumala Afrodite syntyi Kyproksella. Petra tou Romiou tunnetaan paikallisesti myös Afroditen kalliona ja se on erittäin suosittu turistikohde. Tämän kivirykelmän väitetään olevan paikka, jossa Afrodite nousi ensimmäisen kerran merestä.

Legenda kertoo myös, että jos ui kolme kertaa kiven ympäri, pysyy ikuisesti nuorena ja kauniina. Uimarin on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kivi on melko suuri, joten uintimetrejä kertyy melkoisesti.

#8 Yksi maailman parhaista hylkysukelluskohteista

Larnakan rannikolla sijaitseva Zenobia on rahtilaiva, joka kaatui ja upposi merenpohjaan vuonna 1980. Ihme kyllä ​​se on edelleen enimmäkseen ehjä, ja sen sisältä löytyy esimerkiksi mattoja ja kassakoneita. Hylyn lähettyviltä löytyy jopa 108 kuorma-autoa, jotka upposivat laivan mukana. Hylky on noin 42 metrin syvyydessä, joten se on kokeneempien sukeltajien suosima kohde.

#9 Kypros ja maailman vanhimmat hajuvedet

Vanhimmat arkeologien koskaan löytämät hajuvedet on löydetty Kyprokselta. Vuosina 2004–2005 tehdyissä kaivauksissa löydettiin todisteita tehtaasta, joka oli olemassa jopa 4000 vuotta sitten, pronssikaudella.

#10 Kypros oli ensimmäinen maa maailmassa, joka asetti karttansa lippuun

Kypros oli maailman ensimmäinen maa, jonka lipusta löytyy maan kartta. Tälläkin hetkellä Kyproksen lisäksi on olemassa vain yksi virallinen lippu, josta löytyy maan kartta; Kosovo.

#11 Ayia napa = metsäinen laakso

Ayia Napasta ei välttämättä ensimmäinen tule mieleen metsikkö, mutta sellainen se kuitenkin joskus on ollut. Kaupungin nimi ”Ayia” tarkoittaa kreikaksi ”pyhää”, kun taas sana ”Napa” tulee sanasta ”metsäinen laakso”.

#12 Toivepuu on yksi Kyproksen ainutlaatuisimmista piilotetuista helmistä

Pafoksen katakombien sisäänkäynnin luona on puu, joka on peitetty kankaalla ja nauhoilla. Tämän Terebinth-puun sanotaan pystyvän toteuttamaan toiveita, jos puuhun on sidottu jotain, joka liittyy esitettyyn toiveeseen.

Kuvat: Adobe Stock

Lue myös:

(7) Kommentit

  1. Olin itse asiassa luullut, että Kypros on ainoa maa, jolla on kartta lipussa. Näin siitä huolims´atta, että on lähiaikoina tarkoitus lähteä käymään Albaniassa. Varsin syvällä tuo hylkysukelluskohde tosiaan on, mutta epäilemättä hieno kohde. Muutenkin kiinnostavaa nähtävää on varmasti paljon!

  2. Pohjois-Kypros ja ainakin Nikosia, maailman ainoa jaettu pääkaupunki, ovat kyllä tutustumisen arvoisia kohteita saarella nekin, jos haluaa vierailuun muutakin syvyyttä kuin meriveden syvyys 🙂 Nikosiassa kuljeskelu raja-alueella konkretisoi saaren jaon kahtia, mutta EU-passilla ja kimppakyytitakseilla pääsee myös helposti rajan yli tutustumaan esimerkiksi kauniiseen Kyrenian kaupunkiin – Kyproksen kauneimmaksikin sitä on taidettu väittää!

  3. Kiinnostavia faktoja 🤩 itsekin tykkään virittyä matkamoodiin lukemalla paikasta johon matkustan. Toivottavasti sinulla on mukava matka!

  4. Kiinnostavia faktoja, ja tässä oli monta sellaista kohtaa mitä en tiennyt, vaikka Kyproksella on tullut käytyä moneen otteeseen. Tuo saaren edelleen jatkuva jakautuminen on erikoinen ja monille traaginenkin asia, eikä konfliktille kai ole ihan lähitulevaisuudessa näkyvissä mitään ratkaisua. Pohjois-Kypros on vähemmän vierailtu, mutta sieltäkin löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää luontokohteista raunioihin ja kauniisiin rantoihin, ja sitäkin puolta saaresta on näppärä kierrellä omatoimisesti vuokra-autolla.

  5. Tätä lukiessani mietin taas kerran samaa: nuorena matkoilla oli kyllä ihan eri tarkoitus. Aurinkoa, shoppailua ja bailausta. Siinä jäi nähtävyydet näkemättä. Tuonnekin olisi siis syytä mennä joskus uudelleen. Jään odottamaan, mitä kaikkea näitte ja koitte. Huippua reissua!

  6. Osa oli tuttuja, osasta en ollut kuullutkaan. Kypros itellä vielä käymättä. Koronan aikaan piti käydä, mutta Wizzair perui lennot. Ehkä ihan hyvä, koska siihen aikaan ei olis päässyt käymään maata pitkin Pohjois-Kyproksella, joka kiinnostaa nähdä joskus.

  7. Kyproksella on tullut käytyä pari kertaa; ensimmäisen kerran häämatkalla ja toisen kerran noin 15 vuotta myöhemmin lasten kanssa. Sillä reissulla hävitin vihkisormukseni, jotka onneksi löytyivät myöhemmin hotellista ja he postittivat ne minulle kotiin. Olen siitä episodista kirjoittanut joskus blogiin. 🙂 Kiinnostavia faktoja, joista osa oli ihan uusia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *