Berliini Saksa

Vinkkejä Berliiniin

M A T K U S T U S  &  L I I K K U M I N E N

Lensimme Helsingistä Tegelin lentokentälle Berliiniin AirBerlinin koneella. Matka-aika oli ihanan lyhyt, vajaat puolitoista tuntia. Se oli juuri sopiva pienille aamutorkuille, mutta kuitenkin sen verran lyhyt, etteivät paikat ehtineet puutumaan.

Me kuljimme lentokentältä hotelliin ja hotellilta takaisin lentokentälle varmuuden vuoksi taksilla. Hotellimme sijaitsi noin 16 kilometrin päässä Tegelin lentokentältä, ja taksimatkan loppusummaksi tuli noin 20 euroa suunta. Jos hotellimme olisi sijainnut lähempänä keskustaa, olisimme varmasti liikkuneet myös nuo välit julkisilla. Esimerkiksi Alexanderplatzilta menee bussi suoraan lentokentälle muutaman euron hintaan.

Berliini on iso kaupunki, joten myös välimatkat esimerkiksi nähtävyyksien ja shoppailupaikkojen välillä ovat todella pitkiä. Siksi kannattaakin hetimmiten tutustua julkiseen liikenteeseen, joka Berliinissä on omaa luokkaansa. Meitä peloteltiin vaikeaselkoisilla metrokartoilla, mutta täytyy sanoa, että julkisilla liikkuminen oli todella helppoa ja ennen kaikkea nopeaa. Metroja kulki arkipäivinä taukoamatta ja sunnuntaisin noin 10-15 minuutin välein. Kauaa ei siis tarvinnut pysäkillä seisoskella, tulipa sinne mihin aikaan tahansa.

Ostimme liput, joilla pääsee kaikille vyöhykkeille (A, B ja C) kaikilla mahdollisilla julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Päivähinnaksi tuli 7,70 euroa per henkilö jos osti yksittäislipun, mutta ryhmälipulle (max 5 henkilöä) tuli hintaa yhteensä 20,30 euroa.

Myös pyörän vuokraus onnistuu monessa eri paikassa. Päivävuokra oli kaikkialla 12 euroa. Itse olisin kovasti halunnut päästä kokeilemaan myös pyöräilyä, mutta lukuisat liikennetyömaat ja epäselvän oloiset liikennemerkit tekivät meille melko epävarman olon, joten päätimme jättää pyörien vuokraamisen johonkin toiseen kertaan… Vaikkemme itse kokeilleetkaan pyöräilyä, voin sanoa, että pyörää vuokratessa kannattaa tarkastaa pyörän kunto tarkkaan ja sen lisäksi vaatia myös kypärä ja pumppu mukaan. Nämä kun eivät selvästikään kaikkialla olleet itsestäänselviä asioita…
IMG_4407

R U O K A

Saksalaiset, olut ja makkara kuuluvat yhteen. Saksassa syö ja juo todella halvalla, oli kyse sitten elintarvikekaupasta tai ravintolasta. Tuntuu myös, että kaikenlaiset ruokailijat on pyritty ottamaan huomioon: esimerkiksi keliaakikoille, vegaaneille ja kasvissyöjille löytyy valtavasti erilaisia vaihtoehtoja.

Berliinissä on monia currywursteja myyviä pieniä kojuja. Oman kokemuksemme mukaan kojut ovat turvallisia, sillä porukkamme herkkävatsaisimmatkaan eivät saaneet minkäänlaisia oireita. Makkarakojujen lisäksi myös dönerkebabit kuuluvat saksalaiseen katukuvaan. Itse en kuitenkaan ole minkäänlaisten kebujen ystävä, joten näitä ei tullut kokeiltua.

Mikäli kaipaa hyvää brunssipaikkaa, suosittelen lämpimästi Anna Blumea (Kollwitzstraße 83). Brunssitarjotin 3-4 hengelle maksaa noin 20 euroa ja on kyllä joka sentin arvoinen: täyttävä ja maukas. Paikka on todella suosittu, joten pöytävaraus tai ajoissa oleminen on (jälleen kerran) suositeltavaa. Ravintolan ulkopuolella on myös suloinen kirjapuu, jonka luukkujen takaa löytyy kirjojen lisäksi myös cd-levyjä. Tarkoituksena on kierrättää kulttuuria: halutessaan puusta voi napata itselleen luettavaa tai kuunneltavaa ja laittaa sinne sitten jonkun oman kirjansa kiertoon. Jotenkin kovin suloista ja niin berliinimäistä!

IMG_4411
M A J O I  T U S

Hotellimme oli nimeltään Novum Hotel City B Berlin Centrum. Hotelli sijaitsi täydellisellä paikalla, Bülowstraßen pysäkin välittömässä läheisyydessä. Meillä oli noin 10 minuutin matka Alexanderplatzille ja 5 minuutin metromatka eläintarhaan. Asustelimme siis siinä mielessä ihanteellisella paikalla, että meillä oli varsin lyhyt matka kaikkialle, lähtipä sitten mihin suuntaan tahansa.

Itse hotelli ei ollut kummoinen. Mitään ekstraa ei ollut, mutta alueena paikka oli rauhallinen. Myös kahvilat ja ruokakaupat olivat aivan vieressä.

Lämmin suositus hotellille, mikäli etsit ihan perus huonetta ilman sen kummempia lisukkeita. Paikka oli siisti ja rauhallinen, vaikka kaikki huoneet olivatkin täynnä. Kuten aiemmin olen todennut, me käymme reissuillamme hotellihuoneessa lähinnä nukkumassa emmekä siis vietä siellä ylimääräistä aikaa. Ainoat miinukset hotellihuoneemme saa siitä, ettei siellä ollut jääkaappia tai vedenkeitintä. Ne olisivat helpottaneet ruokailuamme useampaan otteeseen…

 

IMG_4625
O S T O K S E T

Berliini on oikea shoppailijan paratiisi! Tarjonta on laajaa ja hinnat ovat halpoja. Shoppailu Berliinissä on myös siinä mielessä helppoa, että toisin kuin useimmissa ravintoloissa, kahviloissa ja elintarvikekaupoissa, vaatekaupoissa voi huoletta maksaa myös kortilla. Kannattaakin käyttää korttia nimenomaan vaatekaupoissa ja säästää käteiset sitten muualle.

Alexanderplatz ja Potsdamer Platz ovat varmasti suosituimmat ostospaikat Berliinissä. Alexanderplatzilta löytyy esimerkiksi huippusuosittu Primark. Itse kävimme liikkeessä parikin kertaa ja voimmekin sen perusteella todeta, että liikkeellä kannattaa olla ajoissa. Aamulla, heti liikkeen avauduttua Primarkissa pystyy sentään joten kuten kävelemään, mutta pahimpina ruuhka-aikoina shoppailijat ajautuvat holtittomasti massan mukana. Takerruimme toisiimme heti ovella, jottemme hukkaisi toisiamme kaaokseen… Kannattaa myös huomioida, että suosituimpia vaatekauppoja (Primark, Forever 21) löytyy Berliinistä kaksin kappalein. Alexanderplatzin ja Potsdamer Platzin liikkeet kannattaakin kiertää kaukaa ja suunnata muualle ostoksille, mikäli kaipaa edes hieman väljempää meininkiä.

IMG_4192

Muita mainitsemisen arvoisia shoppailupaikkoja ovat Potsdamer Platzilla sijaitseva Sony Center (Bellevuestraße 5), jonka arkkitehtuuri itsessään tekee jo vaikutuksen. Sony Centeristä löytyy erilaisia liikkeitä ja kahviloita. Lisäksi paikka on suosittu ajanviettopaikka. Mall of Berlin (Leipziger Pl. 12), Alexa (Grunerstraße 20), Europa Center (Tauentzienstraße 9-12) ja Bikini Berlin (Budapester Str. 38-50) ovat myös suosittuja kauppakeskuksia, joista jokaisesta löytyy varmasti kaikille jotain. Esimerkiksi Mall of Berlin on selvästi jaettu kahteen osaan: toisesta osasta löytyvät halvemmat ketjuliikkeet, toisesta taas arvokkaammat brändit.

IMG_4246

Berliinistä löytyy myös Zalando Outlet (Köpenicker Str. 20). Luimme etukäteen ihmisten kokemuksia kyseisestä paikasta, ja niitä tuntui löytyvän laidasta laitaan. Oma kokemuksemme oli varsin hyvä. Kaikkialla oli siistiä ja tavarat oli aseteltu järkevästi esille. Esimerkiksi kengille löytyi omat kokohyllynsä, jolloin oli helppoa keskittyä katselemaan vain itselleen sopivankokoisia vaihtoehtoja. Hinnat olivat myös huomattavasti (50-75 %) halvempia kuin verkkokaupassa ja valikoima oli laaja. Tunnelmaa hieman latisti aivan kannoilla kulkeva kiukkuisen näköinen vartija sekä ehdoton kuvauskielto. Muutenkin tuntui, että saimme olla koko shoppailureissumme ajan hieman varpaillaan… Myymälä sijaitsee muuten melko lähellä Berliinin muuria, joten kannattanee yhdistää nämä kaksi elämystä samalle päivälle.

Kaufhaus Des Westens eli KaDeWe (Tauentzienstraße 21-24) on Berliinin tunnetuin ja samalla myös Manner-Euroopan suurin tavaratalo. Sieltä löytyy kaikki merkkiliikkeet (muun muassa Fendi, Chanel, Dior, Prada ja Louis Vuitton) sekä valtavan kokoinen elintarvikeosasto erilaisine makkaroineen ja juustoineen. Laukkukaupoilla pääsee myös nauttimaan shampanjaa liikkeissä… Mikäli lompakko ei kuitenkaan anna myöden, KaDeWessa kannattaa käydä pelkästään jo sen upean arkkitehtuurin vuoksi.

Berliinissä on myös paljon erilaisia kirpputoreja ja toreja. Tällaiset torit ovat suomalaisen silmin valtavan kokoisia ja niissä myydään ihan kaikkea hillopurkeista cd-levyihin ja huonekaluista kameran objektiiveihin. Saksalaiseen tapaan tarjolla on myös paljon makkaraa ja olutta. Vaikka torihinnat ovat varsin edulliset jo valmiiksi, kannattaa suosia myös niin sanottuja sadepäivän alennusmyyntejä. Mikäli toripäivänä sataa rankasti, hintoja saatetaan alentaa jopa 50%.

IMG_4445
N Ä H T Ä V Y Y D E T

Brandenburgin portti (Pariser Platz) on yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Itse portin lisäksi torilla on myös paljon kaikenlaista kiinnostavaa: hevoset kärryineen ja useat muusikot erilaisine soittimineen luovat omanlaisensa tunnelman turistijoukon keskellä. Torilla kannattaakin olla hieman varuillaan, sillä turisteja yritetään melko aggressiivisestikin houkutella maksullisiin kuviin hevosten kanssa. Veikkaisin myös, että paikka on taskuvarkaiden suosiossa…

IMG_4257

Berliinin muuri oli yksi meidän must see -kohteistamme. Muuria on aikoinaan purettu melko nopealla tahdilla, mutta kaupungista löytyy ainakin kolme katua, joissa muuria voi ihailla hieman pidemmän pätkän kerrallaan: Bernauder StrasseNiederkirchnerstrasse ja East Side Gallery. Me suuntasimme East Side Gallerylle (Mühlenstraße), josta löytyy reilun kilometrin mittainen pätkä aitoa muuria, johon eri taiteilijat ovat rajojen avauduttua jättäneet jälkensä: rauha, toivo ja sota ovat vahvasti esillä kaikissa maalauksissa. Muuten muurin palasia voi bongailla sieltä täältä ympäri Berliiniä.IMG_4259
IMG_4671
Holokaustin muistomerkki (Cora-Berliner-Straße 1) on myös näkemisen arvoinen paikka lähellä Brandenburgin porttia. Tämä tuskin kaipaa sen kummempia perusteluja tai selittelyjä, mutta sen voin sanoa, että hiljaiseksi veti!

IMG_4602
IMG_4568

IMG_4371
IMG_4295

Alexanderplatzilla löytyvät myös tunnettu tv-torni sekä maailmankello. Lisäksi esimerkiksi Berliinin tuomiokirkko (Am Lustgarten) on minusta näkemisen arvoinen.

Mikäli kaipaa reissultaan jotain hieman erilaista, kannattaa suunnata vaikkapa pyörällä Spreeparkiin, Berliinin hylättyyn huvipuistoon (Kiehnwerderallee 1-3). Puisto on todella aavemainen rehottavine kasveineen ja ränsistyneine laitteineen. Lisäksi puistolla on melko mielenkiintoinen historia, joka lisää paikan aavemaisuutta. Tarinaan liittyvät muun muassa konkurssi, epäonnistunut huumebisnes, vankilatuomiot sekä huhut siitä, että puiston entinen omistaja olisi vankilatuomionsa jälkeen palannut puistoon asumaan…

DSC00220

Suosittelen lämpimästi vierailemaan myös Berliinin eläintarhassa (Hardenbergplatz 8), vaikka itse olinkin aluksi melko skeptinen enkä oikein osaa sanoa, mitä mieltä olen eläintarhoista yleensäkään… Aikuiselle päivälippu eläintarhaan maksoi 14,50 euroa ja eläintarha+akvaario -yhdistelmälippu maksoi 20 euroa.

Me ostimme lipun pelkästään eläintarhaan, sillä aikaa oli rajoitetusti. Eläintarhassa on paljon nähtävää kaiken ikäisille matkaajille. Kävijän (ja erityisesti valokuvauksen) kannalta plussaa on myös se, että toisin kuin useimmissa eläintarhoissa, Berliinissä ei juurikaan ole korkeita aitoja tai muita ”näköesteitä” ihmisten ja eläinten välillä. Eläimet on sen sijaan eristetty vallihaudoilla, jotka eivät aina edes näy kävijälle. Koko kierroksen ajan olikin tunne, että olisi saanut olla todella lähellä eläimiä. Eläintarhassa oli myös monia huoneita (lähinnä lintutalossa), jossa pääsi oikeasti sisälle eläinten häkkeihin. Eläintarha on yksi Berliinin suosituimmista paikoista, joten sinne kannattaa suunnata heti aamulla. Me olimme paikalla heti ovien avaudutta yhdeksältä ja saimme kierrellä melko rauhassa pari tuntia. Puolen päivän aikaan ihmismäärä oli kasvanut älyttömästi eikä kaikkia eläimiä edes päässyt enää katsomaan.

Eläintarha sijaitsee muuten Tiergartenin puiston laitamilla, joten jos aikaa jää, kannattaa ehdottomasti käydä myös tässä valtavassa puistossa, joka on todella suosittu ajanviettopaikka.DSC00201
DSC00208

M U U T A

Berliinistä tulee ensimmäisenä mieleen sanat avoin ja suvaitseva. Minne tahansa menikin, olo oli aina tervetullut. Ihmisiä myös kohdeltiin samanvertaisina kaikkialla, olivatpa he sitten minkä näköisiä, ikäisiä tai käytöksisiä tahansa. Englannin kielellä pärjäsi ihan hyvin, mutta me ainakin huomasimme tietynlaisen positiivisen muutoksen asiakaspalvelussa, kun vaihdoimme englannista saksaan.

Berliinissä on paljon nähtävää ja koettavaa, joten vain pariksi päiväksi kaupunkiin ei kannata lähteä. Me olimme liikkeellä aamusta iltaan, mutta silti tuntui, ettemme neljän päivän aikana ehtineet nähdä kaikkea, mitä halusimme. Kannattaa siis varata reilusti aikaa (ja hyvät kengät) tämän saksalaiskaupungin koluamiseen!

Kenelle sitten suosittelisin kaupunkia? Kaveriporukalle, yksin matkaavalle, nuorille aikuisille, ensi kertaa ulkomaille suuntaaville, perheille, ruokahifistelijöille, bilettäjille… Lista on loputon! Berliinissä voi tehdä, nähdä ja kokea niin paljon, että jokaisen matkaajan on helppo tehdä reissustaan oman näköisensä.
IMG_4269

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *