Praha Tšekki

Prahan Sea World oli pettymys

Koska päiväretkemme Kutná Horassa jäi ennakoitua lyhyemmäksi, meidän piti melko nopeasti keksiä lauantain alkuillaksi tekemistä Prahassa. Olimme molemmat melko väsyneitä junaseikkailun jäljiltä, ja koska tarkoituksena oli mennä vielä illaksi vanhaankaupunkiin, halusimme väliajalle jotain helppoa ja nopeaa tekemistä. Tutkailimme löytyisikö lähistöltä jotain ja löysimmekin Sea Worldin (Mořský Svět, Výstaviště), joka sijaitsi aivan hotellimme välittömässä läheisyydessä. Kööpenhaminan Den Blå Planet mielessäni (voi, se oli niin ihana!) lähdimme suunnistamaan Sea Worldiin.

Taustatietona kerrottakoon, että olin itse lapsena innokas akvaarioharrastaja. Kun allergioiden takia ei ollut mahdollisuutta saada hamsteria tai gerbiilejä, kanavoin kaiken eläinrakkauteni perheen koirien ja hevosten lisäksi akvaariokaloihin. Jo lapsena nautin suunnattomasti akvaarioiden tietynlaisesta rauhoittavuudesta ja saatoin istua pitkiäkin aikoja kalojen liikehdintää seuraillen. Samaa tekivät myös useimmat kaverini, jotka tulivat koulun jälkeen kyläilemään: Lähes poikkeuksetta kaikki kiiruhtivat akvaariomme luo ja jäivät sinne sitten istuskelemaan ja ihmettelemään. Olin jo oikeastaan unohtanut, miten rentouttavaa kalojen seuraaminen voikaan olla, kunnes eksyin muutama vuosi sitten Kööpenhaminan Den Blå Planet -nimiseen akvaarioon. Kyseessä on Pohjois-Euroopan suurin akvaario, ja voi miten ihanaa siellä olikaan vaellella kaikessa rauhassa muuten hektisen ja stressaavan päivän jälkeen. Samaa fiilistä lähdimme hakemaan Prahan Sea Worldista, mutta petyimme pahasti.

En voi suositella Prahan Sea Worldia kenellekään. Suurimman järkytyksen aiheuttivat itse kalaparat (ja heti kakkosena tuli todella inhottava ja piikittelevä asiakaspalvelu). Osalla kaloista oli aivan liian pienet elinolot, ja joissakin akvaarioissa ei hiekan lisäksi ollut mitään muuta virikettä. Tilat taas oli jaettu ehkä hieman epäreilusti, sillä isoilla (/isoiksi kasvavilla) kaloilla oli jo lähtökohtaisesti todella pienet tilat, kun taas pienemmillä (ja usein niillä värikkäämmillä ja tietyllä tapaa kauniimmilla) kaloilla taas oli huomattavasti suuremmat akvaariot, joiden sisustukseen oli panostettu ihan eri lailla.

Lisäksi näimme vierailumme aikana pahasti vahingoittuneita kaloja, joiden evät olivat repeytyneet tai kyljet olivat kunnon haavaumilla. Joillakin monneilla oli myös isoja kasvaimia naamassa, joiden johdosta niiden silmät olivat vahingoittuneet tai puuttuivat kokonaan. Osa kaloista myös kellui kyljellään tai vaihtoehtoisesti näytti tekevän kuolemaa akvaarioidensa pohjalla… Monen akvaarion kohdalla tekikin mieli kääntää pää pois, niin kurjalta meno nimittäin paikoitellen näytti. Toki mukaan mahtui myös kauniisti sisustettuja akvaarioita koristeellisine pikkukaloineen, mutta se ei tietenkään missään nimessä poistanut tai oikeuttanut muita akvaarion ongelmia…

Näin jälkiviisaana voin vaan todeta, että olisi pitänyt tehdä taustatyö paremmin eikä vain suunnata helppouden perässä lähimmälle ”nähtävyydelle”. Harmittaa äärettömästi, että ostamalla pääsyliput tulimme tukeneeksi tällaista toimintaa. Toivottavasti voin kuitenkin toimia varoittavana esimerkkinä teille muille: Miettikää tarkasti ennen kuin menette kyseiseen paikkaan. Ja jos kalojen kyseenalaiset elinolosuhteet ja hoito eivät vielä ole tarpeeksi painava peruste jättää Sea Worldia väliin, haluan nostaa tähän loppuun kaksi muutakin asiaa, jotka mielestäni olivat pielessä, nimittäin pääsylippujen hinta ja akvaariokeskuksen koko.

Ensinnäkin, liput meiltä kahdelta maksoivat noin 25 euroa (eli 12,5 e/hlö), joka tuntui melko kalliilta Prahan muiden pääsylippujen hintatasoon verrattuna. Lisäksi asiakaspalvelu lippupisteellä oli äärettömän törkeää: Meille meuhkattiin ulko-ovesta (ilmeisesti vedimme sen liian hitaasti kiinni) ja siitä, että edes kehtasimme yrittää korttimaksua. Missään ei siis lukenut, etteikö kortilla olisi voinut maksaa, mutta jostain syystä meidän olisi pitänyt ennustaa, että kyseisessä paikassa käy vain käteinen… Ja toiseksi, Sea World tosiaan oli paikkana todella pieni eikä sen kiertämiseen mennyt puolta tuntia kauempaa, vaikka miten olisi hidastellut tai jäänyt lukemaan tietolaatikoita (, joista nekin olivat suurimmaksi osaksi vain tšekiksi). Paikkaa mainostetaan myös kaksikerroksisena (mitä se toki onkin), mutta yläkerran tilasta suurin osa on jonkinlaista lasten leffateatteria, jossa pyörii koko ajan joku kala-aiheinen filmi… Aikuisille yläkerrassa ei siis ole oikein mitään.

Huhhuh, vieläkin verenpaine nousee, kun mietin koko paikkaa! Ensin ajattelin, etten kirjoittaisi Sea Worldista sanaakaan, mutta toisaalta kai tällaiset epäonnistumisetkin kuuluvat matkailuun? Ja samalla kun sitä koettaa täällä blogin puolella jakaa vinkkejä, niin voi kai myös samalla kertoa niistä paikoista, joihin ei välttämättä toista kertaa menisi tuhlaamaan rahojaan ja/tai aikaansa? Mutta mites teillä, onko muiden maiden akvaariot tuttuja? Onko niissä asiat olleet paremmin (ts. suosittelisitko)?

(8) Kommentit

 1. Pistää suututtamaan kyllä kaikenlainen eläimillä rahastus. Ikävää, että jouduit kokemaan tällaista ja vielä kurjempaa, että kalat voivat noin huonosti tuolla. Hyvä, että kirjoitat ja puhut ääneen tällaisistakin ongelmista, se on tärkeää.

  1. EVE / REISSUKUUME says:

   No sepä juuri. Yleensä kierrän kaikki ”Rahastamme eläimillä” -paikat kaukaa, mutta nyt kävi näin. Jotenkin olen (ehkä hieman sinisilmäisesti) ajatellut, että akvaarioissa eläimistä pidettäisiin parempaa huolta. Kuten kirjoitinkin, Kööpenhaminassa meininki oli aivan toista kuin Prahassa. Toivon kuitenkin kantavani korteni kekoon tällä tavalla: yritän varoitella muita, että paikka kannattaa todellakin kiertää kaukaa.

 2. No tuo ensimmäinen kalakuva on kyllä hieno – mutta siitä ei näe tietenkään sen paremmin, että minkälaisesta paikasta on kyse. Ehken olisi tuonne päätynyt, mutta lähinnä siksi, etten olisi mieltänyt Prahaa paikaksi, jossa tällainen kohde edes olisi.

  1. EVE / REISSUKUUME says:

   Joo, näin jälkikäteen harmittaa, ettei tullut otettua niistä huonovointisimmista yksilöistä kuvia. Nyt teksti ja kuvat nimittäin sotivat aika pahasti keskenään 😀 Mekin eksyttiin tuonne hieman vahingossa, ei todellakaan ollut mikään Prahan akvaario listalla ennen reissua.

 3. Hienoa, että sanotte ruman sanan niinkuin se on. Kivahan noissa on käydä, mutta tuon kirjoituksenne jälkeen ainakin Prahan Sea World osataan kiertää kaukaa. Pitääpä lukea nuo muut postauksenne Prahasta. Se on kuitenkin edullisen, lyhyen matkan päässä, joten sinne tulee taas jossain vaiheessa lähdetyksi.

  1. EVE / REISSUKUUME says:

   Joo, kyllä se niin on, että kannattaa niistä huonoistakin jutuista kirjoittaa. Eihän muuten mikään koskaan muutu, eivätkä ihmiset osaa vältellä paikkaa. Sea Worldia lukuunottamatta Praha oli kyllä mainio kohde pidennetylle viikonlopulle! 🙂

 4. Hyvä vinkki muille sinne aikoville. Onko tullut katsottua, oliko tripadvisorissa jotain mainintaa paikasta?

  1. EVE / REISSUKUUME says:

   Joo, (tyhmänä) vasta jälkeenpäin tuli katsottua sieltä. Ei ole saanut mitään kovin kummoisia arvosteluja keltään muultakaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *