kaupallinen yhteistyö Ruotsi Tukholma vinkit

Kolme vinkkiä Tukholmaan – käy näissä!

Yhteistyössä: Visit Stockholm & Silja Line

Terkkuja Tukholmasta! Sain kutsun vaikuttajien PR-matkalle Tukholmaan, ja nyt on kyllä nautittu niin loistavasta palvelusta, seurasta, ruuista ja aktiviteeteista, etteivät sanat meinaa riittää alkuunkaan! Reissusta on tulossa useampi postaus, mutta aloitan nyt Tukholman vinkeillä. Pääsimme nimittäin tutustumaan kolmeen todella mielenkiintoiseen ja keskenään erilaiseen kohteeseen, jotka haluan esitellä teille heti ensimmäiseksi!

1. Paradox Museum

Paradox Museum on hämmentävin ja toisaalta myös mielenkiintoisin museo, jossa olen aikoihin (ehkä koskaan?) käynyt. Paikka saa epäilemään itseään ja älykkyyttään. Aivot tuntuvat menevän suorastaan solmuun, kun järki ja näköaisti painivat keskenään: onko mikään, mitä näen, totta?

Museo sijaitsee Hötorgetilla, aivan Tukholman ydinkeskustassa. Museosta löytyy kaikkiaan 70 eri paradokseihin perustuvaa näyttelyesinettä: tarkoituksena on tarjota vierailijoille jotain sellaista, mikä haastaa optisilla, interaktiivisilla ja yllättävilläkin elämyksillä.

Paradoksi (kreikan sanoista παρά ’vastaan’ ja δοξα ’oppi’ tai ’näkemys’) on näennäisesti loogiselta tuntuva ajatus tai väite, joka kuitenkin johtaa epäloogiseen tai mahdottomaan lopputulokseen.

Paradox Museum on avattu toukokuun alussa ja paikka on herättänyt valtavasti kiinnostusta. Tällä hetkellä erityisesti viikonloput ovat varsin ruuhkaista aikaa. Mikäli siis haluat päästä kiertelemään paikassa rennosti omaan tahtiin, suosittelen vierailun ajoittamista arkiaamuihin ja -päiviin. Mielestäni museon hienous ja mielenkiintoisuus perustuvat pitkälti myös siihen, että yksittäisiin näyttelyesineisiin ja -tiloihin saa tutustua kaikessa rauhassa. Moni teoksista on myös sellaisia, että ne ”aukeavat” vasta kännykän näytöllä tai kameran ruudulla, joten sikälikin on mukavaa, että kuvaamiseen saa keskittyä rauhassa ilman ruuhkaa ja muita häiriötekijöitä.

Paradox Museum ei ole kiireisen ihmisen paikka. En myöskään välttämättä lähtisi sinne yksin, sillä mielestäni yksi museon parhaimmista antimista oli teoksista syntynyt keskustelu yhdessä muiden vaikuttajien kanssa. Porukalla oli kiva pähkäillä, miksi joku asia meni kuten meni, ja yleensä joku myös aina tajusi homman jujun ja selitti sen myös loppuryhmälle.

Entä kenelle Paradox Museum sitten sopii? Vaikka ”kaikille” on aina paitsi tylsä myös hieman vaarallinen vastaus, niin vastaan silti sen. Uskon nimittäin vahvasti, että jokainen, joka museoon jalallaan astuu, saa siitä varmasti jotain irti. Ehkä hieman eri asioita, mutta kuitenkin. Lapsille paikka saattaa näyttäytyä loppumattomana mahdollisuuksien ja jännien juttujen paikkana, kun taas aikuiset ja vanhukset pääsevät pohdiskelemaan aivonsa solmuun yrittäessään selventää itselleen, mitä he juuri kokivat tai näkivät. Itselleni ainakin tuli vierailun aikana monen monta ”ei voi olla totta”- ja ”miten tuo on muka mahdollista?”-hetkeä.

Kuvaajille ja kuvauksesta innostuneille paikka on myös varsinainen aarreaitta. Kohteet ovat kuvauksellisia, ja usein ”oikeat” kuvausspotit oli merkitty myös lattiaan, jolloin oli helppo vain astella kameran kanssa paikalle.

Missä? Sergelgatan 20.
Hinta: Aikuisen lippu maksaa 190 ruotsin kruunua (n. 18 euroa) ja lasten, opiskelijoiden ja eläkeläisten lippu taas kustansi 160 kruunua (n. 15 euroa).

2. Avicii Experience

Avicii Experience on helmikuussa 2022 avattu interaktiivinen museo aivan Tukholman keskustassa. Museo esittelee huhtikuussa 2018 menehtyneen maailmantähden ja musiikkituottaja, Tim Berglingin eli Aviciin, musiikin, kuvien ja henkilökohtaisten tavaroiden kautta. Museon painopiste on interaktiivisessa kokemuksessa, ja siellä pääseekin seuraamaan Timin matkaa ihan tavallisesta, ehkä jopa hieman sulkeutuneesta musiikinystävästä kansainvälisesti ylistetyksi supertähdeksi.

Aviciin, oikealta nimeltään Tim Berling, ura alkoi 16-vuotiaana hänen alettua tekemään remix-kappaleita ja jaettuaan niitä netissä. Suuresta kansainvälisestä suosiosta nauttinut, mutta samalla terveys- ja mielenterveysongelmista kärsinyt konemusiikin tähti kuoli itsemurhaan 28-vuotiaana huhtikuussa vuonna 2018.

Mielestäni jokaisen tulisi käydä museossa kerran elämässään, vaikkei varsinaisesti Aviciin fani olisikaan. Museo on nimittäin paljon enemmän kuin yhden henkilön fanitusalttari. Rytmikkäästä ja vauhdikkaasta musiikista huolimatta huoneissa kaikuvat suru, epätoivo ja riittämättömyys. Kalvava tunne siitä, ettei ole tarpeeksi hyvä sellaisena kuin on tai ettei tällaisenaan sovi johonkin valmiiseen muottiin, jonka muu maailma on asettanut. Ikuinen tunne siitä, että on jotenkin vääränlainen ja vaikka kuinka yrittää, mikään ei koskaan riitä.

On jotenkin sydäntä riipaisevaa ajatella, miten Timin vanhemmat ovat olleet mukana rakentamassa ja perustamassa museota. Museosta löytyykin Timin lapsuudenkodin huoneen identtinen jäljennös sekä useampia studiotiloja. Lisäksi museossa on mahdollista päästä kuulemaan miehen julkaisematonta tuotantoa sekä fiilistellä Timin tekemää musiikkia monissa eri ympäristöissä.

Oli myös koskettavaa kuulla, että Aviciin vanhemmat Klas Bergling ja Anki Lidén perustivat Tim Bergling -säätiön, joka on mielenterveysasioiden tietoisuutta tukeva järjestö, johon osa museon lipputuloista lahjoitetaan. Vanhemmat haluavat ajatella, että Timin kuolemasta seurasi jotain hyvääkin: se nosti erityisesti nuorten mielenterveysongelmat esiin. Timin itsemurhan jälkeen kouluissa on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota opiskelijoiden henkiseen hyvinvointiin, joka on totta kai saavutus jo itsessään. Samalla on ollut surullista huomata, miten moni nuori (tai pahimmassa tapauksessa jopa lapsi) saattaa olla todella stressaantunut ja ahdistunut ympäristön luomista paineista jo varsin nuorella iällä. Miksi tämä maailma on niin vinksallaan?

Missä? Sergelgatan 2 (Space-keskus, Sergelin torin laidalla).
Hinta: Aikuisten lippu 220 ruotsin kruunua (n. 21 euroa), lastenlippu 7-15-vuotiaille 150 kruunua (n. 14 euroa) ja opiskelijoille 175 kruunua (n. 16,5 euroa). Osa museon tuotoista menee lyhentämättöminä Tim Bergling Foundation-säätiölle.

3. Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård on kuin satujen paratiisi Djurgårdenin saarella. Kukkivia omenapuita, kauniita yksityiskohtia ja värikkäitä kukkaistutuksia silmänkantamattomiin. Viiniköynnöksiä, kujeilevia oravia ja pieniä salaisia istuskelupaikkoja siellä täällä, joihin löytää vain sattumalta. Kiireettömiä kakkukahveja ja omatekoista limonadia omenapuiden katveessa.

Puutarhalla on suloinen historia. Kaikki alkoi rappeutuneesta kasvihuoneesta ja villiintyneestä puutarhasta sekä innokkaista harrastajista, jotka olivat valmiita työskentelemään unelmansa eteen. Kauas on tultu, sillä nykyään Rosendalsista löytyy vihannespeltoja, kasvihuoneita, hedelmä- ja viinitarhoja, ruusutarhoja, kukkapenkkejä, puu-uunileipomo, maatilakauppa ja kahvila. Puutarhaa on mahdollista vuokrata omiin juhliin, ja siellä järjestetään aika ajoin näyttelyitä ja muitakin tapahtumia. Kaiken toiminnan taustalla on kaunis ajatus siitä, että halutessamme voisimme elää luonnon kanssa sopusoinnussa kuluttamatta maapallon luonnonvaroja enää yhtään enempää – olemalla omavaraisia.

Rosendals Trädgård on oma maailmansa, jossa aika tuntuu pysähtyneen. Missään ei näy traktoreita tai mönkijöitä, vaan kaikki hoidetaan käsityönä. Alueella työskentelee puutarhureita, kokkeja, leipureita, floristeja, kirvesmiehiä ja mehiläisten hoitajia, joista jokainen harjoittaa ammattiaan täysin käsityönä. Töitäkin tehdään luonnon kanssa sulassa sovussa, vuodenaikojen rytmiä mukaillen: satokaudet määrittelevät, mitä puutarhassa milloinkin viljellään ja tehdään. Saatu sato myydään joko kaupassa sellaisenaan tai jalostetaan keittiössä tai leipomossa herkulliseksi ruuaksi, leiväksi tai leivonnaiseksi. Mahdollinen hävikki taas kompostoidaan, jonka jälkeen sillä lannoitetaan puutarhaa ja kasvimaata.

Missä? Rosendalsvägen 38. Sekä satamasta että keskustasta pääsee paikalle näppärästi ratikalla. Myös bussilla pääsee noin 15 minuutin kävelymatkan päähän puutarhasta.
Hinta: ilmainen.

Tässäpä kolme hyvin erilaista kohdetta, joista jokaista voin lämpimästi suositella. Miltä ne teistä kuulostivat – entä löytyikö lempparia? Mitä vinkkejä itse antaisitte Tukholmaan suuntaaville?

(26) Kommentit

 1. En yleensä ole kiinnostunut museoista, mutta nuo kaksi kyllä kuulostivat todella kiinnostavilta. Myös Rosendals Trädgård kuulostaa kivalta paikalta ja oikeastaan Djurgården ylipäätään, en ole tainnut siellä koskaan käydä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Samma här! Museot harvoin tuntuvat omalta jutulta, mutta nämä kaksi tekivät poikkeuksen! Vieläkin jaksan ihmetellä, miten mielenkiintoisia kohteita matkanjärjestäjät olivatkaan osanneet päivälle keksiä 🙂

 2. Tosi hyvin kirjoitettu, jaan kokemuksesi!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Tiina – kommentistasi ja matkaseurasta! Oli kiva tutustua 🙂

  2. Hyvät vinkit :). Olen tässä havitellut visiittiä Tukholmaan kesällä, ja voisin kuvitella, että näissä kaikissa paikoissa olisi kiva käydä. Tuo paradoksimuseo kyllä
   näyttää ihan mahtavalta :D!

   1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

    Se on! Kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos/KUN Tukholmaan eksyy 🙂

 3. Molemmat museot kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoisilta ja sellaisilta paikoilta, mihin mielellään lähtis Tukholman reissulla! 🙂 Tällaisista museoista tykkään, kun on jotain konkreettista eikä vaan jotain tauluja ja vanhoja esineitä esillä 😀

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No just näin 😀 Mäkään en oikein saa irti sellaisista ”katsele ja tulkitse” -museoista, joissa tuijotetaan tauluja tai muita vanhoja esineitä… Nämä kaksi museota olivat kuitenkin niiiiiiiiiin erilaisia, että tuntuu melkein ”loukkaukselta” kutsua niitä museoiksi 😀

 4. Mari /Kodinvaihtaja says:

  Hienoja kohteita❤️. Jäin miettimään, että museon perustaminen on Timin vanhemmille ollut varmasti hyvää surutyötä

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   On ollut, aivan varmasti! Avicii-museossa on todella erikoinen tunnelma: samaan aikaan siellä voi bilettää ja fiilistellä tuttuja biisejä, mutta silti siellä on käsin kosketeltavan surullinen ja alakuloinen tunnelma… Viimeistään siinä vaiheessa, kun näin kuvia Timistä ja koirasta, itkuhanat aukesivat 😀 Enkä tosiaan ole edes mikään fanityttö – miehen kohtalo vain koskettaa.

 5. Korona-aikaan panostimme kolmen matkan verran Norjaan hypäten siis sattuneista syistä Ruotsin yli. Ehkä tässä joskus vielä voisi taas palata Tukholmaankin 🙂 Tuo Paradox-museo voisi olla kiinnostavakin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep, mullakin on edellisestä Ruotsin reissusta moooonta vuotta aikaa, joten oli kiva päästä pitkästä aikaa Tukholmaan! 🙂 Suosittelen Paradox-museota lämpimästi, siellä saa aivot totaalisen solmuun 😀

 6. Tuo Paradox Museum kuulostaa ihan minun paikaltani. Täytyy pitää museo mielessä seuraavaa Tukholman reissua varten. Rosendals Trädgårdenissa kiertelisin varmasti myös mielelläni kauniina kesäpäivänä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Paradox-museo on kyllä huikea! Ja raivostuttavakin, kun tuntuu, ettei ”pää pysy mukana” 😀 Suosittelen myös Rosendalsia, jos Djurgårdeniin suuntaa – kokemisen arvoinen sekin 🙂

 7. En kuvittele tuntevani Tukholmaa vaikka niin paljon on tullut siellä käytyä ettei se ole varsinainen unelmien matkakohde, Kivan kirjoituksesi kaikki käyntipaikat kuulostivat kyllä niin kiinnostavilta että nyt tuntuisikin mukavalta ryhtyä suunnittelemaan kesäreissua sinne: )

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että kohteet vaikuttivat kiinnostavilta ja sait niistä inspiraatiota! 🙂 Täältä ehdottomasti ääni kesäiselle Tukholman reissulle 😉

 8. Luulin jo, että olen käynyt kaikissa Tukholman museoissa, mutta nämähän ovat ihan uusia tuttavuuksia. Kannattaa varmaan tutustua. Luulen kyllä, että Edinburgissa oli aika samanoloinen Paradoksi-museo. Saapa nähdä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, näitä Paradox-museoita on käsittääkseni muuallakin, eikä tämä Tukholman ole mitenkään ainoa laatuaan 🙂 Mutta suosittelen ehdottomasti tutustumaan kumpaankin museoon ja puutarhaan!

 9. Kivoja vinkkejä Tukholmaan. Kaksi ensimmäistä täytyy kyllä testata. Oon nähnyt yhden Aviciin dokkarin. En ole mikään fani ollut, mutta sillä on hyviä biisejä. Yhtä erityisesti, The Nights, tykkään kuunnella reissun päällä. Kertsissä lauletaan: ” One day, you’ll leave this world behind. So live a life you will remember ” 💕

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että vinkit osuivat ja upposivat! 🙂 Olen myös nähnyt yhden dokkarin Aviciista, ja se kyllä iski silloin lujaa. Ei musiikin tai uran puolesta (, vaikka ne jo yksinään ansaitsisivat museon), mutta kokonaisuudessaan tarina on kovin surullinen 🙁 Ja tuo kyseinen biisi näkyy ja kuuluu myös museossa!

 10. Kivoja vinkkejä, joista otan kyllä onkeeni, kunhan Tukholmaan pääsen taas. Tuo Paradox-museo vaikuttaa tosi hauskalta paikalta! Tukholma on sellainen kohde, jossa olen käynyt lukuisia kertoja kuitenkaan oikeasti käymättä – jos tiedät mitä tarkoitan. Olen tehnyt sinne useita shoppailumatkoja nuorempana ja käynyt toki ravintoloissa ja jossakin museossa, mutta en ollut niihin aikoihin niin kiinnostunut oikeasti tutustumaan kaupunkiin kuin nyt olisin, sehän oli ”vain” Tukholma, jonne pääsi laivalla helposti.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että kohteet vaikuttivat mielenkiintoisilta! 🙂 Ja voi kuule, tiedän niiiiiiiiin, mitä tarkoitat 😀 Mullekin Tukholman risteilyt tarkoittivat pitkään laivabaarissa notkumista, halpoja tax free -ostoksia ja shoppailua – mikäli laivasta jaksoi aamulla poistua. Onneksi ikä on tuonut tässä suhteessa viisautta 😉

 11. Kiitos vinkeistä! Omasta Tukholman reissusta on niin paljon aikaa, että uusi olisi jo hyvä tehdä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kannattaa ehdottomasti käydä, jos tilaisuus vain tulee! 🙂 Tuntuu, että tosi moni on (osin k*ronan takia) ”unohtanut” länsinaapurin kokonaan!

 12. Kivoja ennestään tuntemattomia kohteita ja erityisesti tuo Paradox Museum! Edellinen Tukholman-visiitti oli viisi vuotta sitten, kun ei pohjoisessa ole muutenkaan tullut juuri käytyä, mutta tuo voisi kyllä olla kohde seuraavalla käynnillä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva, että postaus tarjoili mielenkiintoisia kohteita! Itse olin ainakin innoissani 😀 Ja täältä ehdottomasti ääni Tukholman reissulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *