bloggaaminen Matkustaminen tapahtuma

Miltä Matkamessut näyttivät ensikertalaisen silmin?

Pohjois-Euroopan suurin matkailutapahtuma, Matkamessut, päättyi eilen Helsingin Messukeskuksessa. Ja nyt voin minäkin vihdoin sanoa menettäneeni messuneitsyyden, sillä olin Matkamessuilla ensimmäistä kertaa ikinä!  Osallistuin torstaina ammattilaispäiville, (jotka osaltani loppuivat ennen aikojaan, sillä sain pahan migreenikohtauksen) ja lauantaina olin mukana yleisessä messuhulinassa.

Mitä messut sitten tarjosivat ensikertalaisen näkökulmasta? Tapahtumassa oli mukana yli 850 näytteilleasettajaa lähes 70 maasta, joten reissuinspiraatio oli taattu! Huomasin innostuvani monesta sellaisesta kohteesta, joita en ehkä alunperin ollut edes osannut ajatella. Yhtenä hyvänä esimerkkinä mainittakoon Slovakia. Myös risteilyhuuma iski meihin uudella tavalla, ja itse messuilla käytyjen keskustelujen lisäksi illat kuluivat risteilyesitteitä lukiessa!

Ulkomaista suomalaisille tutut matkailumaat Espanja ja Kreikka olivat hyvin edustettuina. Myös Afrikka tuntui olevan isosti esillä erilaisine safareineen, ja se herättikin kiinnostukseni. Matkaan tarttui kattavasti esitteitä, karttoja ja yhteystietoja, jos herää myöhemmin jotain kysyttävää. Australian kohdalla meinasi mopoa lähteä ihan kokonaan käsistä, kun pysähdyin hetkeksi ideoimaan näytteilleasettajien kanssa, minkälainen olisi unelmieni loma. Kukaan tuskin yllättyy, jos kerron, että Australian kohdalla siihen sisältyisi muun muassa koalia, kenguruita ja merivettä.

Oli kiva huomata, miten hyvin edustettuna Suomi oli! Erityismaininnan (joskin hieman puolueellisen sellaisen) ansaitsee mielestäni Iisalmi & tienoot -osasto, joka oli kiva väripilkku monen maltillisemman osaston seassa! Myös monet Lapin kohteet olivat hyvin esillä. Hieman meinasi nousta tunteet pintaan, sillä harmittaa niin paljon, ettemme nyt alkuvuodesta taida päästä jokavuotiselle Lapin reissullemme… Haluan kuitenkin (ainakin yrittää) olla optimistinen ja ajatella, että tuleehan niitä uusiakin talvia – ja ainakin ruskaretkiä.

Törmäsin useammalla somekanavalla kritiikkiin siitä, oliko Suomi jollain tapaa jopa ”yliedustettuna”. Itse en kokenut asiaa noin, vaan ajattelin ennemminkin, että on hienoa, miten pienemmätkin suomalaiset kunnat olivat lähteneet ylpeydellä mainostamaan tarjontaansa. Eikä Messukeskuksesta tilakaan tuntunut loppuvan kesken, joten en myöskään allekirjoita väitettä, että suomalaisten osastot olisivat ryövänneet tilaa potentiaalisilta ulkomaisilta näytteilleasettajilta.

Asuntoautokuume iski kovempaa kuin migreeni

Samaan aikaan Matkamessujen kanssa järjestettiin myös Caravan-messut. Ja voi jestas, ei olisi pitänyt mennä koko messuille ollenkaan, sillä nyt olen saanut päähäni (jälleen kerran), että tarvitsemme asuntoauton. Se tuntuu suorastaan välttämättömyydeltä. Ja arvatkaa vaan, kun on viikonlopun tuijotellut toinen toistaan hienompia menopelejä, että riittääkö mikään ”ihan tavallinen” tai vähän vanhempi versio. Ehei.. 

Instagramin puolella kävinkin seuraajien kanssa aiheesta keskustelua. Voi olla, että karavaanarielämä lähtee liikkeelle auton vuokrauksesta. Jos vaikka sen avulla saisi hieman järkeä päähän? Tai sitten sekoan lopullisesti ja haluan aina vaan enemmän (kuulostaisi ihan meikäläiseltä)

Taidanpa laittaa Eurojackpotin vetämään.

Mahdollisuus verkostoitua matkailualan ammattilaisten kanssa

Reissuinspiraation lisäksi odotin kovasti pääseväni tapaamaan muita matkailuvaikuttajia sekä potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Torstai oli verkostoitumisen suhteen huomattavasti parempi päivä, sillä paikalla oli nimensä mukaisesti vain alan väkeä.

Veera Bianca on kirjoittanut mielestäni hyvät ”ohjeet” Matkamessuille suuntaaville vaikuttajille. Postaus on muutaman vuoden takaa, mutta pitää varsin hyvin paikkansa edelleen!

Torstain migreenikohtaus jäi harmittamaan, sillä minulta vesittyi mahdollisuus tavata matkabloggaajia livenä, kun en päässyt illalla paikalle. Onneksi ehdin muutaman kanssa kuitenkin lounaalle aiemmin päivällä! Suurkiitos seurasta, vinkeistä ja vertaistuesta Katri ja Ilkka (Ne Tammelat), Teija (Lähdetään taas) ja Elina (Vaihda vapaalle) – oli kiva nähdä ihan oikeat tyypit somekanavien takaa! Elinan (Elinan matkalaukussa) kanssa viestittelimme tiiviisti koko viikonlopun, mutta emme edes vahingossa onnistuneet törmäämään, vaan mentiin aina jotenkin hassusti ristiin. Toivottavasti saadaan jotkut treffit sovittua jonnekin muualle!

Messuilta kotiinviemisiksi tarttui hurjan monta reissuhaavetta sekä kassikaupalla esitteitä. Lueskelimme niitä sitten aina iltaisin ja yritimme pähkäillä, mitkä olisivat (edes) top 5 -matkakohteet tänä vuonna. Tuntui, että kiinnostavien paikkojen määrä vain lisääntyi sitä mukaa, kun saimme esitteitä käytyä läpi. 

Joko saa alkaa laskea päiviä ensi vuoden messuihin?

Kävitkö messuilla? Löysitkö inspiraatiota tai hyviä tarjouksia? Entä muuttuivatko matkasuunnitelmat messujen myötä?

Postauksen kuvat: Messukeskus (keskityin itse storyihin Instagramin puolella).

(16) Kommentit

 1. Olisi ollut hauska tavata, mekin oltiin torstaina paikalla ja lauantaina. Mutta kivat oli tosiaan messut. Afrikka tosiaan oli aika voimallisesti esillä, ja kivoja kohteita toki tarjosivatkin. Tavataan myöhemmin!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep, niin olisi ollut! Toivottavasti ennen seuraavia Matkamessuja järkättäis joku matkabloggaajamiitti! Olisi kiva tutustua muihin harrastajiin 🙂

 2. Mari / Kodimvaihtaja says:

  Tänään juuri olin Tansaniassa safarilla. Ihana kokemus, suosittelen. Mikumi on pieni, mutta myös ruuhkaton!!!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos vinkistä – ja safarikuumeen nostatuksesta uusiin sfääreihin! 🙂

 3. Harmi ettei nähty, en kyllä muihinkaan bloggaajiin törmännyt lauantaina messuilla :/ Torstai messupäivä jäi itsellä työpäivän vuoksi välistä, mutta ens vuonna pitää järkätä vapaapäivä sille päivälle. Musta kotimaan puoli oli yhtä suuri kuin aina ennenkin, mutta Lappi oli tosi laajasti edustettu tai sitten vain kiinnitin siihen eniten huomiota koska se myös kiinnosti eniten 😀 Mä lähdin myös messuilta kotiin asuntovaunukuumeen enkä matkakuumeen kanssa 😀 Itselläkin jäi messuilta parhaiten mieleen Slovakia ja sinne suuntaan jo alustavia suunnitelmia. Muut ulkomaankohteet taas jäi vähän vähemmälle huomiolle. Kiva oli messuilla joka tapauksessa käydä, vaikkei mitään konkreettista jäänytkään nyt käteen.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No niinpä! Olis ollut superkiva nähdä vihdoin livenä! Mutta eiköhän tässä ehditä 😉

 4. Kiva lukea ensikertalaisen innostuksesta matkamessuilla! Me valitsimme tällä(kin) kertaa messujen sijaan matkan, sillä mitä enemmän olet matkustanut, niin sitä vähemmän messuilla on annettavaa. Tosin bloggaajakolleegoita olisi kyllä ollut kiva moikkailla, Sinuakin!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ehkä niitä matkabloggaajatapaamisia voisi koettaa järjestää muuhunkin ajankohtaan kuin Matkamessujen yhteyteen 🙂 Ja ymmärrän hyvin, että moni valitsee myös reissun messujen ohi!

 5. Stacy Siivonen says:

  Minusta on vain hyvä, että Suomi on isosti esillä. Itse asiassa, saisi olla lisää pieniä paikkoja Suomessa, mutta messuille on tällä hetkellä iso kynnys lähteä. Ehkä liian iso. Repeää Messukeskuksen seinät?
  Minulla ei oikein ole ollut suunnitelmia tälle vuodelle muuta kuin UrbanHel Helsingissä ja onko se matka laisinkaan. (Tehdään siitä sellainen) Matka Raumalle kuitenkin on edennyt toteutukseen ensimmäisenä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Just näin! Kivaa, että Suomi-kohteet oli hyvin edustettuina. Usein niihin on myös helpompi (ja halvempi?) matkustaa kuin kaukaisempiin kohteisiin.

 6. Itse en uskalla noihin ikinä mennä kun se pahentaa matkakuumetta. Juuri tultiin mahtavalta reissulta ja jo on kauhea kuume taas 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ymmärrän! Mullakin lähtee uuden reissun (tai no, reissujen) suunnittelu käyntiin monesti jo siinä vaiheessa, kun ollaan vasta matkustamassa kohteeseen 😀 Joskus pitäisi oppia rauhoittumaan ja nauttimaan hetkestä!

 7. Olin messuilla torstaina, mutta suurimman osan päivää naputtelin työkonetta lehdistökeskuksessa. Ehdin piipahtaa kuitenkin parissa infossa ja ”eksyin” juttelemaan risteilyständille sillä seurauksella, että ensi kesänä taitaa laivamatka odottaa. Olisi ollut hauska nähdä sinua, mutta ollaan menty ristiin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oioi, millainen laivamatka? Jonnekin kauemmaksiko? Täällä yksi kateellinen huutelee 😀 Ja jep, olis ollut kiva nähdä! Mutta koetetaan järkätä joku tapaaminen ennen seuraavia messuja!

 8. Olispas ollut mukava päästä mukaan! Aika monta vuotta on jo vierähtänyt viime kerrasta. Itselleni nämä ovat olleet yleensä juurikin verkostoitumispaikkoja enemmänkin kuin että olisin päätynyt varaamaan matkoja. Sitä ennen tuli monta vuotta oltua töissä Matkamessuilla. Jotenkin on sinne jo vähän ikävä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ymmärrän! Ei tuolta kovin kummoisia matkatarjouksia tainnut löytyä (tai sitten en osannut katsoa) 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *