kaupallinen yhteistyö Kuusamo majoitus Pohjois-Pohjanmaa ravintola Ruka vinkit

Vinkit Rukalle: hyvä loma on yhdistelmä lepoa ja menoa

”Sopiiko, jos laitan teidät junior suiteen?” Jos loma alkaa noilla sanoilla ja leveällä hymyllä heti Scandic Rukahovin respaan astellessa, nousevat odotukset äkkiä koviksi koko reissun osalta. Loppukesän lämmössä kylpevä Ruka kyllä lunasti kaikki odotukset. Hyvin nukutut yöt, maukkaat aamiaiset ja adrenaliininhuuruiset aktiviteetit – mitä muuta ihminen voi muka lomaltaan toivoa?

Kaupallinen yhteistyö: Scandic Hotels

”Me päästiin suiteen!” hihkuimme hississä. Yhtäkkiä pitkä ajomatka ei enää painanutkaan jaloissa, vaan olimme täynnä uudenlaista energiaa suunnistaessamme huoneeseemme. Koska meillä kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta Scandicista, olimme kuin lapset jouluna raottaessamme varovasti huoneen ovea.

Heti ensimmäisenä katseemme kiinnittyi jättimäiseen parvekkeeseen. Kipitimme suoraan sinne ihailemaan laskevaa aurinkoa, joka värjäsi maiseman oranssiksi. Emme puhuneet minuutteihin mitään, vaan keskityimme pelkästään maisemaan. Tuntui upealta, että minilomamme oli vasta alussa ja meitä oltiin hemmoteltu jo näin hyvin sekä henkilökunnan että säiden puolesta.

Koko huoneen levyiselle parvekkeelle oli käynti sekä makuuhuoneesta että olohuoneesta. Kun aurinko oli laskenut mailleen, lähdimme suorittamaan huonetarkastuksen loppuun. Olohuoneesta löytyi nojatuoli, sohva, pari pienempää sohvapöytää sekä suurempi kirjoituspöytä, televisio ja jääkaappi. Tällainen läppärityöläinen myös innostuu aina, kun huomaa tarpeeksi pöytätilaa mahdollista etätyöskentelyä varten. Makuuhuoneesta löytyi jättimäinen parivuode yöpöytineen, vaatekaappi ja televisio. Kylpyhuone oli sekin tilava, ja pöytä kerrankin niin leveä, että mahduimme molemmat levittäytymään sinne kosmetiikkoinemme.

Fiilistelimme molemmat sitä, miten tilava huoneemme oli. Olimme nimittäin etukäteen hieman naureskelleet, että mitenköhän mahtaa aamu- ja iltavirkun yhteiselo sujua. Suite kuitenkin mahdollisti sen, että toisen jo (tai vielä) nukkuessa toinen sai rauhassa puuhailla olohuoneessa omiaan.

Enemmän aikaa ja energiaa seikkailuille

Seuraavana aamuna heräsimme aikaisin aamiaiselle. Meidän molempien mielestä aamupala on päivän paras ateria, ja hotellin aamiaisia rakastamme erityisesti. Saavuimme saliin vatsat kurnien, mutta emme alkuun malttaneet edes ottaa lautasia käteemme, sillä pyörimme vain ympäriinsä kurkkimassa, mitä kaikkea oli tarjolla.

Ja olihan siellä vaikka mitä! Maittava kattaus tuttuja aamiaissuosikkeja karjalanpiirakoineen, pekoneineen ja munineen sekä paikallisia erikoisuuksia, kuten muikkuja, leipää ja leivonnaisia. Lisäksi pöydiltä löytyi erilaisia lisukkeita (kuten sipulisilppua ja hernedippiä), joilla sai omaa annostaan tuunattua vielä lisää. Pieniä juttuja, jotka kuitenkin nostivat hymyn huulille jokaisena aamuna. Iloksemme pistimme merkille, että tarjolla on paljon kasvipohjaisia ruokia. Myöhemmin luimme, että Scandic on myös lisännyt aamupalatarjontaansa kasvipohjaisia ruokia, ja aamiaislautanen onkin mahdollista koota kokonaan kasvipohjaisena.

Munakokkelikriitikko (kuten ystävääni kutsun) ylisti jokaisena aamuna Rukahovin munakokkelia. ”Ihan mahtavaa, ettei laatu ja maku ole kokista kiinni, vaan tämä on yhtä hyvää joka aamu.” Köksänopetaustallaan hän osasi kiinnittää myös huomiota gluteenittomaan puoleen, joka oli hoidettu erinomaisesti erillisellä loossillaan. Itse ihastuin luomuruisleipään, jossa ei oltu siemenien kanssa säästelty sekä lettupöytään, jossa oli tarjolla pieniä lettuja erilaisine päällisineen. Kasvipohjaisten ruokien osalta kolmen kärkeen nousivat chiavanukas, tuorepuuro ja kikherneletut.

Hävettää myöntää, mutta vietimme joka aamu aamiaisella aikaa useamman tunnin. Nautimme teet ja kahvit rauhassa, keskustelimme suut vaahdossa ja kävimme tekemässä ihan liian monta tankkauskierrosta. Täyttävän ja monipuolisen aamiaisen ansiosta meillä kuitenkin jäi enemmän aikaa ja energiaa seikkailuille, kun ei tarvinnut heti olla etsimässä lounaspaikkaa. Päinvastoin, porhalsimme täydellä vatsalla usein illalliseen saakka.

Ja mitä tulee illallisiin, niin jo ennen reissua meille vinkattiin, että Rukahovin alakerrassa sijaitsevasta Kaltiokivi-nimisestä ravintolasta saisi mielettömän hyvää poronkäristystä. Ja kun suositus kerran tuli pohjoisen kasvatilta ja ruokahifistelijältä, oli siihen tietenkin tartuttava. Ylistyssanat eivät todellakaan olleet tuulesta temmattuja, sillä voi juku, miten hyvää poronkäristys olikaan! Annos oli todella iso, ja harmitti, etten millään jaksanut syödä kaikkea. Myös sienikeitto, jota söimme alkuun, ansaitsee erityismaininnan maukkaudestaan.

Syömisen lomassa kehuimme annoksia kilpaa myös tarjoilijoille, jotka kävivät muutamaan kertaan jututtamassa meitä. Oli kivaa, kun heillä oikeasti tuntui olevan aikaa ja halua pysähtyä jutustelemaan kanssamme. Ja mitä sivusta seurasimme, niin kaikki muutkin ruokailijat saivat yhtä lämmintä palvelua.

Kaiken keskellä

Sijainti, sijainti, sijainti. Mitä vanhemmaksi ja viisaammaksi (sekä mukavuudenhaluisemmaksi?) sitä tulee, alkaa arvostaa aivan uudella tavalla sitä, että majoitus on oikeasti järkevällä paikalla. Kun aikaa ei ole liiaksi ja tekemistä on paljon, tulee ihan eri tavalla mietittyä myös majoituksen sijaintia.

Scandic Rukahovia parempaa sijaintia tuskin onkaan, sillä hotelli sijaitsee kirjaimellisesti kaiken keskellä. Vierestä löytyy rinteet, varustevuokraamo ja erilaisia aktiviteetteja tarjoava Tailored Adventures. Ympärillä on myös lukuisia ravintoloita sekä kauppoja, joten kaikki tarvittava on todellakin muutaman askeleen päässä.

Me otimme sijainnista kaiken ilon irti ja pyörimme paitsi Ruka-keskuksessa myös kansallispuistoissa, joista useampaan ajaa alle tunnissa. Jotenkin kotona on tottunut siihen, että kunnolla luontoon päästäkseen pitää ajaa useita tunteja ja että reissu vie koko päivän. Rukalla oli kuitenkin helppo tehdä pieniä pistoja kiinnostaviin luontokohteisiin, ja kun kaikki oli sopivan lähellä, niin tuntui, että päivissä olisi ollut enemmän tunteja, kun saatiin niin paljon aikaiseksi.

Mitä Rukalla voi tehdä kesä- ja syysaikaan?

Olen aina ajatellut, että Ruka on puhtaasti talvinen kohde ja että kesäaikaan se toimii lähinnä pohjoiseen matkaavien välipysäkkinä. Oli kuitenkin jälleen kerran kiva huomata olevansa väärässä, sillä kesäisellä Rukalla oli vaikka mitä tarjottavaa. Vaikka tykkylumipuissa ja revontulissa on toki oma taikansa, tulee kesäinen Ruka hyvänä kakkosena, ja jo muutamassa päivässä ehdimme tekemään paljon kaikkea:

 • Kansallispuistot. Kansallispuistobongareiden ja muiden luontoihmisten kannalta Rukan sijainti on optimaalinen. Sieltä on lyhyt matka Oulankaan ja Riisitunturille sekä kohtuullinen matka Sallan ja Hossan kansallispuistoihin. Mikäli aika ei riitä käymään kaikissa neljässä, niin suosittelen katsastamaan Oulangan ja Hossan. Kesäaikaan(kin) ne ovat mielestäni kuvauksellisimmat puistot!
 • Pyöräily. Rukalla on erinomaiset maastopyöräilyreitit. Tunnustettakoon, että minulla on viha-rakkaussuhde pyöräilyyn, enkä ole tainnut istua pyörän satulassa moneen vuoteen. Hieman jännittynein fiiliksin lähdin siis polkemaan sähköpyörällä maastoon. Mutta kaikki meni varsin mallikkaasti: reittejä on hurjat määrät, ne on pääasiallisesti hyvin merkattu ja sähköpyörällä oli hyvä kulkea maastossa. Lisäksi onnistuimme bongaamaan maastosta poroja ja kuukkeleita, joten elämys oli täydellinen. Kovin pienille tai kivikkoisille reiteille en (jostain kumman syystä) mennyt, mutta kivaa oli! Mira kävi true-pyöräilijänä vetämässä pidemmän lenkin Rukan huipulla ja kehui reittiä upeaksi.
 • Kesäkelkkarata. Ehdottomasti yksi hauskimmista aktiviteeteista oli kesäkelkkarata! Sopiva aivot narikkaan -aktiviteetti, jonka aikana pääsi nauramaan kunnolla. Kyseessä on kilometrin mittainen teräksestä rakennettu rata, jossa ajetaan erikoisvalmisteisella kelkalla. Kelkassa on kahva, jota vääntämällä vauhtia voi lisätä tai laskea. Radan voi siis ajaa haluamaansa vauhtia, ja siksi se sopii ihan kaikille. Olikin kiva nähdä, miten jonossa oli kaikenikäistä porukkaa, lapsista nuoriin ja aikuisiin. Alkuun oma ajeluni meinasi mennä jarrutteluksi, mutta loppua kohti vauhti vaan kiihtyi kiihtymistään! Hurjan hauskaa hommaa!
 • Koskenlasku. Olen haaveillut koskenlaskusta pienen ikuisuuden, ja hymy ylettikin korvasta korvaan, kun pääsin vihdoin toteuttamaan unelmani. Tailored Adventures tarjosi meille Elämyksellisen koskenlaskuseikkailun, jossa noin 13 kilometrin pituisella reitillä pääsi laskemaan seitsemän koskea (taso 1-3). Elämyksellinen koskenlasku sopii koko perheelle (alaikäraja 5 vuotta), mutta saatavilla on myös K-18 -koskenlasku, jossa pääsee laskemaan vaikeampia koskia.

Rukan miniloma oli ihana. Painelimme ulkona aamusta iltaan, ja hotellilla tuli käytyä lähinnä nukkumassa. Tai no, oikeastaan kuivaamassa ja vaihtamassa vaatteita (meillä oli huoneessa oma kuivauskaappi!) sekä saunomassa ja tietenkin nukkumassa hyvin. Oli ihan parasta, kun raskaiden päivien jälkeen tiesi, että kohta on totaalirentoutuminen tiedossa.

Puhuimme Miran kanssa moneen kertaan, että tällainen ylellinen loman lopetus tuli kyllä tarpeeseen ennen kiireistä syksyä. Harvoin tulee oltua noin paljoa ulkona – tai ylipäätään täyshoidossa.

Lisäksi ihailimme joka ilta parvekkeeltamme näkyvää auringonlaskua. Olimme todella onnekkaita, sillä koko viikonlopuksi luvattu kaatosade muuttui yksittäisiksi pieniksi kuuroiksi, ja saimme joka ilta nauttia taivaanrannan väriloistosta.

Oletko ajatellut suunnata tänä vuonna ruskaretkelle pohjoiseen? Rukan lisäksi Scandicilta löytyy 51 hotellia ympäri Suomen, joten jos majoitus vielä puuttuu, kannattaa käydä kurkkaamassa. Valitettavasti en ole vieraillut muissa Scandicin hotelleissa, mutta Rukahovia voin käsi sydämellä suositella. Jotenkin nyt, kun sitä oikeasti yöpyi kaiken keskellä, tajusi miten paljon majapaikan sijainti vaikuttaa ihan kaikkeen. Ja ylipäätään ne hyvät yöunet aktiivisten ja adrenaliinin täyteisten päivien jälkeen.

(15) Kommentit

 1. Ruka on tosi jees! Tuol tulee enempi snoukattuu ja kesäl fillaroituu.

  1. Ruka on kyllä kiva ja monipuolinen paikka! 🙂

 2. Joskus talvella on tuolla taidettu käydä, mutta kesäkohteena ei ole, vielä?, käynyt mielessä.
  Mielikuva Lapista paikkana, joka kuhisee hyttysiä ja jossa välimatkat ovat pitkiä, on pitänyt poissa. Toisaalta hienoinen kiinnostus kansallispuistoihin saattaisi joskus vielä vetää puoleensakin, katsotaan …

  1. Me ei taidettu koko reissulla nähdä kuin kaksi hyttystä! Itsekin luulin, että niitä olisi älyttömästi, mutta väärässä oltiin – onneksi. Nyt kun majoituttiin Rukahovissa, niin kaikki oli oikeasti todella lähellä. Ainoastaan kansallispuistoihin piti ajella, mutta tilanne on oikeastaan aina sama 🙂

 3. Ihan mielettömän kivat puitteet aktiivilomalle ja aamupala sekä muut ruuat kuulostavat niin herkullisilta. Tuollaisten aktiviteettien jälkeen on ihana pötkähtää lakanoiden väliin lepäämään. Edellisestä Rukan reissusta on jo ihan liian pitkä aika 🙂

  1. Rukahovin aamiaisella oli kyllä huomioitu kaikenlaiset ruokailijat! 🙂 Ja todellakin, aktiivisten päivien jälkeen arvosti hyvää sänkyä ja yöunia 🙂

 4. Kiva lukea Rukasta kesäkohteena. Oma kokemukseni rajoittuu erääseen nuoruuteni kevättalveen, kun olin Rukahovissa töissä pelinhoitajana. Se oli hurjaa aikaa se, eikä siitä sovi kirjoittaa blogia, hehe! En ole ikinä ollut ns. ruskaretkellä. Ehkä senkin aika tulee jossain kohtaa.

  1. Hahah, muutamalla kaverillakin on samanlaisia muistoja (tai ehkäpä hämäriä muistikuvia?) 😀 Ruskaretkelle kuitenkin peukut täältä – kannattaa ehdottomasti mennä! 🙂

 5. Ruka on itselle jokseenkin tuttu talvikohteena, mutta kesäaikaan, tai no oikeastaan syksyllä, on tullut käytyä vain kertaalleen kun käytiin patikoimassa Karhunkierros, ja silloinkin itse Rukaan keskittyminen jäi kovin pintapuoliseksi. Teillä kuulostaa olleen tosi kiva aktiivi- ja rentoutusloma, ja selkeästi Rukalla on siihen mainiot puitteet!

  1. Oi, koko Karhunkierroksen patikointi olis unelma! Nyt on vaan Pieni Karhunkierros käytynä… Ehdottomasti kannattaa kuitenkin antaa ”muullekin Rukalle” mahdollisuus syysaikaan(kin)! 🙂

 6. Hei, omat kokemukset kesäisestä Rukasta on nimenomaan sellaiset että Rukan kylä on kiinni ja kuollut.. mutta kyllähän Ruka ja Kuusamo paikkana, ja porojen bongauspaikkana, on hieno ja tosiaan logistisesti hyvä paikka jos haluaa käydä kolmessa isossa kansallispuistossa.

  1. Juu, me kans luultiin, että tuolla olisi hiljaista, mutta väärässä oltiin! Porukkaa oli yllättävän paljon (koko Rukalla, mutta myös hotellin aamiaisella), ravintoloihin piti tehdä pöytävaraukset jne. Oli tosi kiva nähdä, miten paljon ihmisiä oli liikkeellä 🙂

 7. Me pysähdyttiin tänä kesänä Levillä ja yllätyin myös, kuinka paljon porukkaa sielläkin oli. Kuulostaa siltä, että teillä on ollut ihanan rentouttava loma. Mikään ei kyllä ole niin ihanaa kuin se, että aamiaisella saa istua oikein ajan kanssa.

  1. Jep! Kyllä siellä aamiaisella meni aina vaan yllättävästi aikaa, kun oli hyvää ruokaa ja seuraa 🙂 Kiva kuulla, että Levilläkin on kesällä elämää!

 8. Jep! Kyllä siellä aamiaisella meni aina vaan yllättävästi aikaa, kun oli hyvää ruokaa ja seuraa 🙂 Kiva kuulla, että Levilläkin on kesällä elämää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *