Lappi Rovaniemi Suomi

Vierailulla Rovaniemen lumihotellissa

Viimeisenä Lappi-päivänä ennen yöjunaan ahtautumista päätimme käydä katsastamassa Rovaniemellä sijaitsevan Arctic SnowHotelin. Pakko myöntää, että saapuessamme paikalle luulimme hetken tulleemme väärään paikkaan. Parkkipaikka oli todella mitäänsanomaton ja se tuntui sijaitsevan kaukana kaikesta. Koska Lapin reissumme oli ollut enemmän ja vähemmän täynnä pettymyksiä, mietimme pitkään, jaksaisimmeko nousta autosta ja lähteä etsimään lumihotellia.

Kyllä vaan kannatti nousta ja lähteä liikkeelle! Pienen kävelymatkan päässä meille nimittäin aukeni täysin erilainen maisema suurine päärakennuksineen, lumihotelleineen ja -saunoineen sekä poroaitauksineen.

70 petipaikallaan Arctic SnowHotel lukeutuu Skandinavian suurimpiin lumihotelleihin. Hotelli veistetään joka vuosi erilaiseksi. En tiedä, onko vuosittain jokin vaihtuva teema, mutta tänä vuonna tiloista löytyi muun muassa mehiläis- ja pandahuoneet.

Huoneet ovat vain nukkumiskäytössä, ja päivisin niitä saavat käydä ihailemassa kaikki halukkaat. Koska huoneissa ei luonnollisestikaan ole ovia, matkatavaroita säilytetään erillisessä tilassa, josta löytyy lukittavat kaapit sekä kerrossängyt siltä varalta, jos yö jäähuoneessa alkaakin ahdistaa. Fiksua ennakointia, ja kuulemma kerrossängyt ovat käytössä lähes aina, kun hotellissa on yöpyjiä.

Makuuhuoneiden lisäksi löytyi myös kappeli (, jossa kuulemma ihan oikeasti vihitään porukkaa, ja itselle tuli heti mieleen Tuksun häät joskus sata vuotta sitten), jääbaari ja -ravintola sekä tanssilattia. Jääbaari on normaalisti (eli aikana ennen koronaa) auki pari tuntia kerrallaan, kahdesti päivässä. Drinkit tarjoillaan jäälaseista, jotka kuuluu tapojen mukaisesti juomisen jälkeen paiskata baarin takaseinään. Harmi, ettemme päässeet koke(ile)maan tätä!

Hotellin pihapiiristä löytyy myös lumisaunat, joita pääsimme ihastelemaan. Ihmettelimme ääneen, miten niissä saunominen saattoi edes olla mahdollista. Oman logiikkani mukaan saunan kun olisi pitänyt sulaa ympäriltä sitä mukaa, kun lämpötila nousi. Saimme tietää, että avain onneen (eli tässä tapauksessa kunnon löylyihin) on riittävän pieni saunatila. Jääsaunan  paksut seinät eivät kuulemma ihan vähästä lämmöstä hätkähdä, ja yhden saunareissun aikana seinät sulavatkin vain noin sentin verran. Kun seinät ovat sulaneet niin, että saunatila alkaa olla liian suuri kunnon löylyihin (kestävät noin 60-100 saunomiskertaa), on se niin sanotusti tullut tiensä päähän ja on aika siirtyä käyttämään seuraavaa saunaa. Suositeltu löylyaika on maksimissaan 20 minuuttia, jonka aikana vettä joutuu heittämään kiukaalle lähes taukoamatta, jotta lämpötila saadaan pysymään noin 70-80 asteessa. Harmitti, että olimme aiemmin päivällä pakanneet uimapuvut ja pyyhkeet rinkkojen pohjalle. Päiväsauna noissa maisemissa ja olosuhteissa olisi nimittäin ollut erittäin mielenkiintoinen kokemus!

Entä mitä muuta alueelta löytyy jääsaunan ja -hotellin lisäksi? Ainakin lasi-iglukylä ja pari ravintolaa, joista toinen sijaitsee päärakennuksessa, toinen taas kodassa järven rannalla. Lisäksi pihalta löytyy pari aitauksessaan elelevää poroa, joita sai käydä vapaasti rapsuttelemassa. Olimme hieman pettyneitä siihen, ettemme koko reissumme aikana nähneet kuin kaksi luonnossa liikkuvaa sarvipäätä. Norjaan mennessämme niitä nimittäin oli tienvierustat täynnä.

Porojen sorkkapolitiikka muuten hämmentää. Kuuluuko niiden todella olla niin kamalan pitkät? Ensin järkytyin Santa Parkissa ja toisen kerran Arctic SnowHotelilla. Jos näkisin yhtä pitkät sorkat esimerkiksi possuilla tai lampailla, olisin huolissani.

(20) Kommentit

 1. Oi että, tämä olisi ollut kyllä niin hieno talvimatkakohde. Harmillisesti jäi tältä talvelta välistä. Ensi talvena ehkä voisin täällä käydä, mutta toisaalta toivoisin, että pääsisi silloin jo palmujen alle. Jollei pääse, pidän tämän mielessä 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos liikkuu Rovaniemellä tai sen lähistöllä 🙂 Ja samat haaveet täälläkin, jospa ensi talvena vihdoin pääsisi kotimaata kauemmas seikkailemaan…

 2. Lumihotelli kuulostaa mielenkiintoiselta. En ole koskaan yöpynyt tai edes käynyt sellaisessa, mutta voisi olla hauska kokemus. Lumisaunasta en ole kuullutkaan – täytyy kai todeta, että kaikkea me suomalaiset keksimmekin 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep, tämä oli meillekin ihan uusi tuttavuus! Nyt olimme vain pikavisiitillä junaa odotellessa, mutta voisi olla mieletön kokemus yöpyä tuollaisessa 🙂

 3. Niitä poroja näkee talviaikaan huomattavasti vähemmän kuin muulloin. Jos tuo matka olisi toteutettu muuhun vuoden aikaan, olisi niitä varmasti näkynyt samalla tavalla kuin Norjan matkallanne. Tuo lumihotelli muuten näyttää todella kivalta! Olin kyllä kuullut tuosta paikasta, mutta oli todella kiinnostava lukea noista yksityiskohdista. Ja omaankin korvaan tuo sauna olisi kuulostanut aika mahdottomalta, se olisikin kiva kokea. Millainen lämpötila noissa yleisissä tiloissa oli?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa paikka, jos/kun Rovaniemellä tai sen lähialueilla tulee liikuttua 🙂
   Kävin lunttaamassa tuon lämpötila-asian hotellin nettisivuilta, ja siellä sanottiin lämpötilan hotellihuoneissa olevan aina 0 ja -5 asteen välillä.

   Ja hyvä tietää tuo poroasia! Me jo huolestuimme, että eikö niitä ole Saariselällä ollenkaan. Hahah, kunnon etelän turistit siis liikkeellä 😀

 4. Kuvissa todella kaunis paikka taideteoksineen kaikkineen, mutten silti taitaisi innostua ajatuksesta nukkua täällä! Jotenkin sellainen olo, että kaikesta huolimatta tuolla olisi sitten yöllä kylmää ja/tai kosteaa, mutta toki voin olla väärässä, ehkä siis vaan ennakkoluuloinen 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, meitä taas ajatus kylmästä yöstä jääseinien sisällä kiehtoi kovastikin! 🙂 Voi tosin olla, että totuus olisi toinen… Onneksi tuolta löytyy myös (vähemmän innostava) kerrossänkymajoitus, jos tulee liian kylmä.

 5. Tämä kohde vaikuttaa kyllä hyvin spesiaalilta. Hauska kuulla tuo jääsaunojen kestävyys, että noin hyvä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sitä se olikin 🙂 Kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, jos tuolla suunnilla liikkuu. Ja jep, saunat yllättivät kyllä monella tapaa!

 6. Kylläpä on kaunis paikka ja todella taidokkaasti tehty! En tiennytkään tälläisen olemassa olosta, Kemin lumilinnasta olen kyllä kuullut, mutta tämä hotelli oli ihan uusi tuttavuus. Ehdottomasti käymisen arvoinen, nukkumisen ja saunomisen sijaan voisin ihailla noita rakennelmia ja nauttia baarin antimista.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mekin törmättiin tähän hieman sattumalta! Muutenkin tuntuu, että Lapissa on paljon ns. piilokohteita, joita markkinoidaan selkeämmin juuri ulkomaalaisille turisteille. Toisaalta ymmärrän, toisaalta en 😀

 7. lauralinnea says:

  Mielenkiintoinen postaus! En tiennyt, että tuonne alueelle pääsee katselemaan muutkin kuin majottujat. Pitää hyödyntää itsekin joskus. Mun perheeni asuu Rovaniemellä, joten siellä tulee käytyä suht paljon. Aina houkuttaisi kokeilla jotain uutta majoitusta, mutta Rovaniemen erikoiset majoitukset ovat usein aivan törkeän kalliita, joten helposti se siskon ilmainen vierashuonepaikka vie voiton. 😀

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, oli tosi kivaa kun tällaiset ei-majoittuvatkin olivat tervetulleita (pientä pääsymaksua vastaan toki) 🙂 Ja ymmärrän ihan täysin! Mäkin aina haaveilen eksoottisista majoituspaikoista, mutta loppupeleissä budjetti pakottaa tyytymään niihin halvempiin vaihtoehtoihin. Ei sillä, olisin ikionnellinen Rovaniemen vierashuonepaikasta, oma ainoa siskoni kun asuu melkein naapurissa (eli en voi oikein ”hyödyntää” häntä mitenkään) 😀

 8. Aa kappas en tiennytkään, että myös Rovaniemellä on tällainen. Kävin tammikuun alussa Ylläksellä ja samalla vierailtiin SnowVillagessa ja se oli kyllä toooodella upea taidonnäyte, suosittelen käymään siellä myös!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, mekin törmättiin tähän hieman vahingossa! Harmi, että näitä (joitakin) Lapin helmiä markkinoidaan vähän huonosti – ainakin meille suomalaisille :/ Oli pakko käydä kurkkaamassa tuo mainitsemasi paikka ja voi että, huikealta näytti sekin! 🙂

 9. Itsellä oli sen verran tiivis viikko Roaniemellä, että tuonne emme ehtineet, vaikka ajatuksissa kävi. Oli siksi kiva katsella virtuaalisesti, millaiselta siellä näyttää. Täytyy tämä postaus linkittää tulevaan postaukseeni Rovaniemen talviloman tekemisen kohteista.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Hyvä, jos näin virtuaalisesti saatoin välittää edes hieman fiiliksiä paikasta 🙂 Ja jes, linkkaa vaan – iso kiitos <3 🙂

 10. Annemaria/Samppanjaa muovimukista says:

  Voi, miten kaunista. Paikkaanhan on ilmiselvästi satsattu. Voisi olla suomalaisellekin ihan eksottinen kokemus yöpyä tuolla. Jääsauna kuulostaa kieltämättä hieman mahdottomalta yhtälöltä, mutta kai se toimii, jos niin väitetään 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oli selvästi! Ja kyllä vaan – joskus on pakko päästä testaamaan yöpyminen tuolla (tai vastaavassa jäähotellissa). Saa nähdä, ryömisinkö minäkin muutaman tunnin värjöttelyn jälkeen kerrossänkyihin nukkumaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *