kaupallinen yhteistyö Raha

Vähemmän toimistohommia ja enemmän matkustelua?

Kaupallinen yhteistyö: Osakesijoittaja.fi

Uusi vuosi, uudet kujeet? Yhtenä uudenvuodenlupauksena lupasin itselleni, että alan hieman miettimään, miten ja missä ylimääräistä rahaa säilytän. Pelkän pankkitilillä makuuttamisen sijaan suunnitelmissa oli (vihdoin ja viimein) kokeilla myös sijoittamista – eli ansaita jo ansaituilla rahoilla lisää rahaa. Ja mahdollistaa elämään enemmän seikkailuja ja kokemuksia – nuuskamuikkustelua.

Olen jo monesti aiemmin puhunut, että haluaisin oppia sijoittamaan. Matkailuharrastukseni on oikeastaan vain kasvattanut sijoitusintoa, sillä matkailu ja raha kulkevat luonnollisesti käsi kädessä. Olenkin lainannut kirjastosta kirjoja, kuunnellut e-kirjoja ja ollut jo monesti tekemässä ensimmäisiä sijoituksia, mutta päätöshetkellä olen aina alkanut epäröimään ja sulkenut nettisivut ennen kuin olen saanut tiliä avattua. On tuntunut paljon helpommalta siirtää satasia sukanvarteen tulevia reissuja silmällä pitäen kuin laittaa niitä poikimaan jonnekin. Sijoittamisesta on tullut jonkinlainen mörkö, ja monesti on tuntunut, etten tiedä aiheesta tarpeeksi aloittaakseni.

Tuntuu muutenkin hassulta ja kovin aikuiselta puhua sijoittamisesta – tai ylimääräisestä rahasta. Ei nimittäin tarvitse mennä ajassa montaa vuotta taaksepäin, kun yliopisto-opiskelijana jouduin ruokakaupassa laskemaan ostosteni loppusumman tarkkaan ennen kassalla suuntaamista. Siellä minä näpyttelin hyllyvälissä menemään laskimen kanssa ja yritin bongailla punalaputettuja tuotteita. Silti aina kassalla jännitin, riittäisivätkö rahani. Ja tämä jatkui vielä pitkään työelämässä ollessani, sillä tapa oli jäänyt päälle. Muistan myös, miten hoin itselleni, että ”sitten isona ostan jokaisella kauppareissulla pensasmustikoita”. Osa-aikatyöt (ja nuukailu ruokakaupassa) mahdollistivat onneksi matkustelun, ja muistankin kytänneeni halpoja lentoja sesongin ulkopuolelta.

Olen uudenvuodenlupaukseni tiimoilta uppoutunut monena iltana lukemaan ajankohtaisia artikkeleita ja oppaita sijoittamiseen liittyen. Erityisesti minua on kiinnostanut osakesijoittaminen, jonka aloittamiseen Osakesijoittaja.fi tarjoaa mainiota tietoa. Sivustolta löytyy muun muassa aloitteleville osakesijoittajille suunnattu opas.

Useita laskelmia tehtyäni sekä opasta lueskeltuani päädyin lopulta osakesijoittamiseen, sillä jos totta puhutaan, olen (kai jonkinlainen) rahastosijoittaja jo valmiiksi: Laitoin aikoinaan kaikki ylioppilaslahjaksi saamani rahat rahastoihin ja noh… Olen oikeastaan sen jälkeen luottanut sokeasti siihen, että salkunhoitaja hoitaa homman. Saan säännöllisesti kotiin kirjeen, jossa kerrotaan rahastojen senhetkinen tilanne, mutta liian usein tuo kirje on lentänyt avaamattomana roskakoriin. En siis useinkaan tiedä, missä rahastojeni kanssa mennään. Tämä tietynlainen ”piittaamattomuus” johtunee siitä, että menin sijoittamaan rahani hieman hätäpäissäni, enkä koskaan perehtynyt asiaan sen kummemmin. Lisäksi lahjarahat eivät koskaan olleet tililläni, joten en oikein missään vaiheessa ole osannut ajatella niitä ominani.

No mutta, taustoittelut sikseen ja itse asiaan!

Miten aloittaa osakesijoittaminen?

Olen varmasti aloittelevan sijoittajan prototyyppi: koen sen hankalaksi, riskialttiiksi ja muutenkin pitkälti täydeksi hepreaksi. Ehkä suurin harhaluulo piilee siinä, että sijoittamiseen tarvittaisiin iso pääoma ja että se olisi vain rikkaiden hommaa. Näin ei suinkaan ole, vaan sijoittamisen voi aloittaa pienelläkin summalla. Pääasia, että sivuun siirrettävä raha on aidosti ylimääräistä. Eli vaikka olisikin taloudellisesti tiukempi kuukausi tai joutuisin tekemään yllättävän ja isomman investoinnin (esim. ostamaan jääkaapin hajonneen tilalle), en joutuisi pakon edessä myymään sijoituksiani. Perussääntö onkin, ettei kannata sijoittaa rahoja, joita ei ole valmis menettämään. Tätä varten tein laskelmia viimeiseltä puolelta kuukaudelta: laskin tulot (suunnilleen, näin yrittäjänä se on toisinaan vaikeaa) ja kiinteät menot (asuminen, auto jne.) sekä niin sanotun ”rälläysrahan”, joka menee ei-pakollisiin menoihin eli ei-välttämättömyyksiin, kuten ulkona syömiseen. Pakko myöntää, että muutaman kuukauden kohdalla kirpaisi katsoa, mihin kaikkeen sitä olikaan rahaa syytänyt… Todettakoon, että matkailu ei kuitenkaan aiheuttanut tällaista ostokrapulaa – päinvastoin!

Kun olin saanut selville, paljonko voin kuukaudessa sijoittaa, oli aika pohtia, minkälainen sijoittaja olen. Tai oikeastaan mietin, miten hyvin kestäisin riskejä taloudellisesti ja henkisesti. Tunnistin ja tiedostin olevani todella varovainen rahankäyttäjä ja tykkään raha-asioissa tehdä kaiken varman päälle. Jopa yritysmentorini epäili yrittäjyyteni alkumetreillä, mahtaako tällaisesta arkajalasta tulla yhtään mitään. Seuraavaksi olikin aika miettiä, alkaisinko arvo- vai kasvusijoittajaksi.

Arvosijoittajat valitsevat perinteisesti sijoituskohteiksi hyvää osinkotuottoa maksavia sekä taloudellisesti vakaita yhtiöitä. Arvosijoittamisessa haetaan tuottoa pääosin osingosta, mutta yhtälailla osakkeen arvonnousulla. Arvonnousu arvo-osakkeilla on yleensä maltillinen. Kasvusijoittaja sijoittaa mieluummin kehittyviin yrityksiin, missä on suurempi riski. Toiseaalta yhtiöiden oletetaan kasvavan tulevaisuudessa, jolloin myös osakkeen arvo nousee. Kasvuyhtiöiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä voit menettää sijoittamasi pääoman nopeasti väärällä yhtiövalinnalla. – Osakesijoittaja.fi

Ei varmaankaan tule kellekään yllätyksenä, että valitsin arvosijoittamisen? Päätin myös (oppikirjan sääntöjen mukaan) hajauttaa sijoituksiani mahdollisimman hyvin. Eli ei kaikkia munia samaan koriin – tiedättehän? Nettisivuilla puhuttiin, että kannattaisi harjoittaa myös maantieteellistä hajauttamista, mutta ainakin näin alkumetreillä se tuntui (kaiken muun ohella) hieman liian työläältä. Toimialakohtainen hajauttaminen sen sijaan kiinnosti huomattavasti enemmän – eikä (ehkä juuri siksi) tuntunut niin vaikealta.

Ensimmäiset askeleet otettu

Nyt, kun laskelmat ja (kotikutoiset) profiloinnit on tehty, on tullut ensimmäisten konkreettisten askelten aika. Pallottelin hetken eri vaihtoehtojen välillä, mutta päädyin lopulta avaamaan tilin Nordnetiin, sillä sillä siellä kuukausittainen säästösumma on vain 10 euroa, kun se monella kilpailijalla se saattoi olla jopa useita satasia. Tuntuu kuitenkin (varsinkin tässä maailmantilanteessa) turvallisemmalta, että on edes mahdollisuus pienentää kuukausisummaa lähes olemattomaksi, mikäli tilanne niin jostain syystä vaatisi.

Ja vaikka lähdenkin näin pienesti ja varovaisesti liikkeelle, haaveilen jo nyt siitä, että voisin toimistohommien sijaan matkustaa enemmän. Makoilla valkoisella hiekalla samalla, kun sijoittamani rahat eläisivät omaa, kasvusuuntaista elämäänsä ja poikisivat lisää rahaa matkakassaan. Naiivia, tiedän, mutta pitäähän sitä unelmia aina olla.

Mitenkäs teillä muilla? Reissaatteko puhtaasti palkkatuloilla ja säästöillä vai harrastatteko myös sijoittamista? Minkälaisia sijoittajia olette?

(12) Kommentit

 1. Opiskeluaikana harrastin osakesijoittamista, mutta sen jälkeen en olekaan osakkeita ostellut. Asuntoa ostaessa tuli kaikki osakesijoitukset myytyä. Edelleen kuitenkin seuraan osakemarkkinoita varsin tiiviisti, ja aion tulevaisuudessa sijoittaa rahoja myös osakemarkkinoille.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No niin! Mulla meni toi opiskeluaika ihan ohi, mitä tulee sijoittamiseen, mutta onneksi sen voi aloittaa milloin vaan 🙂

 2. Reilut kymmenen vuotta olen säästänyt lähinnä osakerahastoihin. Edellinen kämppä jätettiin parisen vuotta sitten myös vuokralle. Ei näistä ole mahdollista saada rahaa matkustamiseen pariinkymmeneen vuoteen. Ennemmin se on sellaista eläkeikään ja erilaisiin vaikeuksiin varautumista. Juuri tänään puhuttiin kaverin kanssa, että olisipa tajunnut aikanaan nostaa kaiken opintolainan ja sijoittaa. Nykyään kuulemma on sellainen opintolainahyvitys, että osan lainasta saa anteeksi tmv. kunhan valmistuu. Huh mitä etuuksia!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No tämä juuri, itsekään en tajunnut opintolainaa nostaa – saati sijoittaa! Nyt kyllä tekisin niin paljon toisin 😀

 3. Mulla on sekä osakkeita että rahastoja. On kiva kun osakkeista tipahtaa vuosittain osinkoja ja aionkin nämä varmat osingot maksajat jättää, muut ajattelin kyllä lähivuosina myydä pois ja käyttää meidän pitkäaikaisen mökkihaaveen toteuttamiseen. Just yks päivä mietin, että mihin niitä rahoja oikeastaan säästän, kun voi elää jo nyt ja se oma mökki on meidän suurin unelma tällä hetkellä. Indeksirahastoihin säästämistä aion jatkaa, koska niissä on hyvä hajautus jo valmiiksi. Nyt hoitovapaalla ei oo tullu kyllä yhtään säästettyä. Kun olin palkkatöissä siirsin joka kuukausi ns. matkarahaa erilliselle matkatilille, mistä sitten maksoin matkavarauksien kuluja pois.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Hyvältä kuulostaa! Ja täälläkin on haaveissa mökki ”sitten joskus isona”, koska ihan vielä ei ole rahaa moiseen 😀 Toivottavasti te löytäisitte kivan mökin ja saisitte unelmanne toteutettua! 🙂

 4. Sijoittaminen kiinnostaa ja olen sitä pienimuotoisesti harrastanut jo joitakin vuosia. Tarkoitus oli perehtyä siihen vielä syvemmin, mutta niinhän siinä on käynyt kuten monen muunkin asian kanssa, että se on jäänyt. Matkarahoja en sieltä saa, vaan reissut rahoitan palkasta säästämällä. Sijoitukset ovat enemmän tulevaisuutta varten, mutta eihän sitä tiedä, vaikka niitäkin käyttäisin joskus matkoihin 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kuulostaa tutulta! Intoa on enemmän kuin aikaa tai varsinaista paneutumiskykyä 😀 Mutta pienin askelin eteenpäin. Mäkin oon tähän asti (ja varmaan jatkossakin) rahoittanut matkani säästöillä. Sijoitukset on sitten kiva lisä 🙂

 5. Onnea sijoittamisen aloittamisesta! Mulla on vuosia ollut sijoituksia osakerahastoissa ja nyt myös suoria osakesijoituksia. Olen aika passiivinen niiden kanssa ja mulla menee joka kuukausi suoraan 350 euroa eri indeksirahastoihin ja sitten aina välillä teen suoria osakeostoja. Silti makuutan ihan liikaa rahaa pankkitilillä, mutta haluan pitää tililläkin jonkin verran rahaa, jos ja kun asunnon osto tulee pian ajankohtaiseksi.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Sandra 🙂 Luulen, että mäkin alkuinnon jälkeen passivoidun myös. Se on tapahtunut mulle mooooonta kertaa 😀 Ja tosta olen samaa mieltä, että jonkun verran haluan makuuttaa rahaa myös pankkitilillä. En missään nimessä ole valmis laittamaan kaikkea omaisuutta sijoituksiin 🙂

 6. Mahtavaa, että matkustelun ohessa puhutaan myös rahasta. Itse olen sijoittaja ja koen, että tämä tukee myös matkailuani. Kun olen lomalla töistä en saa palkkaa, mutta tiedän että sijoituksena tuottavat tuloa kun istuskelen kahvilassa tai vaellan luonnossa. Korona-aikana olen laittanut huomattavasti enemmän rahaa sijoituksiin ja säästänyt matkailusta. Paremmassa tilanteessa rahaa menee taas enemmän matkailuun, joten nyt on ollut hyvä hetki tasapainottaa tilannetta. Suosittelen tutustumaan myös Mimmit Sijoittaa -materiaaleihin. Sieltä löytyy paljon hyvää asiaa kenelle tahansa sijoittamisesta kiinnostuneella ja myös aloittajalle sopivaa sisältöä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mun mielestä matkailu ja raha kulkevat pitkälti käsi kädessä! Muistan myös, kun erityisesti opiskelijana olisin kaivannut mahdollisimman tarkkoja hintatietoja kohteista, jotta olisin osannut etukäteen hieman laskeskella, mihin on tai ei ole varaa. Ja niinpä, kun aloittelin tätä blogia, päätin myös, että teen jokaisesta reissusta budjettipostauksen.

   Ja kiitos tuosta Mimmit sijoittaa -vinkistä! Naiset ovatkin mulle entuudestaan tuttuja, mutta voisin kieltämättä palata vielä perusasioiden äärelle 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *