Kuusamo luonnonpuisto Pohjois-Pohjanmaa Ruka

Rukan Juhannuskalliolta on upeat näkymät jopa Venäjälle saakka

Aivan Rukan hiihtokeskuksen vieressä sijaitseva Juhannuskallio on saanut nimensä siellä aikoinaan vietetyistä juhannusjuhlista. Kallio kuuluu Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueeseen ja sen laelta avautuu upeat näkymät eri puolille Kuusamoa – jopa Venäjälle saakka.

Juhannuskallio on helppo kohde aivan Rukatunturin kupeessa. Sellainen, jossa voi piipahtaa ohikulkumatkalla tai jonne jaksaa hipsiä puoliunessa ihailemaan auringonnousua. Paikalle päästäkseen ei myöskään tarvita erityisiä suunnistustaitoja: riittää, että ajaa vain Juhannuskalliontien loppuun. Hotellin vasemmalta puolelta lähtee merkitty, noin 300 metriä pitkä reitti, joka kuljettaa vierailijaa jylhissä tunturimaisemissa ja vie lopulta Juhannuskallion jyrkänteelle. Takaisin tullaan samaa reittiä. Matkan varrella on jonkin verran nousua, ja erityisesti talviaikaan lumi tekee kulkemisesta paikoitellen haastavaa (varsinkin, jos astut epähuomiossa polulta ohi ja uppoat kunnolla lumihankeen), mutta pääasiallisesti reitti on varsin helppokulkuinen.

Talvella kohteeseen pääsee rajoituksetta, mutta kesäaikaan lakialueella on liikkumiskielto 1.4.-15.8. Alueella tulee liikkua valmiita polkuja pitkin, jottei kasvillisuus kuluisi eivätkä uhanalaiset kasvit vahingoittuisi.

Juhannuskallion maisemat ovat mielettömät. Kallion laelta avautuu avara näkymä Kuusamon ja Venäjän suuntaan. Metsää, järviä ja lampia näkyy silmänkantamattomiin. Ja jos sopivasti kääntää selkänsä, Rukan hiihtokeskus jää piiloon, jolloin maisemaa hallitsee vain Kuusamon kaunis luonto. On helppo kuvitella olevansa erämaassa, kaukana asutuksesta.

Jäätävästä tuulesta huolimatta silmä lepää Koillismaan maisemissa. Tykkylumipuiden pilvimäiset siluetit luovat paikkaan oman satumaisen tuntunsa. Kello lähestyy kahta, ja valo alkaa vähentyä. Taivaanranta värjäytyy vaaleanpunaiseksi hattaraksi ennen sinistä hetkeä. Kerrankin olemme liikkeellä oikeaan aikaan. Kuu nousee horisonttiin, ja Juhannuskallio alkaa hiljentyä, kun vierailijat palaavat takaisin parkkipaikalle.

Yritämme lennättää dronea, mutta tuuli on yltynyt aivan liian kovaksi. Sormet jäätyvät ennätysvauhtia ja kuvaaminen on haastavaa. Heittelemme kameraa aina seuraavalle, jotta saamme vuorotellen lämmiteltyä näppejämme edes hetkeksi. Ihailemme maisemia ääneen ja yritämme ikuistaa ne paitsi muistikortille myös mieliimme. Valo alkaa kadota, ja meidänkin on pakko lähteä tarpomaan takaisin autolle.

Olin lukenut Juhannuskalliosta paljon ennen vierailuamme ja ihaillut siellä napsittuja kuvia eri vuodenajoilta. En selvästikään ole ainoa, johon paikka on tehnyt vaikutuksen. Seistessäni siellä lumen keskellä olin hurjan kiitollinen, että ensimmäinen reissu tänne ajoittui juuri talviaikaan: Kaikkialla oli hurjan kaunista ja mieli lepäsi. Paitsi maisemissa myös hiljaisuudessa. Sillä vaikka kalliolla tuli ja meni porukkaa, yleistunnelma oli varsin rauhallinen.

Mahtavien maisemien lisäksi Juhannuskallio on myös huippupaikka revontulten ihasteluun. Meilläkin oli suunnitelmissa kiirehtiä juuri sinne, mikäli leimut olisivat osuneet kohdalle. Mutta kuten viimeksi, emme tänäkään vuonna päässeet ihailemaan revontulia, sillä taivas pysyi pilvessä koko viikon.

No mutta, revontulia tai ei, niin Juhannuskallio on mieletön retkikohde, jonne kannattaa ehdottomasti piipahtaa, jos Rukalla liikkuu!

(12) Kommentit

 1. Todella hienoja kuvia! Me käytiin viime vuonna Juhannuskalliolla syksyllä ja joulukuussa, ja kumpaankin aikaan näkymät olivat todella hienot. Ehkä juuri nuo talvimaisemat tykkylumipuineen nousevat omaksi suosikiksi, jos jompi kumpi pitäisi valita.

  Mutta mitä ihmettä, noissa kuvissahan näyttää olevan ihan pilvetön taivas?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, taivas oli pilvetön aina iltaan/pimeään asti, jolloin taivaalle alkoi kertyä kunnolla pilviä. Ei toivoakaan, että niiden takaa olisi nähnyt yhtään mitään 😀

 2. Ihania kuvia, kauniin värinen tuo vaaleanpunainen taivaanranta! 😍 Mikähän on syy liikkumiskiellolle ja onkohan liikkumiskiellot yleisiä Koillismaalla tai vaikka Lapissa? En ole ennen törmännyt aiheeseen. Valtavaaralla on tullut käytyä sekä kesällä että talvella, mutta juhannuskallio oli uusi tuttavuus.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos paljon Hannamari <3 Liikkumiskiellolla pyritään suojelemaan Juhannuskallion herkkää kasvustoa ja uhanalaisia kasveja 🙂 Muuten en osaa sanoa, miten yleisiä tuollaiset liikkumiskiellot ovat. Kurjenrahkan kansallispuistossa ( Turun lähellä) on osa alueista myös liikkumiskiellossa lintujen pesimisaikaan, mutta muualla en muista noihin törmänneeni.

 3. Kiitos hyvästä vinkistä ja ilahduttavaa kuulla, että tuonne on helppo löytää 🙂 Maisemat ovat todella kauniit ja ihana utuinen fiilis ennen sinisen hetken tuloa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Merja 🙂 Ja kyllä vain, kerrankin oltiin kameran kanssa liikkeellä oikeaan aikaan! 😀

 4. Siis vau mitä kuvia! Upeita nuo puut. Mutta näyttää hirmu kylmältä siellä. Mielenkiintoinen historia tuolla juhannuskalliolla josta en ole koskaan ennen kuullutkaan. Vaikka siis Rukalla on tullut käytyä lukemattomat kerrat ja varmaan itselleni kaikista laskettelupaikoista se tutuin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Paula! Ja kyllä vaan, tuolla oli ä-l-y-t-tö-m-ä-n kylmä! Tuolla tuulee varmaan aina, ja viima on tosi navakka. Kiva kuulla, että pystyin tarjoilemaan tuollaiselle true-rukailijallekin jotain uutta! Pistäytykäähän tuolla ensi kerralla, kun Rukalla taas olette 🙂

 5. Kyllä on kaunista ja todella upeat maisemat! Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, viime kesänä oltiin Kuusamossa, harmi, että en ollut kuullut paikasta.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Tämä tuntuu (kommenteista päätellen) olevan yllättävän monelle vieras paikka! Kiva tarjoilla jotain uutta, ja toivottavasti tekin pääsette tuonne seuraavalla Rukan reissullanne! 🙂

 6. Kuusamo on kyllä upeinta Suomea! En muista olenko koskaan käynyt just tuolla Juhannuskalliolla, mutta jo lapsena ihmeteltiin sukulaisten pihamaalta Venäjän puolen maisemia. Mummoni synnyinkoti jäi rajan sille puolelle.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, Kuusamo vei kyllä sydämen kokonaan! Siellä on niin paljon kaikkea hienoa nähtävää, että on kyllä pakko päästä uudelleenkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *