Kuusamo Pohjois-Pohjanmaa Ruka Valokuvaus

Talvisen Rukan TOP 4 kuvauskohteet

Väittäisin Rukan olevan kuvaamisen suhteen yksi mielenkiintoisimmista kotimaisista kohteista. Olitpa sitten kiinnostunut kuvankauniista maisemista, erikoisista eläimistä tai revontulista, löytyy Rukalta hyviä spotteja.

Välillä jotain kotimaistakin Venetsia-postausten väliin! Palo pohjoiseen on tällä hetkellä todella kova ja olen muistellut vuoden takaista Rukan reissuamme sekä vanhoja postauksia lukemalla että kuvia selailemalla, joten päätin vihdoin raapustaa valmiiksi postauksen, jota aloittelin jo vuosi sitten. Ideana siis esitellä muutamia talvikuvauksen helmiä:

1. Myllykoski – Kuusamon klassikko

Aloitetaan klassikosta eli Oulangan kansallispuiston Pienestä Karhunkierroksesta. 12 kilometrin pituinen maisemareitti on kuvauksellinen jokaisena vuodenaikana, ja erityisesti talvisena pakkaspäivänä valkoinen lumivaippa ja tummana pauhaava koski luovat mielenkiintoisen kontrastin.

Vinkki: Kannattaa varustautua matkaan kunnon kengillä (mieluiten nastallisilla sellaisilla) ja kiertää lenkki vastapäivään, sillä portaat saattavat olla todella liukkaat.

Lue myös: Pieni Karhunkierros talvella – haastava muttei mahdoton

2. Juhannuskallio: revontulibongarin unelma

Aivan Rukan hiihtokeskuksen vieressä sijaitseva Juhannuskallio on helposti saavutettavissa, ja se tarjoilee parhaat maisemat sekä revontulien että auringonlaskun kuvaamiselle. Toki Juhannuskallion maisemat ovat mielettömät ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa, sillä kallion laelta avautuu avara näkymä Kuusamon ja Venäjän suuntaan. Ja jos sopivasti kääntää selkänsä, Rukan hiihtokeskus jää piiloon, jolloin maisemaa hallitsee vain Kuusamon kaunis luonto.

Lue myös: Rukan Juhannuskalliolta on upeat näkymät jopa Venäjälle saakka

3. Konttainen – kuukkelikuvien ykkösvalinta

Talvinen Konttainen on omiaan lintujen kuvaukseen, sillä innokkaat turistit eväineen sekä parkkipaikan yhteydestä löytyvä lintujen talviruokintapaikka takaavat, että lintuja on liikkeellä hömötiaisista kuukkeleihin. Lintujen lisäksi myös Konttaisen huippu on melko helposti saavutettavissa, sillä se on vain vajaan 0,8 km päässä parkkipaikalta. Tosin nämä metrit ovat jyrkkää nousua, ja varsinkin talviaikaan meno saattaa mennä hieman hankalaksi, kun portaat hautautuvat lumen alle ja tamppautunut hanki muuttuu liukkaaksi. Huipulta avautuu kuitenkin hulppeat näkymät Konttaisenjärvelle, Valtavaaralle, Rukalle ja Pohjois-Kuusamoon, joten kiipeäminen on ehdottomasti vaivan arvoista.

Lue myös: Konttainen on paras paikka kuukkelien kuvaukseen

4. Riisitunturin tykkylumipuut

Noin 40 kilometrin päässä Rukan kylältä sijaitseva Riisitunturin kansallispuisto on kuuluisa uskomattomista tykkylumistaan. Jos tarkkoja ollaan, Riisitunturi sijaitsee Posiolla, mutta koska kyseessä on todella kaunis ja kuvauksellinen kohde, olisi suorastaan vääryys jättää se tässä listaamatta.

Riisitunturille menee talvellakin hyvä polku, eikä se varsinaisesti vaadi lumikenkiä. Parhaat kuvauspaikat kuitenkin sijaitsevat hieman kauempana polusta, jolloin lumikengät ovat tarpeelliset-

Vinkki: Riisitunturin ehdoton etu on se, että siellä on todella vähän valosaastetta. Se on siis loistava kohde kuvaajille, jotka haluavat päästä kuvaamaan öistä tähtitaivasta tai linnunrataa.

(12) Kommentit

 1. Rukan ja Kuusamon seutu ovat ilman muuta upeita kohteita niin syksyllä kuin talvella. Meidän mielestämme alueen top 4 talvella taitaa olla:
  1. https://www.matkallamissamilloinkin.com/valtavaara-tarjoaa-rukan-upeimmat-maisemat/
  2. https://www.matkallamissamilloinkin.com/pieni-karhunkierros-syksylla-ruska-aikaan/
  3. https://www.matkallamissamilloinkin.com/riisitunturin-kansallispuisto-suomen-kauneimmat-tykkylumimaisemat/
  4. https://www.matkallamissamilloinkin.com/korouoman-kanjoni-koronjaa-talvella/

  Ollaan patikoitu Rukalla todella paljon, seuraavaksi tekisi mieli ehkä kokeilla muitakin aktiviteetteja. Esimerkiksi laskettelu tai lumilautailu on siellä vielä kokematta, vaikka senkin osalta puitteet ovat loistavat.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Teiltäkin löytyy useampi Rukan postaus! Mua kiinnostaisi seuraavaksi testata tuolla koskenlaskua! 🙂

   1. Samoin, koskenlasku olisi kyllä upea kokemus! Jostain syystä sitä ei olekaan ikinä tullut kokkeiltua, vaikka tilaisuuksia siihen olisi kyllä ollut.

    1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

     Pitäis tehdä matkabloggaajaretki Rukalle/Kuusamoon koskenlaskun merkeissä 😀

 2. Hyviä ja upeita kohteita kaikki! 🙂 Marraskuussa oli tarkoitus mennä kavereitten kanssa pieni karhunkierros, mutta koska lähdinkin mökille yksin, en sitten viitsinyt yksin lähteä sitä kiertämään. Myllykoski on kyllä tosi nätti talvella. Näistä vain Riisitunturi on vielä kokematta talvella, mutta sinne ollaan nyt menossa seuraavalla kerralla. Odotukset on korkealla 🙂 Ps. Tervetuloa joskus myös mukaan Rukan mökille! 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, tulisin tosi mielelläni! Ruka on kyllä vienyt sydämen kokonaan 🙂

 3. Upeita kuvia! Olet todellakin löytänyt mitä mainioimpia paikkoja kuvaamiseen. Kiitos paljon vinkeistä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos kivasta kommentista Nadine! 🙂

 4. Tuttuja paikkoja kaikki! Kuusamon ja Rukan seutu on kyllä niin monipuolinen matkailualue, ja siellä kyllä riittää kuvattavaa. 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Se on kyllä mahtavaa aluetta! Tuntuu, että minne tahansa siellä meneekin, niin aina on kuvattavaa/nähtävää/koettavaa! 😀 Miksi oi miksi täällä etelässä ei ole noin hienoja kohteita?

 5. Itse olen useana vuonna Rukalla seikkailut ja kaikki nämä kohteet ovat kyllä huippuja mihin vuodenaikaan tahansa. Riisitunturi on siitä poikkeuksellinen, että se on jopa talvella parempi kuin kesällä, mikä on sinällään luontokohteelle harvinaista.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Uskon, että nämä kaikki paikata ovat mahtavia mihin vuodenaikaan tahansa! 🙂 Ja tuo Riisitunturi-kommentti on varmasti ihan totta! Monesti paikkoja mainostetaan ”kesäkohteina”, joten harvinaista, että jonnekin kannattaa mennä nimenomaan talvella 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *