Pohjois-Pohjanmaa Ruka vinkit

Hiihtolomalla Rukalle? Vinkit joka budjetille

Ilmaiseksi

Liiku luonnossa

Ruka on sijainniltaan täydellinen, mitä tulee kansallispuistoihin. Monet kansallispuistot, kuten Oulanka, Riisitunturi, Syöte ja Hossa sijaitsevat kaikki kohtuullisen ajomatkan päässä Rukalta. Pieni karhunkierros ikonisine riippusiltoineen ja vanhoine myllyineen on helposti saavutettavissa myös talvella.

VINKKI:
Kannattaa suunnata Pienelle karhunkierrokselle heti aamulla, sillä paikassa saattaa olla ruuhkaa. Myös nasta- tai lumikengät kannattaa kiskaista jalkaan, sillä portaat ovat paikoitellen todella liukkaat.

Ruoki kuukkeleita

Moni on varmasti törmännyt Instagramissa kuviin, joissa kuukkelit ja hömötiaiset tulevat syömään kädestä. Rukalta löytyvä Konttainen on takuuvarma paikka kuukkelien bongaukseen. Paikka on helposti kaikkien saavutettavissa: ruokintapiste sijaitsee välittömästi parkkipaikan läheisyydessä, ja uteliaimpia lintuja pääsee ruokkimaan heti autosta noustuaan. Parkkipaikalta lähtee myös polku Konttaisen huipulle, jonne kannattaa ehdottomasti suunnata ihailemaan mielettömiä näkymiä! Polku on haastavahko, eikä sovellu liikuntarajoitteisille tai perheen pienimmille.

Bongaa revontulia

Revontulien bongailu on aina yhtä jännittävää! Rukalla on loistavat mahdollisuudet päästä näkemään revontulia, ja alueelta löytyy myös monta loistavaa paikkaa, joihin kannattaa suunnata ihailemaan leiskuvaa taivasta. Yksi parhaimmista revontulien katselu- ja kuvauspaikoista on Juhannuskallio, joka sijaitsee aivan Rukan keskustan tuntumassa. Lisäksi sieltä aukeaa mahtavat näkymät jopa Venäjälle saakka, joten paikassa kannattaa ehdottomasti käydä myös päiväsaikaan.

VINKKI:
Tästä postauksesta löytyy paljon vinkkejä siihen, miten revontulibongaus ja -valokuvaus kannattaa aloittaa. Listasin siihen muun muassa sovellukset, joita itse hyödynnän revontulijahdissa.

Sukset jalkaan ja ladulle

Vaikka meiltä jäikin hiihtoreissut tekemättä logistiikan takia (mökkimme sijaitsi hieman hankalassa paikassa hiihtoa ajatellen), täytyy tässä listauksessa ehdottomasti mainita Rukan hiihtoladuista, joita löytyy kilometrikaupalla. Rukalta löytyy kaikkiaan 125 kilometriä latuja, joista 23 on valaistuja (klo 7-21). Suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihtoon. Tästä pääset tutustumaan Rukan latukarttaan.

PIKKURAHALLA (1-99 e / hlö)

Vieraile kotieläin- tai porotilalla: 0-35 e / hlö

Rukalta ja sen läheisyydestä löytyy useita kotieläinpihoja. Tarjolla on perinteisten kotieläinten, kuten lehmien, aasien ja hevosten lisäksi myös poro- ja huskytiloja – joistain löytyy jopa näitä kaikkia. Maksullisiin kotieläinpihoihin tai porotiloihin liittyy usein myös jokin aktiviteetti (esim. porojen ruokinta), mutta osaan pääsee maksutta sisälle: esimerkiksi Lammintupaan on ilmainen sisäänpääsy – joten kannattaa varautua myös ruuhkiin.

Pulahda avantoon: alk. 7 e / hlö

Mitä olisi lumiloma ilman avantoa? Rukalta löytyy useita eri avantomahdollisuuksia, joihin kannattaa tutustua huolella ennen varausta. Osan kohteista voi varata itselleen, osaan sisältyy sauna, osaan ei ja osa on niin sanottuja avoimia saunavuoroja, jonne kaikki ovat (rajoitusten puitteissa) tervetulleita. Halvimmillaan avantoon pääsee pulahtamaan Kuusamon Tropiikin avantosaunalla Petäjälammella. 7 euron kertahintaan sisältyy sauna.

Koe Suomen pisin vaijeriliuku: 22 e / hlö

Mikäli kaipaa lomaan hiukan jännitystä, kannattaa suunnata Rukan huipulle vaijeriliukuun. Kyseessä on Suomen pisin liuku (364 metriä) ja sitä pääsee testaamaan vuoden ympäri. Lähtö tapahtuu Rukan huipulta, josta liu’utaan toiselle huipulle Gondolihissiaseman viereen. Tarjolla on kaksi eri liukutyyliä: joko perinteisesti pystyssä tai Superman-tyyliin vaakatasossa. Vaijereita kulkee kaksi rinnakkain, joten halutessaan on mahdollista liukua myös yhdessä kaverin kanssa.

Rentoudu kylpylässä: 22 e / hlö

Jos pakkanen paukkuu liian kovaa tai ulkoaktiviteetit alkavat riittää, Rukalla voi suunnata myös kylpylään. Noin 20 kilometrin päästä Rukan keskustasta löytyy Holiday Club Kuusamon Tropiikki, joka tuskin kummempia esittelyjä kaipaa. Uinnin lisäksi tarjolla on monenlaisia hoitoja ja hemmotteluja, joten jos lomallaan kaipaa totaalista rentoutumista, Kuusamon Tropiikki saattaa olla oikea osoite.

Rattikelkkaile Rukan rinteillä: 30 e / hlö

Rukan rinteillä on mahdollista stigailla lauantaista torstaihin klo 19.30-21.30, jolloin rinteet on suljettu laskettelijoilta. Kelkkailu sopii niin lapsille kuin aikuisillekin, sillä saatavilla on erikokoisia kelkkoja. Rukalta löytyy myös maksuttomia pulkkamäkiä, joihin pääset tutustumaan täältä.

Husky- tai poroajelu: alk. 30 e / hlö

Rukalla on tarjolla monenlaisia eläinsafareita, joissa on mahdollista körryytellä eripituisia matkoja huskyjen tai porojen kyydissä. Suurimmassa osassa turistille on tarjolla istumapaikka reestä, mutta saatavilla on myös retkiä, joissa itse pääsee ajajan paikalle. Tarjontaa tutkiessa on hyvä lukea tarkkaan, mitä mainosteksteissä oikein luvataan. Useimmissa paikoissa varsinainen ajomatka on nimittäin todella lyhyt, vain muutamia satoja metrejä. Lisäksi kannattaa tehdä taustatyöt kunnolla ja miettiä, minkälaisia paikkoja oikein haluaa rahallisesti tukea.

Vuokraa moottorikelkka: alk. 30 e / hlö / tunti

Monissa pohjoisen lomakohteissa on tarjolla moottorikelkkasafareita ”jokaiselle jotakin” -mentaliteetilla, eikä Ruka ole poikkeus. Useat vuokrapaikat tarjoavat päiväretkiä kelkkaillen – hieman eri sisällöillä: on revontulibongausta, porotilavierailua, pilkkireissua… Tällaiset safarit ovat usein turvallinen vaihtoehto, mikäli ei juurikaan ole kokemusta kelkkailusta.

VINKKI: Mikäli opastetut moottorikelkkasafarit pakollisine lisäohjelmineen ja vähäisine ajoaikoineen eivät tunnu omalta jutulta, moottorikelkkoja saa vuokrattua varsin edullisesti myös Rukan keskustassa sijaitsevalta huoltoasemalta. Hintaan sisältyy myös ajovarusteet (jalkineet, sukat, hanskat, haalarit, kypärämyssy, kypärä) sekä kuskille että mahdolliselle kyytiläiselle, ja ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Bensamaksu kulutuksen mukaan.

Lähde laskettelemaan: alk. 45 e / hlö

Eihän Ruka olisi Ruka ilman laskettelukeskusta. Alueelta löytyy kaikkiaan 39 rinnettä (, joista osa on luonnonlumirinteitä) ja 22 hissiä. Joukosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin, sillä rinteitä on tarjolla vihreistä mustiin asti. Tyhjin vatsoin ei myöskään tarvitse laskea, sillä laskettelijoita hemmotellaan useilla taukotuvilla ja nuotiopaikoilla sekä alueen laajoilla kahvila- ja ravintolavalikoimalla.

Kisaa jääkartingissa: 50 e / hlö

Mikäli vauhti ja vaaralliset tilanteet kiinnostavat, saattaa jääkarting-kilpailu olla loistava valinta. Lammintuvalla sijaitsevalla radalla järjestetään leikkimielisiä kisailuja kaveriporukan kesken, ja kilpailuhenkiset saavat varmasti aikaan kunnon taistelun voitosta. Hintaan kuuluu lämmittelykierros, aika-ajot ja itse finaali (ajoaika noin 20 minuuttia). Mikäli kilpaileminen ei innosta, jääkartingia on mahdollista päästä kokeilemaan 10 minuutiksi 25 eurolla.

Ratsasta tuntureilla: alk. 65 e / hlö

Miltä kuulostaisi ratsastusretki tuntureilla lumen pöllytessä tai kuutamovaellus revontulten loimutessa? Näin true-heppatyttönä pitää aina nostaa näissä listauksissa myös hevospalvelut esille. Retkiä on tarjolla kaikentasoisille harrastajille: aloittelijoille löytyy talutusratsastusta ja ”kentän kiertoa”, kun taas kokeneemmille on tarjolla vauhdikkaampia maastoratsastuksia – myös yöaikaan. Rukalta löytyy niin issikkatallia (pienempikokoisille ratsastajille) kuin vankkaselkäisiä suomenhevosiakin (hieman isommille ratsastajille).

Rentouttava rumpumeditaatio: 70 e / hlö

Jos haluat kokeilla jotain ihan muuta, saattaa shamaanin toteuttama rumpumeditaatio olla etsimäsi aktiviteetti. Ennen varsinaista meditaatiota tutustutaan Pohjolan voimaeläinten maagiseen maailmaan, jonka jälkeen varsinainen meditaatio suoritetaan nuotion äärellä, shamaanin rummun ääntä kuunnellen. Hoidon tarkoituksena on tasapainottaa ja laittaa energioita liikkeelle.

Kokeile koskikelluntaa: 85 e / hlö

Rukan erikoisuuksiin kuuluu koskikellunta, jota pääsee testaamaan Kiveskoskella Kitkajärvellä. Koskenlaskua voi harrastaa vuoden ympäri, mutta kovan pakkasen, lumisten rantojen ja kylmän veden yhdistelmä on elämys, jota jokaisen kannattaa kokeilla kerran elämässään. Hintaan sisältyy kuljetus Kiveskoskelle ja takaisin, asiaan kuuluva varustus, ohjaus ja kaksi laskukertaa. Rentouttava kellunta kannattaa jättää loman viimeisille päiville, jolloin se toimii täydellisenä nollauksena ja kruunaa koko loman.

ISOMMALLA BUDJETILLA (> 100 e / hlö)

Jännitystä jääkiipeilystä: alk. 105 e / hlö

Mikäli korkeat paikat ja kylmyys eivät saa punttia tutisemaan, kannattaa lähteä testaamaan jääkiipeilyä! Tarjolla on useita eri vaihtoehtoja: osa toteutetaan Rukan hiihtokeskuksessa, osassa taas lähdetään pidemmälle rotkolaaksoihin. Hintaan sisältyy mahdollinen kuljetus kiipeilypaikalle sekä kiipeilyvarusteet. Pidemmillä reissuilla myös retkieväät juomineen sisältyvät hintaan. Jääkiipeily sopii kaikentasoisille, eikä aiempaa kiipeilykokemusta tarvita.

Helikopterilento Rukan yllä: alk. 250 e / lento (sis. 2-3 hlöä)

Jos lomabudjetti antaa myöden, Rukaan ja lähialueisiin pääsee helikopterilennolla tutustumaan lintuperspektiivistä. Tarjolla on useita eri lentovaihtoehtoja, kuten Pieni ja Iso karhunkierros sekä Rukan tunturit ja vaarat. Hiihtoloma-aikojen kopterilennätystarjontaan sekä hintoihin pääset tutustumaan täältä.


Siinä meikäläisen vinkit hiihtolomalaisille – ja toki muillekin Rukalle matkaaville! Puuttuiko listasta mielestäsi jotain? Mitä nostaisit esille?

(3) Kommentit

  1. Itse tulee Rukalla aina vain patikoitua, mutta tässä oli kyllä kattava listaus vaikka mitä! Ehkä seuraavaksi (talvella) otan ainakin lumilaudan mukaan ja lähden rinteeseen vuosien tauon jälkeen. Myös tuo jääkiipeily voisi kiinnostaa. Koroumassa katseltiin talvella useampia jääkiipeilijöitä, hurjan näköistä touhua edistyneemmillä harrastajilla!

    1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

      Joo, koetin kerätä tähän mahdollisimman paljon kaikkea 😀 Ja sama homma, jääkiipeily kiinnostaa! Harmi, ettei tällä reissulla ehditty sitä testaamaan.

  2. Hei tässähän tuli ihan valtavasti erilaisia vinkkejä! 🙂 Hyvä listaus! Me lähetään muutaman viikon päästä Kuusamoon, joten toivottavasti jotakin näistä päästäisiin kokeilemaan. Ainakin koiravaljakkoajelulle haluaisin lapset viedä, kylpylästä ollaan haaveiltu ja kiva tietää, että siellä on myös avanto mahdollisuus – aivan huippua. Tuo koskikellunta kuulostaa kans hauskalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *