lapsen kanssa Matkustaminen vinkit

Vinkit lennolle pienen lapsen kanssa

Lähipiirissä ja netin keskustelupalstoilla olen törmännyt useamman kerran keskusteluun siitä, miten pienen lapsen kanssa lentäminen onnistuu; mitä kaikkea pitää huomioida? Ja toisaalta, miten pitää huolta siitä, että lentomatka on miellyttävä lapsen lisäksi myös muille matkustajille. Paras vinkki kautta aikojen taitaa olla se, että ottaa isovanhemmat mukaan, mutta muitakin toki on:

Varaa kaikkeen paljon aikaa

Kuten muutenkin matkustaessa, on aina mukavampaa, jos ei ole kiire. Sama pätee (potenssiin sata) myös lasten kanssa. Kiireessä hermostuvat helpommin sekä lapset että aikuiset, joten kentällä olemiseen ja liikkumiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Itse siirtymien lisäksi vessareissut ja vaipanvaihdot saattavat viedä pienen lapsen kanssa yllättävän paljon aikaa.

Anna lapsen leikkiä ja liikkua lentokentällä mahdollisimman paljon

Lentokentiltä löytyy erillisiä leikkipaikkoja lapsille, ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Matkustuspäivät ovat usein pelkkää istumista, mikä ei tietenkään ole lapsen mieleen. Leikkipaikalla onkin hyvä kuluttaa energiaa (ja toivon mukaan väsyttää lasta) tulevaa lentoa varten.

Oma paikka ja paikkavalinta

Vaikka alle 2-vuotiaat saavatkin lentokoneessa matkustaa vanhempiensa sylissä, voi silti olla järkevää miettiä omaa paikkaa lapselle. Se tuo toivottua lisätilaa ja mahdollistaa, että myös vanhemmat saavat levätä välillä lennon aikana. On monesti mukavampaa, kun ”lämpöpatteri” ei istu sylissä koko lentoa – varsinkaan, jos matkustusaika on pitkä.

Olipa lapsi sylissä tai ei, kannattaa paikka varata mahdollisimman läheltä vessaa, jolloin vaipanvaihdot ja muut yllättävät vessareissut on näppärämpi hoitaa.

Pakkaa mukaan vaihtovaatteita (sekä lapselle että vanhemmille) ja sideharsoja

Käsimatkatavaroihin kannattaa ehdottomasti pakata vaihtovaatteet sekä lapselle että vanhemmalle. Lähes poikkeuksetta joku sotkeentuu, joten on kiva, että on mahdollisuus vaihtaa vaatteet. Lisäksi kannattaa huomioida, että lennolla voi olla kylmä tai kuuma (tai molempia jossain kohtaa), joten kerrospukeutuminen kunniaan. Erilaiset hupparit, haalarit ja kokoa suuremmat housut ovat näppäriä, sillä ne voi vetää helposti päälle ja pois.

Sideharso taas voi toimia ”telttana”, jonka alla lapsen on miellyttävämpi nukkua, tai sen voi sitoa kiinni edessä olevan penkkiin, jolloin lapsi saa pidettyä jalat ylhäällä ”pussissa”. Tämä saattaa lukemani mukaan rauhoittaa joitakin lapsia.

Jotain helppoa ja pientä syötävää

Luin jostain, että Muumi-patukat olisivat loistavaa matkaevästä, sillä hedelmästä valmistetut patukat eivät murusta tai roskaa yhtä paljon kuin muut lasten välipalapatukat. Myös rusinat (Muumilta löytyy erilaisia ”hedelmärusinoita”, ja pienet pahvirasiat toimivat myös viihdykkeenä) ovat loistavaa naposteltavaa, ja niiden poimiminen rasiasta toimii myös viihdykkeenä pikkusormille sekä tietenkin ajantappajana.

Terveellisten ja arkipäiväisten eväiden ja ruokien lisäksi lennolla kannattanee myös hieman löysätä rutiineista ja antaa lapselle myös jotain erikoisherkkuja, kuten keksejä.

Ota mukaan uusia ja / tai ”unohduksissa” olleita leluja

Lennolle kannattaa ehdottomasti ottaa lapselle uusia tai ”uusia” (eli pidempään piilotettuna olleita) leluja. Esimerkiksi muovailuvahat sekä väritys- ja tarrakirjat voivat olla hyvä valinta, sillä niiden parissa lapsi pääsee näpertelemään ja aikaakin toivottavasti kuluu.

Olipa leluvalintasi mikä tahansa, kannattaa kuitenkin huomioida kanssamatkustajat ja jättää esimerkiksi äänekkäät tai vilkkuvat lelut kotiin.

Lataa puhelimeen tai tablettiin lempiohjelmia valmiiksi

Joskus tämä voi olla (ainoa) tie onneen. Lapselle kuulokkeet korville (tai äänenvoimakkuus tarpeeksi alas) ja puhelimesta tai tabletilta lempiohjelma pyörimään. Tässäkin suhteessa kannattaa ehkä hieman löysätä pipoa arkirutiinien suhteen: vaikka lapsi ei muuten saisikaan viettää ruudun ääressä paljoa aikaa, voi lennolla olla hyvä tehdä poikkeus. Varsinkin, jos tämä on sellainen ajanviete, jonka parissa lapsi viihtyy.

Myös omien kuvien ja videoiden katseleminen viihdyttää

Mikäli puhelimelta ei löydy valmiiksi ladattuja videoita, voi joillakin lapsilla toimia myös omien kuvien tai videoiden katselu puhelimelta. Lasta voi viihdyttää esimerkiksi kyselemällä, kuka tuttu henkilö kuvassa on tai missä kuva on otettu. Myös videot, joissa näkyy tuttuja paikkoja ja ihmisiä, voivat olla varsin viihdyttäviä.

Pakkaa kassiin kosteuspyyhkeitä ja kuulosuojaimet

Kosteuspyyhkeet ovat näppäriä vähän kaikkeen. Niillä saa helposti tahmaiset sormet pyyhittyä ja suurimmat ruoka- tai kuolatahrat poistettua. Kosteuspyyhkeiden lisäksi kannattaa kassiin pakata myös kuulosuojaimet. Ne päässä moni lapsi rauhoittuu ja usein jaksaa keskittyä hieman paremmin, kun huomio ei kiinnity kaikkeen ympärillä tapahtuvaan. Erityisesti siiven lähellä istuttaessa kova meteli saattaa tuntua lapsesta pelottavalta, jolloin kuulosuojaimet tarjoavat apua ja turvaa.

Ja tärkein: varaudu henkisesti

Tämä lienee yksi tärkeimmistä vinkeistä. Varaudu siihen, että reissusta ei tule yhtä rentoa tai vaivatonta kuin ilman lasta. Luultavasti kaikki on paljon raskaampaa, stressaavampaa ja työläämpää kuin aiemmin. Kun ei odota lennolta ihmeitä (tai varautuu pahimpaan), saattaa yllättyä positiivisesti!

Mitä ajatuksia vinkit herättävät? Onko sinulla lisätä joitain hyväksi havaittuja niksejä, joilla voi tehdä lapsen kanssa lentämisestä helpompaa ja miellyttävämpää?

Kuvat: Adobe Stock

(9) Kommentit

 1. Itselläni ei lapsia ole, mutta varsin näppäriltä nämä kuulostavat. Osa sellaisia, jotka ovat on hyvä ottaa huomioon myös aikuisten kanssa, vaikka pienen lapsen kanssa tietysti korostuvat. Liika kiirehtii en nimittäin pilaa usein kokemuksen…

 2. En ole ihan pienten lasten kanssa matkustanut. Seurannut olen toki sivusta ja huomannut, että on niitä, joilla kaikki sujuu ja aika pienillä kiukuilla mennään. Sitten on niitä, joiden olisi ollut ehkä parempi jäädä kotiin — tai lukea ja noudattaa esim. tämän postauksen neuvoja. Väitän, että se, että ottaa ja antaa aikaa jokaiselle käänteelle ja pysyy itse rauhallisena tuottaa parhaan tuloksen. Kauheaa on nähdä pää punaisena huutava aikuinen tai kuten itse todistin keväällä lasta kädestä riuhtovaa isää ja vähän myöhemmin kesällä lastaan tuuppivaa ja isolla laukulla tönivää naista. Ikinä ei tiedä, mikä näissä on taustatarina tai miten väsynyt on vanhempi, mutta sydän särkyy näitä katsoessa.

 3. Selkeät ja hyvät ohjeet aiheesta, joka varmasti kiinnostaa monia. Kun omat lapset olivat pieniä, emme juuri lentomatkailleet silloinkaan. Automatkailussa tosin myös omat jutut, jotka on hyvä huomioida. Mutta kyllähän näissä vinkeissä on paljon sellaista, jotka jokainen meistä voisi miettiä ennen lennolle lähtöä.

 4. Hyviä vinkkejä! Meillä on pahimmat haasteet ollu sillon, kun lento on ollu päiväunien aikaan. Tottakai sitä toivoo, että lapsi nukkuisi pitkät päikkärit lennolla, mutta kun on niin paljon kaikkea mielenkiintoista, niin mennään sitten ihan ylikierroksilla eikä millään saada lasta nukutettua. Huoh!

 5. Enemmänkin olen katsellut pieniä (usein huutavia) lapsia kanssamatkustajan näkökulmasta – eivät taida kaikki vanhemmat olla lukeneet näitäkään vinkkejä lapsen kanssa matkustamiseen 🙂 Kanssamatkustajana toivoisin, että yölentoja lasten kanssa mietittäisiin kahdesti, tosin joskus ei ehkä ole vaihtoehtoja, mutta onhan se nyt vähän ankeaa, jos 200 henkeä yrittää nukkua edes jonkun pätkän koneessa ja yksi pieni ihminen estää sen.

  1. Lennettiin pari vuotta sitten Turusta Skopjeen, ja joukossa oli paljon balkanilaisia perheitä. Yhdessä perheessä vauva alkoi itkemään jo Turun kentällä ja huuto jatkui taukoamatta Skopjeen asti koko lennon ajan. Oli yölento, ja äärimmäisen hermostunut äiti käveli vauvan kanssa pari tuntia koneen käytävää päästä päähän heilutellen vauvaa aika kovilla otteilla. Tilanne oli kaikille silmin nähden uuvuttava, mutta minkäs siinä teit. Jossain vaiheessa mietin, pitäisikö hakea vauva omaan syliin että äiti saa vähän levättyä, mutta en sitten viittinyt puuttua asiaan.

 6. Mielenkiintoinen aihe, vaikka itsellä lapsia ei ole. Itse lensin ensimmäisen lentoni 9 kuisena, ja kuulemma reippaasti katselin sarjakuvia ja nautin matkasta 🙂

 7. Hyvät vinkit oli! Itselläni (kun on vielä pieni vauva tai siis juuri yhden vuoden täyttänyt) olen todennut hyväksi ottaa matkustamoon viltin vielä mukaan. Jos tilaa on, se on mukava levittää penkille pehmikkeeksi tai käyttää lämmittävänä peittona. Jos koneeseen pitää nousta tai mennä pois ulkokautta, viltti lämmittää myös hyvin, jos ei viitsi lyhyen siirtymisen ajaksi pukea tyyliin talvivaatteita.

  Meitä jännitti aluksi tosi paljon matkaaminen vauvan kanssa, mutta tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin. Erityisesti toivoisi, että omasta lapsesta ei olisi häiriötä muille ja kyllä kaikin puolin tehdään parhaamme, että matka menisi mahdollisimman pienillä itkuilla.

 8. Luin hymyillen vinkkisi puhelimen tai tabletin valmiiksi ladatuista ohjelmista. Meillä ei ole kokemusta lasten kanssa lentämisestä, me ajelimme kaikki matkamme heidän kanssaan autolla, mutta tänä kesänä yhden lapsemme perhe (neljä lasta) lensi New Yorkiin ja takaisin. ”Joskus tämä voi olla (ainoa) tie onneen” – sanoit, ja juuri näin. Kaksi teini-ikäistä lasta istui pienten sisarustensa vieressä ja koko porukka, myös nämä eskari-ikäiset viihtyivät oikein hyvin tuon tosi pitkän matkan. Nykyajan lapset tarvitsevat juuri sitä, mitä kotonakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *