Budapest Tallinna Unkari Viro

Budapest vai Tallinna – kumman joulutori oli parempi?

Vaikka joulu oli ja meni, ajattelin tulla jakamaan vielä nopeasti fiiliksiä Budapestin ja Tallinnan joulutoreista – ne kun ovat auki vielä hetken joulun jälkeenkin. Kerrankin oli nimittäin hyvä tuuri, sillä pääsin hakemaan joulufiilistä molemmista kaupungeista.

Tallinnan joulutori on jo vuosia kuulunut omiin perinteisiini. Milloin sinne on matkattu yksin tai kaksin, milloin taas sukulaisten ja ystävien kanssa. Jos joulufiilis on muuten ollut kadoksissa, Tallinnasta se on ollut helppo käydä hakemassa. Ja vaikka miten olen aiemmin ollut innoissani Tallinnan joulutorin tarjonnasta, niin nyt kaikki tuntui hieman laimealta. En tiedä, johtuiko se kenties siitä, että Budapest tarjosi niin kovan vastuksen upeine miljöineen ja vaikuttavine koristeineen.

Budapest – koristeita ja mieletön miljöö

Kun koko kaupunki on kuin Disneyn sadusta koristeellisine linnoineen ja hallintorakennuksineen sekä mahtipontisine patsaineen ei varmaan ole ihme, että myös joulutoreissa on oma tunnelmansa. Ja joulutoreista pitää ehdottomasti puhua monikossa, sillä niitä löytyy ympäri Budapestia: Parin isomman lisäksi pitkin kaupunkia löytyy pienempiä joulutoreja. Myyntikojuja on asetettu esimerkiksi urheilukenttien ja puistojen kylkeen ja niistä myydään muun muassa käsitöitä, makeisia, erilaisia joulukoristeita, perinteistä ”katuruokaa” sekä hehkuviiniä.

Lisäksi oli kiva huomata, miten koko kaupunki ottaa osaa joulunviettoon: monien liikkeiden ikkunoissa komeili toinen toistaan näyttävämpiä jouluasetelmia ja useammat kivijalkamyymälän ulkopiha oli koristeltu todella näyttävästi. Koko kaupungissa soi joululaulut, ja lumettomuudesta huolimatta oli todella helppoa päästä mukaan joulufiilikseen.

Ainoat miinukset, jotka Budapestin joulumarkkinoista keksin, olivat samanlaisuus ja usein hieman epärehelliset kauppiaat. Samanlaisuudella tarkoitan tässä sitä, että kun olet käynyt yhdellä joulutorilla, olet nähnyt ne kaikki. Kaikkialla myydään samoja tuotteita ja suunnilleen samoin hinnoin. Valikoiman tai hintojen puolesta ei siis ole tarpeellista kierrellä useammalla torilla.

Toinen miinus liittyy itse kauppiaisiin. Jokaisella torilla, jolla kävimme, pääsimme todistamaan asiakkaan ja myyjän erimielisyyksiä maksusta. Asiakas oli aina maksanut käteisellä ja saanut liian vähän vaihtorahaa takaisin. Vanha kikka, joka ainakin Budapestissä oli ahkerassa käytössä. Onneksi kuitenkin jokaisella torilla oli mahdollisuus myös korttimaksuun…

Tallinna – tuttua ja tunnelmallista

Budapestin jälkeen Tallinnaan lähtö tuntui valitettavasti vain ihan kivalta. Työkiireet ja -stressi sekä päiväreissun aikataulupaineet hieman latistivat tunnelmaa, mikä varsinkin näin jälkeenpäin harmittaa kovasti. Mutta onneksi Raatihuoneentorille päästyäni saatoin taas ihailla,  miten kauniita Tallinnan vanhakaupunki ja sen joulutori ovatkaan!

Jos joulumieli oli tässä vaiheessa vähän kadoksissa, iski se oikein ryminällä, kun astuimme keskelle Tallinnan Raatihuoneentorin vilinää. Ihmiset olivat iloisia ja kerääntyneet torille vaihtamaan kuulumisia ja joka puolella myytiin höyryävää glögiä, käsitöitä, herkkuja ja koristeita.

Tallinnan joulutori on tuttu ja turvallinen. Siellä toistuvat vuodesta toiseen samat elementit, ja olen varma, että ainakin osa kojuista kököttää joka vuosi samassa paikassa. Vaikka toisaalta rakastan sitä, että Raatihuoneen joulutori säilyy samanlaisena vuodesta toiseen, voisi ehkä jonkinlainen uudistaminen tai uudistuminen kuitenkin olla paikallaan?

Kumpi vei, Budapest vai Tallinna?

Kuten ehkä jo osasittekin päätellä, nousi Budapest omaksi suosikikseni. Saattaa olla, että uutuudenhuumalla on osuutta asiaan, mutta siltikin väitän, että Budapest on Tallinnaa tunnelmallisempi myös joulutorien osalta. Lisäksi koristeisiin ja koko kaupungin joulutunnelmaan on mielestäni panostettu Unkarissa aivan erityisellä innolla Viroon verrattuna.

Tallinnan joulutori jäi vain ihan kivaksi. Se ei aiheuttanut enää samanlaista hyperventilointia ja riemunkiljahduksia kuin aikaisempina vuosina. Ehkä se johtui siitä, että useat eurooppalaiset joulutorit noudattelevat samaa kaavaa ja on oikeastaan hankala erottua edukseen: kaikkialla on myynnissä samoja tuotteita ja samat joululaulut raikuvat torista toiseen. Oikeastaan ainoat seikat, joilla joulutorien suhteen voi ”kilpailla” lienevät miljöö ja sää (koska onhan luminen joulutori huomattavasti vesisadeversiota tunnelmallisempi) – ja ainakin miljöön suhteen Budapest veti tällä kertaa selvästi pidemmän korren.

Mistä mielestäsi löytyy tunnelmallisin joulutori?

(10) Kommentit

 1. En ole käynyt ulkomailla muualla kuin Tallinnan joulutorilla, mutta itsellä on siitä varsin positiiviset muistikuvat. Tänä vuonna oli tarkoitus käydä Tampereen joulutorila, mutta se jäi valitettavasti väliin. Suomessa tykkään sekä Tampereen että Turun joulutoreista.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ei ole Turun joulutorin voittanutta ♥ Toki mielipide saattaa olla hieman puolueellinen, mutta kuitenkin!

 2. Olen käynyt Tallinnassa, Parken – Girchenissä ja Leidenissa joulutorilla ja no tietty Suomessa.
  Tallinna oli paras, koska silloin oli satanut lunta ja se loi upean ilmeen torille. Luulen, että en sitä upeinta ole vielä nähnyt.
  Harmillista Budapestissä tuo rahan väärin takaisin anto.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Tuntuu, että vallitsevalla säällä on suuri merkitys siihen, millainen kuva joulutorista jää! Jos maassa on lunta ja sitä sataa mahdollisesti lisää, niin kyllä se vaan oman tunnelmansa tuo 🙂

 3. Tallinnan joulutorilla on joskus tullut käytyä ja onhan se kyllä tunnelmallinen, etenkin kun vanhakaupunki on niin upea. En ole paljon joulutoreja kierrellyt ja Budapestin vastaavastakaan ei ole kokemusta, mutta Bratislavassa oli hieno ja jouluinen. Täällä Belgradissa (jossa ortodoksijoulu on vasta nyt viikonloppuna) se ei ole kauhean ihmeellinen, mutta silti ihan kiva ja uudistuukin vähän vuosittain. Kuten Budapestissakin, kojut ovat levittäytyneet laajalle, täällä kävelykeskustan alueelle,

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että muualtakin löytyy hyviä joulutoreja! Ja toki myös niiden laajeneminen kuulostaa omaan korvaan hyvältä.

 4. Joulutorit on ihania ja harmillisesti on tullut monen vuoden tauko niistä. Ehkä ensi eikun tänä vuonna … 😀 Mutta kun on käynyt usealla, niin kyllä ne vaan alkaa toistaa toisiaan ja tuntuvat kaikki lopulta aika samanlaisilta. Ihanasti tuo tunnelmaa ja aina pitää saada gluhweinia!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No sehän se niissä vähän on, että kun on nähnyt yhden joulutorin, niin on käytännössä nähnyt kaikki. Ainakin pääpiirteittäin 🙂 Toivottavasti ehtisit tänä vuonna joulutoreilemaan (tuntuupa muuten hassulta kirjoittaa noin, juurihan joulu oli) 😀

 5. Oli pakko tulla näin jälkikäteen tunnelmoimaan joulutoreja, kun itsellä jäi oma joulufiilis vähän laimeaksi tällä kertaa, täällä Kap Verdellä kun ei miljöö ja koristeet ihan vedä vertoja pohjoisen ja Euroopan joulutunnelmalle. Kovana jouluihmisenä kyllä kävelin mieheni kanssa täällä rannalla tonttulakki päässä, heh. 🙂 Ensi joulu olisikin tarkoitus tulla viettämään Euroopan puolelle yhdessä, mutta taitaa jäädä Suomen fiilistelyyn se kun mies sinne ekaa kertaa tulee visiitille. 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, Kap Verdellä ei varmasti samanlaista joulutunnelmaa saa, vaikka miten yrittäisi 😀 Mutta ainakin teillä oli varmasti ikimuistoinen joulu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *