Budapest Unkari vinkit

Halpa ja helppo – 5 syytä matkustaa Budapestiin

Budapest on yksi Euroopan kauneimmista pääkaupungeista, suloinen sekoitus itää ja länttä, ja se tarjoaakin loputtomasti nähtävää kulttuurista ja nähtävyyksistä kiinnostuneelle matkailijalle. Budapest on erinomainen pitkän viikonlopun kaupunkikohde sekä pariskunnille, perheille että kaveriporukoille. 

Entä mikä meidän mielestämme oli parasta Budapestissa? Mitkä asiat saisivat meidät tulemaan takaisin – tai toisaalta suosittelemaan sitä niille, jotka eivät ole kaupungissa vielä käyneet? Kokosin tähän postaukseen viisi syytä, joiden takia kannattaa ehdottomasti varata lentoliput tähän yhteen Euroopan kauneimmista pääkaupungeista.

1. Historiaa ja rappioromantiikkaa

Kaupungissa vallitseva rappioromanttinen tunnelma ja historian läsnäolo ovat yksi merkittävä syy siihen, miksi ihastuimme Budapestiin niin palavasti. Tuntui, että minne tahansa menikin, niin aina oli jotain nähtävää, ja kaupungin jokainen katu suorastaan huokui historiaa. Sankartien aukio, Budan puolella sijaitseva Kalastajan linnake, parlamenttitalo ja toinen toistaan koristeellisemmat kylpylät – vain muutamia mainitakseni. 

2. Kylpylät

Kylpylät ovat se juttu Budapestissa. Moni matkustaa kaupunkiin pelkästään niiden takia, ja toki reissuun saa ihan uuden ulottuvuuden, jos aloittaa tai päättää päivän kuumissa vesissä. Kylpylät ovat parhaimmillaan viileällä ja sateisella säällä, jolloin varsinkin kuumissa ulkoaltaissa on nautinnollista kylpeä. 

Lähimpänä keskustaa sijaitsevat Gellertin ja Rudasin kylpylät, hieman kauempana taas Széchenyi, joka lienee tunnetuin kylpylä keltaisine rakennuksineen ja shakkia pelaavine vanhuksineen. Kaikki Budapestin kylpylät ovat todella suosittuja, ja mikäli haluaa välttää pahimmat ruuhkat, kannattaa altaille suunnata aikaisin aamusta tai toisaalta illan viimeisinä tunteina.

Kirjoitin Széchenyin kylpylästä oman postauksen, josta voit käydä lukemassa vinkit Budapestin kylpylöihin. Niissä on nimittäin omat käytäntönsä, jotka ainakin joiltain osin eroavat isosti meidän kylpyläkulttuuristamme.

3. Katuruoka ja rauniobaarit

Budapestin ravintolatarjonta ei avautunut meille mitenkään kovin ihmeellisenä tai erityislaatuisena. Sen sijaan katuruoka oli todella hyvää ja sitä tuli nautittua useampana päivänä. Aina yhtä toimivaa! Monesta kioskista sai ostettua esimerkiksi gulassiketittoa ja pörköltiä, joka on eräänlainen lihapata. Makeannälkään taas suosittelen testaamaan kürtőskalácsia eli putkipullaa. 

Rappioromantiikan ruumillistumia ovat myös Budapestin rauniobaarit. Kaikki alkoi vuonna 2002, kun joku keksi perustaa edullisen kuppilan hylättyyn rakennukseen kaupungin vanhoissa juutalaiskortteleissa. Tarvittiin vain eriparisia pöytiä ja tuoleja, musiikkia ja alkoholijuomia. Syntyi ensimmäinen rauniobaari Szimpla Kert, joka on edelleen Budapestin tunnetuin rauniobaari. 

Tänä päivänä Budapestin rauniobaareissa riittää valinnan varaa. Persoonallisesta sisustuksesta löytyykin valtavasti yksityiskohtia, joita kannattaa käydä tutkimassa vaikka alkoholi ei maistuisikaan.

4. Julkinen liikenne

Julkinen liikenne toimii Budapestissa todella hyvin ja matkustaminen on ihanan edullista! Lisäksi on jo ajankäytöllisestikin kannattavaa loikata välillä ratikan tai bussin kyytiin, sillä monet Budapestin turistikohteista sijaitsevat melko kaukana toisistaan, ja kävelyyn saa helposti käytettyä tunteja. Plussaa on myös se, että raitiovaunun ikkunasta näkee nähtävyyksiä eri kulmasta ja pääsee kivasti paikalliseen fiilikseen.

Ratikat ja bussit suhaavat kaupunginlaidalta toiselle nopeasti, ja vuorovälit ovat lyhyitä. Kertaliput maksavat vain reilun euron ja lisäksi matkakortteja on tarjolla 24 ja 72 tunnin sekä viikon ajaksi. Lippuja voi ostaa automaateista, ja useimmissa ratikoissa sekä busseissa hieman kalliimmalla myös kuljettajalta.

5. Halpaa ja helppoa

Budapest on kohteena halpa ja helppo: lentoaika Helsingistä on vain pari tuntia, ja usein lentoliput ja majoitukset on mahdollista saada todella huokeaan hintaan. Reissua ei myöskään ole pakko tehdä kesäaikaan, sillä kaupunki on kaunis talvellakin. Esimerkiksi joulukuussa Budapest on terityisen tunnelmallinen joulutoreineen ja joululauluineen. Myös Tonavan jokiristeilyt ovat mielestäni parhaimmillaan pimeässä koettuna!

Oletteko te käyneet Budapestissa? Mikä kaupungissa koukuttaa ja houkuttaa?

 

 
 

(20) Kommentit

 1. Elisa says:

  Budapest on kyllä yksi euroopan upeimmista kaupungeista. Se oli mun ensimmäinen kohde johon matkustin yksin joten sillä on aina erityinen paikka sydämessä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Olen täysin samaa mieltä kanssasi, vaikka alkuun olin skeptinen ihmisten hehkutukselle kaupungista! Ja ihanaa, että Budapestilla on sulle vielä noin erityinen paikka sydämessä. Just tuollaiset huikeat muistot on parasta matkustamisessa!

 2. Budapest tosiaan on hieno kaupunki, jossa viihdymme mainiosti Marikan kanssa molemmat. Kaupungissa on myös se hyvä puoli, että julkinen liikenne toimii erinomaisesti, niin siellä on myös helppoa liikkua paikasta toiseen. Kaiken kaikkiaan todella monipuolinen kaupunki, jossa riittää nähtävää.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Komppaan täysin! Upea kaupunki, jossa liikkuminen on tehty jopa naurettavan helpoksi! 🙂

 3. Halpaa ja helppoa tosiaan – Budapestissä jos jossain Euroopassa kannattaa valita hyvä hotelli hyvältä paikalta, sillä jopa viiden tähden majoitukset ovat edullisia. Kokemus tosin monen monen vuoden takaa, mutta ilmeisesti pitää edelleen paikkansa. Juuri nyt emme kuitenkaan suunnittele kertausreissua tälle suunnalle – ei niin, ettäkö yksittäisen matkailijan boikotit mihinkään vaikuttaisi, mutta monet uutiset Orbaniin liittyen ovat saaneet ajattelemaan Unkarista, että ehkei juuri nyt.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Just näin! Viiden tähden hotelleja ei ainakaan näin sesongin ulkopuolella oltu hinnalla pilattu, joten Budapestissa on mahdollisuus majoittua oikeasti mukavasti – ja vieläpä huokeaan hintaan! 🙂

 4. Kyllä varmasti viihtyisin! Rauniobaari kuulostaa hyvältä ja tykkään (miltei) kaikesta rappiosta ja raihnaisesta… Kai se on sitten romantiikkaa sekin 🙂 Olen käynyt Budapestissa vuonna 1980 istumassa ja heiluttelemassa jalkoja joen rannassa veden yllä sekä etsimässä majoitusta yhdeksi yöksi. Muistan hyvin hotellihuoneen sekä jonkun ihanan kirja/julistekaupan. Kyllä pitäisi mennä uudelleen!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ihania muistoja 😀 Olisinpa itsekin tajunnut jäädä heiluttelemaan jalkoja joen rannassa! On nimittäin mun yksi lempiharrastuksista Turun Aurajoella 😉

 5. Onhan tuosta jo monia vuosia kun viimeksi kävin Budapestissä, mutta kaupunki oli todella kaunis ja tunnelmallinen, etenkin siltojen seutu. Jokiajelulle lähtisin koska tahansa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   On niin kiva lukea näitä kommentteja, sillä Budapest on selkeästi tehnyt moneen vaikutuksen kauneudellaan!

 6. Budapestissä on tullut käytyä kerran, tykkäsin! Uusintavisiitti ei olisi ollenkaan huono idea, sillä kuten sanoit, edullinen, helppo mennä ja monipuolisesti paljon nähtävää… Täytyy pitää mielessä, kun ensi vuonna joulutorien aikaan miettii, mikä olisi mukava kohde. 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mekin mietimme jo nyt (!) uusintavisiittiä kaupunkiin, sillä se vei jollain tavalla jalat alta 🙂 Ehkä helppouden ja kauneuden kombo on se, mikä kaupungissa erityisesti vetoaa 🙂

 7. Budapest on minunkin mielestä tosi kiva! Olen käynyt useamman kerran (muistaakseni neljä kertaa).
  Iso suositus myös elokuisille Sziget -festivaaleille, jotka tuovat kaupunkiin ihan oman lisänsä.
  Széchenyi -kylpylä on myös omia suosikkejani ja olenkin siellä pari kertaa käynyt. Ja rauniobaarit on kiehtovia myös! Tässä oli hyviä vinkkejä Budapestiin aikoville.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Nuo festarit olivatkin uusi tuttavuus, enkä edes tiennyt niistä ennen kommenttiasi! 🙂 Kiva kuulla, että myös sulla on lämpimiä ja hyviä muistoja kaupungista!

 8. Stacy Siivonen says:

  En ole käynyt Budapestissa ja minulla on sillä kohden paha aukko sivistyksessä. Sieltä käsin olisi tietysti vinkeää käydä vähän jossain muuallakin, esimerkiksi Bratislavassa taikka Wienissä. Entinen kumppanini asusti jonkin aikaa Budapestissä ja sanoi, että se on kesällä sietämättömän kuuma, joten ehkä se onkin parempi talvikohteena.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mekin meinattiin eka yhdistää Wien tähän reissuun, mutta Budapestissa oli niin paljon nähtävää ja koettavaa, ettemme lopulta poistuneet sieltä minnekään 😀 Todella outoa meille!

 9. Budapest olisi kyllä kiva nähdä! Olen lukenut siitä niin paljon ja kuulostaa kiinnostavalle kaupungille. Joku kylpylä pitäisi varmaan testata samoin kuin ne rauniobaarit. Jostain luin myös että siellä on kiva kahvilakulttuuri. Ehkä pitäisi koittaa ensi kesänä suunnata sinne.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Suosittelen ehdottomasti! Haluaisin itsekin päästä näkemään Budapestin kesäasussaan! 🙂

 10. En ole käynyt, mutta monesti olen sitä pohtinut ja kiinnostaa kyllä kovasti! Ihanaa olisi noissa kylpylöissä rentoutua ja persoonalliset rauniobaarit kuulostaa kivalta! 🙂 Hyvää uutta reissuvuotta!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kannattaa lähteä tutkimaan, mitä tarjottavaa Budapestilla teille olisi 🙂 Tuntuu, että kaikilla on kaupungista vain hyvää sanottavaa!

   Ihanaa reissuvuotta sinnekin! ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *