Budapest Unkari vinkit

Mitä tehdä ja nähdä? 15 vinkkiä Budapestiin

1. Kalastajanlinnake ja Matiaksenkirkko

Budan puolella sijaitseva hulppea Kalastajanlinnake ja sen vieressä sijaitseva Matiaksenkirkko ovat molemmat ehdottomasti käymisen arvoisia kohteita. Linnakkeelle ei ole pääsymaksua, mutta joihinkin torneihin ja Matiaksenkirkkoon pitää olla omat liput. Lippuja myydään sekä paikan päällä että netissä ennakkoon. Suosittelen ostamaan liput ennakkoon (sekä saapumaan paikalle mahdollisimman aikaisin), sillä alueella on paljon kävijöitä aamusta iltaan.

2. Gellértin kukkula

Budan puolella, Vapaudensillan kupeessa sijaitseva Gellértin kohoaa jyrkästi 140 metriä Tonavan yläpuolelle. Kukkulan laelta löytyy Vapaudenpatsas ja lisäksi sieltä aukeaa kauniit maisemat kaupungin ylle. Toki maisemat ovat mahtavia jo noustessa. Laelle on mahdollista kiivetä myös lastenrattailla, sillä valittavana on sekä asvaltoitu tie, joka luonnollisesti kiemurtelee hieman portaita enemmän.

Kukkula on saanut nimensä Unkarin suojeluspyhimyksen Pyhältä Gellértiltä, joka kertoman mukaan kuoli pakanoiden työnnettyä hänet  kukkulalta Tonavaan. Pyhimyksen muistomerkki hallitsee maisemaa Erzébet-sillan puolella ja on todella kaunis, myös iltavalaistuksessa.

3. Kylpylät

Budapest tunnetaan ainutlaatuisena kylpyläkaupunkina, jonka maan uumenissa pulppuaa jättimäinen verkosto kuumia luonnonlähteitä. Näiden ravinteikkaiden mineraalilähteiden äärelle on Budapestin kylpylät aikanaan rakennettu, ja niistä ne saavat edelleen terveysvaikutteisen vetensä. Unkarin kylpylät ovat elämäntapa paikallisille, kuten sauna Suomessa. Kylpylään tullaan elpymään, rentoutumaan ja parantumaan, ja samassa höyryävässä altaassa viihtyvät niin nuoret, vanhat, paikalliset kuin turistitkin.

Olen kirjoittanut kylpyläkokemuksestamme aiemmin täällä.

4. Labyrintti

Budapestiin on mahdollista tutustua myös maan alla. Budapestin linnakukkulalla sijaitseva maanalainen labyrintti toimi keskiajalla suojana ja vankilana, kun taas toisen maailmansodan pommitusten aikana maanalainen tunnelijärjestelmä taas oli omiaan sairaalatoimintaan.

Noin 1,5 kilometrin pituisessa labyrintissa on nähtävillä vuosisatoja vanhoja kiviä sekä vanhojen rakennusten raunioita, jotka ovat peräisin keskiajalta. Yhdestä osasta voi myös bongata erilaisia luolamaalauksia, jotka tosin ovat vain jäljennöksiä. Niiden lisäksi luolastossa on liuta oopperahahmoiksi puettuja mallinukkeja, jotka muistuttavat entisajan naamiaisista ooppera-aarioineen. Labyrintissa on myös (hieman hämäävästi) nähtävillä Draculaan liittyviä asioita. Budapestissa elää urbaanilegenda (ja turistioppaiden suosima myytti) siitä, että Dracula olisi aikoinaan vangittu Budan labyrinttiin. Oikeasti Vlad Tepesiä eli kreivi Draculaa pidettiin vankina Visegradin kuninkaanlinnan sellissä, joka sijaitsee yli 40 kilometrin päässä Budapestista.

Valitettavasti Budan Labyrintti on tällä hetkellä suljettu rakennustöiden vuoksi (tammikuu 2023).

5. Kengät Tonavan rannalla

Tämä 60 kenkäparista muodostuva muistomerkki koskettaa ja pysäyttää! Teos löytyy Pestin puolelta Tonavan rannalta ja se on rakennettu juutalaisvainon aikana menehtyneiden muistoksi. Maahan valetut, vanhanmalliset kengät muistuttavat juutalaisista, jotka fasistisen unkarilaisen puolueen miehet keräsivät Tonavan rantaan. Uhrit joutuivat jättämään rannalle kenkänsä ja arvotavaransa, jonka jälkeen heidät ammuttiin jokeen. ”Helppoa ja nopeaa”, sillä ruumiiden hautaamiseen ei tarvinnut käyttää aikaa tai vaivaa.

Ruumiit putosivat jokeen, kengät jäivät.

Kenkien päällä ja vieressä näkyy pikkukiviä vielä tänäkin päivänä. Juutalaisten tapana on laskea kiviä läheistensä haudoille hautausmaalla vieraillessaan. Kivet ovat merkkinä siitä, että joku on käynyt haudalla ja samalla ne symboloivat ikuisuutta ja pysyvyyttä.6. Parlamenttitalo

Tonavan rannassa, Pestin puolella sijaitseva Unkarin parlamenttitalo on varmasti yksi maailman näyttävimmistä parlamenttitaloista. Mahtipontisella rakennuksella on pituutta 268 metrin verran ja se on 123 metriä leveä. Sieltä löytyy kymmenen piha-aluetta, 13 hissiä, 27 porttia, 29 portaikkoa ja 691 huonetta, joista yli 200 on toimistokäytössä. 96 metrin korkeudellaan parlamenttitalo on myös yksi Budapestin korkeimmista rakennuksista yhdessä Pyhän Tapanin tuomiokirkon kanssa.

Rakennuksen pääjulkisivu on kohti Tonavaa, mutta virallinen pääsisäänkäynti leijonapatsaineen on Kossuth Lajosin aukiolta.

7. Budan linnavuori ja funikulaari

Budan linnavuorelle on mahdollista matkustaa funikulaarilla (joka ihan oikeasti toimii – toisin kuin Turun jumikulaari!), ja suosittelenkin tätä nousutapaa lämpimästi, sillä sieltä Tonava ja rantojen rakennukset näyttäytyvät taas hieman eri vinkkelistä. Liput maksavat noin 7 euroa henkilöltä, ja nousu kestää muutamia minuutteja.

Funikulaarin vaunuissa on kolme erillistä suljettavaa tasoa, johon kuhunkin mahtuu kahdeksan henkilöä. Turistikauden ulkopuolella oli onneksi mahdollista matkustaa väljemmin, ja jokaiseen vaunuun otettiin vain neljä henkilöä. Kaksi ylintä vaunua ovat näkymiltään hyvin rajalliset, joten jos haluat kuvata maisemia vaunun sisältä, kannattaa yrittää päästä etummaiseen vaunuun!

8. Risteily Tonavalla

Tonavalta on mielettömät näkymät kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Gellertinvuoreen vapaudenpaitsaineen ja luolakirkkoineen, Budan linnavuoreen, Kalastajalinnakkeeseen, parlamenttitaloon ja tietenkin upeisiin siltoihin.

Risteilyjä tarjoavia firmoja on monta ja jokainen tarjoaa vähän erilaisia vaihtoehtoja. Risteilyihin saattaa järjestäjästä riippuen sisältyä esimerkiksi lasi viiniä tai jopa useamman ruokalajin illallinen livemusiikilla. Suosittelen lämpimästi ilta- tai yöristeilyä, jolloin yövalaistuksessa kylpevät rakennukset näyttävät (jos mahdollista) vielä tavallistakin mahtipontisimmilta.

Kirjoitin omasta Tonavan risteilystä aiemmin täällä.

9. Vieraile valaan vatsassa!

Vanhan kauppahallin kylkeen Tonavan rannalla on rakennettu moderni lasinen uusi osa, joka tunnetaan nimellä Bálna eli Valas. Se on eräänlainen kulttuurin, viihteen ja vapaa-ajan keskus, joka yhdistää keskustan viihde- ja vapaa-ajan keskus. 

Valaan sisältä löytyy designia, myymälöitä, trendikkäitä kahviloita ja katuruokaa, mutta silti siellä oli huomattavasti rauhallisempaa kuin Budapestin keskustassa. Me kävimme Valaassa syömässä EscoBar-nimisessä ravintolassa, kun emme muuten päässeet täyteen ahdettuihin ravintoloihin. Valikoima oli laaja ja ruoka hyvää, joten siinä mielessä voitto meille!

10. Tuliaisia ja paikallisia herkkuja kauppahallista
Pestin puolella, lähellä Vapaudensiltaa sijaitseva Suuri kauppahalli (Nagy Csarnok) on yksi Budapestin suosituimmista nähtävyyksistä. Vuonna 1896 valmistunut kauppahalli on niin kaunis, että se käy myös nähtävyydestä, vaikkei varsinaisia ostoksia tekisikään.

Kaksikerroksisen kauppahallin alakerrasta löytyy unkarilaiset ruokatarpeet kuten viinit, salamit ja paprikatahnat. Yläkerrassa taas on mukavia pystybaareja, jotka tarjoilevat paikallisia perusherkkuja edullisesti. Yläkerta on myös hyvä paikka ostaa unkarilaisia käsitöitä ja muita tuliaisia. Suosittelen lämpimästi ostamaan tuliaiset nimenomaan kauppahallista, sillä siellä monien tavaroiden laatu on parempi kuin keskustan turistikaupoissa. Lisäksi hinnat ovat huomattavasti halvempia kauppahallissa!

Vaikka Suuressa kauppahallissa käykin paljon turisteja, on se silti aito, budapestilainen kauppapaikka, josta myös monet ravintoloitsijat käyvät ostamassa raaka-aineensa. Paras aika Suuressa kauppahallissa käymiseen on aamu- ja lounasaika, sillä halli sulkee ovensa jo alkuillasta. Sunnuntaisin kauppahalli on kokonaan suljettu.

11. Kürtőskalács eli putkipulla

Ei Budapestia ilman putkipullaa! Minne tahansa kaupungissa meneekään, ilmassa leijailee makea tuoksu. Kyse on paikallisesta herkusta, kürtőskalácseista. Tämä eräänlainen pulla paistetaan puukaulimen ympärille käärittynä ja kieritellään lopuksi asiakkaan toiveen mukaisesti esimerkiksi pähkinärouheessa, kanelissa tai kaakaojauhossa. Hintaa kürtőskalácseilla on noin euro kappaleella, mutta monessa turistirysässä (kuten joulutoreilla) pullasta voi paikoitellen joutua pulittamaan jopa seitsemän euroa…  ja paikalliset tuntuvat syövän ne lämpimänä suoraan paperipussista, vaikka fiineimmissä versioissa leivonnaisen keskellä oleva reikä on täytetty kermavaahdolla, jäätelöllä tai muilla herkuilla.

12. Margitinsaari

Margitinsaari on Budan ja Pestin välissä sijaitseva 2,5 kilometrin pituinen puisto, jota voisi verrata hieman Suomenlinnaan. Saaresta löytyy muun muassa ravintola, puistoalueita penkkeineen, kaunista luontoa ja Palatinus-niminen kylpylä. Saarelta löytyy myös entisen Pyhän Margaretan luostarin rauniot, pieni kirkko sekä uima-allas vesiliukumäkineen.

Yksi parhaista tavoista liikkua saarella on vuokrata polkupyörä, vaikkei ympäriinsä kävelykään ole mikään huono idea.  Mikäli vuokraat kahden tai neljän istuttavan ”polkukärryn”, varaudu esittämään ajokorttisi. Meillä ei ollut puistokävelyllä ajokorttia mukana, joten vuokraus jäi haaveeksi.

Fun fact: Saaren nimi tulee siitä, että 1300-luvulla eräs kuninkaan tytär annettiin saarelle rakennettavan luostarin nunnaksi, koska uskottiin että ”uhraamalla” tytär Jumalalle, vältytään sodasta turkkilaisten kanssa…

13. Budapestin eläintarha

Suhtaudun itse melko skeptisesti eläintarhoihin, mutta Budapestin eläintarhasta luin paljon hyvää ennen ja jälkeen reissun. Mitä ilmeisemmin se on iso ja kauniisti toteutettu ja lisäksi siellä pääsee näkemään sellaisia eläimiä, joita ei Korkeasaaresta löydy. Eläintarhan vieressä on iso puistoalue, joka muistuttaa hieman Helsingin keskuspuistoa, mutta sieltä löytyy enemmän nurmea ja lampia.

14. Euroopan suurin synagoga

Dohány-kadulta löytyy Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga. Kauniissa rakennuksessa ja sen pihamaalla pääsee kulkemaan omatoimisesti, mutta tarjolla on myös pääsylipun hintaan sisältyviä opastettuja kierroksia. Synagogan rakennuksessa on myös unkarilainen juutalaismuseo, joka sekin on mielenkiintoinen vierailukohde.

Synagoga-vierailuun kannattaa yhdistää myös kiertely seitsemännessä kaupunginosassa eli vanhan juutalaiskorttelin kauniilla kaduilla. Sieltä löytyy vilkasta yöelämää ja Budapestin kuuluisia rauniobaareja.

15. Unkarilainen ruoka – uhka vai mahdollisuus?

Unkarin gastronomia ei ole kovin tunnettua, ja ehkä juuri siksi maan ruokakulttuurin kokeminen ja testaaminen on mielenkiintoista. Listasin muutaman ruokalajin, joita kannattaa kokeilla ainakin kerran reissun aikana. Osaa näistä saa ”pikaruokana” katukioskeista lähtien, osaa löytää vain ravintoloista:

 • gulassi: Unkarilainen gulassi on kenties maan kansainvälisin ruokalaji. Se on lihakeitto tai muhennos, jossa on paprikalla maustettuja vihanneksia.
 • lángos: eräänlainen paistettu leipä, jota tarjoillaan smetanan, valkosipulikastikkeen tai juuston kanssa.
 • kanapata paprikalla: csirke paprikás on toinen maan suosituimmista ruokalajeista.
 • halászlé: kalakeitto paprikan ja joidenkin vihannesten kanssa.

(12) Kommentit

 1. Tässä olikin hyviä vinkkejä, jotka ovat meillekin tuttuja. Meille muutamakin paikallinen sanoi, että unkarilainen ruoka ei ole kovin hyvää, kannattaa syödä muuta, mutta ilman muuta paikallista ruokaa kannattaa aina kokeilla. Näiden lisäksi pari muuta kiinnostavaa kohdetta ovat ydinkeskustan ulkopuolella oleva patsaspuisto: https://www.matkallamissamilloinkin.com/budapestin-memento-park-budapestin-oudoin-nahtavyys/ ja upeat tippukiviluolat, jotka niin ikään ovat kaupungin ulkopuolella: https://www.matkallamissamilloinkin.com/unkarin-vaikuttavat-luolat-szemlo-vuoren-luola-ja-pal-laakson-luola/

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Mikko! Teiltä löytyikin mielenkiintoiset kohde-esittelyt! Erityisesti nuo tippukiviluolat olisivat kyllä kiinnostaneet! Pitänee alkaa suunnitella uusintareissua Budapestiin… 🙂

 2. Hyviä vinkkejä ihanaan Budapestiin! Lempijuttuni siellä on kylpylät, niissä on oma viehätyksensä 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Suvi! Ja tottahan se on, että kylpylät ovat Budapestin erikoisuus 🙂

 3. Kiva kooste Budapest-vinkeistä! Valtaosa näistä oli tuttuja (joskaan esimerkiksi Budapestin kylpylöissä tai eläintarhassa en ole käynyt), mutta tuo Bálna-keskus oli ihan uusi tuttavuus. Budapest on kyllä sellainen kaupunki, johon on aina ihana palata, ja aina sieltä löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista tutkittavaa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva kuulla, että postaus tarjosi tutuista vinkeistä huolimatta myös jotain uutta! 🙂 Ja meille jäi sama fiilis, että vaikka paljon ehdittiinkin nähdä, niin paljon jäi vielä kokematta!

 4. Hyvä kooste! Budapestin reissun selviäisi erinomaisesti ihan vain tämän postauksen perusteella. 👍

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Oi että, kiitos kivasta kommentista Kati! ♥

 5. Oipa kattava vinkkilista! Suuri osa oli tuttuja, mutta paljon noista on käymättä ja kokematta. Budapest on kyllä erittäin kaunis kaupunki ja sen kauppahalli on tosiaan ehdottomasti käymisen arvoinen. Unkarilainen ruoka on hyvää ja onneksi sitä saa täältä etelänaapuristakin, erityisesti Vojvodinan alueelta (joka kuului aikoinaan Unkariin). Tuo putkipulla on hauska, siitä en ollut kuullutkaan!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiitos Ismo! Komppaan täysin, Budapest on ihan mielettömän kaunis! Tuntuu, että jokaisen kulman takana on jotain ihmeellistä ja/tai mahtipontista! 😀

 6. Muistoja tuova kirjoitus, kiitos! Kirjoituksessa olevien paikkojen lisäksi Patsaspuisto tuntuu juuri nyt erityisen ajankohtaiselta. Kunhan vain tuo poliittinen tilanne paranisi, olisi helpompi reissata taas tuonnekin suunnalle.
  Juha

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Harmittaa, että meiltä jäi tuo patsaspuisto käymättä kokonaan! Pitänee alkaa suunnitella uutta matkaa, jos/kun poliittinen tilanne sen taas paremmin sallii…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *