Iisalmi & tienoot kaupallinen yhteistyö kylpylä Pohjois-Savo

Savon sydämestä löytyy Spa Hotel Runni ja ihmelähde

Kiurujoen rannalla sijaitseva Runni tunnetaan kylpylästään, joka on palvellut asiakkaita 1900-luvun alusta saakka. Alueena Runni on kuitenkin tuttu paljon pidemmältä ajalta: ihmelähteen ansiosta se on ollut tunnettu terveysmatkailukohde jo 1700-luvulta asti. Vuosisatojen ajan ihmiset ympäri Suomen ovat saapuneet hakemaan lähteestä parantavaa voimaa.

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi ja tienoot

Parantava lähde on toki yhä olemassa ja se on yksi Runnin suosituimmista nähtävyyksistä, mutta tänä päivänä paikalla toimiva Spa Hotel Runni on ennen kaikkea rentouttava matkakohde, jossa voi nauttia niin kylpylä-, majoitus- kuin ravintolapalveluistakin. Nykyinen kylpylä on valmistunut vuonna 1980, mutta sitä ennen Runnilla on ehtinyt toimia milloin kuntoutussairaalana sotainvalideille, milloin vähävaraisten maaseutulaisten ”lomakotina” suurperheiden äideille.

Kaiken takana on lammaspaimen

Rakastan paikkoja, jotka huokuvat historiaa,  ja Runni on ehdottomasti sellainen. Ihmelähteen tarinan kerrotaan alkaneen lammaspaimenesta, jonka lampaat sotkivat jalkansa punaruskeaan saveen samalla, kun joivat lähteestä. Paikalle oli osunut silloinen Kuopion kunnanlääkäri, joka oli ihmetellyt sorkkia peittävää savea, jolloin paimen oli kertonut lääkärille lähteestä ja sen ihmeellisistä voimista sekä parantavasta vaikutuksesta: pitkään sairastellut kalastajan vaimo oli vettä juotuaan parantunut kaikista kivuistaan ja vaivoistaan, ja eräs kuuromykkä taas oli lähteen vettä juotuaan saanut sekä kuulonsa että puhekykynsä takaisin!

Lääkäri oli niin vakuuttunut paimenen kertomuksista, että ilmoitti tiedot eteenpäin korkeammalle taholle, ja pian lähdettä alettiin tutkia laajemminkin. Tutkimustulokset paljastivat lähteen veden olevan poikkeuksellisen rautapitoista. Analyyseissa jopa todettiin, että pohjoissavolaisen lähteen vesi oli huomattavasti terveydellisesti parempaa kuin ulkomaalaisten lähteiden kivennäis- ja terveysvedet.

Sana ihmelähteestä kiiri kulovalkean tavoin, ja kansaa saapui ympäri Suomen Runnin ihmelähteelle hakemaan parannusta vaivoihinsa. Tarina kertoo myös lähistöllä sijainneesta vajasta, joka täyttyi kainalosauvoista ja kävelykepeistä, kun lähteelle vaivaisina tulleet olivat poistuneet sieltä terveinä…Me saavuimme kylpylähotellille lauantai-iltapäivänä ja halusimme heti ensi töiksemme päästä testaamaan lähdettä. Emme olleet ainoita, sillä respan vieressä kävi aikamoinen kuhina, kun muutkin vierailijat täyttivät muovimukejaan. Kun lopulta pääsimme maistelemaan ihmevettä, totesimme molemmat sen maistuvan varsin rautaiselta.

Ihmeveden jälkeen oli päivällisbuffetin vuoro. Astellessamme sisään pääsimme heti noutopöydän kimppuun. Tarjolla oli monenlaisia herkkuja kalamurekkeesta lähtien. Ruokatilan suurista ikkunoista avautui kaunis näkymä joelle, jota ihailimme muiden hotellivieraiden kanssa kilpaa.

Päivällisen jälkeen lähdemme tutustumaan Runniin paremmin. Nautimme rauhasta, joka paikassa vallitsee, vaikka siellä on lisäksemme paljon muitakin vieraita. Lueskelemme Runnin historiasta ja katselemme tauluja merkkihenkilöistä, jotka ovat vierailleet paikassa. Mannerheimin nimi toistuu usein, ja muistan jostain lukeneeni, että hän oli aikoinaan yksi Runnin uskollisimmista kesävieraista.

Savusaunaa ja hoitoja

”Mitä täältä ei löydy, sitä ei tarvita”, mieheni toteaa selatessamme Runnin hoitolan tarjontaa. Tarjolla on muun muassa intialaista päähierontaa, kuivakuppausta, suola- ja valohoitoa, perinteistä hierontaa sekä erilaisia kasvo- ja jalkahoitoja. Päätän yllättää miehen hänen elämänsä ensimmäisellä kasvohoidolla, ja samaa teemaa mukaillen varaan itselleni jalkahoidon.

Hoidot meille tekee Runnin ihanan aurinkoinen Sanna, jonka kanssa aika kuluu kuin siivillä. Olen vältellyt jalkahoitoa koko aikuisikäni, sillä olen joskus satuttanut kynteni käsipainon tippuessa varpaille, eikä ukkovarpaan kynsi ole sen jälkeen ollut entisensä. Sanna lohduttaa, ettei ole hätää ja loihtii varpaat lomakuntoon. Jutustelu on rentoa ja helppoa. Hymyilen tämän tästä naisen puheessa viliseville murresanoille.

Hoitojen jälkeen livahdamme vielä savusaunaan. Saunassa on omanlaisensa tunnelma: lämpimän kosteat löylyt kietoutuvat ympärillemme ja rentouttavat kroppaa entisestään. Vieno savun haju kuljettaa lapsuuden muistoihin, jolloin kävimme kesäpaikalla savusaunassa ja sen jälkeen uimassa jääkylmässä metsälammessa.

Tänään ei kuitenkaan tarvitse palella. Savusauna on erillisessä rakennuksessa, josta löytyy myös pari poreallasta jokinäkymällä sekä anniskelualue. Maaliskuisen illan pimeydessä on toki oma tunnelmansa, mutta uskon, että valoisina kesäiltoina paikka pääsee oikeuksiinsa, kun ohi virtaava joki näkyy paremmin. Lillumme poreissa niin pitkään, että sormet alkavat muistuttaa ryppyisiä rusinoita. Päätämme heittää vielä kerran kunnon löylyt ennen kuin poistumme suihkun kautta.

Seuraavana päivänä päätämme vielä käydä testaamassa suolahuoneen siinä toivossa, että se veisi alkavan flunssan mennessään. Haluan saada kokemuksesta mahdollisimman paljon irti, joten istun suolahuoneessa uimapuku päällä. Mies taas on (totuttuun tapaan) maltillisempi, ja saapuu paikalle täysissä pukeissa. Sanna laittaa radion päälle ja siirrymme huoneeseen, joka toden totta on suolan peitossa. Tilasta löytyy polyrottinkisohva, johon istahdamme. Taustalla kuuluu ehdokkaiden vaalimainoksia. Kaikki lupaavat paremman Suomen ja huomisen. Niitä kuunnellessani mietin, milloin olen viimeksi avannut radion.

40 minuutin kuluttua hoito on ohi. Henki kulkee paremmin ja raastava yskä on rauhoittunut suolahuonevierailun aikana – tai sitten edellispäivänä juotu ihmevesi alkaa vaikuttaa.

Runnin historiallinen ympäristö

Runni on upea sekä sisältä että ulkoa ja Runnin alue on historiallisesti arvokas. Kylpylähotellin pihapiiristä löytyy riippusilta, jonka olen bongannut monesta Instagram-julkaisusta ennen reissuamme ja jolle haluan ehdottomasti itsekin päästä kuvailemaan. Lennätämme dronea ja ihailemme, miten upealla paikalla Runni sijaitseekaan.

Kello alkaa näyttää myöhäistä iltapäivää ja meidän on palattava autolle. Parkkipaikalla bussi on juuri hakemassa vierailijaryhmää. Osa heistä vilkuttaa meille ja vastaamme toki heilutuksiin. Parkkipaikan tyhjennyttyä innostumme vielä kerran lennättämään dronea paikan yllä ennen kuin lähdemme jatkamaan matkaa kohti etelää.

(9) Kommentit

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Runnin kylpylä näyttää varsin kivalta. Tänä vuonna ollaankin oltu useammassa kylpylässä usean vuoden tauon jälkeen. Oli päässyt unohtumaan, miten mukavia vierailukohteita kylpylät ovatkaan. Täytyypä laittaa Runnin kylpylä harkintaan myös.

  Tiedätkö muuten, kuka Runnin nykyään omistaa?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, mäkin pitkään hieman karsastin kylpylöitä, mutta sitten Bomba vei mennessään ja sen jälkeen olen uskaltautunut muuallekin 🙂 Runni on kyllä kiva kohde myös historialtaan ja ympäristöltäänkin!

 2. Laura says:

  Suomen matkailua pitäisi kyllä harrastaa enempi

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Näinhän se on!

 3. Elina / elinanmatkalaukussa says:

  En oo koskaan kuullutkaan tästä paikasta! Hoidot ja suolahuone kuulostaa tosi ihanalle hemmottelulle. Itekin oon alkanut lämpenemään enemmän ja enemmän kylpylöille.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, et ole ainoa! Kukaan mun kavereistakaan ei tiennyt kyseisen kylpylän olemassaolosta. Mutta kiva, kun pääsee jakamaan uusia vinkkejä 🙂 Ja jep, hoidot tuli kyllä tarpeeseen!

 4. Ismo for Takeoff says:

  Runni on tosiaan yksi Suomen klassikkokylpylöistä. Vaikuttaa oikein mukavalta paikalta kaikkiaan. Tuon rautapitoisuuden tosiaan huomaa tuosta vesiputken pään kuvasta.
  Suolahuonetta kokeiltiin kymmenen vuotta sitten kylpylässä Haapsalussa ja tykättiin kovasti. Kylpylät yleensäkin ovat suosikkejamme, etenkin ne, jotka käyttävät luonnonlähteiden aitoa mineraalivettä.
  Mulla muuten on myös toisen isovarpaan kynsi sökönä, kun ruokalan penkki tipahti sen päälle yhdeksännellä luokalla. Jalkahoidot kyllä maistuvat silti, varsinkin Balilla ne ovat ihan huippuja. Hyvä, että uskaltauduit ottamaan ja oli hyvä hoitaja.

 5. Ne Tammelat says:

  Tosi mielenkiintoinen historia ja kiehtovia tarinoita lähteen ja vajan parantavista ominaisuuksista. Miljöö vaikuttaa tosi viehättävältä ja kiva kuulla, että palvelu on myös hyvää. Sellaisesta jää aina hyvä fiilis ja se välittyy myös tänne ruudun taakse 🙂

 6. Hannele/ Hipaisuja Maapallolla says:

  Runnista ole ikinä kuullutkaan eli kiva kun sain nyt paljon uutta tietoa. Suolahuonehoidosta on kokemuksia joskus vuosia sitten. Muistan sen miellyttävänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *