Bukarest kylpylä Romania vinkit

Lue tämä ennen vierailua Therme Bucharestissa

En olisi ikinä uskonut, että kirjoitan vinkkipostauksen kylpylävierailuun, mutta tässä sitä ollaan! Euroopan suurin kylpyläkompleksi, Romaniassa sijaitseva Therme Bucharest ja sen lukuisat säännöt ristiriitaisuuksineen saattavat kuitenkin hämmentää ensikertalaista, joten päätin raapustaa vierailuni pohjalta listauksen siitä, mitä olisi hyvä tietää ennen kylpylään suuntaamista.

Mitä mukaan?

  • Uimapuku (tai vastaava) on luonnollisesti pakollinen. Lisäksi suosittelen ottamaan mukaan myös oman (mahdollisimman värikkään ja helposti erottuvan) pyyhkeen sekä sandaalit. Pyyhettä ja sandaaleja kuljetetaan koko ajan mukana, ja helpottaa elämää, jos ne erottuvat helposti muiden joukosta. Halutessaan mukaan voi ottaa myös kylpytakin, mutta ilmankin pärjää loistavasti.
  • Thermesta voi myös vuokrata pyyhkeen, kylpytakin ja flipflopit, mutta ne ovat melko hintavia.
  • Uimapuvun voi pukea jo valmiiksi päälle, sillä Thermessa on yhteiset pukuhuoneet miehille ja naisille. Pukuhuoneesta löytyy toki erillisiä koppeja, joissa vaatteidenvaihto onnistuu omassa rauhassa, mutta niitä on verrattain vähän ja ne voivat olla hyvin ruuhkaisia.
  • Huom! Allasalueelta löytyy puhaltimella varustettuja kuivaustelineitä, joten pyyhkeen saa hyvin kuivaksi ennen kotiinlähtöä! Ja mikäli kaipaat hiustenkuivaajaa reissun päätteeksi, niille on oma valtava tilansa ennen uloskäyntiä.

Tavaroiden säilytys

  • Thermessa on lukolliset kaapit, joihin tavaransa voi jättää huoletta. Osa kaapeista on niin isoja, että paikalle voi (ja sijaintinsa puolesta kannattaisikin) tulla lentokenttäreissun yhteydessä.
  • Kaapit avataan ja lukitaan rannekkeilla. Pukuhuonetiloissa on lisäksi koko ajan henkilökuntaa paikalla, joten tavarat ovat turvassa.
  • Jätä korut ja kellot kaappiin, sillä viimeistään siinä vaiheessa, kun haluat testata vesiliukumäkiä, ne tulee ottaa kokonaan pois.

Liput ja maksaminen

  • Therme koostuu kolmesta eri aluekokonaisuudesta: Galaxy on kaikille avoin ja sieltä löytyy kaikki alueen 16 erilaista vesiliukumäkeä, yksi ravintola, aaltoallas, interaktiivinen vesileikkialue sekä Playstation-alue. Tämä on myös ainoa alue, jonne alle 14-vuotiaat saavat tulla ja se onkin ns. ”perhealue”. The Palm on Thermen sydän: sieltä löytyy nimensä mukaisesti palmuja, rentoutusalue, allasbaari, yksi ravintola ja erilaisia mineraalialtaita ja ulkoallas. Alue on sallittu yli 14-vuotiaille. Elysium on aikuisten (K-18) oma paratiisi lukuisine teemasaunoineen ja infrapuna-alueineen. Täältä löytyy myös à la carte -ravintola.
  • Jokaiseen alueeseen voi ostaa kestoltaan erilaisia lippuja. Tarjolla on parin tunnin, neljän tunnin ja koko päivän lippuja. Lisäksi voit ostaa lipun, joka kattaa kaikki kolme aluetta.
  • Liput voi ostaa ennakkoon netistä tai sisääntulon yhteydessä olevista koneista. Lipunosto onnistuu myös tiskiltä, mutta sitä ei suositella varsinkaan ruuhka-aikaan.
  • Mikäli suuntaat Thermeen ensimmäistä kertaa, suosittelen koko päivän ja kaikki alueet kattavaa lippua. Thermessa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että aika menee hujauksessa.
  • Kaikki Thermen sisällä tapahtuvat ostot tehdään rannekkeella, jonka saa lipunmyynnistä. Rannekkeen saldon pystyy tarkastamaan erillisillä päätteillä ja loppumaksu hoidetaan ulosmenon yhteydessä.

Saunaetiketti

Päätin kirjoittaa nämäkin ylös, sillä me suomalaiset supersaunojat emme meinanneet alkuun osata käyttäytyä näissä oikein!

  • Vaikka kaikkialla lukee, että joka paikkaan kuljetaan sandaaleissa, niin saunoihin niitä ei missään nimessä saa ottaa.
  • Erillisiä peflettejä ei ole, vaan saunoihin mennään omilla pyyhkeillä.
  • Pyyhkeiden lisäksi saunoihin ei saa tuoda mitään muuta. Mahdolliset kylpytakit, puhelimet ym. tulee jättää saunan ulkopuolella oleviin naulakoihin.
  • Huom! Sinun tulee istua kokonaan pyyhkeen päällä. Esimerkiksi jalat eivät saa osua lattiaan tai lauteeseen, vaan pyyhe pitää asetella niin, että myös jalat ovat sen päällä.
  • Saunoissa kiertää työntekijöitä varmistamassa, että hommat toimii. Työpäivän pituudesta ja energiatason korkeudesta riippuu, miten ystävällisesti ja hiljaisesti he asiansa esittävät…

Säännöt ja sanktiot?

Jos luet netissä Thermesta käytävää keskustelua, törmäät nopeasti siihen, että monen mielestä paikan säännöt ovat mielivaltaiset, vaikeasti ymmärrettävät ja erilaisilla sanktioilla uhkailu lähes arkipäivää. Pakko kuitenkin sanoa, että meille sääntöihin tottuneille (ja niitä noudattaville) suomalaisille Thermessa ja sen toiminnassa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä. Tässä kuitenkin pari sääntöä, joista henkilökunta joutui aika usein muistuttamaan:

  • Pyyhe mukaan saunaan.
  • Kulkuaukkoihin ei saa jäädä jumittamaan (tästä oltiin tosi tarkkoja).
  • Vesiliukumäkiin mentäessä ei saa olla koruja tai kelloja.
  • Puhelimia ei saa viedä altaisiin.
Palm-alue ja suuri pääallas, joka jatkuu ulos. // Galaxy-alueelta löytyy 16 erilaista liukumäkeä sekä erittäin ruuhkainen ”perheallas”.

Ruokailu

  • Thermeen ei saa tuoda omia eväitä, mutta kylpyläalueelta löytyy kolme erilaista ravintolaa.
  • Ala carte -ravintolaan tulee pukea jotain uimavaatteiden päälle, mutta kahdessa muussa ravintolassa voi käydä syömässä uimapuvuissa.
  • Tarjolla on monenlaista ruokaa: pastaa, hampurilaisia, keittoja, grillistä pihvejä, sushia, nuudeliannoksia, mereneläviä, hedelmiä, kakkuja… Saatavilla on myös kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia vaihtoehtoja.
  • Ruuat tilataan erillisistä koneista ja annokset haetaan tiskiltä. Huom! Säilytä kuitti senkin jälkeen, kun olet hakenut annoksesi, sillä juomat saa vasta ruuan jälkeen ja vain kuittia vastaan! Moni ehti heittää kuittinsa pois, jolloin he joutuivat ostamaan juomat uudestaan.

Kuvaaminen

Matkabloggaajana olin erityisen kiinnostunut siitä, saako Thermessa kuvata. En varmaan koskaan ole lukenut sekavampaa tietoa minkään paikan kuvaussäännöistä: luimme vierailijoiden kommentteja, ja tuntui olevan täysin päivästä kiinni, miten kuvaamiseen suhtauduttiin. Päätin kuitenkin ottaa riskin ja raahata Thermeen mukaan sekä puhelimen että GoPron. Kysyin kolmelta eri henkilökunnan tyypiltä kuvaamisesta ja sain jokaiselta erilaisen vastauksen. Erityisesti GoPro ja sen käyttäminen tuntui herättävän tunteita, mutta saatuani yhden hyväksyvän vastauksen, päätin suunnata kylpylän puolelle.

  • Sisääntulossa, pukuhuonetiloissa, saunoissa tai altaissa ei saa kuvata lainkaan (mutta kuten postauksesta huomaatte, ehdin napata parit kuvat ennen kuin tiesin kielloista). Kaikkialla muualla kuvaaminen on sallittua.
  • Vaikka kieltolista saattaa tuntua siltä, ettei kuvattavaa jää enää ollenkaan, ei kannata olla huolissaan: Therme on mielettömän iso kompleksi ja kuvattavaa taatusti riittää!
  • Puhelimella kuvaus on ok. Järjestelmäkameraa ei saanut tuoda lainkaan ja GoPron käyttö riippui aina siitä, keneltä kysyi: osa kielsi, osalle oli ok, osa ei osannut sanoa mitään.

Oletteko te törmänneet erikoisiin sääntöihin maailmalla? Miltä Thermen säännöt ja käytännöt teidän mielestänne vaikuttavat?

Näkymä maisemasaunasta // Thermen ”takapiha”.

Lue myös:

(7) Kommentit

  1. Onhan sitä tullut törmättyä kaikenlaisiin erikoisiin sääntöihin. Sinällään Therme Bucharestin säännöt tuntuvat varsin ymmärrettäviltä, vaikka eivät välttämättä täysin yksinkertaisia olekaan.

    1. Samaa mieltä! Tuntui hassulta, miten monen vierailijan mielestä säännöt ovat järjettömät 😛

  2. Kuulostaa selkeältä – sinun kertomana ainakin. Japanissa ei saanut kantaa pyyhettä edessään missään tapauksessa (uimapuvut oli kiellettyjä), mutta päänpäällä monella oli minikäsipyyhe. Unkarissa oli pakollista olla uimalakki.

    1. Öhm, mitä ihmettä? 😀 Nuo Japanin ohjeistukset kuulostavat mielenkiintoisilta!

  3. Osa säännöistä on täysin ymmärrettäviä, mutta tuo saunan sääntö että pyyhe tulee olla myös jalkojen alla etteivät ne koske lattiaa kuulostaa hankalalta? Voiko saunaan kuitenkin kävellä paljain jaloin? En haluaisi laittaa pyyhettäni lattialle 😀 Pyyhkeenkuivaustelineet puhaltimilla kuulostaa kuitenkin kätevältä niin ei tarvitse kantaa märkää pyyhettä lähtiessä.

    1. Joo, saunaan kävellään paljain jaloin! Ymmärrän siis täysin hämmästyksesi. Tuolla saunoissa on kuitenkin sellaisia ”umpilauteita” (onko tää sana?), joten pyyhe on koko ajan lauteiden päällä – ei siis varsinaisesti lattialla. Ja noi kuivaustelineet oli kyllä superit! Olisipa niitä Suomessakin!

  4. Aika selkeältähän nuo kuulostaa – ja kuten sanoitkin, me suomalaiset olemme tottuneet sääntöihin ja niiden noudattamiseen. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *