Iisalmi & tienoot kaupallinen yhteistyö Pohjois-Savo

Uutta Ylä-Savossa: kuusi kulttuurimatkailureittiä

Rakastan retkien suunnittelua – tiettyyn pisteeseen asti. Inspiroidun Instagram-kuvista ja muiden kokemuksista, haaveilen ja fiilistelen, mutta varsinainen käytännön suunnittelu ei sitten enää aina olekaan niin mukavaa. Pitkillä matkoilla koen haastavaksi mahdollisten ruoka- ja yöpymispaikkojen kartoituksen, sillä haluaisin vaan päästä äkkiä matkaan!

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi & tienoot

Selvästikään en ole ajatusteni kanssa yksin, sillä kaupungit ja kunnat ovat lähteneet vastaamaan tähän reittihaasteeseen. Ainakin Ylä-Savossa retkeily on tehty todella helpoksi, sillä enää ei tarvitse pähkäillä, minkälaisen retkeilyreitin valitsisi tai mikä olisi helpoin tapa yhdistää mielenkiintoiset kohteet, kun kaikki on mietitty valmiiksi. Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -nimisessä hankkeessa nimittäin kehiteltiin kuusi kulttuurimatkailureittiä, jotka on kesäkuun alussa viety Outdooractive-sovellukseen. Sovelluksessa on mahdollista seurata reaaliajassa reitin etenemistä sekä kuunnella kohdekohtaista tietoa. Kuvausten lisäksi reittien yhteyteen on mietitty myös majoituksia ja ruokapaikkoja valmiiksi, joten kynnys lähteä seikkailemaan Ylä-Savon vaaramaisemiin on asetettu todella alas.

Pääsin kyselemään hankkeen projektipäällikkö Kirsi Piiraiselta hieman taustatietoja kulttuurimatkailureiteistä; miksi ja mihin tarpeeseen niitä on alun perin lähdetty kehittämään. ”Kulttuurimatkailureittien tavoitteena on ollut seudun mielenkiintoisen historian ja arvokkaan perinnön hyödyntäminen matkailussa. Ylä-Savon kuntia yhdistävät samanlaiset teemat, joten niiden pohjalta on ollut helppoa tehdä yhtenäistä tarinaa ja yhdistää alueet siten toisiinsa. Lisäksi haluttiin yksi paikka, josta löytyisi useamman kunnan palvelut. Ja koska Pohjois-Savon muutkin alueet hyödyntävät Outdooractivea, tuntui luontevalta lisätä reitit sinne.”

Kuusi kulttuurimatkailureittiä

Kestävää kasvua Ylä-Savon matkailuun -hankkeen tiimoilta alueella avattiin kesäkuun alussa kuusi autolla kierrettävää kulttuurireittiä, jotka kulkevät pitkin Ylä-Savon kuntia; Iisalmea, Kiuruvettä, Lapinlahtea,   Sonkajärveä ja Vieremää, ja koukkaapa se muutaman reitin osalta Rautavaarallakin.

Näin kulttuurireiteistä on kerrottu Outdooractive -sivustolla:

 • Vesi loi uutta: Tällä reitillä tutustut Iisalmen ja tienoiden historiaan teollistumisen ja vesivoiman valjastamisen aikaan. Matkan varrella tutkaillaan ruukkeja, myllyjä ja paikallisia makuja.
 • Juhani Ahon jalanjäljillä: Kansalliskirjailijamme Juhani Aho nousi pienen pappilan pojasta moninkertaiseksi Nobel-ehdokkaaksi ja kansainvälisesti tunnetuksi kirjailijaksi. Tämä reitti kokoaa yhteen Ahon lapsuuden ja nuoruuden maisemat ja kiehtovat tarinat.
 • Luonto puhuttelee: Luonto puhuttelee -reitti tutustuttaa sinut Ylä-Savon mielenkiintoisimpiin luontokohteisiin, mystisiin tarinoihin ja upeisiin maisemiin. Pakkaa kameran lisäksi mukaan rutkasti seikkailumieltä!
 • Luovasti maisemassa: Iisalmi ja tienoot ovat inspiroineet monia taiteilijoita henkeäsalpaavilla maisemillaan ja kiehtovilla kulttuurihistoriallisilla kohteillaan. Tällä reitillä seuraat taiteilijoiden jalanjälkiä ja sukellat alueen taidemaailmaan.
 • Kirkot kertovat: Lähde tutustumaan Ylä-Savon kirkkoihin, jotka kertovat meille omin sanoin niin paikallisesta historiasta, kulttuurista, luonnosta kuin arkkitehtuuristakin. Matkaa taitetaan tällä reitillä yli 300 kilometrin edestä.
 • Koljonvirran kertomaa: Iisalmen Koljonvirralla käyty taistelu jätti alueelle jälkensä ennen kaikkea tarinoiden muodossa. Tällä reitillä sukellat Suomen sodan aikaisiin tapahtumiin sotamarsalkka Sandelsin viitoittamana.

Kaikkiin reitteihin sisältyy useampia kohteita, joista useimpiin pääsee autolla paikan päälle. Muutama luontokohde on sellainen, että vaativat hieman kävelyä vaihtelevassa maastossa, mutta muuten reitit sopivat kaikenlaisille matkaajille. Toki reitit on mahdollista myös pyöräillä (meillä ei ollut välineitä eikä kuntoa moiseen). 

Henkilökohtainen opas omassa puhelimessa

Latasimme Outdooractiven sovelluksen tätä reissua varten (aiemmin olimme käyttäneet selainversiota), ja pakko myöntää, että koimme sen alkuun hankalana. Erityisesti hakutoiminto oli mitä oli, ja välillä emme löytäneet reittejä ollenkaan, vaan jouduimme hakemaan niitä selaimen kautta. Koen, että olemme ihan ookoohyviä kaiken maailman sovellusten kanssa, mutta nyt olimme paikoitellen hieman ongelmissa. Onneksi saimme kuitenkin homman pelittämään.

Reitit siis sisältävät audiotiedostoja, jotka toimivat nimenomaan sovelluksessa ja ne ovat reittien helmiä, joiden avulla pääsee sukeltamaan syvemmälle kohteiden tarinoihin! Ensin hieman arastelimme audioiden kanssa, mutta pian jo viiletimme kohteelta toiselle puhelin kourassa. Oli oikeastaan todella virkistävää voida nauttia maisemista samaan aikaan, kun sovellus kertoi varsin miellyttävällä äänellä alueen historiasta.

Tuntui, että olisimme olleet opastetulla kierroksella, jonka tahdista saimme kuitenkin itse päättää. Lisäksi oli kiva välillä pysäyttää tarina tai tarvittaessa kuunnella jotkut kohdat uudemman kerran.

Lopuksi

Reittikuvauksia tutkaillessa oli kiva huomata, miten hyvin Ylä-Savon nähtävyydet alkavat olla hallussa – kiitos Iisalmi & tienoot -somelähettilyyden. Esimerkiksi Vesi loi uutta -reitillä entuudestaan tuttuja kohteita olivat OLVI-säätiön panimomuseo sekä Jyrkkäkosken rautaruukki. Luonto puhuttelee -reitillä yksi käyntikohteista on mieletön Uuranholi, johon rakastuin jo viime syksynä. Luovasti maisemassa -reitin tuttuja kohteita taas olivat Väisälänmäen näkötorni ja kansallismaisema, Taidemuseo Eemil sekä Runnin terveyslähde, jossa vierailimme loppukeväästä.

Seuraavassa postauksessa kerron teille tarkemmin kahdesta kulttuurireitistä, joihin kävimme tutustumassa. Instagram-seuraajat tietävätkin jo, mitkä reitit ovat kyseessä, mutta jätetään blogin lukijat jännitykseen vielä sen osalta. Sen verran voin kuitenkin paljastaa, että luvassa on mahtavia maisemia ja miljöitä!

Onko tällainen valmiiksi mietitty kulttuurimatkailureitti tuttu konsepti? Entä minkä Ylä-Savon kulttuurimatkailureiteistä uskoisit puhuttelevan juuri sinua?

(8) Kommentit

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Ei ollut lainkaan tuttu tällainen konsepti, mutta varmasti sopii monelle mainiosti. Krakovassa tosin oli muutamia erilaisia kävelyreittejä, jotka puikkelihtivat eri teemojen mukaisesti kaupungissa. Niitä tuli muutama käytyä läpi, mukava idea, ja vähän vastaava ajatus. Näistä kuudesta mainitusta reitistä itseäni lähtökohtaisesti kiinnostaisi eniten Kirkot kertovat ja luonto puhuttelee -reitit.

 2. Stacy Siivonen says:

  Minussa on vähän kirkkobongarin vikaa. Se alkoi siitä, että geokätkö oli usein kirkolla, joskus jopa kunnan harvoja geokätköjä. Sen lisäksi niitä kirkkokätköjä kerättiin haasteisiin, joten siinäpä oli motivaatio käydä kirkoilla. Sitten liityin facebook-ryhmään ”Suomen kirkot kuvina ja videoina” ja kävin tutustumassa kirkkoihin sisältäkin. Ylä-Savossa nimenomaisesti kirkon luona on ollut kätkö Kiuruvedellä. En ole käynyt jokaisella Ylä-Savon kirkolla.
  Kirkkojen lisäksi reitti Luonto puhuttelee puhuttelisi varmasti myös minua.

 3. Elina / elinanmatkalaukussa says:

  Oon ihan samanlainen siinä, etten oikeen enää jaksa tutkia mitään ennakkoon. Lähen vaan ja sit ihmettelen paikan päällä, mihin sitä eksyis 😀 On kyllä hyvä, että tällaisia sovelluksia keksitään helpottamaan, ettei tarvitse koko internettiä googlata läpi löytääkseen jotain mielenkiintoista juuri siellä. Oot kyllä tosi kattavasti ehtinyt vuoden aikana kiertää Savoa!

 4. Virpi/Virpin Maailma says:

  Ei ole tuttu konsepti, mutta onpa mielenkiintoinen ja varmasti käyttöä tälle on! Iisalmi on jossain määrin tuttu paikka, olen siellä joinakin kesinä ystäväni luona vieraillut ja tutustunut mm. Koljonvirtaan ja Juhani Ahon museoon. Taisimme yhtenä kesänä käydä juuri tuolla Jyrkkäkoskellakin, jonka mainitsit. Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavaa postaustasi.

 5. Mari/Kodinvaihtaja says:

  Mä tykkään suunnitella lovasti, mutta mä en jaksaisi aikatauluja – siis lautta-aikatauluja. Saaristo ja sisävesien – menee hermot. Mä pelkään aina missaavani lentokoneetkin js sit sama näissä lautoissa. Nää vielä pahoja, kun ilmaisiin joutuu jonottamaan joskus tosi pitkäänkin.

 6. Pirkko / Meriharakka says:

  Juhani Aho -kierros voisi noista olla kiinnostava, jos tuolle suunnalle päätyisin.

 7. Annemaria/Samppanjaa muovimukista says:

  Luulin tuntevani Pohjois-Savoa melko hyvin, mutta nyt mentiin tuntemattomille alueille. Kiinnostavia nämä kulttuurimatkailureitit. Helpottaa matkailijaa, kun joku on poiminut valmiiksi lähialueilta kiinnostavimmat kohteet. Täytyy tutustua tarkemmin.

 8. Anna | Tämä matka -blogi says:

  Tuo kirkkokierros olisi juuri minulle tehty. Tykkään muutenkin bongailla kirkkoja ja usein kirkko hautausmaineen on ainut paikka, missä jossain pikku paikassa vierailen.

  Jyrkkäkosken ruukki on hieno! Pitäisipä taas käväistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *