kansallispuisto kaupallinen yhteistyö Uusimaa

Polku Nuuksio – luontohotelli kansallispuiston sisällä

Majoitus saatu: Polku Nuuksio

Joko olet kuullut luontohotelli Polku Nuuksiosta, joka sijaitsee Nuuksion kansallispuistossa, vain noin reilun puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä? Sähköpostiin kilahti oikein miellyttävä viesti, kun Polku Nuuksion yrittäjä Saija kysyi, haluaisimmeko tulla tutustumaan uuteen hotelliin Nuuksion kansallispuiston sydämessä. Kauaa meidän ei tarvinnut vastausta pähkäillä, sillä hotelliyö luonnon helmassa yhdistettynä samoiluun kuulosti varsin houkuttelevalta.

Saavuimme Polku Nuuksioon lauantai-iltapäivänä. Hotellille vievä hiekkatie oli paikoin todella huonossa kunnossa (, kuten tähän vuodenaikaan yleensä) ja pari kertaa jouduimme pidättämään hengitystä, sillä pohja nappasi kiinni jäähän. Kilpuri selvisi kuitenkin vaurioitta, ja pian olimmekin hotellilla, joka sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla. Alan heti haaveilla melomisesta.

Olemme saaneet varausvahvistuksen yhteydessä koodit, joilla pääsemme sisään hotellille. Kengät riisutaan tuulikaapissa ja jätetään niille varatuille hyllyille. Mukaansa voi napata huopatossut lainaksi vierailun ajaksi. Mieheni jättiläisjalkaan ne ovat auttamatta liian pienet, mutta ajatus lämmittää. Hipsiessämme sukkasillamme tyhjään aulaan muistelemme lapsuutemme leirejä. Ne olivat kesän kohokohtia, ja yhtäkkiä muistoja alkaa tulvia hurjasti mieleen. Kurkimme ruokailutilaan, keittiöön ja oleskelutilaan, josta löytyy jättimäinen sohvaryhmä, telkkari, biljardipöytä ja shakkilauta. Katsomme toisiimme merkitsevästi. Illalla taisteltaisiin biljardimestaruudesta.

Siirrymme käytävään, jonka varrella huoneet sijaitsevat. Saija on luvannut meille huoneiston, josta löytyy makuuhuone ja keittiö. Malttamattomina näpyttelemme ovikoodin ja livahdamme sisälle. Huoneistossa kaikki tuoksuu uudelle. Katse kiertää tilan yksityiskohdissa ja ihailemme kaikkea kuvioiduista ikkunalaudoista vessan laattoihin ja hanaan. Dodokin on heti kuin kotonaan ja viipottaa takaovelle katselemaan maisemia, jotka avautuvat etupihalle. Mies sen sijaan katselee hieman haikeana tyhjiä seiniä – telkkaria ei tästä huoneistosta löydy. Ensin se tuntuu oudolta ja selkeältä puutteelta, mutta melko pian tulemme toisiin aatoksiin. Miksi täällä pitäisi olla telkkari, kun ympärillä on kaunista luontoa kilometrikaupalla ja hotellin alueella muutenkin paljon nähtävää? Ja niinhän siinä lopulta kävi, ettemme olisi edes ehtineet katsoa telkkaria – Nuuksio nimittäin tarjoilee hurjan paljon muutakin ohjelmaa.

Käymme kiertämässä hotellia myös ulkopuolelta. Aurinkopaneeleilla toimivat pihavalot alkavat hitaasti valaista ympäristöä pimenevässä illassa. Sisälle palattuamme käymme tutustumassa alakerrassa sijaitsevaan kuntosaliin, joogahuoneeseen ja saunaan. Hetken nostelemme myös painoja ja ihailemme, miten pieneen tilaan on saatu rakennettua varsin toimiva minisali kaikkine välttämättömyyksineen.

Illalla käymme vielä rantasaunassa, johon olimme aiemmin varanneet vuoron varauskalenterista. Liukastelemme mäen alas puhelimen taskulampun valossa. Saunalla olisi tilaa isommallekin porukalle. Olemme ottaneet mukaan saunajuomat ja kippistelemme ensimmäisen kerran jo tilavassa pukuhuoneessa. Oman haihattelun ja hidastelun vuoksi vuoromme jää melko lyhyeksi, ja joudumme löylyttelemään ja peseytymään melko kiireellä. Lähtiessämme eteisessä on jo seuraava pari odottamassa. Pahoittelemme viime minuuteille venynyttä vuoroamme, mutta pariskuntaa se ei tunnu haittaavan.

Siirrymme saunasta suoraan viereiselle kodalle, jota olemme ihailleet jo aiemmin päivällä. Sisältä löytyy useampi penkki, jotka on päällystetty taljoilla. Tilavaan kotaan mahtuu isompikin seurue. Mies sytyttää tulen, ja ihailemme seinillä leikkiviä varjoja. Paistamme makkarat ja kuuntelemme myrskytuulta, joka pauhaa ulkopuolella. Kodassa on yllättävän lämmin, vaikka tukka on litimärkä saunan jäljiltä.

Aamupala kruunaa kokemuksen

Hyvin nukutun yön jälkeen aamu starttaa käyntiin hotellin aamiaisella. Ensin luulemme skipanneemme koko tarjoilun, mutta pian selviää, että seisovan pöydän sijaan aamiainen tarjoillaankin suoraan pöytään. Ihanaa vaihtelua! Mieheni on hieman skeptinen kasvispainotteisesta aamiaisesta, mutta lupaa maistaa kaikkea. Huoli on kuitenkin turhaa, sillä aamiainen on mieletön. En ole ruokabloggaaja enkä osaa tai tiedä kaikkia genreen liittyviä ylistyssanoja, mutta voi jestas, mikä makujen kirjo aamupala onkaan. Aloitamme puurolla, jossa on mukana taateli-tahinikastiketta sekä paahdettua omenaa. Tämän jälkeen saamme marjaisat smoothiet, joita seuraavat croissantit ja hedelmäviipaleet sekä uunimunakas ja hapanjuurileipä, jonka päällä on maittavaa vihreää pestoa, yrttiöljyä, juustoa ja salaattia. Koko komeuden kruunaa hunajalla ja mustikoilla höystetty jogurttijälkiruoka. ”Voisin ajella tänne pelkästään ruuan takia”, lihansyöjämieheni toteaa tyytyväisenä vatsa täynnä.

Tunnelma aamiaisella on ihanan rento. Taustalla soi tunnelmallinen musiikki, vierailijat nauttivat annoksistaan ja paikalla hääräilevä yrittäjäpariskunta saa kaikilta kiitosta onnistuneesta päivän aloituksesta. Mekin ehdimme vaihtaa muutaman sanan, enkä voi hehkuttaa makuja tarpeeksi.

Sopiva sekoitus leirikoulua ja hotellia

Polku Nuuksio on oiva majoitusvaihtoehto kaikille luonnon ystäville sekä retkeilijöille, jotka liikkuvat Nuuksion satumaisen kauniissa maisemissa. Saunoineen, kotineen, maittavine ruokineen ja kauniisti sisustettuine huoneineen se tarjoaa kaivattua luksusta perinteiseen retkeilyyn. Teltan pystyttämisen sijaan on kiva pujahtaa valkoisten lakanoiden väliin ja istua rankan retkipäivän jälkeen valmiiseen ruokapöytään. Paikka sopii monelle ja vierailijoiden joukossa onkin niin eläkeläisiä, lapsiperheitä kuin nuoria pareja. Kaikkia yhdistävät ulkoiluvaatteet, ja monella on lisäksi punaiset posket ulkoilun jäljiltä.

Polku Nuuksio on sopiva sekoitus leirikoulua ja hotellia. Porukkaa tulee ja menee, eteinen on täynnä kenkiä ja aina joku on pelaamassa biljardia yhteisissä tiloissa. Naamat tulevat äkkiä tutuiksi, ja monet vierailijoista pysähtyvät vaihtamaan kuulumisia, kertomaan reittisuosituksia sekä rapsuttamaan mäyräkoiraa korvan takaa. Päivällä sisätiloissa on varsin hiljaista, kun moni on ulkoilemassa, mutta lounasta kohden väkimäärä lisääntyy. Huomaan miettiväni reissun aikana moneen kertaan, että näissä maisemissa ja puitteissa olisi ihana viettää etätyöpäivä jos toinenkin.

Hotellin sijainti ansaitsee myös kiitosta. Nuuksion luontopolut lähtevät Polku Nuuksion kulmalta ja Vihti Skin laskettelurinteet löytyvät noin 15 kilometrin päästä. Meistä kumpikaan ei ole mikään himolaskettelija, joten päätämme lähteä kiertämään Nuuksion vähemmän tunnetun helmen, Klassarinkierroksen, josta kerron lisää seuraavassa postauksessa!

Suurkiitos vielä Saijalle ja Petterille, että saimme olla vierainanne!

(10) Kommentit

 1. Kuulostaa ihan mahtavalta paikalta ja sijainti toden totta on mitä mainioin. Siinäkin mielessä tuo olisi itselleni todella hyvä kohde, koska en oikein välitä telttailusta, mutta luonnossa tykkään muutoin liikkua valtavasti.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jos telttailu ei tunnu omalta jutulta, mutta Nuuksio muuten kiinnostaa, niin suosittelen kyllä lämpimästi Polku Nuuksiota 🙂 Ja se aamupala, ahh… Pelkästään jo sen takia kannattaa käydä vierailulla 😀

 2. Olipas mukavalta kuulostava majapaikka. Sopivalta vaikuttava noihin maisemiin. Tällaisia luontomajoituspaikkoja ei Suomessa käsittääkseni niin paljoa ole. Kysyntää ei varmaan riitä tarpeeksi, mutta Nuuksiossa voi toimia.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, tuo on todella mielenkiintoinen ja sopivan erilainen majapaikka! Sopii loistavasti noihin maisemiin – aivan kuten sanoit 🙂 Kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa!

 3. Kuulostaa kivalle. Olisikohan tässä meille kesän reissulle yksi paikka. Nuuksio, samoin kuin kaikki luontopaikat Suomessa kiinnostaa kyllä kovasti. Täytyy kurkata millaisia vaihtoehtoja on tarjolla perheelle. Kiva konsepti siinä mielessä, että tämä ei ole perinteinen hotelli mutta kuitenkin palveluja on tarjolla.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Suosittelen lämpimästi! Jotain vähän erilaista, muttei kuitenkaan liian ”rajua” ja sopii varmasti koko perheelle! 🙂

 4. Kuulostaapa ihanalta paikalta kaikin puolin! En edes tiennyt, että Nuuksiosta löytyy majoitustakin, Tuo kota näyttää niin tunnelmalliselta 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Mäkin luulin, ettei kansallispuistoista (pl. Koli) löytyisi majoituksia, mutta olipa kiva kerrankin olla väärässä 😀

 5. Virpi/Hätälasku matkablogi says:

  Onpa kivan oloinen paikka, tämä täytyy pitää mielessä jos joskus sinne asti innostuisi lähteä patikointireissulle. Nuuksiossa en ole käynyt joten sinänsä olisi ihan paikallaan joskus tehdä retki sinne. 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No niin, ehdottomasti Nuuksio ja Polku Nuuksio ensi kesän bucket listille! Et varmasti tule pettymään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *