telttailu vinkit yö ulkona

Mitä mukaan ensimmäiselle telttaretkelle?

Tarvitseeko ensimmäiselle telttaretkelle oman teltan? Entä mitä kaikkea ihan oikeasti kannattaa pakata mukaan? Mihin retkeilyvarusteisiin kannattaa panostaa jo ensimmäisellä reissulla ja minkä varusteiden ostoa taas voi lykätä myöhemmäksi? Kokosin tähän postaukseen omat vinkkini (ensimmäistä) yön yli reissua varten.

*Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Pakkaa ainakin nämä

Alla oma varustelistani, jota soveltamalla ja tuunaamalla pääsee aika lähellä varsin toimivaa kokonaisuutta. Yritin listata vain (oman kokemukseni mukaan) välttämättömimmät jutut ja näyttää, että retkeilemään voi lähteä ihan perusvermeilläkin. Myöskään telttaa tai rinkkaa ei tarvitse erikseen ostaa, vaan retkivarusteliikkeiltä saattaa löytyä vuokrauspalvelu, joka mahdollistaa paitsi edullisemman retkeilyn myös mahdollisuuden kokeilla useita erilaisia vaihtoehtoja ennen omien varusteiden hankkimista.

Toki listalta löytyy varmasti jonkun mielestä ylimääräisiäkin juttuja, ja soveltaminen (sekä järjen käyttö) onkin sallittua: jos esimerkiksi haluat tehdä kaikki ruuat avotulella (, mikä on muuten todella hidasta puuhaa!), et tietenkään tarvitse retkikeitintä ja kaasua tai jos telttailet kesähelteillä, kannattaa taukotakki ja pipo jättää kotiin – vastaavasti sydäntalvella ei ehkä tee mieli käydä pulahtamassa, joten uimapukua on turha pakata mukaan. Jos taas olet lähdössä telttaretkelle kaverin tai puolison kanssa, kannattaa lista käydä yhdessä läpi. Näin vältytään siltä, ettei kaikkia tavaroita tule turhaan otettua tuplana. Samalla kannattaa myös miettiä, miten tavarat jaetaan järkevästi niin, että rinkoista tulee suunnilleen samanpainoisia.

KANTOVÄLINE

 • Rinkka tai reppu. Olipa valintasi kumpi tahansa, muista pakata ja säätää kantovälineesi oikein. Näin säästyt ylimääräisiltä hiertymiltä ja hermojen menetykseltä.

 • Rinkan sadesuoja. Varsin tarpeellinen kapine Suomen epämääräisissä sääolosuhteissa. Jos et omista sadesuojaa, saumoista avattu ja rinkan päälle levitetty jätesäkki ajaa saman asian.

MAJOITTUMINEN

 • Teltta. Ehkäpä se telttaretken olennaisin juttu. Teltan valinnassa kannattaa tietenkin huomioida yöpyjien määrä sekä teltan paino. Voi kuulostaa kivalta nukkua leveästi, mutta ylimääräistä kantamista kannattaa karsia varsinkin pidemmillä patikoilla. Entä tarvitseeko reissuille omaa telttaa? Ei oikeastaan, sillä esimerkiksi Partioaitta ja Scandinavian Outdoor vuokraavat telttoja. Kätevä ja suhteellisen edullinen tapa tutustua telttailuun (ja etsiä sitä omaan käyttöön ja tarpeisiin täydellisesti sopivaa telttaa). Ostin Erämessuilta *Haltin kolmen hengen ja kolmen vuodenajan teltan, sillä kaipasin kevyempää ja simppelimpää versiota vanhan tilalle. Päädyin kupolitelttaan, koska sen saa pystytettyä millaiselle alustalle tahansa.

 • Makuualusta. Ensimmäisellä telttaretkellä pärjää loistavasti muutaman euron retkipatjalla, mutta jos telttailu tuntuu yhtään omalta jutulta, kannattaa (parempien yöunien toivossa) melko aikaisessa vaiheessa panostaa kunnon makuualustaan. Liputan itse itsetäyttyvän, kolmen vuodenajan alustan puolesta. Se ei vie rinkasta juurikaan tilaa ja on sopivan lämmin syysreissuillekin. Alustan läpi eivät myöskään ihan kaikki kävyt tai juuret tunnu. Meillä on ollut käytössä nämä kaksi alustaa (*1 ja *2), joista Thermarest on noussut omaksi suosikikseni. Se on Robensia leveämpi, joten tällainen meritähti-asennossa nukkujakin saa siinä hyvät unet.

 • Makuupussi. Ennen ajattelin ehkä hieman naiivisti, ettei makuupussilla juurikaan ole väliä. Että samaa tavaraa ne ovat, hinnasta riippumatta. Voin kertoa, että muutaman Norjassa vietetyn jääkylmän myrsky-yön jälkeen tulin kuitenkin äkkiä toisiin aatoksiin. Makuupusseja on tarkoituksella eri lämpötiloihin ja vuodenaikoihin. Minulta löytyy niin *kesämakuupussi (, joka on lähinnä Dodon käytössä), kolmen vuodenajan makuupussi (kevät-syksy) kuin talvimakuupussikin. Näistä talvimakuupussille on ollut heittämällä eniten käyttöä, ja suosittelenkin hankkimaan sellaisen, mikäli haluat telttailla myöhemmin syksyllä ja mahdollisesti myös talvella. Partioaitan sivuilta löytyy kattava opas makuupussin valintaan.

 • Retkityyny. Tämänkin vermeen tärkeyden olen oikeastaan oppinut vasta kantapään (tai tarkemmin kipeytyneen niska-hartiaseudun) kautta. Vaatekasa tai rullattu toppatakki ei aja tyynyn asemaa, vaikka mitä muuta väitettäisiin, ja suosittelenkin lämpimästi investoimaan retkityynyyn (itseltäni löytyy *tämä). Alkuaikoina raahasin mukana normityynyäkin, mutta melko pian aloin arvostaa retkeilytarvikkeita, jotka veivät rinkasta mahdollisimman vähän tilaa… Ai niin! Ei muuten kannata puhaltaa retkityynyä täyteen: silloin sen kanssa ei ole ollenkaan hyvä nukkua. Parhaat unet tulee hieman löysällä tyynyllä. Tämäkin on tullut opittua…

VAATTEET

 • Vaelluskengät tai muut varrelliset jalkineet. Tämä on ollut yksi suurimmista ahaa-elämyksistäni retkeilyyn liittyen. Painavaa rinkkaa on nimittäin sata kertaa helpompaa kantaa, kun nilkat eivät pyöri jalkineissa ja askellus on muutenkin vakaampaa. En haluaisi kuulostaa mummolta, mutta hyviin kenkiin kannattaa oikeasti panostaa. Mulla on ollut nyt reilun vuoden (ei kovin aktiivisessa) käytössä *nämä kengät, ja olen tykännyt kovasti. Sopivan tukevat, mutta kuitenkin kevyet!

 • Sukat ja vaihtosukat. Muistan miten lapsena aina ärsyynnyin, kun vanhemmat vaahtosivat kuivien sukkien tärkeydestä. En tiedä, onko minusta tullut virallisesti vanhus, mutta nyt minäkin liputan kuivien sukkien ja myös vaihtoparin puolesta! On oikeasti aika kurjaa (ja kylmää!) retkeillä märissä sukissa…

 • Alusvaatteet. Näihin pätee sama kuin sukkiin. Ei ole kivaa hengailla hikisissä alusvaatteissa, ja onhan se muutenkin ihan jees vaihtaa kerran päivässä uutta ja raikasta päälle.

 • Aluskerrasto.

 • Vaellushousut ja -takki (tai ylipäätään ulkoiluun sopiva vedenpitävä takki ja housut). Kesällä voi ehkä vielä retkeillä ohuissa urheilutrikoissa, mutta varsinkin ilmojen vähän viilennyttyä on kiva vetää jotain hieman paksumpaa ja paremmin kosteutta hylkivää päälle. Vaellusvermeissä on usein myös mukavasti taskuja, joita oppii ajan saatossa arvostamaan. Ylipäätään veden- ja tuulenkestäviin varusteisiin kannattaa panostaa: alkuun tosin pääsee jo ihan perus tuulipuvullakin.

 • Pitkähihainen ja/tai t-paita. Riippuu tietenkin hieman retkeilyajankohdasta. Retkeillessä kannattaa kuitenkin aina suosia kerrospukeutumista: on kivaa, kun vaatetusta saa helposti lisättyä tai vähennettyä säähän sopivaksi ilman ylimääräisiä ponnisteluja tai rinkankaiveluita.

 • Taukotakki. Loistava keksintö, jota ei turhaan hehkuteta! Patikoidessa tulee helposti lämmin, mutta tulta tehdessä tai retkiruokaa kokatessa saattaa vilu iskeä. Kannattaakin viileämmillä säillä kiskaista taukotakki heti niskaan, kun riisuu rinkan selästään, niin säästyy ylimääräisiltä vilunväristyksiltä. Kevytuntuvatakki on varsin passeli tähän hommaan!

 • Pipo. Suosittelen lämpimästi syksystä kevääseen! Opin Norjassa nukkumaan pipo päässä, ja vaikka kuinka alkuun oudoksuinkin sitä, niin nykyään en osaisi nukkua ilman. Pipo on lämmin, tuntuu mukavan pehmeältä ja tuo muutenkin jonkinlaista turvan tunnetta pimeässä metsässä. Tunnustan olevani melkoinen pipohamstraaja ja minulta löytyykin mm. *tämä, *tämä ja *tämä pipo.

 • Käsineet. Suosittelen käsineitä, mikäli on yhtään taipumusta vilukissailuun. Esimerkiksi *sormikkaita tuskin edes huomaa kädessä ja lisäksi ne on helppo kantaa mukana.

 • Villasukat. Jos et mitään muuta rinkkaasi pakkaa, niin ota ainakin *villasukat! Nämä on kiva vetää jalkaan taukopaikalla ja makuupussiin kömpiessä.

 • Uimapuku. Jos suuntaat retkelle sulan maan aikaan ja tiedät, että lähistöllä on uintimahdollisuus, kannattaa mukaan pakata myös uikkarit (ellet sitten halua nakkeilla). On oikeasti aika kiva pulahtaa veteen hikisen patikan jälkeen.

RUOKAILU

 • Ruokaa. Suosittelen aloittelijoille (ja miksei toki muillekin) retkitarvikekaupoissa myytäviä pussiretkiruokia. Näin vältyt myös kattiloiden raahaamiselta. Retkiruuat ovat myös runsasenergisiä, joten niitä ei tarvitse kantaa mukana älyttömiä määriä saadakseen vatsansa täyteen. Ne eivät myöskään ole niin suolaisia kuin perus-marketien vastaavat pussiruuat. Omat lempparini ovat ehdottomasti *tämä ja *tämä – eikä *tätä puuroa voita mikään!

 • Vettä. Veden kanssa kannattaa olla realisti ja miettiä, paljonko sitä reissussa kuluu. Huomioi juomisen lisäksi myös ruuanlaittoon käytettävä vesimäärä. Mieti myös, millaisiin astioihin veden pakkaat ja selvitä sekin, onko retkipaikkasi lähistöllä kaivoa, jota voisit hyödyntää. Olen ainakin itse kokenut veden hieman hankalaksi, sillä se vie rinkasta paljon tilaa (ihan sama, miten se on pakattu), mutta on kuitenkin todella tärkeä monessakin suhteessa. Toisaalta olen myös huomannut, että tarve tulee helposti yliarvioitua, ja monesti lähtöpäivänä kaadankin ylimääräiset vedet maahan. Myös vedenpuhdistin voi olla kätevä, jos puhdasta vettä ei ole saatavilla.

 • Ruokailuvälineet (lautanen, muki, lusikka, veitsi). Mikäli syöt pussiretkiruokia, voit jättää lautasen kotiin. Muki, lusikka ja veitsi kannattaa kuitenkin pakata mukaan rinkkaan, sillä niille on (ainakin kokemukseni mukaan) usein käyttöä – haarukka taas ei ole välttämätön, sillä lusikka ajaa usein saman asian. Olen itse tykännyt Kupilkan *ruokakulhosta sekä *luhasta.

 • Retkikeitin & polttoainetta. Tähän suosittelen lämpimästi panostamaan! Retkikeittimellä on tuhat kertaa nopeampaa ja helpompaa valmistaa ruokaa kuin avotulella. Näitäkin saa vuokrattua, joten ensimmäiselle retkelle settiä ei ehkä vielä kannata ostaa. Toki nuotiossa on oma tunnelmansa, mutta pahimmassa nälkäkiukussa sitä usein arvostaa nopeutta ja helppoutta, jota retkikeitin tarjoilee. Lisäksi keitintä on turvallista käyttää myös metsäpalovaroituksen aikana. Itse ostin tällaisen setin, enkä voi kuin ylistää sitä!

 • Tulitikut. Jos kuitenkin päätät sytyttää nuotion…

 • Pesuaine & tiskiharja. Nämä eivät oikeasti ole mitenkään ”pakollisia” yhden yön reissulle, sillä likaiset astiat voi myös heittää pussiin ja pestä vasta kotona (tai vaihtoehtoisesti syödä pelkkiä pussiruokia). Jos kuitenkin päätät ottaa pesuainetta mukaan, varmista että se on biohajoavaa – äläkä siltikään pese mitään suoraan järvessä.

MUUT

 • Henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Näitä tuskin tarvitsee sen kummemmin perustella?

 • Kamera, muistikortti ja varalaturi. Varalaturi saattaa olla liioittelua yhden yön retkellä, mutta kaikkeen kannattaa varautua.

 • Kännykkä ja powerbank. Retkilläkin tulee käytettyä yllättävän paljon puhelinta (lähinnä Instagram Storyjen päivittämiseen), joten varavirtalähde on minulle yksi tärkeimmistä teknisistä varusteista reissussa.

 • Otsa- tai taskulamppu. Otsalamppu pesee taskulampun siinä, että se jättää kädet vapaiksi kaikkeen muuhun. Molemmat ovat kuitenkin varsin passeleita metsään ja telttaan.

 • Puukko. Mukaan kannattaa pakata puukko tai joku muu terävä veitsi. Olen huomannut, että sellaiselle on useimmiten käyttöä: olipa kyseessä sitten makkarapaketin avaaminen tai kiehisten vuolu.

 • Rakkolaastareita ja laastareita. Näille on löytynyt käyttöä jokaisella reissulla.

 • Retkipyyhe. Tämä menee myös siihen ”kannattaa ostaa, vaikka epäilyttäisi” -listaan, sillä investointina se on ollut jokaisen, eli noin kahdeksan euron arvoinen. *Retkipyyhe menee normipyyhettä huomattavasti paljon pienempään tilaan, se kuivuu ja sillä myös kuivaa itsensä nopeasti.

 • Roskapusseja. Kaiken, mitä jaksat metsään viedä, jaksat myös kantaa pois. Roskat ovat usein väistämättömiä, joten reissuun kannattaa varautua muutamalla roskapussilla. Roskapussit vievät rinkasta vähän tilaa, mutta ne ovat korvaamaton apu paitsi itse roskien myös märkien vaatteiden kuljetuksessa.

 • (Vastamelu)kuulokkeet. Jos olet yhtään herkkä äänille (tai yö metsässä tuntuu kaikesta innokkuudesta huolimatta pelottavalta), kannattaa rinkkaan pakata myös kuulokkeet. Itse saatan yön pimeinä tunteina kuunnella esimerkiksi podcastia, jos uni ei tule, enkä halua herättää tai häiritä matkaseuraa kännykän valolla tai turhanpäiväisellä höpinällä.

 • Vessapaperia. Huom! Vessapaperiakaan ei tarvitse ottaa mukaan koko rullallista, vaan Minigrip-pussiin (tms.) kannattaa taitella arviolta sopiva määrä paperia. Menee pienempään tilaan, ja pussia on helppo kuljettaa esimerkiksi taskussa matkalla teltalta vessaan. Kannattaa myös huomioida, että vaikka retkialueelta löytyisikin huussi, ei siellä välttämättä ole vessapaperia tarjolla.

(2) Kommentit

 1. Tässä olikin varsin kattava paketti mukaan otettavaksi. Toden totta, olen samaa mieltä kyllä hyvän makuupussin merkityksestä, samoin nuo kunnon vaelluskengät ovat monessakin mielessä hyvät. Paitsi että ovat tukevat jalkaan, niin huomattava etu on myös niiden kyvyssä pitää vettä. Hyvä vinkki myös, että vuokraa / lainaa jotain tavaroita senkin vuoksi, jotta pystyy kokeilemaan ennen ostamista, että minkälaisesta itse pitää.

  1. Kiitos kommentista Mikko! Tosi hyvä pointti myös tuo vedenpitävyys! Sitä ei (ehkä) osaa ajatella tai arvostaa ennen kuin ensimmäisen kerran kastelee lenkkarinsa 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *