erikoispostaus haaste Matkustaminen

Kuinka usein..? Blogihaaste matkabloggaajille

Jos matkabloggaaja ei ole reissussa (tai pakkaa seuraavaa reissua varten) kehittelee se näköjään blogihaasteita. Tällä kertaa vuorossa omaan genreen sopivammaksi muokattu versio blogeissa jo aikoja sitten kiertäneestä Kuinka usein -blogihaasteesta.

Kuinka usein…

Käyt vuoden aikana ulkomailla?

Riippuu todella paljon vuodesta. Esimerkiksi viime vuonna (2022) ulkomaanmatkoja kertyi viisi kappaletta (Turkki, Unkari, Viro 2x ja Ruotsi), kun taas tänä vuonna olen käynyt jo tässä vaiheessa vuotta ulkomailla viisi kertaa (Italia, Viro, Portugali, Tanska, Ruotsi). Ehkä karkeasti voisi sanoa, että pyrin käymään vuodessa yhden pidemmän ”kesälomareissun” ja sitten pari pidennettyä viikonloppua.

Lähdet viime tipassa kentälle?

Aina. Sama koskee myös pakkaamista. Vaikka minulla olisi kaikki maailman aika käytettävissä ja matkakohde olisi maailman upein, vitkastelen silti aina pakkaamisen kanssa. En tiedä, mikä siinä paniikinomaisessa ja äärettömän stressaavassa viime hetken pakkauksessa (tai siinä ”revi vaatteet kaapista suoraan rinkkaan ja toivo parasta” -rituaalissa) kiehtoo, mutta sillä on menty jo vuosia – ja mennään varmasti jatkossakin. Myös kentälle lähdetään usein vähintään puoli tuntia suunniteltua myöhemmin, ja kiroan itseni joka kerta tämän takia. Vihaan kiirettä ja kaikkea ylimääräistä säätöä, mutta silti teen tämän itselleni kerta toisensa jälkeen.

Katselet äkkilähtöjä?

Vähintään kerran viikossa. Yleensä innostun äkkilähtöjen kautta jostain kohteesta, ammennan siitä kaiken mahdollisen tiedon, katselen jo kivoja kuvausspotteja, heitän matkan ostoskoriin… Ja sitten perun koko homman, sillä tajuan, ettei ole aikaa eikä rahaa. Mitään järkeä tässä touhussa ei tietenkään ole, mutta kai sitä voisi jonkinlaiseksi harrastukseksi kutsua?

Päätät matkakohteen?

Lähes aina. Tämä johtuu siitä, että mieheni on kaikki käy -tyyppi (kunhan kohteessa on lämmintä ja uintimahdollisuus), kun taas itse olen hieman tarkempi siitä, minne milloinkin matkustetaan. Haluan päästä lähes aina uusiin paikkoihin, mutta mieheni voi hyvinkin käydä samassa, hyväksi todetussa kohteessa useammankin kerran. Jos taas matkustan jollain muulla kokoonpanolla, en tietenkään mielivaltaisesti päätä kohdetta (heittelen kyllä aktiivisesti ideoita), vaan kohde päätetään yhteistuumin.

Ylität matkabudjetin?

En koskaan. Yliopistoaikoina, kun raha oli tiukassa, laadin todella tarkan matkabudjetin ennen jokaista reissua. Pienellä ylpeydellä voin sanoa, että pysyin budjetissa aina (toki oli pakkokin), ja usein sain jopa muutamia kymppejä säästettyä  seuraavaa matkaa varten. Nykyään minulla ei enää ole samanlaista eurontarkkaa matkabudjettia, mutta en silti koskaan lähde reissuun hassaamaan koko omaisuuttani. Ei siis koskaan ole tullut reissun jälkeen ostoskrapulaa, enkä ole yhdenkään reissun takia joutunut kituuttamaan makaronilla tai näkkileivällä loppukuuta.

Suosit jotain muuta matkustusmuotoa lentämisen sijaan?

Nykyisellään liian harvoin, mutta tulevaisuudessa toivottavasti yhä useammin. Haaveissa olisi päästä kiertämään Eurooppaa joko junalla tai autolla sekä suosia myös lauttoja ja laivoja matkustamisessa. Toistaiseksi olemme kuitenkin joutuneet valitsemaan lentämisen aikataulullisista syistä. Tulevaisuudessa olisi haaveissa käydä määrällisesti harvemmin ulkomailla, mutta viipyä sitten kerralla pidempään ja liikkua enemmän maata pitkin.

Ajaudut reissussa riitaan?

Varsinaisia riitoja tulee harvoin, mutta kinastelua sitäkin enemmän. Olen aikamoinen jääräpää (samoin matkaseuralaiseni), joten välillä pakostikin tulee kolisteltua päitä yhteen. Yksi kestokiistoistamme koskee sitä, että minä jumitan kamerani kanssa jossain kaukana takana, kun mieheni marssii kilometrinpituisilla hirvenjaloillaan kaukana edessä. Häntä ärsyttää odottaa ja minua taas se, ettei hän odota – tai että joudun pyytämään sitä erikseen. Monesti nälkä ja väsymys näyttelevät riidassa suurta roolia, joten kunnon ruuan sekä unien jälkeen maailma näyttää monesti huomattavasti valoisammalta.

Etsit kohteesta tietoa muista blogeista tai muualta somesta? 

Tämä on helppo – todella usein! Monesti nimenomaan Instagramista bongaamani kauniit kuvat saattavat toimia ”lähtölaukauksena” lähteä johonkin tiettyyn maahan tai paikkaan. Ja aina, kun kohde on päätetty, etsin sekä Instagramista että muista (matka)blogeista mahdollisimman paljon tietoa paikasta, ja hyödynnän sitä sitten oman reissuni suunnitteluun.

Vuokraat reissulla auton?

Nykyään joka kerta. Autoilu sopii omaan reissufilosofiaan hyvin, sillä haluan liikkua uudessa paikassa mahdollisimman paljon, ja harvoin kiinnostavat kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Olen myös melko huono arvioimaan, paljonko missäkin kohteessa kuluu aikaa, joten oma auto ja aikataulu ovat olleet paras ratkaisu!

Välttelet matkalaukkujen purkamista reissun jälkeen?

Olen tässä(kin) asiassa todellinen joko tai -tyyppi. Joko puran laukut välittömästi, kun saavun kotiin (olipa kello mitä tahansa) tai sitten tungen rinkan kaappiin ja unohdan sen sinne pahimmillaan jopa kuukausiksi. Minkäänlaista välimuotoa ei ole.


Kuinka usein..? -blogihaaste matkabloggaajille

Osallistu blogihaasteeseen! Toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti ja kopioi ne mukaan myös omaan postaukseesi:

 • Kirjoita blogiisi postaus, jossa vastaat haasteen kymmeneen kysymykseen.
 • Linkitä jutustasi alkuperäiseen, Reissukuume-blogin liikkeelle laittamaan Kuinka usein..? Blogihaaste matkabloggaajille -postaukseen.
 • Halutessasi voit haastaa mukaan haluamasi määrän muita bloggaajia. Huom! Kaikki bloggaajat voivat osallistua haasteeseen – myös ilman henkilökohtaista haastamista.

(23) Kommentit

 1. Luulin jo jättäneeni tähän kommentin.

  Kiva aihe, johon osallistumista pitää ilman muuta harkita. Tuo matkojen lukumäärä tosiaan vaihtelee varsin paljon. Aika usein tulee tehtyä pidempiä, useiden viikkojen matkoja, joten lukumäärällisesti niitä ei välttämättä kovin montaa ole. Äkkilähtöjä ei tule katsottua ikinä, kaikki meidän matkat ovat todella pitkään harkittuja.

  1. Tämä oli jäänyt ajastuksiin vanhaan blogiin Rantapallon puolelle, ja kommenttisi tuli siis sinne 🙂

   Ihailen teidän tapaanne matkustaa: kohteet on tarkkaan mietittyjä (ja ihan mielettömiä!), ja saatte niistä pitkäksi aikaa materiaalia. Me ollaan hieman vastakohta, sillä monesti reissut päätetään viime hetkellä. Osittain pakostikin, sillä yrittäjänä lomat on mitä on…

 2. Näitä on aina niin kiva lukea! Tykkään tosi paljon just tietää millaisia ihmisiä blogien takana oikein on 🙂 Täytyypä itekin tehdä tää joku päivä.

  1. Mari / Maailma kotina says:

   Ihania kysymyksiä. Toivottavasti moni osallistuu, todella mielenkiintoista lukea. Nyt en itse ehdi, kun tiukka työviikko ja uudelle reissulle pakkaamista. Mulle tulee tänä vuonna (jos kaikki toteutuu) 9 ulkomaanreissua ja 1-2 kotimaanreissua. Ei onnistu kuin tarkasti aikatauluttamalla. Huippusuoritus huomioiden, että teholla/Tayssissä mennyt aikaa – sairauskohtauksen lisäksi myös suunniteltu jatko-operaatio. 😂😅. Ja lääkäreiden lupa saatu matkoihin nyt.

   1. No mut voithan säkin osallistua vaikka vähän myöhemmin! 😉 Jään siis odottelemaan sulta postausta!

    Tsemppiä lääkärireissuihin ja toipumiseen! ♥

   2. Tosi kiva haaste! Aion osallistua. On hauskaa vertailla, miten ihmiset toimivat ja varsinkin on lohdullista, jos joku muukin on laiska esim. matkatavaroiden purkamisessa.

  2. Joo, mä kans rakastan sitä, että postausten (oli ne sitten blogissa tai vaikkapa ig:ssä) kautta pääsee vähän ”tirkistelemään”, minkälainen tyyppi somen takana oikein onkaan! 🙂 Matkablogeissakin helposti kirjoittajat jäävät hieman taka-alalle.

   Superia, jos osallistut!

 3. Katsotaan nyt, että päädynkö kirjoittamaan tästä jutun, mutta pari vastausta jo tähän. Vuosi 2022 taisi jo olla normaali matkailuvuosi, lähtöjä Helsinki-Vantaalta kertyi 12, eli keskimäärin kerran kuussa. Ihan samaan ei taideta tänä vuonna päästä johtuen siitä, että kaukomatkojen osuus on suurempi kuin vielä 2022. Äkkilähdöt ovat osaltamme harvinaisia, sillä emme matkusta vaan lähteäksemme vaan tarkasti valittuihin ja suunnitelmissa oleviin kohteisiin. Budjetteja ei varsinaisesti ole, joten sikäli ne eivät ylitykään, mutta toki joitain rajoja on mitä maksamme vaikka parin viikon kaukomatkasta. Auton vuokraamme jos muita vaihtoehtoja ei ole ja muita matkustusmuotoja kuin lentämistä käytämme silloin kun ne ovat lentämistä kätevämpiä, esimerkiksi joillakin saarikierroksilla risteily toimii vaikkei risteilystä sinänsä erityisesti pitäisikään.

  1. Kiva lukea muutamat vastaukset jo näin kommentin muodossa 🙂 Huh, teillä noita matkoja kyllä kertyy kadehdittavan paljon! Mutta toki ollaan ihan eri elämäntilanteissakin.

   Toivottavasti jaksat tarttua haasteeseen – olisi kiva lukea teidän mietteitä ja ”tutustua” paremmin! 🙂

    1. Mahtavaa! Käyn heti lukemassa 🙂

 4. Mielenkiintoinen haaste, mietin samalla vastauksiani ja totesin, että yleisin vastaus kysymyksiin olisi: ”Emme juuri koskaan.” Emme lennä, emme riitele, emme katsele äkkilähtöjä, emme ylitä matkabudjettia, emme välttele matkalaukkujen purkamista hetkeäkään, emme lähde viime tipassa… Emmekä ole vuosiin vuokranneet autoakaan, koska ajelemme omallamme. Ehkäpä voisin vastailla, koska vaativathan nämäkin vastaukset ehkä jonkinlaisia perusteluja. Aila

  1. No mutta onhan noikin vastauksia. Sitten vaan lyhyet perustelut perään, niin postaus on valmis 😉

 5. Tällaiset haasteet ovat ihan kivoja välillä, vaikken varmaan tähän itse osallistu. Mutta nämä kertovat aina vähän enemmän blogin takana olevasta kirjoittajasta. Itse en matkusta ulkomaille kuin pari kolme kertaa vuodessa, pääasiassa tulee kirjoitettua kotimaan kohteista. Ja eniten matkustetaan autolla, eli lentomatkustaminen on se vähäisempi, Jos taas lennetään, niin usein vuokrataan auto, ei oikein osata olla paikoillamme. Ja minä suunnittelen matkat, mies huolehtii ajamisesta.

  1. Tykkään näistä haasteista juuri sen takia, että pääsee juurikin ”kurkkaamaan kulisseihin” ja tutustumaan kirjoittajiin hieman paremmin 🙂 Matkablogeissa kun melko harvoin saa lukea kirjoittajista.

   Toivottavasti jaksaisit osallistua, niin pääsisi ”tutustumaan” suhunkin hieman paremmin 🙂

 6. Näitä on aina kiva lukea ja samalla vähän tutustua tyyppiin blogin takana! Muutama matka vielä, ja niistä artikkelit, niin osallistun minäkin tähän 🙂

  1. Jes, mahtavaa! Jään innolla odottamaan postausta 🙂

 7. Hauska haaste, osallistun ehdottomasti syksyn aikana! Hymyilytti ja kuulosti erittäin tutulta tuo eritahtinen eteneminen – ja siitä ärsyytyminen. 😛 Minä katselen ja ihmettelen kaikessa rauhassa vähän kaikkea ympärillä olevaa, puoliso taas etenee päättäväisesti ja ripeästi silloinkin, kun ei edes ole mitään määränpäätä.

  1. Hahhah, hyvä kuulla, ettei olla ainoita eritahtisia reissaajia 😀 Jään odottelemaan sun postausta!

 8. Kiitos kivasta haasteesta. Täytyykin katsoa miten ehtii tähän palamaan. Reissujen määrä vaihtelee kyllä tosi paljon ja äkkilähtöjä en juurikaan harrasta. Tänä vuonna on tainnut olla 5 ulkomaanmatkaa ja jatkuva reissukuume päällä.

  1. Jatkuva reissukuume on tuttua täälläkin, kuten blogin nimikin jo paljastaa 😀 Olisi tosi kiva, jos osallistuisit tähän 🙂

 9. Olipas kiva juttu. Saatanpa tarttuakin tähän kunhan ehdin vähän purkaa viime reissun juttuja. Pari asiaa jotka kuulostavat tutuilta on tuo laukkujen purkamisen siirtäminen ja äkkilähtöjen selaaminen. Parastahan tässä on se, ettei edes olla usein Suomessa silloin kun katselen niitä äkkilähtöjä… haha! Mutta Suomesta pääsee kyllä tajuttoman halvalla reissuille.

  1. Kiva kuulla, että postaus viihdytti! En ole koskaan ajatellut, että Suomesta pääsisi halvalla jonnekin. Tuntuu, että kaikkialla muualla on halvempaa 😀 Mutta ehkä Amerikkaan verrattuna homma on sitten toinen.

   Jään innolla odottelemaan sun versiota tästä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *