Kanta-Häme ruoka vinkit

Kesän kivat kahvilat Kanta-Hämeessä

Jos jotain olen jäänyt Turusta kaipaamaan, niin kahvila- ja ravintolatarjontaa. Oli ihanaa piipahtaa töiden jälkeen testaamaan uusi kahvila tai ravintola, tai sopia brunssi viikonlopuksi kavereiden kanssa. Täällä Kanta-Hämeessä homma on vähän jäänyt, kun tuntuu, ettei mitään Turun veroista ole tarjolla, mutta nyt kesällä päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja käydä kiertämässä mahdollisimman monta paikkaa.

Tässäpä siis meikäläisen mielestä persoonallisimmat ja käymisen arvoiset kahvilat aakkos- ei paremmuusjärjestyksessä:

Cafe Epätoivo, Tervakoski

Surkuhupaisasta nimestään huolimatta tämä kahvila ei ole lainkaan epätoivoinen – päinvastoin! Syy, miksi haluan nostaa kahvilan tälle listalle on puhtaasti erityisruokavaliot erinomaisesti huomioiva tarjonta. Myynnissä on runsaasti esimerkiksi gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja. Makujen puolesta ei ehkä ole mitään järjetöntä ilotulitusta, mutta ihan hyvää peruspurtavaa kuitenkin.

Hämmennyin hieman siitä, että ruoat pitää itse lämmittää toisessa huoneessa olevassa mikrossa, mutta muuten kokemus oli ihan positiivinen. Sisältä löytyy lapsille pieni leikkinurkkaus sekä ilmalämpöpumppu, joka näin helteillä on varsinainen myyntivaltti!

Osoite: Kirkkotie 5, 12400 Tervakoski

Kahvila-ravintola Huhkajanlampi, Loppi

Miltä kuulostaisi purjelentokoneiden ihailu päiväkahvien lomassa? Räyskälän Ilmailukeskuksen yhteydessä toimiva Huhkajanlampi tarjoaa aitiopaikan lentokentän tapahtumien seuraamiseen. Ravintolan tarjontaan kuuluu syötävää leivonnaisista pizzoihin ja burgereihin sekä tietenkin juotavaa (A-oikeuksilla!).

Ruoka- tai kahvilatarjontaa en ehkä hehkuttaisi mitenkään erityislaatuiseksi tai ihmeelliseksi, mutta minuun teki vaikutuksen sijainti ja ympäristö. Harva kahvila pystyy sen suhteen tarjoamaan lähellekään samaa kuin Huhkajanlampi.

Pihalta löytyy paitsi jäätelökioski myös lasten leikkipaikka keinuineen, liukumäkineen, trampoliineineen ja hiekkalaatikoineen, joten mikäli purjekoneet eivät kiinnosta perheen pienimpiä, on muitakin aktiviteetteja tarjolla runsaasti.

Osoite: Räyskäläntie 311, 12820 Räyskälä.

Sotkanrannan kahvila, Hämeenlinna

Sotkanranta on oikea instagrammaajan unelma Vanajaveden rannalla! Kivasti sisustettu terassi tarkkaan mietittyine yksityiskohtineen ja erilaisine väriläiskineen suorastaan kutsuu kuvaamaan! Pakko myöntää, että olen muutaman kerran pysähtynyt tänne ohikulkumatkalla vain parin kivan otoksen takia…

Sotkanrannasta saa hyviä salaatteja. Jopa niin hyviä, etten oikeastaan ole vielä laajentanut kokeiluja mihinkään muuhun. Listalta löytyy myös burgereita, wingsejä ja jäätelöä. Sisustuksen ja salaattien lisäksi Sotkanranta saa kiitosta sijainnistaan: sinne on helppo tulla, parkkitilaa on aina saatavilla ja vierestä löytyy Kantolan tapahtumapuisto sekä tarjonta lukuisine kirpputoreineen.

Osoite: Myllärinkatu 13, 13110 Hämeenlinna

Talli Café, Tervakoski

Kahvila ja Pizzeria Talli Café sijaitsee historiallisessa hevostallissa Tervakoskella. Rakastan paikan tunnelmaa ja sitä, miten auringonvalo siivilöityy isoista ikkunoista!

Listalta löytyy herkullisia ja hieman erikoisempia artesaanipizzoja sekä muurinpohjalettuja. Ainoa miinus paikalle tulee palvelun hitaudesta. Jokaisella vierailukerralla olemme joutuneet odottamaan ruokiamme todella kauan, ihan sama, minä päivänä ja mihin aikaan olemme liikenteessä. Kiireessä tai nälkäkiukun kourissa tänne ei siis välttämättä kannata mennä. Mutta toisaalta taas, jos on aikaa nauttia kesäpäivästä hieman pidemmän kaavan mukaan, kannattaa ehdottomasti suunnata paikalle nauttimaan herkullisista mauista ja historiallisesta miljööstä!

Osoite: Kartanontie 6, 12400 Tervakoski.

Tiirinkosken tehdas, Hämeenlinna

Ihana ihana Tiirinkosken tehdas, josta olen riemuinnut täällä aiemminkin. Tiirinkosken tehtaan kahvila ja lifestyle-puoti toimivat vuonna 1910 rakennetussa navettarakennuksessa. Tarjolla on tilan omista härkäpapujauhoista tehtyjä vohveleita, erikoiskahveja, leivoksia sekä salaatteja. Ulkona on mahdollista tilata burgereista tai asioida jäätelökioskilla. Lifestylepuodista taas löytyy kaikkea saippuoista huonekaluihin ja lampaantaljoista pieniin sisustusesineisiin.

Tiirinkosken pihalta löytyy kanoja, lampaita, ylämäänkarjaa sekä koiria ja kissoja. Näihin kaikkiin on mahdollista päästä tutustumaan omaan tahtiin. Ja mikä parasta, eläimillä on oikeasti isot tilat ja ne voivat olla myös vierailijoiden ulottumattomissa niin halutessaan.

Osoite: Haantie 5, 13500 Hämeenlinna.

Turengin Wanha Asema, Turenki

Janakkalan Turengista löytyy sympaattinen Wanha Asema, jossa vierailin tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Pakko myöntää, että jo parin minuutin jälkeen ihmettelin, miksei täällä ole tullut käytyä aiemmin…

Näin kesäaikaan aseman pihalta löytyy katettu kesäterassi, jossa on tarjolla erilaisia juomia, jäätelöitä sekä pientä suolaista. Jos kaipaat oikeasti isoja jätskiannoksia ja -palloja, on Turengin Wanha Asema oikea osoite. Pihapiiri vanhoine puineen on todella ainutlaatuinen, ja siellä istuskellessa tulee fiilis, kuin olisi jonkun kaverin takapihalla. Ainoana erona se, että vierestä menee välillä junia.

Osoite: Asematie 6, 14200 Turenki

Wanhan aseman terassi palvelee läpi kesän. Tarjolla on jättimäisiä jäätelöitä, juomia (sekä holittomana että holillisena) sekä pientä suolaista.

Siinäpä listattuna muutama meikäläisen lempparikahvila. Olisi kiva kuulla teidän suosituksia uniikeista kahviloista ympäri Suomen!

(12) Kommentit

 1. Turun kahvila- ja ravintolatarjonta kieltämättä on erinomaista, siitä pidin itsekin siellä asuessani. Persoonallisen oloisia nämä kaikki, itselleni tosin vieraita. Sen verran lyhyt välimatka, niin täytyy pitää nämä mielessä.

  1. Totta, teiltä ei olisi pitkä matka tehdä kahvilakierrosta näissä 😀 Ja Turun tarjontaa on tosiaan vaikea peitota!

 2. Noista tuttu on Turengin vanha asema, jossa olen ollut aina sen ollessa kiinni. En ole kovinkaan suuri kahviloissa istuskelija, mutta jos olisin, niin varmasti istuisin Alvettulan kyläkaupalla, niin kuin moni muukin. Alvettulassa kannattaa käydä jo pelkästään historian vuoksi. No, historiaa Kanta-Hämeessä on tietysti joka paikassa.

  1. En ollut Alvettulasta kuullutkaan! 😮 Harvemmin tulee itsekään enää istuskeltua kahviloissa, mutta Turku-kaipuussani koetin etsiä, löytyisikö Kanta-Hämeen kuppiloista samaa taikaa. Ja löytyihän sitä 🙂

 3. Kivoja löytöjä, jos kohdalle osuvat, tällaiset ei-ketju-taukopaikat. Niiden kanssa pitää kuitenkin olla tarkkana, sillä esimerkiksi aukioloajat saattavat olla yllättävänkin suppeita. Viimeksi olin ajatellut, että josko kävisimme Heinolaa ohittaessamme tsekkaamassa Heinolan Heilan, mutta testaamatta jäi, sillä olimme paikalla jo vähän ennen aamukymmentä, jolloin se olisi avannut. ABC oli sitten kuitenkin auki …

  1. Joo, itsekin kaipaan usein ihan jotain muuta kuin ketjupaikkoja, vaikka niille toki on oma aikansa. Tuo aukioloasia on kyllä ihan totta. Aika tarkkaan sain syynätä nämäkin paikat, jotta varmasti oli ovet auki 🙂

 4. Kiva juttu. Enpä olen näissä missään koskaan käynyt, koska harvemmin Kanta-Hämeeseen ”eksyy” täältä pääkaupunkiseudulta. Sotkanranta vaikutti ihan kivalta ja pitääkin siellä pysähtyä seuraavaksi kun taas Hämeenlinna ”ohi ajetaan”. Mielummin näissä kohteissa pysähdyn — ABC kohdalla kiihdytän vaan vauhtia.

  1. Kanta-Häme on vähän liian lähellä – ja toisaalta taas kaukana – pääkaupunkiseudulta 🙂 Mutta kiva, jos kenties seuraavalla reissullanne piipahdatte näistä jossakin!

 5. Pitääpä muistaa tämä, jos tuonne suunnalle tulee menoa. Mukava tietää vähän paikoista etukäteen. Varsingin Turengin asema on kyllä sellainen, missä pitäisi päästä käymään.

  1. Suosittelen lämpimästi 🙂 Tykkään itsekin lukea näitä suositteluja muiden blogeista, koska niistä monesti bongaa piilotettuja helmiä. Oli kiva tämän postauksen myötä kantaa korsi kekoon 🙂

 6. Löytyihän niitä kahviloita Kanta-Hämeestäkin 🙂 Kaikki nuo kuulostaa käymisen arvoiselta.

  Turussa asuessamme tykkäsimme myös kahviloista, joista yksi oli suosikkimme. Cafe Qwensel siinä apteekkimuseon takapihalla, kun katsotaan Aurajokirannasta päin. Siellä on miljöö, leivonnaiset, kahvit, tarjoilun nopeus sekä ystävällisyys kohdillaan. Upea paikka kahvitella ulkona tai sisällä.

  Cafe Epätoivon ementä on varmaan sisäistänyt oman lauseensa, joka on tauluun kirjattu. Hän pysyy lempeämpänä antaen asiakkaiden hoitaa syötävien lämmittämisen mikrossa. Saman sisäistyksen on tainnut tehdä Talli Cafeen henkilöstö, mutta toteuttanut vain toisella tapaa 🙂

  Huhkajanlampi on kyllä kaunis ulkoa ja näyttää sekä kuulostaa hienolta paikalta nautiskella kahvikupponen. Joka tapauksessa se taitaisi olla yksi ensimmäisiä missä kävisin sillä siellä on muurinpohjalettuja. Niitä en ole saanut liian pitkään aikaan.
  Tiirinkosken Tehdas olisi myös käymislistan kärjessä miljöönsä puolesta sekä tarjonta kuulostaa erinomaiselta.

  1. Joo, kyllä niitä löytyi. Ja varmasti löytyy lisääkin, jos vain olisi aikaa niitä antaumuksella kierrellä 🙂

   Tuo Cafe Qwensel onkin itselleni täysin uusi tuttavuus! Pakko myöntää, etten ollut edes kuullut siitä 😮 Täytyypä korjata asia seuraavalla Turun-visiitillä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *