Lyhyehkön suunnittelemattoman someloman jälkeen on jälleen aika palata blogin pariin ja jatkaa Romanian postausten kanssa. Esittelemättä on vielä maan pääkaupunki Bukarest, jonka yleisilme on kovin harmaa ja jollain tavalla kova. Jo muutaman minuutin kiertelyn jälkeen totesin, että Romanian parhaat puolet sijaitsevat jossain muualla kuin maan pääkaupungissa.
Vinkit Bukarestiin
Mitä Bukarestissa sitten kannattaa tehdä? Tässä omat vinkkini:
- Sateenvarjokatu. Yksi Bukarestin suosituimmista somekuvien ottopaikoista on tämä upea sateenvarjokatu Pasajul Victoriei. Sateenvarjojen lisäksi kadulta löytyy useampi ravintola – sekä tietenkin kameroiden kanssa tungeksivia turisteja.
- Carturesti Carusel -kirjakauppa on suosittu kuvauspaikka Instragram-käyttäjien keskuudessa – eikä ihme! Upean rakennuksen rakennutti varakas pankkiiriperhe vuonna 1903, mutta kommunistihallinto takavarikoi sen 1950-luvulla. Rakennus muutettiin ensin sekatavarakauppaksi, mutta kommunismin romahtaessa se jätettiin rappeutumaan oman onnensa nojaan. Alun perin rakennuksen vuonna 1903 ostaneen pankkiirin pojanpoika pyysi, että se palautettaisiin hänen perheelleen. Kesti 24 vuotta, ennen kuin poika sai rakennuksen haltuunsa vuonna 2007. Siitä alkoivat rakennuksen muutostyöt kirjakaupaksi. Remontti kannatti, sillä nykyään Carturesti Caruselia pidetään yhtenä kauneimmista kirjakaupoista Romaniassa – ja jopa koko maailmassa. Myymälässä on kolme kerrosta, joista jokaisessa on tyylikkäät kaariparvekkeet ja keskellä suuri avoin tila. Ylimmässä kerroksessa löytyy myös teehuone, josta on upeat näkymät koko kirjakauppaan.
- Kansantalo. Romanian Parlamenttitalo eli Kansan talo on maailman toiseksi suurin hallintorakennus Washington DC:ssä sijaitsevan Pentagonin jälkeen. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1984, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1997 Romanian entisen diktaattori Nicolae Ceaușescun rakennuttamana.
- Grand Hotel Bucharestin rakentaminen aloitettiin vuonna 1967, ja hotelli avattiin vuonna 1971. Se oli tuolloin kaupungin toiseksi korkein rakennus, ja vielä nykyäänkin se on Bukarestin korkein hotelli. Rakennus on suunniteltu siten, että jokaisesta huoneesta on ainutlaatuinen panoraama kaupunkiin, joten sieltä pystyy hyvin ihastelemaan Bukarestia hieman erilaisesta vinkkelistä. Upean näköalan lisäksi hotellilla on mielenkiintoinen historia: Romanian vallankumouksen aikana erityisesti lehdistö suosi hotellia, sillä sen parvekkeilta oli helppo raportoida viereisen yliopistoaukion mielenosoituksia.
- Arcul de Triumf -riemukaari. Pikku Pariisi on yksi Bukarestin lempinimistä. Bukarestin riemukaari sijaitsee Herastrau-puiston ja Aviatorilor-metroaseman lähistöllä. Petre Antonescun suunnittelema monumentti on rakennettu vuosina 1921–22, kunnostettu 1935–36 ja kunnostettu uudelleen vuonna 2014. Ensimmäinen puinen voittokaari rakennettiin kiireesti Romanian itsenäistyttyä (1878), jotta voittajajoukot pääsivät marssimaan sen alle. Toinen, arkkitehti Petre Antonescun suunnittelema ”kipsikaari”, jossa on taidokkaita veistoksia ja koristeita, rakennettiin samalle paikalle ensimmäisen maailmansodan jälkeen vuonna 1922. Kaaren rappeutunut ulkopinta korvattiin vuonna 1935 nykyisellä, hillitymmällä muotoilulla, joka muistuttaa enemmän Pariisin Riemukaarta. Uusi kaari vihittiin käyttöön 1. joulukuuta 1936. Nykyään Arcul de Triumf on yksi tunnetuista Romanian pääkaupungin symboleista. Sotilaalliset paraatit järjestetään kaaren alla aina 1. joulukuuta Romanian kansallispäivän yhteydessä.
- Kirkot. Bukarest on täynnä pieniä kirkkoja, joita tupsahtelee esiin mitä ahtaimmistakin väleistä. Kannattaa poiketa kirkoissa kurkkaamassa millaiselta niissä näyttää. Olin aika yllättynyt siitä kuinka tumma sävytteisiä kirkot olivat. Nykyajan kirkot ovat sisältä valtaosin vakoisia ja valoisia, joissa löytyy myös isot ikkunat. Bukarestin kirkot olivat kaikki aika synkkiä. Ikkunat olivat pieniä ja väritys oli mustan harmaata. En ole nähnyt tätä ennen, joten näitä kirkkoja oli todella mielenkiintoista tutkia.
- Bukarestin vanhakaupunki. Bukarestin vanhakaupunki alkaa Parlamenttitalon kulmilta. Alue on ehdottomasti Bukarestin viihtyisintä: mukulakivikatujen varrella on useita liikkeitä ja ravintoloita ja siellä pääsee myös aistimaan hieman suloisempaa Romaniaa. Vanhankaupungin pääkatu on historiallinen Strada Lipscani, jonka kapeat sivukujat henkivät entisaikan tunnelmaa.
- Unirii-aukio ja suihkulähdeshow. Tästä maailmanluokan showsta kirjoitinkin jo aiemmin täällä. Mikäli olet Bukarestissa, käy ehdottomasti katsomassa!
- Peruna tikussa. Vuonna 1989 Romaniassa tapahtui vallankaappaus, joka pakotti silloisen hirmuhallitsija Nicolae Ceaușescun pakenemaan. Tapahtuma muutti maan historian kulkua, ja Bukarestista löytyy useita muistomerkkejä ja patsaita tapahtumaan liittyen. Yksi erikoisimmista on jälleensyntymisen muistomerkki eli Memorialul Renaşterii. Paikalliset ovat antaneet tälle hieman erikoiselle muistomerkille lempinimen Peruna tikussa. Muistomerkin pitäisi kuvata veristä vallankumousta, jossa vihattu hirmuhallitsija vangittiin ja syöstiin vallasta, mutta kieltämättä se muistuttaa enemmän käristynyttä (ja kärsinyttä) perunaa…
Bukarest – hitti vai huti?
Romania on kiehtova ja monipuolinen maa, mutta pakko sanoa, että Bukarest ei sytyttänyt. Tällaiselle päämäärättömälle haahuilijalle kaupunki oli todella vaikea ottaa haltuun, sillä monet tärkeät nähtävyydet sijaitsivat kaukana toisistaan. Olisi siis pitänyt suunnitella huomattavasti enemmän! Lisäksi kaupungin harmaa yleisilme oli hieman masentava, vaikka kaikkialla oli muuten yllättävän siistiä. Olen kuitenkin iloinen, että pääsin reissullani näkemään myös ”muuta Romaniaa”, sillä siihen puoleen oli helppo rakastua.
Oletko käynyt Bukarestissa? Sävähdyttikö kaupunki?
Lue myös:
Täytyy todeta, että olen vähän samaa mieltä, Bukarest ei kuulu omiin suosikkeihini. Maa ylipäätään sen sijaan kuuluu suosikkikohteisiin.
Minua on jäänyt harmittamaan, että en ole Bukarestiin päässyt, en tämän vuoden reissulla, enkä aikaisemmin kun lennot oli jo ostettu ja lento peruttiin ja lopulta menetin rahatkin, kun olin vaihtanut voucheriin (ja lentoyhtiö lopetti toimintansa vallan). Siten on balsamia haavoille, että sekä sinä Eve että Marika ja Mikko ette tykästyneet. Luotan tämän perusteella, että en minäkään erityisemmin ihastuisi.
Me emme odottaneet Bukarestilta oikein mitään, joten siinä suhteessa se pääsi yllättämään ihan positiivisesti 🙂 Olihan se tosi rosoinen ja nähtävyydet olivat tosiaan vähän siellä sun täällä. Meitä helpotti se, että olimme kaupungissa ke-su, jolloin ehdimme kyllä aika monta kertaa kierrellä jopa samoja kulmia. Muutamat opastetut kierrokset avasivat myös kaupunkia ja maan historiaa ihan erityisellä tavalla.
Emme ole Bukarestissa käyneet ja tänä vuonna ekaa kertaa yleensäkin pistäydyimme Romaniassa. Vaikka kerrot yleisilmeen olleen harmaa ja kova, kyllähän siellä sentään jotain kiinnostavaa nähtävää näyttäisi olevan. Jopa ihan katunäkymissä. Mutta hyvä näköjään miettiä meidänkin etukäteen, mitä haluaisimme nähdä ja suunnitella homma sitten niin, koska kyllähän Romaniassa niin paljon muutakin olisi. Aila
Tämä olikin kiva postaus sillä olen monesti miettinyt, että mitä nähtävää Bukarestissa on kun se nimenä ei ainakaan tuo mieleen mitään todella kuuluisaa juttua. Eli ei mitään todella ihmeellistä siellä olekaan mutta olisi silti kiva käydä. Melkoinen rakennus tuo grand hotel, vau!
Me käytiin Bukarestissa 2017, ja vähän samanlaiset fiilikset jäi, jotenkin kaupunki oli hankala ottaa haltuun ja tuntui jollain tavalla epäviihtyisältä, vaikka onhan siellä nähtävää vaikka kuinka. Ehkä pitäisi käydä uudestaan kun palataan Romaniaan, joka noin muuten on kyllä ihastuttanut niin luontokohteillaan kuin muutenkin.
Kansantalo ja riemukaari on jäänyt mieleen – ja kadun varsille levittäytyneet kirjakaupat (vierailustamme on jo ainakin kymmenen vuotta, silloin ainakin tuolla suunnalla taidettiin vielä myydä kirjojakin). Myös kesävierailulla joku sellainen Seurasaaren tapainen puisto oli kiva – mutta eipä ole tullut kaupunkiin palattua … eli ei riittävän kiva 🙂
Bukarest kuulostaa ihan mun paikalta, kun tykkään kirjakaupoista ja sateenvarjokaduista, haha! Romania on vielä näkemättä, mutta jos sinne joskus päädyn, todennäköisesti myös Bukarest kuuluu ohjelmaan. Kuljitko kaupungilla kävellen, julkisilla vai onko siellä Bolt/Uber tms. käytössä?
Tekisi mieli käydä uudestaan, sillä kävin siellä ennen kuin peruna oli tikussa. Minun silmäni jopa näkivät Nicolae Ceausescun, vaikken siitä mitään enää muista. Tämä onkin, kun unohtaa vielä nopeammin kuin kerkiää matkailla.
En ole käynyt Bukarestissa, jätettiin se tarkoituksella välistä taannoisella Balkanin roadtripillä, koska se ei kumpaakaan kiinnostanut. Olet varmaan samaa mieltä, että esim. Brasov on paljon kauniimpi ja viehättävämpi kaupunki 🙂 Tuo kirjakauppa muuten oli äskettäin Amazing Race Suomen yhtenä tehtäväpaikkana.
Itse tykkäsin Bukarestista. Hauskaa neuvostofiilistä. Mutta toki Romanian maakunnat ovat kiehtovampia kiertää. Bukarestissa myös yövyin aivan käsittämättömän hienossa hotellissa riemastuttavan edullisesti. Liikenteestä en tykännyt. Oli aika hermostuttavaa suhailla vuokra-autolla siinä kaaoksessa.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja harmaudesta huolimatta uskon, että viihtyisin ainakin pari päivää täällä tutkailemassa paikkoja rennosti. 🙂 Nyt kun laskee 1+1 ja miettii mitä kaikkea Bukarestin lisäksi Romaniassa voisi nähdä ja kokea, niin miksi ihmeessä en siellä ole vielä käynyt? 😀 Täytynee korjata tämä pian, oli harmaata tai ei, heh. Onko hintataso millainen Suomeen verrattuna?