Vakaa tarkoitus oli pitää hieman taukoa matkailusta. Mutta sitten menin kurkistamaan kalenteria loppuvuoden osalta (virhe!) ja huomasin, että jälleen kerran on tulossa sellainen tapposyksy kaikkine projekteineen, että jos jonnekin haluaa vielä tänä vuonna mennä, se on tehtävä nyt. Paikaksi valikoitui hieman yllättäen Romania. Maa on näkynyt kaverieni ja muiden matkabloggaajien (esim. Ne Tammelat) someissa niin hyvässä valossa, että pakko oli lähteä itsekin ottamaan siitä selvää. Ennen sitä, tässäpä muutamia faktoja Romaniasta:
1. Hilpeä hautausmaa
Hilpeä hautausmaa (Cimitirul Vesel) sijaitsee pienessä Săpânțan kylässä Maramureșin piirikunnassa lähellä Ukrainan rajaa. Se on kuuluisa kirkkaanvärisistä hautakivistä, joissa on naiiveja maalauksia, jotka kuvaavat omaperäisesti sinne haudattuja ihmisiä ja heidän elämänsä kohokohtia. Jokaisessa hautakivessä on myös humoristinen runo, joka heijastelee vainajan elämää.
Hilpeästä hautausmaasta on tullut ulkoilmamuseo ja kansallinen matkailukohde. Lisäksi Imperator Travel on listannut sen yhdeksi Romanian seitsemästä ihmeestä.
2. Romaniassa oli pitkään yksi maailman nopeimmista Internet-yhteyksistä
Otsikko kertoo kaiken oleellisen. Romania keikkui pitkään kolmen parhaan joukossa Euroopan nopeimpien nettien joukossa, mutta vuonna 2023 maa tippui sijalle 15 (Suomi oli samoissa karkeloissa sijalla 32). Kerrankin siis maa, jossa ei tarvitse tuskailla hitaan netin kanssa!
3. Romaniassa on Euroopan ensimmäinen sähköistetty linna
Peleșin linna on yksi Romanian ikonisimmista maamerkeistä – ja myös Euroopan ensimmäinen sähköistetty linna. Pelesin linna on sekä arkkitehtuuriltaan että käyttötarkoitukseltaan itse asiassa palatsi, mutta sitä on aina kutsuttu linnaksi.
4. Romaniassa on Euroopan suurin kallioveistos
Tonavan varrella, lähellä Orșovan kaupunkia, on Decebaluksen kallioveistos, joka on 55 metriä korkea. Kallioveistos on jättimäinen kaiverrus Decebaluksen (n. 87-106 jKr.) kasvoista. Hän oli Dacian viimeinen kuningas, joka taisteli Rooman keisareita Domitianusta ja Trajanusta vastaan itsenäisyyden säilyttämiseksi.
5. Romania oli ensimmäinen kaupunki Euroopassa, jossa oli sähköisiä katulamppuja
Länsi-Romaniassa sijaitseva Timișoara oli ensimmäinen kaupunki Euroopassa, joka sytytti sähköiset katuvalot vuonna 1884. Se oli toinen kaupunki koko maailmassa New Yorkin jälkeen.
6. Varo karhuja
Romaniassa on Euroopan suurin ruskeakarhukanta. Karpaattien metsissä vaeltelee peräti 6 000 yksilöä eli noin 60 % Euroopan kokonaismäärästä. Vaikka pääasiallisesti karhujen ja ihmisten rinnakkainelo sujuu loistavasti, yhteentörmäyksiäkin sattuu: karhut ovat muun muassa hyökänneet patikoijien kimppuun kohtalokkain seurauksin.
7. Planeetan paranormaalein alue
Cluj Napocan Baciu-metsää pidetään planeetan paranormaaleimpana alueena. Tarina Baciu-metsästä alkaa legendalla, jonka mukaan paimen tuli 200 lampaansa kanssa metsään eikä koskaan päässyt sieltä pois. Paikkaa kutsutaan joskus myös Romanian Bermudan kolmioksi, ja siellä vierailleet ovat raportoineet erilaisista oudoista fyysisistä tiloista ja valonsäteistä, joita ei voi selittää.
8. Draculan koti
Ei ehkä mikään erikoisin, mutta varmasti tunnetuin fakta Romaniasta! Bram Stoker loi hahmonsa, kreivi Draculan, inspiraationa Vlad Impalerin hallituskauden kuvitteellisesta versiosta. Draculan kerrottiin asuvan Branin linnassa, joka on vielä nykyäänkin yksi Romanian kuuluisimmista ja vierailluimmista linnoista.
9. Kultaa, kultaa ja vielä lisää kultaa
Vaikkei heti uskoisi, Romania on kultavaroilla mitattuna yksi Euroopan rikkaimmista maista. Romaniasta löytyy myös Euroopan ainoa kullalle omistettu museo, jossa on esillä yli 2000 esinettä eri puolilta maailmaa.
10. Tanssivat karhut
Romanialaisen mytologian mukaan karhuilla on suojelemiseen ja parantamiseen liittyviä voimia. Muinoin vastasyntyneet käärittiin karhunrasvaan, sillä sen uskottiin vahvistavan lasta ja tuovan hyvää onnea.
Vielä nykyäänkin joka vuosi joulun ja uudenvuoden välissä järjestetään perinteinen karhuseremonia, jossa kaupunki täyttyy tanssivista mesikämmenistä. Uutta vuotta juhlistetaan pukeutumalla karhuasuihin ja karhuntaljohin sekä karjuen ja kiljahdellen karhumaisesti tanssin lomassa. Ihmiskarhut kiertävät ovelta ovelle toivottamassa hyvää uutta vuotta ja heidän uskotaan tuovan varakkuutta ja yltäkylläisyyttä mukanaan.
Perinne on todennäköisesti peräisin keskiajalta tai juuret jopa esikristillisiltä ajoilta. Tällöin romanit vaelsivat kylästä kylään oikeiden karhujen kanssa ja tanssittivat näitä saadakseen rahaa. Onneksi oikeat karhut eivät kuitenkaan enää kuulu juhlaan millään lailla.
Siinäpä muutamia faktoja Romaniasta. Oletko käynyt Romaniassa ja oliko faktat sulle tuttuja?
Kuvat: AdobeStock
Lue myös:
- Tiesitkö näitä? 9 faktaa Sloveniasta
- Suosittu lomasaari Kypros ja 12 faktaa
- Faktoja ruusujen ja raunioiden Visbysta
- Faktoja vihreästä maasta eli Grönlannista
- Suuntana Bryssel – 5 faktaa
- 11 hauskaa faktaa ikisuosikki Kreetasta
- Faktat tiskiin: 6 asiaa Färsaarista
- Muovivasarat ja valkosipulia – faktoja Portugalista
- 15 erikoista faktaa – tiesitkö nämä Budapestista?
Oltiin hiljattain Romaniassa vajaat pari viikkoa. Tykättiin maasta kovasti. Useampi faktoista oli siis tuttuja, mutta oli myös uusia juttuja.
Kiva kuulla, että löytyi myös jotain uutta. Innolla odottelen teidän Romanian-postauksia 🙂
Romania on upea matkailu- ja patikointimaa, jonne mekin toivottavasti palataan pian uudestaan! Tässä oli usempia tuttuja faktoja, mutta ihan kaikista en ollut kuullut – tuo Baciu-metsän legenda kuulostaa aika hurjalta, pitäisiköhän mennä seuraavalla kerralla katsomaan näkyykö jotain outoa. Tai eksyykö 😀 Se oikeampi Draculan kotilinna muuten ilmeisesti on Poenarin linna Vidraru-järven lähellä Transfăgărășan -vuorilla. Hieno paikka sekin, mutta taitaa olla nykyään kokonaan suljettu alueella liikkuvien karhujen vuoksi.
Mua kiinnostais myös tuo metsä hurjan paljon! 😀 Tosin mieluusti muuten kuin yksin. Olen kyllä varma, että eksyisin sinne.
Romaniaan en ole vielä ehtinyt mutta on listalla. Erityisesti Draculan linna ja tiellä juoksentelevat karhut sekä luonto kiinnostavat.
Toivottavasti pääsisit pian Romaniaan! Oli upea maa 🙂
Ainoa tuntemani fakta – ja vierailemani paikka – on tuo Draculan linna. Ihan mielenkiintoinen kohde, vaikkakin tietysti turistinen.
Mä taas petyin Draculan linnaan tosi pahasti :/ Liian turistinen ja jätti jotenkin kylmäksi.
Olen kyllä käynyt Romaniassa, mutta useimmat noista tiedoista olivat minulle outoja. Tuolla hautausmaalla haluaisin ehdottamasti käydä.
Tuo hautausmaa olisi ehdottomasti kiinnostanut itseänikin, mutta se jäi nyt käymättä! Seuraavaa reissua odotellessa 🙂
Romania osaa kyllä yllättää monin tavoin! Mielenkiintoisia uusia juttuja oli suurin osa näistä vaikka siellä kävimmekin hiljattain.
Itselle oli jopa yllätys, että netti toimi (EU) , en hiffannut, että olisi ollut erityisen hyvä
Hahhah, Romania osaa yllättää 😀
Romania oli kyllä tosi mielenkiintoinen! Kiitos siis teille tästä päähänpinttymästä 😉
Romania ja patikointi kiinnostaa, mutta pitää ilmeisesti ennen reissua kertailla ohjeita mahdollisen karhukohtaamisen varalle.
Suosittelen! Karhukohtaamisia tuolla on usein, kun niitä on metsät täynnä…
No oli kyllä ihan uusia juttuja suurin osa minulle. En ole koskaan käynyt Romaniassa enkä oikein osannut haaveillakaan siitä. Mutta kiinostavaa olisi tietää, millainen luontokohde ja patikointikohde se on. Tosin nyt ruopesi epäilyttämään, josko haluaisin sinne, kun siellä on niitä karhuja. Samaa olen miettinyt Kanadasta, jonne tekisi kovasti mieli, mutta karhukohtaamiset pelottaa.
Karhukohtaamisia on vissiin aika tiuhaan patikoijien kanssa :/ Muakin olisi kovasti kiinnostanut enemmän liikkua luonnossa, mutta melkein kaikkialla ”maaseudulla” varoiteltiin, ettei saa mennä pitkälle karhujen takia 😀
En ole käynyt Romaniassa (paitsi vuonna 1980 interraililla, kun hyppäsimme Budapestista Belgradin sijaan Bukarestin junaan, ja juurikin jossain Timisoarassa vaihdoimme junaa keskellä yötä. Junassa ei ollut valoja, istuimme kuin sillit suolassa vaunussa ja konnari katsoi taskulampun kanssa matkaliput), enkä tiennyt näistä jutuista muuta kuin Drakulan. Kiinnostaisi tämäkin maa ja ehdottomasti tuo hautausmaa.
Oi apua, sulla on ollut aikamoinen ensikosketus Romaniaan 😀
Eräs tuttuni houkutteli minua Romaniaan reissukaveriksi pari vuotta sitten. Valitettavasti se ei sopinut omiin aikatauluihin, mutta ehdottomasti Romaniaan olisi joskus hauska päästä. Ilmeisesti kävit jo siellä? PS. Ehditkö katsoa mun viestin sähköpostista? 🙂
Joo, kävin – nyt tosiaan kotona! 🙂 En ole kurkkaillut sähköpostia hetkeen, kun silmät on tällä hetkellä huonossa kunnossa. Koetan palailla ens viikolla!
Hyi hitto tuonne nro 7 metsään en kyllä eksy! 😀 Romaniasta en tiedä muutakuin Draculan, haha 😀
Mä just mietin, että toi metsä vois niiiiiin olla meidän kohde 😀 Ei kyllä varmasti tultais sieltä ikinä elävinä takaisin 😀
Oli monta faktaa, joista en ollut kuullut, vaikka Romaniassa olenkin päässyt käymään! Pidin itse Bukarestin ravintola- ja baaritarjonnasta, ja Brasovin söpö vanha kaupunki ja Branin Drakulan linna jäivät mieleen erittäin positiivisina 🙂
Karhuja tosiaan riittää Romaniassa ja niitä myös valitettavasti syötetään autoista käsin, jolloin niitä näkyy usein teiden varrella. Karhuja on myös teljetty aiemmin häkkeihin ihmisten ihmeteltäväksi, mutta onneksi asiat ovat menossa parempaan suuntaan. Ei kuitenkaan kannata turistinakaan osallistua karhujen ruokkimiseen, sillä juuri tuo toiminta aiheuttaa ongelmia patikoijille ja muille asukkaille.
Joo, mä luin noista häkkikarhuista 🙁 Onneksi en sellaisiin törmännyt (eikä niitä vissiin enää kovin paljoa olekaan?)… Ja samaa mieltä tuosta ruokkimisesta. Siinä ei ole mitään järkeä. Romaniassa on muutama ”karhumetsä”, jonne tutkijat ja luonnonsuojelijat vievät karhuille ihan oikeaa ruokaa…
Romaniassa en ole koskaan käynyt, mutta näiden perusteella voisi kyllä olla kiva kohde! 🙂 Paljon asioita, joita en edes tiennyt. Draculan tarinan takia jo pelkästään voisin reissata Romaniaan, heh.
Romania yllätti monella tapaa positiivisesti 🙂 Draculan linnaa odotin kovasti, mutta se oli valitettavasti melko suuri pettymys :/
Olen käynyt kahdesti Romaniassa ja tykkään maasta! Edelleen sieltä löytyisi vaikka kuinka paljon nähtävää. Maa on suuri. Se tuli minulla jonkinlaisena yllätyksenä. Aika ei vaan riitä kaiken kiertämiseen.
Niinhän se on! Mäkin kuvittelin, että sen saa jotenkin helposti haltuun, mutta ehei… Lisäksi vuoristossa liikkuminen (ihan autolla) on tajuttoman hidasta, mikä se hankaloittaa kaikkea vielä hieman lisää.