Lappi Matkustaminen Rovaniemi Saariselkä Suomi

Kolme erilaista majoitusta Lapissa – plussat ja miinukset

Ihanaa maaliskuuta! Nyt, kun muuttohommat on saatu päätökseen, voisin vihdoin palailla tänne blogin puolelle Saariselän postausten kanssa. Tammikuisella Lapin reissullamme ehdimme majailla kolmessa hyvin erilaisessa paikassa, ja ajattelin listata jokaisen paikan plussat ja miinukset. Halusimma päästä testaamaan niin mökki- kuin hotellimajoitustakin, jotta tietäisimme tulevilla pohjoisen reissuilla varata itsellemme parhaiten sopivan vaihtoehdon. Aluksi mietin, viitsinkö tehdä tällaista postausta ollenkaan, mutta kun huomasin kokemusten olleen kovin erilaisia keskenään, päätin koota majoitustunnelmamme yhteen postaukseen. Kuka tietää, ehkäpä tästä on jollekin muullekin matkailijalle joskus jotain hyötyä?

Nordica Design Residence

PLUSSAT

Kodikkuus. Ainakin näin kaupunkilaisena huoneistosta tuli todella kodikas ja viihtyisä fiilis. Neliöt oli käytetty hyvin hyödyksi, huoneisto oli todella siisti ja kaikesta huomasi, että asiat oli mietitty alusta loppuun niin, että kaikki toimi.

Tyylikkäät astiat ja sisustus. Huoneisto oli sisustettu lattiasta kattoon Pentikin ja Iittalan tuotteilla (, joita olisi halutessaan saanut ostaa kotiinkin alehintaan). Niin turhamaiselta kuin se kuulostaakin, niin oli kiva kerrankin majailla paikassa, jossa kaikki mätsäsi niin hyvin yhteen.

MIINUKSET

Minimaalinen keittiö. Jäin kaipaamaan hivenen suurempaa ja paremmin varustellumpaa keittiötä. Tällaisenaankin keittiö oli ihan ok, mutta esimerkiksi laskutilaa ei ollut nimeksikään.

Liikenteen äänet kuuluivat todella hyvin sisälle asuntoon. Tämä oli meidän mielestämme paikan ainoa (, joskin sitäkin ärsyttävämpi) miinuspuoli. Yövyimme Rovaniemellä lauantain ja sunnuntain välisen yön, ja yöllinen pi*luralli häiritsi paitsi nukahtamista myös nukkumista paikoin pahastikin…


Polar Aurora Cabins 

PLUSSAT

Oma rauha. Haimme mökiltä ja sen sijainnilta omaa rauhaa – ja sitä todella saimme. Mökkikylässä ei ollut lisäksemme muita, emmekä törmänneet omistajaankaan kuin vasta viimeisenä päivänä. Rauha ja hiljaisuus tuntuivat ensialkuun jopa hieman ahdistavilta (olimmehan nukkuneet Rovaniemellä liikenteen melun keskellä), mutta ensimmäisen yön jälkeen sitä osasi arvostaa.

Oma sauna ja takka (, jotka sisältyivät hintaan). Nämä olivat todella kiva lisä pakkassäässä! Ja kun mökissä oli muuten melkoisen jäiset oltavat (ks. alempaa), oli kiva päästä saunaan lämmittelemään – vaikkapa useamman kerran päivässä! Takka taas oli elinehto (olisimme varmasti jäätyneet ilman sitä hengiltä, haha). Harmillisesti tosin takkapuut eivät ensimmäisen korillisen jälkeen enää kuuluneet hintaan.

MIINUKSET

Autolle ei ollut lämmitystolppaa. Tämä oli todella pitkä miinus sydäntalven Lapissa. Olimme pakanneet mukaamme avaruuspeittoja, jotka onneksi hieman auttoivat, mutta eiväthän ne moottoria tietenkään lämmittäneet… Yritimme myös kysellä lämmitystolppamahdollisuudesta ennen majapaikkaan saapumista, mutta emme koskaan saaneet Bookingin kautta vastausta kysymykseemme. Kuitenkin viimeisenä päivänä viereisen mökin terassille oli tuotu lämmityspiuha, jota lainasimme (ja näin oli tosiaan tarkoitettu, varmistimme asian, kun näimme paikan omistajan). 

Mökissä veti ja siellä oli kylmä. Toinen kiva huomio pakkaskeleillä oli se, että mökissä veti. Heti ensimmäisenä iltana kiersimme koko mörskän läpi etsien paikkoja, joista tuuli tuiversi sisään, ja niitä löytyi huolestuttavan monta mökin kokoon (ja ulkona paukkuvaan pakkaseen) suhteutettuna. Ensin nauratti, mutta hieman myöhemmin ei niinkään… Vaikka väänsimme patterit ja ilmalämpöpumpun täysille sekä lämmitimme päivittäin takkaa, mökissä oli jatkuvasti vähintäänkin viileää. Laitteet myös lakkasivat mystisesti toimimasta aina öisin, joten jos ei vielä nukkumaan mennessä ollut kylmä, niin viimeistään aamulla pääsi heräämään viileyteen. Alakerran makkarin ikkunasta veti sen verran pahasti, ettei siellä voinut nukkua ollenkaan. Huoneen pieni koko aiheutti myös sen, ettei sänkyjen paikkaa voinut vaihtaa. Niinpä meidän oli viiman ja kylmyyden takia pakko kiivetä parvelle patjoille nukkumaan. Kieltämättä vähän söi fiilistä maata pelkillä patjoilla, kun alakerrassa olisi ollut kunnon sängytkin tarjolla.

Sähkölaitteiden huono kunto ja kovaäänisyys. Mökissä riitti ääntä: ilmalämpöpumppu piti harvinaisen kovaa meteliä taukoamatta (meillä on kotonakin ilmalämpöpumppu, joten tiedän, että hiljaisempiakin kavereita on tarjolla). Samoin vessan ilmastointi hurisi todella kovalla, eikä voinut kuvitellakaan että sieltä olisi voinut keskustella muiden tuvassa olevien kanssa. Edellä mainittujen lisäksi laitteiden kunnossa oli myös parantamisen varaa. Vedenkeitintä, jääkaappia ja astianpesukonetta ei voinut pitää sekuntiakaan samaan aikaan päällä, sillä sulake paukahti heti off-asentoon…


Star Arctic Hotel

PLUSSAT

Sijainti. Ainakin tammikuussa, turistikauden ulkopuolella (koronan vaikutusta unohtamatta) tuntui ihan kivalta asustaa lähellä kaikkea. Autoa ei joka käänteessä tarvinnut kaivaa lumi- ja jääkerrosten alta, vaan kaikkialle pääsi kätevästi kävellen (tai pulkkaillen, haha). Star Arctic Hotel sijaitsee siis Kaunispään huipulla, laskettelurinteiden ja pulkkamäen välittömässä läheisyydessä.

Näköalat. Näitä tuskin tarvitsee sen kummemmin perustella? Pastellitaivaaseen ja lumisiin rinteisiin ei vaan voi kyllästyä!

Ruoka ja palvelu. Saamamme palvelu oli sekä respassa että ravintolassa erinomaista. Saimme esimerkiksi super hyvää poronkäristystä ja veloituksetta ekstra-annokset, kun lähes nuolimme lautasiamme ja tarjoiluastioita tyhjiksi (jäätävän kylmä kelkkapäivä ilman ruokataukoja oli selvästi tehnyt tehtävänsä). Täydet pisteet täältä sekä ruualle että palvelulle – oli todella tervetullut fiilis koko vierailumme ajan!

Aktiviteetit. Ehdimme tutustua hotellin tarjoamiin aktiviteetteihin vain esitteen muodossa (sillä olimme tyylillemme uskollisina jo ehtineet suunnitella päivät täyteen omatoimiohjelmaa). Saatavilla oli laidasta laitaan kaikkea, moottorikelkkasafareista huskyajeluihin ja poroseikkailuihin. Lisäksi tarjolla oli muun muassa pilkkireissua, revontulijahtia ja saunaelämyksiä. MIINUKSET

Lämmitystolpat, joita oli vähän ja jotka kaikki eivät toimineet. Heti alkuun sanottakoon, että Star Arctic Hotelista on vaikea keksiä huonoa sanottavaa. Kuten ylempänä hehkutin, kaikki oli uutta ja hienoa, palvelu pelasi loistavasti ja maisemat olivat mitä parhaimmat. Ainoa miinus, jonka majoituspaikasta keksimme, oli lämmitystolpat. Niitä ei ollut kuin pari hassua kappaletta ja ainakin yksi niistä oli rikki.

Bemarimme ei kauheasti tykännyt -30 asteen pakkasesta ilman lämmitystä, joten vietimme yhden illan Saariselällä yrittäen herätellä auton akkua henkiin. Luulimme jo jonkun menneen pahasti rikki, sillä näytöllä paloi pelottavan monta vikailmoitusta. Ehdin jo miettiä, pääsisimmekö autolla takaisin etelään vai pitäisikö se jättää Saariselälle odottamaan keväisiä päiviä. Onneksi vikailmoitukset johtuivat kuitenkin vain jäätyneestä akusta – joka sekin saatiin herätettyä lopullisesti henkiin seuraavana päivänä. Ehdimme nimittäin laskeskella, mitä kaiken korjaus maksaisi…


Sellaisia havaintoja. Onko joku teistä majaillut jossain näistä paikoista? Minkälaisia kokemuksia teillä on?

(16) Kommentit

 1. Tuo kylmyys on kyllä tosi iso miinus, vaikka paikka olisi muuten kuinka kiva tahansa. Ja pohjoisessa jonkun auton lämmitysmahdollisuuden luulisi olevan itsestäänselvyys. Vai onko kaikilla jo webastot?
  Minkä hintaluokan majoituksia nuo olivat? Tuo perinteisen näköinen mökki vaikuttaa ihan kivalta, mutta ehkä vain kesällä…

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, meillä oli ihan samanlaiset ajatukset sen suhteen, että kyllähän nyt kylmässä pohjolassa lämmitysmahdollisuudet on oltava. Mutta kuinkas kävikään 😀 Mies sanoikin, että seuraavan kerran mennään Lappiin vasta sitten, kun autosta löytyy webasto.

   Hintaluokaltaan kaikki majoitukset olivat keskitasoa. Tarkkoja euromääriä en valitettavasti enää muista :/ Yritän kuitenkin kaivella ne jostain, että saisin perinteisen budjettipostauksen tehtyä!

   Ja jep, tuo mökki oli kyllä ihana! Mietittiin samaa, että jonkun ruskavaelluksen tms. yhteydessä voisimme vielä palata tuonne 🙂

 2. Olen käynyt vain Rovaniemellä joskus vuonna papu ja kirves mutta siitä ylempänä en ole käynyt. Aikaisemmin minua ei ole oikein kiinnostanut, mutta kun muutamia vuosia sitten poikani oli vaeltamassa Lapissa, niin hänen kertomuksiensa kautta aloinkin innostumaan asiasta. Ehkä vielä joskus… Kun korona ei enää häiritse niin pahasti matkailua.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Täällä vähän samanlaisia kokemuksia. En ehkä ennen koronaa ole nähnyt Lappia kovinkaan kiinnostavana paikkana. Jotenkin olen ajatellut sen puhtaasti ulkomaan turisteille tarkoitetuksi paikaksi, jonka olen tarkoituksella kiertänyt kaukaa 😀

   Suosittelen kuitenkin lämpimästi käymään 🙂 Me ainakin yllätyimme positiivisesti!

 3. Nuo -30 lämpötilat on sellaisia, että webaston kanssakin saa vähän stressata. Itse siedän aika hyvin viileää sisäilmaa, mutta liika siinäkin on liikaa. Ei todellakaan ole mukava, kun on liian kylmä. Tuntuu, että tässä mielessä perus-hotelli on varmin valinta, mutta toisaalta niistä puuttuu oma viehätyksensä.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Samoilla linjoilla mennään! Mekin tykätään viileästä, ja mä esimerkiksi nukuin vuosikaudet ikkuna auki 🙂 Mutta tuolla mökillä oli oikeasti todella kylmä. Ja jep, ainakin talviaikaan hotelli lienee turvallisin valinta!

 4. Höh, noin ihanan näköinen mökki ja huikui seinien raoista, harmillista. Eikä edes takkapuut kuuluneet hintaan. Mihin majoitukseen jatkossa päädytte?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No niinpä. Mökki oli kaunis, muttei kovin käytännöllinen – ainakaan noilla pakkasasteilla 😀 Jatkossa mennään talvella suosiolla suoraan hotelliin, mutta muina vuodenaikoina mökkimajoitus varmasti kutsuu!

 5. Tästä ”kattauksesta” valitsisin ehkä sittenkin tuon hotellin. Auton lämmitys taitaa tosiaan olla Lapissa sen arvoinen asia, että se kannattaisi jopa varmistaa etukäteen. Tosin parin pakkaskokemuksen (20-30 pakkasastetta) jälkeen en taas hetimmiten Lappia harkitse juurikin kylmyyden kannalta – siinä on tekemiset tai ainakin niistä nauttimiset vähän välissä, jos koko ajan palelee!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, me yritettiin varmistaa tuota auton lämmitystä etukäteen mökkikylän omistajalta, mutta hän ei koskaan vastannut meille :/ Me viihdytään tosi hyvin kylmässä – auto ei niinkään 😀

 6. En ole käynyt yhdessäkään näistä, mutta kaksi viimeistä kuulostaa ja näyttää kyllä hienoilta. Tuota Lapin tunnelmaa kyllä kaipaa Lapissa. Tai on se mikä kohde tahansa, niin kohteen tunnelma on kyllä ihanaa, jos se on vangittuna majoitukseen.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Lappi on ihana! Oli kiva antaa sille viimeinkin mahdollisuus. Varmasti ainakin talviaikaan tuonne tulee suunnattua vielä uudestaan, ja nyt jo suunnitellaan ruskavaellusta 🙂

 7. Luin mielenkiinnolla etenkin tuosta viimeisestä majoituksesta. Työskentelin reilu vuos sitten Saariselällä ja kävin muutaman kerran Kaunispäällä. Kattelin tuota Star Articia, mutta en sitten jostain syystä käyny siellä ees syömässä, vaikka mieli olis tehny. Ja on kyllä todella upeat maisemat tuolta. Muistan kans ikuisesti ne pastellitaivaat, ai että!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ai oot ollut Saariselällä töissä? Täällä yksi kateellinen 😀 Jos joskus vielä sinne eksyt, niin suosittelen kyllä edes piipahtamaan Star Arcticissa – on huikea elämys 🙂

 8. Olipas kiva lukea kokemuksia erilaisista majoituksista. Talvella pakkanen saisi kyllä pysyä enimmäkseen oven ulkopuolella, joten siitä iso miinus mökille.

  Huoneistojen ja mökkien keittiöt on usein varusteltu yllättävän huonosti ruuanlaittoa ajatellen. Niinpä mä kuskaan nykyään mukanani jos jonkinlaista keittiötarviketta 😂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heheh, jatkossa mekin kannetaan mukanamme huomattavasti kattavampaa keittiötarvikelaatikkoa 😀 Näköjään mitään ei kannata pitää itsestäänselvyytenä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *