Lappi Raha Saariselkä

Saariselkä ja budjettimatkailu – mahdoton yhdistelmä?

Nyt, kun Rukan reissuun on enää muutama viikko jäljellä on lienee paikoillaan tehdä vihdoin ja viimein yhteenvetoa tammikuun Saariselän kuluista. Kuten blogin lukijat tietävät, minulla on ollut tapana tehdä jokaisen reissun jälkeen budjettipostaus, josta näkee, paljonko reissu on kokonaisuudessaan kustantanut. Sanon aina, että raha on aiheena super kiinnostava (ja se on myös olennainen osa matkailua), joten mielelläni luen myös muiden postauksia samasta aiheesta.

Mutta pidemmittä alkulätinöittä, tässä tulee erittelyä siitä, mitä Saariselän reissu maksoi tammikuussa 2021. Onneksi tuli orjallisesti raapusteltua kuluja ylös, niin voi vielä näinkin pitkän ajan päästä kertoa tarkat summat!

Liikkuminen: 168,50 e / hlö

Olimme päättäneet, että menomatkalla ajaisimme koko matkan Hämeenlinnasta Saariselälle, mutta takaisin tulisimme autojunalla (Rovaniemi-Tampere). Autojunan idea oli toki säästää meitä turhalta ajamiselta, mutta myös tarjota mahdollisuus kunnon yöuniin. Noh, nukkumisen sijaan kuuntelimme kahden pohjanpystykorvan haukkukonserttia ja naapurihytin kolistelua läpi yön. Tankkiin meni dieseliä koko reissun aikana yhteensä 120 eurolla, ja autojuna makuuhytteineen maksoi yhteensä 217 euroa. Nämä kun jakaa kahdelle, loppusumma on tosiaan 168,5 euroa / henkilö.

Majoitus: 485,32 e / hlö

Majoituimme viikon reissumme aikana kolmessa hyvin erilaisessa (ja eri hintaisessa) paikassa. Yhden yön yövyimme Rovaniemen keskustassa, Nordica Design Residencessä (72,44 e). Saariselällä majoituimme ensin Polar Aurora Cabins -mökkikylässä (477,00 e / 3 yötä), jonka jälkeen suuntasimme vielä pariksi yöksi aivan Saariselän ytimeen, uuteen Star Arctic Hoteliin (421,20 / 2 yötä).

Lue myös: Kolme erilaista majoitusta Lapissa – plussat ja miinukset

Ruokailu: 126,28 e / hlö

Meistä kumpikaan ei ole mikään erityinen ruokahifistelijä, eivätkä huippuravintolat ole koskaan kuuluneet matkasuunnitelmiimme. Oikeastaan ainoa ruoka-aiheinen juttu, josta haaveilimme Lapin reissullamme, oli kunnon poronkäristys ja perunamuussi. Tätä pääsimme syömään Star Arctic Hotellissa (voi juku, miten hyvää se olikaan!) hintaan 26 euroa / henkilö. Poronkäristystä ja Rovaniemen heikkoa hetkeä (eli aamupalan woltitusta suoraan huoneistolle) lukuun ottamatta teimme ruuat itse tai kävimme laavulla paistamassa makkaraa. Woltitus maksoi yhteensä 44,76 euroa ja koko viikon ruokaostokset (, joista tosin osan kuljetimme takaisin kotiin) 155,80 euroa.

Aktiviteetit: 122,50 e / hlö

Ainoat maksulliset aktiviteetit kok reissulla olivat pulkkamäki (31 e/hlö), moottorikelkkailu (vuokra + uralupa 72,5 e/hlö) sekä vierailu Arctic Snow Hotellilla (19 e/hlö). Harmiksemme pakkasta oli tammikuun alussa niin paljon, ettemme päässeet laskettelemaan eikä ajatus huskyajelusta -30 asteen pakkasessa myöskään suuremmin kiehtonut. Keksimme tilalle kuitenkin useita ilmaisia aktiviteetteja, ja viikon aikana tulikin käveltyä kilometritolkulla.

Lue myös: Mitä tehdä Saariselällä? Vinkit joka budjetille 
Lue myös: Vierailulla Rovaniemen lumihotellissa

YHTEENSÄ: 902,6 e / hlö

Ei kai ne Lapin omat hinnat ihan tuulesta temmattuja ole? 900 euron loppulasku tuntuu nimittäin melko isolta summalta, varsinkin kun emme juuri maksullisia aktiviteetteja edes harrastaneet. Lisäksi matkustimme pohjoiseen selkeästi sesongin ulkopuolella, mutta hinnoissa se ei tuntunut silti näkyvän?

Kauhulla odottelen muutaman viikon päässä siintävää Rukan aktiivilomaa, jonne on suunniteltu kaikenlaista ohjelmaa. Toisaalta tiedän jo nyt, että majoituksissa pääsemme huomattavasti halvemmalla, sillä meitä on lähdössä isompi porukka, jolloin asumiskulutkin luonnollisesti jakaantuvat useamman kesken. Nähtäväksi jää, tyhjentääkö reissu pankkitilin ihan kokonaan.

(12) Kommentit

 1. Onko tammikuu sesongin ulkopuolella? Itse olisin ajatellut sen olevan aika suosittuakin aikaa. Toisaalta korona varmaan piti ulkomaalaiset poissa, joka saatoit osaltaan laskea hintaa?

  Vietimme juuri reilun viikon pohjoisessa. Rukalla oltiin kolme yötä ja viihdyttiin mainiosti, eli ei muuta kuin hyvää matkaa ja nauttikaa talviaktiviteista!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Luin jostain, että loppiaisen jälkeinen ajanjakso pääsiäiseen (pl. hiihtolomaviikot) on sesongin ulkopuolella 😀 Ja jep, korona kyllä näkyi ja kuului paikallisten yrittäjien suusta 🙁

   Ihanaa, että teidän Rukan reissu oli onnistunut! Innolla odotellaan omaamme 🙂

  2. Joulusesonki tosiaan päättyy loppiaiseen. Mäkin olin Saariselällä töissä vaan joulun ja lähdin kotiin 6.1. Sesonki alkoi kylläkin jo marraskuun puolella. Sitten toinen kiiresesonki tulee tuossa hiihtolomien aikaan ja pääsiäisenä.

   Mutta missä ihmeessä oli pulkkamäki 31 euroa?! Ei kai se Kaunispäältä lähteny mäki? Pari vuotta sitten se ei ainakaan maksanu mitään, jos onnistui löytämään pulkan ilmaiseksi tunturista 😀 Toki se hissilippu ylös tais olla muutaman euron, mutta joskus sitä tuli käveltyäkin tunturin laelle.

   Lapissa on kyllä ihan sikakallista matkailla. Itelläkin uppos ihan kiitettävästi rahaa, vaikka suurimman osan ajasta olin töissä. Myös Lappiin matkustaminen on kallista. Juna- ja bussilippuihin uppos lähes 200 euroa, kun tulin täältä Etelä-Savosta Oulun ja Rovaniemen kautta.

   1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

    Joo, siis se siinä laskettelurinteen yhteydessä oleva pulkkamäki maksoi 31 euroa (sis. pulkkavuokran) henkilöltä 😀 Meinattiin tipahtaa perseillemme, kun kuultiin loppusumma, mutta kiltisti maksettiin. Ja me kans katsottiin, et aika moni nappasi vaan jonkun hylätyn pulkan ja lähti laskemaan, mutta me ei uskallettu olla niin ”hurjia” 😉

    Ja juu, noi (auto)junat on älyttömän kalliita… Toisaalta niissä säästää aikaa, ja onhan se ihan kiva tehdä välillä jotain muuta kuin kököttää penkin ja ratin välissä, mutta joutuu siitä lystistä kyllä melko suolaisen hinnan maksamaan 😀

 2. Juu, ei ole matkailu Suomessa halpaa 🙂 Ainakaan, jos haluaa kivoja makoituksia hyvällä sijainnilla ja päättää reissun ajankohdan ja pituuden etukäteen, eli ei tee reissua mahdollisten erikoistarjousten ehdoilla.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Me bongailtiin tarjouksia pitkin syksyä, ja esimerkiksi valitsemamme mökkimajoitus oli alennuksessa – vaikkei se siltä ehkä loppusummassa näytäkään. En tiedä, olisiko pitänyt odottaa vielä pidemmälle (tai mahdollisesti k*ronan jälkeiseen aikaan), jotta olisi saanut tuntuvia alennuksia.

 3. Mikolle, mun mielestä tammikuu on sesongin ulkopuolista aikaa 🙂 Mekin suunnataan tammikuussa pohjoiseen ja oli kiva fiilistellä maisemia. Kylmäähän siellä tammikuussa on, että moni aktiviteetti saattaa jäädä toteuttamatta. Ymmärtäisin, että 900 e olis yhteensä, mutta että yhdeltä henkilöltä, hui. Mutta kyllä sitä kuluja vaan huomaamattaan syntyy vähän joka asiasta, miten liikkuu ja missä nukkuu.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, täälläkin vähän jännitetään, että miten kylmää siellä loppupeleissä sitten onkaan 😀 Minne päin te olette suuntaamassa? Toivotaan, että kelit suosii ja päästään molemmat aktiivilomailemaan!

 4. Kuulostaa siltä, että tässä on yksi syy, miksi emme Suomessa paljon matkaile. Jonkin verran kiertelemme sukulaisissa, mutta se nyt onkin sitten kustannuksiltaan ihan eri juttu. Aika kallista on.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No tämä juuri. Mekään ei ennen k*ronaa olla hirveästi kotimaassa (ainakaan Lapissa) matkailtu, ja yhtenä syynä on hinnat. Tälläkin summalla, minkä nyt käytimme, olisimme majailleet leveästi (ja varmasti myös pidempään) jossain lämpimässä. Noh, valintoja valintoja 🙂

 5. Me käytiin Saariselällä syyskuussa ruska-aikaan. En laskenut kustannuksia, mutta eihän se halpa matka ollut, varsinkin kun menimme lentämällä ja vuokrasimme paikan päällä auton. Maksullisia aktiviteettejä matkaan ei sisältynyt, kun käytiin lähinnä patikoimassa muutamana päivänä. Kultamuseoon pääsin Museokortilla, muu seurue joutui toki lippunsa maksamaan. Paikan päällä eniten rahaa meni syömiseen. Olin pohjoisessa myös kesällä ja silloin yllätyin edullisista hotellihinnoista. Toki jätettiin kaikki hienot ja spessut paikat väliin, mutta olin silti odottanut, että tavallisten hotellihuoneiden hinnat olisi olleet pilvissä. Mukavaa Rukan reissua! 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Okei, voisin siis (budjettimatkailun näkökulmasta) miettiä Lapin reissua myös kesäaikaan! 🙂 Kiitos, täällä jo kuumeisesti odotellaan lähtöä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *