Alanya Turkki vinkit

6x Alanyan parhaat nähtävyydet – älä missaa näitä!

1. Alanyan linnoitus

Alanyan suosituin nähtävyys on 1200-luvulla rakennettu Alanyan linnoitus, joka sijaitsee noin 250 metrin korkeudessa Kale-kukkulalla. Linnoitus toimii nykyään ulkoilmamuseona ja siellä voikin kiertelyn lisäksi kivuta muurille ja torneihin katselemaan maisemia: kukkulalta avautuu upea näkymä länsipuolella sijaitsevalle suositulle Kleopatra-rannalle, ja monien mielestä linnoitus onkin hulppeiden näkymiensä vuoksi koko Alanyan paras maisemapaikka.

Alanyan linnoitukselle pääsee helposti kaapelihissillä, linja-autolla, taksilla tai vaikkapa vuokra-autolla. Linnoitukselle pääsee myös kävellen, mutta parin kilometrin pituinen nousu vaatii varsinkin kesäkuumalla hyvää kuntoa ja nesteytystä. Matkan varrella on onneksi useita pysähdyspaikkoja, kuten kahviloita ja matkamuistomyymälöitä, joissa voi levähtää kiipeämisen ohessa.

2. Damlatas-tippukiviluola

Damlataksen tippukiviluola sijaitsee Alanyan keskustan länsipuolella. Vuonna 1948 vahingossa kaivostöiden yhteydessä löydetty luola on paitsi suosittu nähtävyys, myös viilennystä tarjoava luottokohde, jossa lämpötila pysyy aina 22 asteessa. Vaikuttavat tippukivet ovat muovautuneet 15 000 vuoden aikana, ja luolan kostea mineraalipitoinen ilma sekä rauhallinen tunnelma houkuttelevat luolaan runsaasti kävijöitä vuodesta toiseen.

96 %:n kosteuspitoisuutensa ansiosta tippukiviluola on myös suosittu terveyskohde. Luolan kostean ilman, edullisen ionisaation ja lievän radioaktiivisuuden sanotaan parantavan hengitysilman laatua sekä tarjoavan apua esimerkiksi astmaan ja muihin hengitysvaikeuksiin. Luolassa onkin tutkimusten mukaan myös 10-12 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin normaalissa ulkoilmassa.

3. Alanyan majakka

Alanyan majakka sijaitsee kallioisella rantakadulla sataman reunalla, lähellä Punaista tornia. Alkujaan 20 metrinen majakka rakennettiin ja koottiin Ranskassa vuonna 1880 ja kuljetettiin sitten kokonaisena Alanyaan.

4. Kizil Kule eli Punainen torni

Alanyan vanhassa satamassa sijaitseva Punainen torni on maamerkki – ja yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista! Torni on osa Kale-kukkulalla sijaitsevaa Alanyan linnoitusta ja se on rakennettu aikoinaan suojelemaan kaupungin telakkaa. Tornin nimi tulee rakennuksen punaisten tiilten väristä.

Viisikerroksinen, kahdeksankulmainen ja 33 metriä korkea torni valmistui vuonna 1226. Tornin puolustuksellinen rooli näkyy siinä edelleen: rungossa on lukuisia reikiä ja aukkoja, joista vihollisen päälle on kaadettu muun muassa kiehuvaa vettä tai kuumaa oliiviöljyä. Näin sotilaat ovat pystyneet puolustamaan itseään ilman, että heitä pystyttiin haavoittamaan. Nykyään tornin alin kerros on varattu vaihtuville näyttelyille, ja esillä on muun muassa vanhoja mattoja ja kankaita, työvälineitä, aseita ja muita historiallisia esineitä.

5. Kleopatra-ranta

Noin kaksi kilometriä pitkä Kleopatra-ranta on varmasti yksi Alanyan kuuluisimmista ja suosituimmista. Ranta on saanut nimensä Egyptin kuningatar Kleopatran mukaan. Tarinan mukaan Antonius antoi rakkaalleen lahjaksi Välimeren helmen eli ylellisen Alanyan kaupungin.

Kleopatra-ranta on hienohiekkainen ja nopeasti syvenevä ja siksi se onkin monen uimarin suosiossa. Alueella on monenlaisia palveluita, kuten aurinkotuolien ja -varjojen vuokrausta, baareja ja ravintoloita, erilaisia vesiurheilumahdollisuuksia sekä rantalentopallo-, koripallo- ja tenniskenttiä. Lisäksi varjoliitäjät laskeutuvat juuri Kleopatra-rannalle. Eläinten ystäville rannan viereiseltä puistoalueelta taas löytyy kissataloja, ja nurmialueilla törmää useisiin kilpikonniin.

6. Alanyan basaarialue

Alanyan basaarialue on yksi Turkin etelärannikon isoimpia ja kattavampia. Sieltä löytyy muun muassa värikkäitä tekstiilejä, eksoottisia mausteita ja hedelmiä, nahkatakkeja, itämaisia mattoja sekä kaikenlaista rihkamaa, kuten kelloja ja koruja. Basaarialue levittyy kauppoineen ja kahviloineen satamasta aina paikalliselle bussiasemalle asti, jakaantuen pääkatu Atatürkin etelä- ja pohjoispuolelle.

Hinnoista keskustelu kuuluu basaarialueen kulttuuriin, eikä sitä kannata ujostella tai jännittää. Myöskään lähtöhinnan suuruutta ei kannata ihmetellä: se tulee yleensä reilusti alaspäin, ja myyjälle voi ja pitääkin ehdottaa sellaista hintaa, mikä itsestä tuntuu sopivalta. Nyrkkisääntönä on, ettei ostajan koskaan tarvitse maksaa täyttä hintaa, vaan tinkiminen kuuluu asiaan. Jos tinkiminen ei tunnu omalta jutulta, kannattaa ostokset tehdä pääkatujen tai ostoskeskusten kaupoissa, joissa hinnat ovat valmiiksi kohdillaan.

(12) Kommentit

 1. En yhtään ihmettele, että Alanyan linnoitus on Alanyan suosituin nähtävyys. Varsin näyttävän näköinen. Ja kyllä te onneksi näköjään varsin kivoihin paikkoihin tuolla kaikesta huolimatta kuitenkin pääsitte. Alanyaan voisi kyllä itsekin harkita matkustavansa, mutta ei pakettimatkalle..! 😉

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, kyllä me viikon aikana ehdittiin ihan kivasti kiertelemään ja tutustumaan paikkoihin 🙂 Tuolla on paljon kaikkea mielenkiintoista nähtävää, vaikka itse olinkin alkuun hieman skeptinen 😀

 2. Aika lailla samat nähtävyyden kuin viime vuosituhannella, jolloin viimmeksi kävin Alanayassa. Basaari on kyllä mielen kiintoinen paikka ja kanttaa tinkiä parista paikasta samaa tuotetta niin, että vuoron perään käy myyjien luona. Siinä sitä saa kuunnella myyjien mekastusta toisilleen ja ehkä ostajallekin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, nää varmasti on aina yhtä hyviä nähtävyyksiä – vuodesta tai vuodenajasta riippumatta 🙂 Ja komppaan kyllä tuota, että basaari oli mielenkiintoinen paikka ja ikimuistoinen elämys! Ihan noin ”rohkeita” kauppamiehiä ei oltu, vaan tyydyttiin pelkästään kiltisti tinkaamaan yhdeltä myyjältä kerrallaan 😀

 3. Omasta Alanyan matkasta on aikaa jo tosi paljon, mutta muistan jotain näistä. Tuo linnoitus esimerkiksi oli aika mielenkiintoinen ja muistan sieltä jonkun kaivon tapaisen, johon heitettiin vankeja. Luolan ja tuon rannan muistan myös. Olisi kiva päästä joskus uudelleen verestämään muistoja tai etenkin käymään muissakin Turkin kohteissa.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kiva, että osa kohteista muistuu mieleen pitkänkin ajan jälkeen! 🙂 Mulla on myös monista maista jotain ”piilomuistoja”, jotka sitten aktivoituvat, kun näen esim. kuvia tai videoita tietyistä paikoista.

   Toivottavasti pääsisit jossain vaiheessa taas Turkkiin! 🙂

 4. Ollaan menossa aina luotettavan Aurinkomatkojen matkalle poikani kanssa toukokuun puolivälissä Alanyaan. Viimeisestä käynnistä täällä hurahtanut yli 20 vuotta.

  Eikö kaapelihissi ollut toiminnassa, vai asuitteko toisella puolella Alanyaa? Ajattelimme mennä kaapelihissillä ainakin ylös linnoitukselle.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Toivottavasti teille tulee mahtava ja aurinkoinen reissu! 🙂

   Joo, kaapelihissi oli toiminnassa, ja sitä käytimmekin. Tosin kiivettävää on senkin jälkeen ihan mukavasti 😀 Korjaan tämän kuitenkin tekstiin – kiitos huomiosta!

 5. Ollaan kerran käyty pikimmiten Alanyassa. Mieleen jäi juurikin tuo linnoitus ja basaarialue sekä siellä juotu maailman parhaan makuinen granaattiomenamehu.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Meiltä jäi granaattiomenamehu kokonaan maistamatta! Sen sijaan ihastuttiin omenateehen! Koetetaan metsästää vastaavanlaista täältä Suomesta 🙂

 6. Haha, me käytiin tuolla linnoituksella reippaasti yli neljänkympin helteellä – kävellen.
  Taksit jarrutteli vierelle tarjoamaan kyytiä. Ensin oltiin vähän ärsyyntyneitä, että pakkoko sitä kyytiä on tyrkyttää, kunnes lopulta tajuttiin, että useimmat olivat ihan aidosti huolissaan ja päivittelivät, että ette te voi kävellä tällaisessa kuumuudessa! Loppumatkalla ylös otettiinkin sitten lopulta taksi. Takaisin alas käveltiin sitten koko matka, mutta aika monella mehukojulla tankattiin.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Huhhei! 😀 En nähnyt sitä kävelyreittiä kokonaan, mutta olihan siinä kivuttavaa vielä kaapelihissin jälkeenkin. En yhtään ihmettele, että taksit on teitä siellä kosiskelleet kyytiin! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *