Iisalmi & tienoot kaupallinen yhteistyö Pohjois-Savo vinkit

Syyslomavinkit Pohjois-Savoon

Mitä jos tänä vuonna suuntaisitkin syyslomalla monien mahdollisuuksien Pohjois-Savoon? Alueelta löytyy taatusti jokaiselle jotakin: vauhdikkaista aktiviteeteista rauhallisempiin museovierailuihin sekä perinneruuista monipuolisiin luontokohteisiin. Ja vaikkei Pohjois-Savo olisikaan reissun varsinainen määränpää, voi se toimia myös lyhyempänä levähdyspaikkana.

Kokosin tähän postaukseen omat vinkkini syyslomailijoille mahdollisimman monipuolisesti. Toivottavasti joku saa näistä vinkkejä omaan lomaansa tai ylipäätään rohkaistuu suuntaamaan Itä-Suomeen, vaikkei se ehkä alun perin suunnitelmissa ollutkaan!

Kaupallinen yhteistyö: Iisalmi & tienoot

1. Majoitu persoonallisesti

Jos kaipaat ketjuhotellien rinnalle jotain uutta ja erilaista, on pohjoissavolainen tarjonta varmasti mieleesi. Valittavana on monia persoonallisia elämysmajoitusvaihtoehtoja, kuten kirkkovenemajoitus Hanhenlennon kotieläinpihalla, yö riippumatossa Jokiniemen matkailussa sekä erähotellimajoitus Rautavaaralla. Hotellien puolelta suosittelen tutustumaan iisalmelaiseen Golden Domeen, jossa ortodoksinen kulttuuri näkyy ja kuuluu. Rauhaa ja kauniita maisemia rakastavien kannattaa taas suunnata Kiuruvedelle Siniseen Helmeen. Hotelli sijaitsee kauniilla paikalla järven rannalla, ja maisemia pääsee ihailemaan oman huoneen lisäksi kätevästi savusaunasta ja paljusta käsin.

Olen esitellyt Iisalmen persoonallisia majoitusvaihtoehtoja aiemmin tässä postauksessa.

2. Valloita kansallispuisto

Pohjois-Savostakin löytyy oma kansallispuisto, Tiilikkajärvi, joka juhlii tänä vuonna 40-vuotista olemassaoloaan! Jo pelkästään juhlavuosi on mainio syy vierailulle, mutta sen lisäksi vaaleat hiekkarannat, kumpuilevat mäntyharjut sekä kirkasvetisten järvien läsnäolo lumoavat taatusti jokaisen vierailijan.

Puiston alueella on kaikkiaan 21 kilometritä merkittyjä reittejä. Myös ympyräreittejä löytyy: Uiton kierto (7 km), Autien kierto (3,4 km) ja pidempi Tiilikan kierto (18 km). Tiilikkajärvellä on myös mahdollista kokea paljon: siellä pääsee tekemään ylityksen veneellä, ihailemaan erilaisia siltoja ja nauttimaan kauniista järvimaisemista. Lisäksi alueelta löytyy muutamia telttapaikkoja sekä tupia, joissa voi yöpyä.

3. Kulttuuria kaikenikäisille

Vaikka syysloma tunnetusti vietetäänkin ulkoilmassa, saattaa sadepäivä kuitenkin yllättää. Kulttuurin ystäville on tarjolla useita eri museovaihtoehtoja, ja aiheeetkin vaihtelevat laidasta laitaan. Esimerkiksi Iisalmessa sijaitseva Olvin Panimomuseo on todella mielenkiintoinen käyntikohde. Siellä pääsee aikamatkalle Olvin ja ylipäätään panimomaailman historiaan. Museossa pyörivät ikivanhat mainosvideot, joista tuskin yksikään täyttäisi nykypäivän alkoholimainontaan liittyviä kriteerejä. Lisäksi nähtävillä on erilaisia pulloja etiketteineen. Panimomuseon yhteydessä toimii myös lounasravintola, jonka ruoka ja sisustus tekivät ainakin minuun vaikutuksen.

Lapinlahdella sijaitseva Taidemuseo Eemil tutustuttaa kävijät Halosten taiteilijasukuun sekä veistosten että maalausten kautta. Lisäksi museossa on pari vaihtuvaa näyttelyä, joissa on syksyn aikana päässyt tutustumaan ikoneihin sekä Aarne Paldaniuksen kokoelmanäyttelyyn. Sonkajärven puolelta taas löytyy Kansainvälinen Pullomuseo, jonka kokoelmissa on noin 6500 eri puolilta maailmaa kerättyä ja kortistoitua pulloa. Pullokokoelmat tarjoavat värikkään katsauksen sekä Suomen että ulkomaiden kulttuurihistoriaan. Kiuruveden puolella sijaitsee kompakti Rukajärvikeskus, joka johdattaa kävijän sota-ajan tunnelmaan. Keskuksessa on nähtävillä muun muassa veteraanien rintamalla valmistamia puhdetyöesineitä ja taideteoksia sekä veteraanien luovuttamia valokuvia.

4. Liiku luonnossa

Tiilikkajärven kansallispuiston lisäksi Pohjois-Savossa on hurjan paljon mielenkiintoisia ja monipuolisia luontokohteita. Tarjonnasta löytyy koko perheelle sopivia, helposti saavutettavia kohteita, mutta myös paikkoja, jotka ovat hieman vaativampia eivätkä kaikkien kuljettavissa. Jyrkässä sijaitsevat Uuranholin rotkolaakso ja Hankalammen lintutorni sekä lapinlahtelainen, historiaa huokuva Väisälänmäki ovat ehdottomasti käymisen arvoisia paikkoja. Rautavaaran puolelta voisin vinkata Pumpulikirkosta, mikä on luonnon muovaama näyttävä kalliomuodostuma sekä Kiparin ulkoilualueesta.

Pidempien patikoiden ystäville löytyy 30 kilometrin pituinen Volokinpolku, joka on Itä-Sonkajärven vaihtelevassa maastossa kulkeva erävaellusreitti. Reitin varrelta löytyy useita laavuja nukkumista varten. Tarjolla on myös Ruukin tuvalta lähteviä melontavaelluksia: toinen on noin 30 kilometrin mittainen koskivaellus ja toinen vaellus, jossa melotaan 15 kilometriä kalakämpälle ja sieltä takaisin.

5. Elämyksiä eläinten kanssa

Miltä porojen paijaus, laamojen lenkitys tai suomenhevosten silittely kuulostaisi? Iisalmen ja tienoiden alueella on ihailtavan monipuolisesti tarjolla erilaisia eläimiin liittyviä aktiviteetteja. Hanhenlennon kotieläinpiha tarjoaa perinteisen vierailun lisäksi elämyksellisiä eläinkävelyjä, joihin voi lenkkiseuraksi napata mukaan joko poron tai laaman.

Hevosten ystävillekin löytyy palveluja! Talli Taitavat Kaviot taas tarjoaa perinteisten hevospalveluiden lisäksi metsäpaimennusta, jossa nimensä mukaisesti pääsee ohjaajan kanssa paimentamaan lampaita sekä ohjaamaan koiraa. Iloluontosesta löytyy sieltäkin ratsastuspalveluja, ja maastoratsastuksesta on tarjolla useita eri variaatioita ratsastajan tason mukaan.

6. Herkuttele paikallisilla tuotteilla

Onko mitään savolaisempaa kuin karjalanpiirakat? Varmasti monikin asia, mutta itse ainakin yhdistän piirakat ja savolaisuuden vahvasti toisiinsa. Hotelli Golden Domessa on mahdollisuus päästä osallistumaan Piirakkapajaan, jossa esitellään perinteisen karjalanpiirakan historiaa ja valmistusta paikallisen piirakkamestarin opastuksella sekä päästään itse rypyttämään ja paistamaan karjanlanpiirakoita. Samaisessa hotellissa pääsee myös makumatkalle lähiruokamenun mukana.

Täysi-ikäiset taas voivat käydä tutustumassa Olvin Olut-tastingiin, jossa on mahdollista tutustua panimon erikoisuuksiin sekä niille suunnatuille, jopa hieman yllättäville, makupareille. Pakko myös vinkata kahvila-ravintola Iltalypsystä, josta saa ehkä jopa maailman parasta sienikeittoa! Myös paikan persoonallinen sisustus sekä samassa rakennuksessa sijaitseva, sympaattinen pikkukauppa ovat jo itsessään näkemisen arvoisia!

7. Rentoudu ja nauti hemmottelusta

Koska loman ei ole tarkoitus olla mitään suorittamista, kannattaa panostaa myös rentoutumiseen ja itsensä hemmotteluun. Tarjolla on turvehoitoa johon on yhdistetty imukuppihierontaa. Lapinlahdella taas on mahdollista yhdistää samaan reissuun joogaa, saunaelämys yrttikylpyineen sekä sointukylpyjä äänimaljoilla ja gongilla.

Perinteistä savusaunaa taas on tarjolla useammassakin paikassa: se kuuluu tarjontaan esimerkiksi Kirmakka lomamökeillä sekä Haapaniemen matkailutilalla.

8. Vuokraa välineet

Eikö olisikin kiva, jos pakkauslistalta voisi jättää kokonaan pois esimerkiksi teltan tai retkikeittimen? Autoon jäisi tilaa esimerkiksi tuliaisille eikä junassa tarvitsisi raahata tavaravuorta mukanaan. Pääsin testaamaan edellisellä somelähettiläs-reissullani HR Sportsin välinevuokrauspalvelua, ja voin kyllä suositella sitä lämpimästi! Oli todella näppärää, kun teltta ja retkikeitin tuotiin lähtöaamuna suoraan Tiilikkajärven kansallispuiston parkkipaikalle.

Retkeilyvarusteiden lisäksi kannattaa miettiä myös kanootin tai kajakin vuokraamista, sillä ruska näyttäytyy aivan eri tavalla vedestä käsin. Esimerkiksi Ruukin tupa Jyrkässä sekä Metsäkartano Rautavaaralla vuokraavat kajakkeja ja kanootteja.

Siinä oli meikäläisen kootut vinkit monipuoliseen syyslomaan Pohjois-Savossa. Mikäli suuntaat autosi Pohjois-Savoon tai mietit syyslomaretkeä alueelle, kannattaa käydä kurkkaamassa Iisalmi & tienoot -sivusto, johon on kerätty kattavasti alueen tarjontaa niin majoitusten, aktiviteettien kuin luontokohteidenkin osalta.

(19) Kommentit

 1. Iso peukutus Tiilikkajärven kansallispuistolle, todella kiva paikka. Kannattaa piipahtaa myös mainitsemallasi läheisellä Pumpulikirkolla, oli hieno paikka. Tuo Uuranholin rotkolaakso kuulostaa kivalta, siellä en olekaan vielä käynyt.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Tiilikkajärvi on kyllä huikea! Ja ehkä jäänyt hieman vähemmälle huomiolle muihin kansallispuistoihin verrattuna? Tai sellainen fiilis vähän tulee. Myös Pumpulikirkko on huikea retkikohde! Sinne on uusittu tänä vuonna pitkoksia, joten kokemus vain paranee entisestään 🙂

 2. Tiilikkajärven kansallispuistossa en olekaan vielä käynyt, mutta mielessä on ollut monta kertaa. Veljeni asuu siinä aivan Pohjois-Savon rajamailla ja meillä on mökki Etelä-Savossa, joten ei olisi edes pitkä matka.

  Millainen tuo kirkkovenemajoitus on? Kuulostaa jännältä!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Tiilikkajärven kansallispuistoon, jos kerran on noin hyvät mahdollisuudet päästä käymään siellä! 🙂

   Ja tuosta kirkkovenemajoituksesta olen kirjoittanut enemmän täällä: https://www.rantapallo.fi/reissukuume/2022/06/13/iisalmi-majoitus-kokemuksia/

 3. Kyllä, Savo ja erityisesti Pohjois-Savo on matkailualueena melko tuntematon. Voisin hyvinkin viettää syksyisen viikonlopun savolaisissa maisemissa tai ehkä vain yhden yön matkalla Lappiin, sillä itse matka on erittäin tärkeä osa lomareissua. Pitäisi koota postaus Mitä mielenkiintoista löytyy valtatien viisi varrelta

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, Pohjois-Savo on kyllä helppo yhdistää just vaikka Lapin reissuun, kunhan hieman etukäteen suunnittelee 🙂 Ja tosi hyvä postausehdotus! Täytyy laittaa korvan taakse 😉

 4. Edellisestä Pohjois-Savon vierailusta onkin jo ehtinyt vierähtää iso tovi. Noista paikoista kyllä Golden Dome, Sininen Helmi ja Olvin tarjonnat kuulostavat houkuttelevilta, jos patikoimaan ei lähtisikään. Alue on kieltämättä jäänyt ehkä harmittavasti vaikkapa Pohjois-Karjalan ja Kainuun varjoon, vaikka potentiaalia olisi.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Samaa mieltä, alueella on hurjan paljon potentiaalia! 🙂 Joten käy ihmeessä tutustumassa noihin mainitsemiisi paikkoihin, jos/kun tuonne seuduille suuntaat 🙂

 5. Pohjois-Savo on todellakin monipuolinen kohde! Eläinkävely on tosi hyvä idea lähteä kokeilemaan lasten kanssa. Myös välinevuokraamo on loistava idea. Mitä jos ei omista telttaa tai retkikeitintä lainkaan? Näin niitä saa lainaksi juuri silloin kun tarvitsee.

  1. Mahtavia ideoita tuohon suuntaan! Moni kohde oli tuntematon vielä itselle, mutta mitä nyt oon tuolla päin Suomea pyörinyt niin kaunista seutua. Eläinkävelyt, kajakin vuokraaminen ja nuo sointukävelyt jäi etenkin kiinnostamaan.

   1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

    Laita ihmeessä seuraavaa Suomen reissua ajatellen kohteet korvan taa, ja käyt tutustumassa 🙂

  2. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, samaa mieltä, että tuo välinevuokraamo on nerokas! Madaltaa kynnystä lähteä retkeilemään todella paljon 🙂 Ja eläinkävelylle myös lämmin suositus – sopii sekä lasten kanssa että ilman!

 6. Tiilikkajärven kansallispuisto kiinnostaisi, mutta yli 1000 km autolla (edestakaisin) pääkaupunkiseudulta on liikaa. Löytyisiköhän siellä käymiselle muuta edes jotenkin toimivaa vaihtoehtoa kuin oma auto?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ymmärrän hyvin, että noin pitkä ajomatka pelkän kansallispuistovisiitin takia on liikaa. Mä selvitän, pääseekö Tiilikkajärvelle jotenkin näppärästi julkisilla 🙂

 7. Kansallispuistot ja luonto kiinnostaa meitä aina, mutta kieltämättä tuo panimomuseo houkuttelisi myös. Mutta olipas erikoisia majoituksia! Täytyy varmaan ihan käydä kurkkaamassa, että miltä yö kirkkoveneessä näyttää. Kuulostaa aika eksoottiselta. On tosi kiva aina löytää jotain uusia ja vähän erilaisia yöpaikkoja.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Jep, olen itsekin alkanut etsiä persoonallisia ja/tai muuten erikoisia majoituksia kejtuhotellien rinnalle 🙂 Kiva muutenkin kuulla, että postauksesta löytyi mielenkiintoisia kohteita!

 8. Hyviä vinkkejä! Alpakkakävelyt kotieläinpuistossa houkuttaisi eniten, hah. 😀 Savo ei ole kyllä kovin tuttua aluetta, kerran oon käynyt Iisalmessa ja Kuopiossa kaverin luona, mutta ei silloin tullu mitään tämän listan jutuista tehtyjä. Pitää laittaa korvan taakse! 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, ymmärrän täysin – laamat (ja eläimet ylipäätään) on parhaita 😀 Ja kiva kuulla, jos sait postauksesta inspiraatiota!

 9. Marja Leena says:

  *Onko mitään savolaisempaa kuin karjalanpiirakat?* Miten olisi tietääkseni Ylä-Savosta (Vieremältä) lähtöisin olevat muurinpohjaletut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *