Budapest Unkari

Yöllinen Tonavan jokiristeily Budapestissa

En usko, että kukaan Budapestiin matkaava on voinut välttyä Tonavan jokiristeilyjen mainoksilta. Joenvarsi on täynnä turisteista kilpailevia veneitä, jotka houkuttelevat luokseen erilaisilla paketeilla: osa tarjoaa rajattomasti juotavaa, toiset taas elävää musiikkia. Yhteistä kakille risteilyille on kuitenkin se, että niissä pääsee nauttimaan Budapestin parhaista paloista hieman eri perspektiivistä.

Jokainen blogin lukija varmasti tietää, että rakastan merta ja vesi ylipäätään on elementtini. Niinpä olimme oikeasti päättäneet lähteä jokiristeilylle jo ennen kuin olimme saaneet edes hotellia bookattua. Paikan päällä koko päivän jatkunut kaatosade meinasi saada meidät toisiin aatoksiin, mutta oikeasti myös sadesään risteilyssä oli oma tunnelmansa.

Pakko myöntää, että olen aiemmin pitänyt jokiristeilyjä hieman mummoiluhommina; olen sieluni silmin nähnyt tuoliriveittäin eläkeläisiä, jotka (ehkä jopa kiikareilla) ihailevat nähtävyyksiä niistä ohi lipuessaan. En tiedä, onko minusta tullut mummo vai olivatko jalat vain niin loppu monen päivän tauottomasta kävelystä, mutta jokiristeily oli yksi Budapestin reissumme kohokohdista. Oli ihanaa hetkeksi vain istua paikoilleen ja antaa jonkun muun kuin omien jalkojen kuljettaa nähtävyydeltä toiselle.

Pääsimme ensimmäisten joukossa sisälle laivaan. Varasimme paikat keulasta, mikä ei lopulta ehkä ollut paras valinta ainakaan valokuvausta ajatellen. Samalla, kun laivan moottoria käynnisteltiin, kaiuttimista alkoi kuulua vienoa viulun soittoa, joka kuitenkin hukkui puheensorinan alle. En ollut varma, oltiinko myyntiteksteissä lupailtu elävää musiikkia juuri tälle risteilylle, ja se tietenkin aiheutti pientä vinoilua mieheni suuntaan, joka oli hoitanut lippujen varauksen.

Koko päivän jatkuneesta kaatosateesta huolimatta Tonava todella on kaunoinen, aivan kuten Straussin valssissa. Aivan Budapestin keskustassa ja sen rannoilla on toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, jotka varsinkin iltavalaistuksessa ovat upeita. Ja pakko sanoa, että joelta ne näyttäytyivät taas hieman eri kuvakulmasta ja olivat mielestäni erityisen mielenkiintoista kuvattavaa.

Ohitimme korkealla Budan puolella kohoavan Budan linnan, Budaa ja Pestia yhdistävät useat sillat, josta kauneimmaksi nousi meidän molempien mielestä Chain Bridge näyttävine leijonafiguureineen. Meillä vain kävi uskomattoman huono tuuri, sillä silta on remontissa, emmekä päässeet kävelemään sitä – emmekä oikeastaan edes kuvausetäisyydelle. Siksi oli kiva päästä siihen ”käsiksi” edes joelta päin. Pestin puolen kaunein rakennus taas on ehdottomasti Unkarin parlamenttitalo, joka oli illalla kuin satujen linna kylpiessään pehmeän keltaisessa valossa.

Entä minkälainen fiilis risteilystä jäi? Tykkäsin kovasti. Se oli juuri sopivan rento aktiviteetti viimeiselle illalle Budapestissä. Oli kivaa nähdä tutuiksi tulleet (ja jo niin paljon muistikortilta tilaa vieneet) rakennukset vielä kerran hieman toisesta perspektiivistä.

Ensin olin hieman pettynyt kuvausmahdollisuuksiin, sillä sateen kasteleman muovi-ikkunan läpi oli mahdotonta saada ikuistettua muistikortille yhtään mitään. Onneksi yläkansi oli kuitenkin avomallia, joten siellä pääsi kuvaamaan ihan kunnolla. Sadesuoja sentään löytyi, joten täysin taivasalla emme joutuneet olemaan. En tiedä, johtuiko se säästä, mutta yläkannella ei myöskään ollut ruuhkaa, joten siellä pystyi vaivattomasti loikkimaan penkkiriviltä toiselle ”täydellisen otoksen” perässä.

Pakko mainita siitäkin, että tunti oli myös ajallisesti juuri sopiva risteilylle, emmekä me ainakaan jääneet kaipaamaan mitään enempää. Jokiristeilyjen pituushan voi tosiaan olla lähes mitä tahansa; tunnista jopa kuuteen, jolloin maisemien lisäksi on tarjolla kaikenlaista oheisohjelmaa, kuten kolmen tai jopa neljän ruokalajin illallinen. Meidän tarkoituksemme oli nauttia maisemista, joten emme osanneet haikailla minkään ylimääräisen perään.

Antaisin kuitenkin sellaisen vinkin, että kannattaa käydä edes hieman käyskentelemässä Tonavan rannalla ennen kuin varaa jokiristeilyä. Niitä nimittäin tarjoavat niin monet yritykset, että pää saattaa helposti mennä pyörälle toinen toistaan paremmista tarjouksista. Huomasimme kuitenkin, että esimerkiksi laivojen taso ja varustelu heittelivät aivan laidasta laitaan: vaikka eletään joulukuuta, osassa laivoissa ei ollut kunnollisia sisätiloja ollenkaan ja toiset taas olivat melko hurjan näköisessä kunnossa… Ja toisena vinkkinä mainittakoon, että liput kannattaa oikeasti varata ajoissa. Vaikka tarjontaa on paljon, on myös kysyntä suurta. Jonottaessamme omalle risteilyllemme törmäsimme neljän hengen seurueeseen, joka kävi kyselemässä laivoilta vapaita paikkoja ja kaikki myivät ei-oota.

Ja mitä tulee muihin risteilijöihin, oli ilo huomata, miten erilaista porukkaa oli mukana. Oli nuoria kaverijoukkoja, eri-ikäisiä pariskuntia ja niitä eläkeläisiäkin. Emme siis erottuneet mitenkään joukosta!

Mitä ajatuksia tällaiset jokiristeilyt teissä herättävät? Jeij or nej?

(15) Kommentit

 1. Vautsi miten tunnelmallisia kuvia! Jokiristeilyt on ehdottomasti jeij. Olen jopa pohtinut joskus sellaista kaupungista tai maasta toiseen seilaavaa monen yön jokiristeilyä – mutta ehkä sen aika olisi vasta joidenkin vuosien kuluttua. 😉 Budapestissä pimeän aikaan osuva risteily saattaa olla jopa päiväristeilyä upeampi.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sellainen olisi kyllä huippu! Tuollakin satamassa oli pysähdyksissä ”aito” jokiristeilijä, joka oli matkannut useamman maan läpi jokea pitkin 🙂 Innostuin ajatuksesta, mutta googletettuani hintoja jäi homma sitten siihen 😀

 2. Mari / Kodinvaihtaja says:

  Nimenomaa Budapestissa iltaristeily upea, rakennusten valaistus niin upea!!! Itse en siellä risteilylle viimeksi päässyt, syyskuun lopussa oli enää naftisti ja sikataulut ei Budapest päivään sopinut

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Meillekin jäi fiilis, että nimenomaan iltaristeily on tunnelmallisempi ja hienompi kuin päivällä toteutettavat 🙂 Toivottavasti pääset vielä jossain vaiheessa testaamaan jokiristeilyn Budapestissa!

 3. Ehken olisi osannut arvata, että tarkoitat jokiristeilyllä vain muutamaa tuntia joella 🙂 Mutta kaipa sitäkin voi risteilyksi kutsua. Muutamassa kaupungissa, kuten vaikka Moskovassa aikoinaan, olemme moiselle osallistuneet – riippuu tietysti kaupungista, mutta joissain kaupungeissa juuri kaupunkia halkovan joen rannalla on kivasti nähtävää, kuten selvästikin Budapestissäkin!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sillä nimellä niitä kutsuttiin ja olivat myynnissä, joten ei käynyt mielessä vaihtaa nimeä 😀 Me on oltu aiemmin jokiristeilyllä Riiassa ja sekin oli kyllä kiva elämys – kuten varmasti myös tuo Moskovassa tehty! 🙂

 4. Budapest on ihana, ja öinen jokiristeily näyttää kuvissa todella hienolta, nuo rakennuksten valaistukset on huikeita! Itse en jostain syystä ole koskaan vastaavalla jokiristeilyllä käynyt, vaikka Budapestissa on käyty useampaan otteeseen. Ehkä siinä on ollut vähän tuota ”mummo-ylituristisuus-ylimyynti” -ahdistusta, vaikka varmasti on myös ihan järkevän hintaisia vaihtoehtoja tarjolla. Paljonko muuten maksoi liput tuolle tunnin mittaiselle kierrokselle?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ymmärrän täysin ennakkoluulot, mutta suosittelen antamaan jokiristeilylle (varsinkin ilta-aikaan!) mahdollisuuden 🙂 Meidän risteily maksoi alle kympin (tyyliin 9,95 e) henkilöltä.

 5. Mä tykkään jokiristeilyistä. Ollaan osallistuttu aika monelle sellaiselle ja Prahan risteily lienee jäänyt parhaiten mieleen. Tai sitten Cinque Terre mereltä käsin, tosin se oli reittialuksen kyydissä, ei varsinainen risteily. Jos joskus suuntaan Budapestiin haluan käydä jokiristeilyllä.

 6. Mekin mentiin muistaakseni juuri illalla pimeän aikaan Budapestissä jokiristeilylle. Vaikka siellä tuli monta päivää käveltyä joen vartta edes takaisin ja näki rakennukset moneen kertaan, niin on se kuitenkin niin rentouttavaa kun saa vaan itse istua kyydissä, lepuutella jalkoja ja vaan kattella maisemia 🙂 ja tosiaan maisemat näkee kuitenkin vähän eri vinkkelistä.

 7. Ehdottomasti ja! Olen ollut jokiristeilyillä entisen työnantajani seminaareilla Lissabonissa ja Bratislavassa ja tykkäsin kovasti. Budapest on varmasti jo kuvistakin päätellen yksi parhaista jokiristeilykohteista Euroopassa. Harmi, ettette päässeet käyskentelmään Ketjusillalla, mutta kun näitte sen tuosta kulmasta, niin menetys ei ollut suuri. Hienommalta se näyttää Tonavalta päin kuin Tonava siltä katsottuna 🙂
  Täällä alempana Tonavalla Belgradissa jokiristeilyjä tehdään myös paljon, mutta jostain syystä emme ole sellaiselle ikinä menneet. Ehkä joskus vielä.

 8. Kivat tunnelmalliset kuvat!
  Me kyllä risteillään kylissä ja kaupungeissa aina kun on mahdollista. Niillä kun saa eri perspektiiviä ja samalla kun voi lepuuttaa jalkoja.

 9. Kaikenlaiset joki – ja kanaaliristeilyt on kivoja. Onnistuin missaamaan sen Budapestissa, mutta se reissu ei mennyt muutenkaan niin kuin oli ajaellut.

 10. Itse tykkään tällaisista jokiristeilyistä, ja ilta-aikaan tietysti valot kaupungissa kauneimmillaan. Mukavia hetkiä reissuilla, ei pääse mihinkään. Kyllähän tuollaisella risteilyllä kelpaisi olla itsekin!

 11. Hienolta näyttää Budapest iltavalaistuksessa. Me ollaan käyty tuolla vastaavalla risteilyllä, mutta päiväaikaan. Oli kyllä positiivinen kokemus. Muuten olemme kyllä iltaiseen Budapestiin itsekin tutustuneet ja upealta tosiaan näyttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *