lapsen kanssa Portugali

Portugali on lapsiperheen unelmakohde – yhdellä miinuksella

Loma ja pikkulapset saattaa kuulostaa mahdottomalta yhdistelmältä, mutta Portugali pääsi yllättämään positiivisesti! Reissuun mahtui monta positiivista kohtaamista paikallisten kanssa, ja ajattelinkin nyt kertoa teille syitä, miksi Portugali on lapsiperheen unelmakohde (ja lisätä loppuun myös poikkeuksen, joka vahvistaa säännön):

Alle 2-vuotiaiden kanssa pääsee kaikkialla jonon ohi. Tämä pätee niin lentokentällä kuin muualla Portugalissa. Ilmeisesti lentokentällä on tuo kahden vuoden ikäraja, ja muualla Portugalissa pääsee sitten jonojen ohi, jos on liikkeellä pienten lasten kanssa (emme saaneet mistään tarkkaa ikärajaa selville, vaikka koitimme udella). Positiivinen juttu, josta paikalliset muistuttivat meitä aina, kun siirryimme kiltisti jonon hännille. Esimerkiksi huippusuositulle Penan palatsille pääsimme kaikkien jonojen ohi: ensin lippujonossa, ja hetkeä myöhemmin pääsimme vielä monta sataa metriä pitkän jonon ohi suoraan linnaan. Ja tosiaan jonon ohi pääsi koko seurueemme, eivät vain lasten kanssa matkaavat. 

Kaikissa liikennevälineissä (gondolihissit yms.) tullaan innokkaasti auttamaan. Olen välillä kauhulla katsellut, miten vanhemmat taistelevat Suomessa rattaiden kanssa esimerkiksi paikallisbussiin: monesti kuski ei tee muuta kuin lähinnä murisee, jos hommassa menee liian kauan. Toista se on Portugalissa! Ihan sama, mihin liikennevälineeseen sitä yritti lapsineen tunkea (joko rattailla tai kantorinkan kanssa), aina oli useita ihmisiä tarjoamassa apuaan. Lisäksi istumapaikkaa tarjottiin aina lapsen kanssa kulkevalle – joskus jopa liikuttavan innokkaasti.

Lapset huomioidaan aina ja he ovat kaikkialle tervetulleita. Oli kiva huomata, ettei täpötäydessäkään ravintolassa tullut kiukkuisia katseita tai dramaattisia huokauksia, kun saapui lasten kanssa paikalle. Ja jos jollekin lapsista iski kiukku tai väsymys, siihen suhtauduttiin suopeasti paitsi henkilökunnan myös kanssaruokailijoiden osalta. Monesti myös henkilökunta tuli leikittämään ja hauskuuttamaan lapsia siksi aikaa, kun vanhemmat ja muut aikuiset tekevät tilaustaan. Kaikissa ravintoloissa, joissa kävimme oli myös syöttötuolit lapsille – ja useassa paikassa pystyi jopa valitsemaan, minkälaisen tuolin lapselleen haluaa: perinteisen syöttötuolin lisäksi saatavilla oli erilaisia pöytään kiinnitettäviä versioita.

Lapset kulkevat kaikkialla mukana – jopa yömyöhään asti. Edelliseen kohtaan viitaten pakko sanoa, että tämä tuntui aluksi oudolta. Ei ole mitenkään tavatonta nähdä pikkulapsia ravintolassa, puistossa tai ostarilla puolenyön aikaan (joko täysi touhu päällä tai rattaissa retkottamassa). Toisaalta on taas tavallaan ihan kaunis ajatus, että lapset voi ottaa kaikkialle mukaan illallakin, mutta Suomessa joku olisi jo tekemässä lastensuojeluilmoitusta moisesta menosta.

Ja mikä tärkeintä, paikallisten ystävällisyys ja lapsirakkaus on aitoa eikä mitään lavastettua asiakaspalvelua. Reissun aikana seurueemme pikkupojat saivat ilmaiseksi leluja. Vähänkään jos jomman kumman sormi erehtyi osoittamaan jotain kivaa, niin heti oli joku lahjoittamassa sitä heille. Pari mummelia jopa halusi välttämättä maksaa parkkimaksun, sillä pojat olivat heidän mielestään niin suloisia. ”Tämä on lahja pojille”, mummot selittivät samalla, kun syöttivät kolikoita automaattiin.

No entäs se miinus? Se tulee lastenruuista. Valikoimat ovt todella pieniä verrattuna suomalaisiin kauppoihin, ja lisäksi lähes kaikki vauvanruoat ovat ällömakeita. Joissain valmisvelleissä ja ruuissa esimerkiksi on vanha kunnon Marie-keksi yksi ravintoaineista (tai ”ravintoaineista”)… Kannattaa siis varata reilusti ruokaa mukaan, mikäli lapsi on siinä iässä, että elää Pilteillä ja/tai Sempereillä.

Minkälaisia kokemuksia teillä on eri maista lapsiperheen silmin? Entä oletteko törmänneet maahan tai paikkaan, jossa lapsista ei niin välitettäisi?

(12) Kommentit

 1. Mari/Kodinvaihtaja says:

  Nykyään huomioidaan lentokoneeseen mennessä alle kaksivuotiaiden perheet. Kun omat lapset oli pieniä, niin muistaakseni puhuttiin vain lapsiperheistä ilman ikärajaa. Ehkä matkustavia perheitä reittilennoilla oli vähemmän?

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Se voi olla joo! Nyt oli tosiaan aika tarkkaan alleviivattu tuo alle kaksivuotiaat 😀 Saas nähdä, mitä palvelu on sen jälkeen!

 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

  Kuulostaapa kivalta. Erityisesti tuo ravintolakokemus kiinnitti huomioni, siitä olisi Suomessa todellakin syytä ottaa oppia, noinhan sen pitäisi ollakin. Täytyy sanoa, että en ole törmännyt sellaiseen maahan, jossa lapsista ei niin välitettäisi, mutta toisaalta, koska en ole lasten kanssa matkustanut, niin voi hyvin olla etten kaikkeen ole kiinnittänyt huomiota.

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sama täällä, asiaan ei ole tullut aiemmin kiinnitettyä huomiota juurikin samoista syistä 🙂 Mutta oli kuitenkin kiva nyt päästä todistamaan tällaista lapsiystävällisyyttä 🙂

 3. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys says:

  Portugali kuulostaa todella unelmakohteelta pikkulapsiperheen näkökulmasta. 🙂 Tuo on kyllä mielenkiintoista, kuinka myöhään monissa eteläisemmän Euroopan maissa lapset ovat valveilla ja mukana meiningeissä. Kreikassa huomasimme kerran, että klo 24 oli raja, jolloin vanhemmat keräsivät lapsensa kokoon ja lähtivät kaupungilta kotia kohti. En tiedä oliko se sattumaa, että moni lapsiperhe läksi juuri siihen aikaan, vai onko se yleisesti sopivana pidetty aikaraja. Oli harvinainen poikkeustapaus, että me olimme vielä tuohon aikaan ulkona, joten emme ole päässeet tekemään sen enempää empiiristä tutkimusta aiheesta. 😁

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Heh, mekään ei liikuttu enää puolenyön jälkeen, joten ihan tarkkaan en osaa sanoa, onko olemassa joku kirjoittamaton sääntö siitä, mihin aikaan pikkulasten kanssa pitäisi suunnata kotiin 🙂

 4. Elina / elinanmatkalaukussa says:

  En oo Portugalissa matkustanut lasten kanssa, mut kuulostaa todella lupaavalta! Mä niin tykkään kun lapsia huomioidaan selvästi eri tavalla kuin Suomessa, esim. Italiassa ja Bosniassa oli ihan eri meininki. Oon monesti kiittänyt lapsia, kun ollaan päästy niiden siivellä jonon ohi 😀 Kerran jouduttiin Dohassa jonottamaan pitkään turvatarkastukseen ja lapsi sai jonon keskellä hepulin, joten meidät haettiin sieltä pois ja päästiin silloinkin jonon ohi. Ehkä just siksi, että lapsilla ei riitä kärsivällisyys seistä ja odottaa kauan. Nyt Kyproksellakin päästiin passintarkastukseen tulomatkalla ohi jonojen, mut paluumatkalla saatiin sit jonottaa normaalisti. Mua ärsytti kerran niin kovaa, kun tulin lapsen kanssa ulkomailta ja siellä oltiin joka paikassa autettu rattaiden ja laukkujen kanssa ja kun tulin suomeen niin ei tullu kuulonkaan, että joku olisi auttanut…

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Joo, mullakin vähän sellainen käsitys, että Suomessa saa aika pitkälti pärjätä lapsiensa kanssa ihan itse… Mutta onneksi muissa maissa osataan homma huomattavasti paremmin 🙂

 5. Pirkko / Meriharakka says:

  Tuo lasten kulkeminen mukana joka paikassa, iltaisinkin, voi tietysti olla vähän kaksipiippuinen juttu – voisin kuvitella, että väsyneet lapset ovat sitten jo vähän häiriöksikin vaikka ravintoloissa. Onkohan kukaan kysynyt niiltä lapsilta, että haluavatko roikkua mukana vai olla kotona nukkumassa 🙂

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   En kyllä kertaakaan kuullut minkäänlaista kiukkua tai väsymysitkua ravintolassa (tai missään muuallakaan), vaikka kello oli jo paljon. Ehkä ne ovat sitten tottuneet tuollaiseen elämänmenoon?

 6. Melissa Laitakari says:

  Portugali vois toimia perhelomana kyllä, kun alkaa lapsenlapsia tulemaan. Omat lapset kun on jo aikuisia, niin perhelomat on vähän toisenlaisia meillä. En ole koskaan oikein edes ajatellut asiaa, että matkustaisin Portugaliin, mutta nyt vähän aloin asiaa miettiä.
  https://villananna.vaikuttajamedia.fi/

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Ihana kuulla, että Portugali alkoi kiinnostaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *