lapsen kanssa risteily Ruotsi Visby

Visby on täydellinen kohde – myös lapsiperheille

Visby on ollut kesän toivekohteena jo useamman vuoden, ja vihdoin tänä vuonna pääsin tutustumaan tähän ruusujen ja raunioiden kaupunkiin. Säädöltä emme tälläkään reissulla välttyneet, vaan lähtijöiden kokoonpano vaihtui vielä samana päivänä vain muutama tunti ennen kuin meidän piti hypätä autoon. Mukaan lähti lopulta pari aikuista sekä kaksi pientä, alle 3-vuotiasta lasta. Tämä toi reissuun omat haasteensa – ja toisaalta myös rikkautensa.

Vaikka tekisi mieli kirjoittaa siitä, miten tuntuu, että pienten lasten kanssa ei voi lomailla (sanan kirjaimellisessa tarkoituksessa), niin koetan nyt tässä postauksessa keskittyä Visby-reissun parhaisiin paloihin, sillä niitähän riitti! Vaikka saimme Visbystä vasta ensipuraisun (reissussa oltiin sovitusti pienten lasten ehdoilla: emme olleet maissa koko aikaa, sillä väliin tuli päiväuniaikaa ynnä muuta, jotka piti huomioida), olen varma, että palaan saarelle vielä.

Matkustimme Visbyhyn laivalla. Viking Linen Gabriella on jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta ajoi asiansa ihan hyvin. Kokolattiamatoista tosin saattoi nähdä (ja ehkä jopa haistaa) eletyn elämän.

Aika kului suurimmaksi osaksi leikkipaikalla, ja saatoin vain haaveilla rauhallisista kansikävelyistä tai illallisista. Hermot olivat paikoitellen hieman kireällä stressaavan työviikon jäljiltä, eivätkä kaksi uhmaikäistä ”pässinpäätä” suinkaan helpottaneet oloa, päinvastoin. Onneksi leikkihuoneesta oli sentään merinäköala, joten saatoin kuvitella olevani jossain muualla.

Rakkautta ensisilmäyksellä

Kun vihdoin pääsimme maihin, hyppäsimme heti bussin kyytiin. Tarkoituksemme oli mennä Kneippbyhyn huvipuistoilemaan, mutta totta kai meidän tuurillamme huvipuisto avasi ovensa vasta seuraavalla viikolla. Niinpä jatkoimme matkaa keskustaan ja jäimme pois bussiasemalla.

Jo bussissa istuessa olin ihaillut ikkunasta avautuvia maisemia: ihanan karua luontoa ja kesäistä säätä. Kunnon saariston kesä. Hihkuin kuin pikkutyttö nähdessäni jonkun suloisen käppyrämännyn tai pilkahduksenkaan merestä.

Tiesin heti rakastavani paikkaa.

Osa keskustan kaupoista oli aamupäivällä kiinni, joten päädyimme putiikkeihin oikeastaan sillä perusteella, sattuiko ovi olemaan auki. Kävimme ostamassa aurinkolasit sekä monta annosta jäätelöä. Etsimme myös mukavaa ruokapaikkaa, mutta harmiksemme lapsilla alkoi mennä hermot, joten oli turvallisempaa vain jatkaa matkaa.

Seuraavaksi suuntasimme turistimyymälään etsimään magneettia. Oli huvittavaa valita magneettia, kun samaan aikaan liikkeen toisessa päässä toinen pikkuihmisistä repi hyllystä alas kaiken, minkä vain sai. Tässä kohtaa teki mieli kääntää selkä nurkkaa kohden ja leikkiä, etten tuntenut lasta tai hänen perässään hyllyjä järjesteleviä aikuisia…

Visby lapsiperheen näkökulmasta

Miltä Visby vaikutti ”lapsellisten” näkökulmasta? Varsin mainiolta. Keskustan kapeilla kujilla ei juuri autoja näkynyt, joten lapset saivat juoksennella melko vapaasti. Lisäksi muurien ulkopuolella oli paljon kävelyteitä, jotka olivat sopivan kaukana autoteistä, ja jotka suorastaan kutsuivat juoksemaan.

Myös ulkoleikkipaikkojen määrä yllätti positiviisesti. En tietenkään ole asiaan aiemmin kiinnittänyt minkäänlaista huomiota, joten en osaa sanoa, miten muualla maailmassa homma menee, mutta Visbyssä tuntui olevan lasten ulkoleikkipaikkoja hieman ”joka kulman” takana. Osa niistä oli umpeenkasvaneita ja hieman nuhjuisia (ja juuri ne olivat lasten lemppareita), osa taas huomattavasti uudempia.

Visby risteillen vai lentäen?

Me tosiaan risteilimme Visbyhyn. Maissaoloaikaa on reilut seitsemän tuntia (n. 9.15-16.30). Heti alkuun todettakoon, että tuo aika riittää juuri kaupungilla käyskentelyyn, mutta paljon jää näkemättä. Kuten Pirkko aiemman Visby-postauksen kommentissa kirjoitti, Gotlanti on niin paljon muutakin kuin Visby.

Halusin kuitenkin itse saavuttaa Visbyn nimenomaan risteillen. Olen jo pitkään kokenut huonoa omaatuntoa lentämisestä, joten jos voin järkevästi matkustaa kohteeseen muuten, pyrin hyödyntämään mahdollisuuden. Lisäksi nyt vaakakupissa painoivat mukana olleiden lasten toiveet (eli pallomeri ja Ville Viking) reissun suhteen.

Jos kuitenkin haluaa nähdä ja kokea enemmän, suosittelen lentämistä. Minua kutkuttaisi kovasti päästä jatkamaan Visbyn valloitusta loppukesästä. Uusi risteily tuntuisi ajan haaskaukselta ja lentäminen tuntuisi järkevämmältä vaihtoehdolta… Mutta katsotaan, mihin tässä vielä päädytään!

Oletko käynyt Visbyssä? Entä onko Gotlanti muuten tuttu? Mitä tykkäsit?

(6) Kommentit

  1. Reissussa on kyllä kiva, kun sää suosii. Ja vitsit, on nätisti kukassa tuo kirsikkapuu. En ole Visbyssa käynyt, mutta pelkätään siihen liittyen kuulee kehuja. Enkä ihmettele, upealtahan siellä näyttää!

  2. Minuakin kiinnostaa tuo Visby kovasti (lapset jo aikuisia, Thank God…), mutta haluaisin viipyä pidempään JA välttää lentämistä. Eikö risteily onnistu siten että Visbyssä voisi yöpyä ja lähteä paluumatkalle jonain toisena päivänä?

  3. Ruotsin saaret kiinnostelevat. En ole käynyt, yksi syy on juuri se ettei sinne niin kätevästi pääse laivalla, Suomesta siis. Mutta ehkä vielä joskus. Oliko niin että näitä -ilmeisesti- viikkarin risteilyjä on kesän aikana muutamia vaiko joku ihan vakivuoro?

  4. Visby on minusta etenkin kesäisin niin lomasaari kuin näillä leveyksillä voi olla! Jotenkin Visbyssä terassilla istuessaan tulee sellainen fiilis, että koko kaupunki on lomalla, vaikka toki pitäähän siellä olla ihmisiä töissäkin, jotta kaikki toimisi.
    Kun kommentoit tuohon lentäminen vs. risteily, niin jos pitemmäksi aikaa Gotlantiin mielii lentämättä, niin kannattaa muistaa, että matka taittuu myös laivalla Tukholmaan (tai Kapellskäriin tai minne näitä laivoja nykyisin menee) ja Nynäshamnista Gotlantiin hyvin omalla autollakin – näin me aikoinaan ensimmäisen Gotlannin matkamme teimme.

  5. Visby vaikuttaa kivalta. Jos menisi yksin, luulen, että tuo seitsemän tuntia riittäisi hyvin, kun ei tarvitse tehdä kompromisseja missään kohdassa. Tämä kohde on kuitenkin toistaiseksi käymättä.

  6. Visby ja Gotlanti on ihana! <3 se on sellainen kohde, minne haluaisin itsekin palata. Me käytiin silloin Kneippbyn huvikummussa, mutta lapsi oli sen verran pieni että jäi laitteet kokematta, uima puolella käytiin uiskentelemassa. Gotlanti on ihana kohde lapsiperheelle! Me lennettiin ja vuokrattiin periltä auto, Gotlantia on ihana kiertää, meillä tosin jäi etelä puoli saaresta kokonaan koluamatta. Tukholmastakin voi tulla laivalla omalla autolla, silloin välttyy lentämiseltä perille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *