erikoispostaus Matkustaminen

Minne toivon reissaavani vuonna 2024?

Joko saa haaveilla ensi vuoden reissuista? Heti alkuun todettakoon, että nämä matkahaaveilut ovat omalta osaltani olleet vuodesta toiseen varsinaisia farsseja. Alkuvuonna haaveilin Makedoniasta, Pohjois-Norjasta, Hollannista, Islannista, Marokosta, Egyptistä, Ahvenanmaasta ja Rukasta. Minne pääsin? Rukalle. Eikä siinä, reissu oli ihan mahtava, mutta ehkä pitäisi tehdä näitä sittenkin teemalla ”Minne en ainakaan tänä vuonna matkusta”, sillä se tuntuu pitävän paremmin kutinsa.

Päätin kuitenkin haaveilla. Silläkin uhalla, että voin taas vuoden päästä todeta, että mikään niistä ei toteutunut. Tänä vuonna on mennyt lujaa matkustamisen suhteen: plakkarissa on jo kuusi ulkomaanreissua ja kolme uutta maata. Tuntuu, että halusin ottaa koronavuosina menetety matkat korkojen kera takaisin.

Huomaan kuitenkin ajattelevani yhä vain useammin, ettei näin voi jatkua: en voi lennellä montaa kertaa vuodessa. En, vaikka kuinka haluaisinkin reissata. Siksi tuntuu, että tahtia on hiljennettävä vuodelle 2024. Mieluummin yksi tai kaksi pidempää, kunnolla suunniteltua matkaa kuin monta nopeaa (ja usein melko suunnittelematonta) reissua sinne tänne.

Minne siis toivon reissaavani ensi vuonna?

Amsterdam. Oikeasti nauratti kirjoittaa tämä. Minua kauemmin seuranneet tietävätkin jo, että Amsterdam keikkuu jokaisena vuonna haavelistan kärjessä, mutta koskaan en pääse sinne. Ensimmäistä kertaa suunnittelin reissua Hollantiin jo vuonna 2017, ja muutamaan kertaan on ollut lentoliputkin varattuna, mutta aina tapahtuu jotain ja reissu peruuntuu. Ehkäpä taas ensi keväänä?

Balkanin roadtrip. Olen saanut jonkinlaisen pakkomielteen Balkanin roadtripistä (kiitos tästä osittain myös Cillalle, jonka Balkanin blogitekstejä olen lukenut lähes maanisesti). Olisin halunnut tehdä reissun jo tänä kesänä, mutta harmillisesti meillä eivät lomat osuneet yksiin mieheni kanssa. Ja ehkä tämä olisi muutenkin sellainen reissu, jota pitäisi hieman valmistella ja suunnitella ennen lähtöä. Balkanilta minua kiinnostavat erityisesti Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Bulgaria, Kosovo, Serbia ja Pohjois-Makedonia, sillä en ole käynyt niissä aiemmin.

Egypti. Egypti kiehtoo minua jostain syystä todella paljon. Ehkä se johtuu siitä, että lukemani perusteella sitä joko vihataan tai rakastetaan, ja haluaisin itse päästä testaamaan, kumpaan leiriin kuulun. Ehkä hieman yllättäen Egyptiin on ollut todella vaikea saada reissuseuraa, sillä kukaan lähipiiristäni ei tunnu innostuvan siitä matkakohteena. Saa siis nähdä, onko tämä(kään) matkahaave toteutumassa lähivuosina.

Kap Verd ja saarihyppely. Olen pitkään lueskellut Johannan blogia (ja ihaillut mielettömiä kuvia), ja Kap Verde on alkanut kiinnostaa ihan toden teolla. Ehkä hieman pelkään paikan olevan kuitenkin liian tylsä menevälle luonteelleni, ja siksi haluaisinkin yhdistää reissuun saarihyppelyn.

Risteily Huippuvuorille tai Grönlantiin. Haluaisin ihan älyttömästi päästä jollekin pidemmälle risteilylle. Ensin haaveilin Välimeren ja Karibian risteilyistä, mutta jotenkin kummasti päädyin aina selaamaan hieman hyisempiä vaihtoehtoja. Koska mitä tahansa muuta väittäisin, niin tunnun viihtyvän aina vaan paremmin viileässä ympäristössä!

Paluu blogin alkulähteille?

Edellä mainittujen paikkojen lisäksi olen aina valmis lähtemään uusintareissuille Färsaarille tai Islantiin, jos matkaseuraa vain löytyy. Painotan kuitenkin, että tämä postaus on puhtaasti haaveilua. Tuskin ensi vuonna on aiempaa enempää rahaa tai lomaa, joten veikkaan, että samoista kohteista haaveillaan vielä vuosienkin päästä.

Ulkomaan kohteiden lisäksi toivon, että ensi vuonna olisi enemmän aikaa ja mahdollisuuksia reissata ja kiertää ihania luontokohteita myös koti-Suomessa. Haluaisin palata blogin alkulähteille ja jakaa teille enemmän tietoa luontopoluista ja muista hyvistä retkipaikoista. Samalla toivon, että saisin herätettyä telttailuharrastuksen taas henkiin. Erämessuilta vuonna 2022 ostettu teltta odottelee nimittäin vieläkin käyttämättömänä varastossa…

Joko teillä on ensi vuoden reissut mietittynä tai jopa varattuna? Vai oletteko samanlaisia tuuliviirejä kuin allekirjoittanut, ja päädytte lopulta ehkä ihan muualle kuin minne olitte ajatelleet?

Kuvat: Adobe Stock


Lue myös:

(22) Kommentit

 1. Mukavia matkatoiveita!

  Meidän suunnitellut matkat toteutuvat yleensä todella hyvin, vuotta 2020 lukuun ottamatta. Yleensä tässä vaiheessa on seuraavalle vuodelle muutama matka suunniteltuna (tai jopa varattuna). Nyt onkin poikkeuksellinen tilanne, nimittäin meillä ei ole yhtään matkaa suunniteltuna ensi vuodelle. Jotain mukavia reissuja on kuitenkin varmasti tulossa!

  Mitä noihin risteilyihin tulee, niin vaikka Karibia onkin alkanut kiinnostamaan aiempaa enemmän, niin kyllä itsellänikin nuo arktiset alueet ovat kärjessä.

  1. Onhan tässä vielä aikaa suunnitella ja varailla ensi vuoden matkoja 🙂 Ja kiva kuulla, että teitäkin kiinnostaa arktiset alueet. Voidaan lähteä yhdessä reissuun? 😀

   1. Mikä ettei, jos sopiva paikka löytyy! Varmasti tulisi hauska reissu! 🙂

    1. No aivan varmasti! 🙂

 2. Kiinnostava haavelista sulla.

  Meillä on kyllä kohteita listalla, mutta reissuun lähdetään fiilispohjalta ja toisinaan kohteet ovat muita kuin listan paikkoja🥰🌞 Emme halua rajoittaa liikaa itseämme sitoutumalla tiettyyn reissuun kuukausien tai vuoden päähän. Silloin on jo uudet mietteet 🌞🌞

  Meidän ikuisuus kohteet listalla on Skotlanti ja Islanti. Ne kiehtovat, mutta ovat väärällä suunnalla kesäreissuksi. Etsimme monesti aurinkoa ja lämpöä, joten pohjoisen suunta Itävallasta katsottuna ei aina saa toimenpiteitä aikaiseksi.

  1. Mulla on vähän sama, että kiinnostuksen kohteet vaihtelee tosi paljon, joten turvallisempaa on olla varaamatta yhtään mitään – ainakaan kovin paljon ennakkoon 😀

   Mä haaveilen myös Skotlannista! Islannissa on tullut jo käytyä, mutta sinne menisin milloin tahansa uudestaan 🙂

 3. Huippuvuorten ja Grönlannin osalta kannattaa ehkä selvitellä muitakin vaihtoehtoja kuin risteily.
  Etenkin Grönlannin osalta ainakin tuttavieni toteuttavat risteilyt ovat olleet kohdevalinnoiltaan melko huonoja – Nuukin lisäksi on käyty muutamassa ”mitättömässä” muussa kylässä, mutta esimerkiksi Grönlannin kaunein kohde, Ilulissat, ei ole kuulunut reittiin. Myös Huippuvuoret, ainakin Longyearbyen, on helppo omatoimikohdekin. Blogissamme on juttuja kumpaankin kohteeseen toteuttamistamme ei-risteily-reissuista, jos haluat tutustua.

  1. Tuhannet kiitokset vinkeistä! Tosiaan näyttää siltä, että risteily ei tässä kohtaa ehkä ole se paras vaihtoehto :/ Harmi, koska olen haaveillut myös tuollaisesta pidemmän matkan risteilystä! Ja käyn (/kävinkin jo) lukemassa teidän blogitekstejä vielä paremmin, jos reissuun joskus päästään 😀

 4. Mari / Maailma kotina says:

  Meille taitaa tulla vähemmän matkoja ensi vuoteen kuin tänä vuonna. Mutta päivät ei vähene. Toiveissa on kaksi 2 kk:n roaftrippiä Eurooppaan. Niin ja mulla Cillan reissujen innoittama sama pakkomielle , Balkan 🫣🤣

  1. Hahhah, Cillan pitäis saada provikkaa 😀 Mutta siis kahden kuukauden roadtrip kuulostaa aika täydelliseltä!

 5. No ainahan ei käy niin kuin suunnittelee tai haaveilee. Noista sinun haaveistasi valitsisin ilman muuta Grönlannin, sinne tekisi mieli, mutta kenenkään muun ei, kumma kyllä. Balkania kyllä suosittelen, siellä olen itse viime aikoina kierrellyt, Sarajevo on vielä käymättä.
  Itsellänikin on pyrkimys pitempiin matkoihin, tällä hetkellä ei vaan toteudu miehen työtapaturman takia.

  1. Ikävä kuulla tapaturmasta 🙁 Toivottavasti pääsette kuitenkin johonkin reissuun? Ja tuo Grönlanti on sellainen kohde, että tuntuu vahvasti jakavan mielipiteitä. Miehenikään ei ollut siitä kovin innoissaan 😀 ”Miksi aina pitää haluta jonnekin, missä on kylmää?”

 6. Kivoja suunnitelmia ja ainahan niitä voi siirtää eteenpäin, jos ei sattumalta heti toteudu. Itselläni on vuoden alkuun jo varattuna keilatermein ”paikko” Nicaraguaan. Sinne oli suunnitelmat täysin valmiina alkuvuodelle 2021. Pitempiaikainen unelmani Ugandan gorillat toteutuu myös ensi vuoden puolella. Irlantiinkin menin ensimmäistä kertaa, Dubliniin on kesäreissu jo varattu.
  Suunnitelmistasi vielä sen verran, että koska siellä oli pari kohdetta, joihin ei ollut innokkaita kanssalähtijöitä, avautuu sulle tilaisuus koittaa, miltä tuntuu soolomatkailu. En ole vielä kuullut kenenkään soolomatkailijan sanovan, että olisi katunut sitä päätöstä:)

  1. Heh, mä oon haaveilun ammattilainen, mutta toteutuksissa vielä ihan aloittelija! Intoa ja ideoita löytyy siis enemmän kuin konkreettisia toimia. Saa siis nähdä, minne ensi vuonna oikein suunnataan 🙂 Ja oih, Ugandan gorillat! Muistan, kun katsoin Avara luonnon ohjelman, missä näitä kuvattiin, ja silloin(kin) taisin haaveilla, että tuonne on päästävä!

   Ja kovasti olen miettinyt soolomatkailuakin. Taidan vaan olla hieman liian arkajalka (ja seurankipeä) siihen hommaan!

 7. Ihania haaveita ! Kyllä ne vielä toteutuu ! 😀 mut itelläkin on sama ongelma, tänä vuonna on tullut matkustettua paljon sellaisiin paikkoihin jotka ei ollut kovin pitkään harkittuja (esim Kypros) ja paljon kertoo sekin, että itellä ei oo tullut eikä tuu tänä vuonna yhtäkään uutta maata. Ensi vuonna haluan taas enemmän toteuttaa pidempiaikaisia haaveita, mutta mitään ei oo lyöty lukkoon tai varattu. Että katsotaan taas kuinka käy! 😀 Ps. Meidänhän piti ottaa miehet mukaan Färsaarille, et ehkä sinne tehään vielä joku yhteispaluureissu? 😀

  1. Oon valmis palaamaan Färsaarille vaikka heti 😀 Ja joo, ens vuonna sitten vähän paremmin harkittuja matkoja? Harmi, ettei nyt lokakuussa päästy reissuun, mutta eiköhän kevään matka ole kaiken odottamisen arvoinen!

 8. Ihana lukea toisten matkahaaveista, ja nämä sinunkin haaveet kuulostaa niin ihanilta. Näistä sinun listan haaveista itseä kiinnostaisi erityisesti Huippuvuoret ja Grönlanti, mutta en välitä yhtään risteilyistä. Ahdistun laivassa ja öisin tuskin saan nukuttua. Amsterdamista minulla on vaan ihania muistoja. Olin Amsterdamin yliopistossa omien opintojeni jälkeen opettamassa suomea. Rakastin silloin elämääni Amsterdamissa ja myöhemmin, tavattuani mieheni, piti käydä esittelemässä kaupunki hänelle.
  Minä voisin omaan haavelistaani laittaa myös paluun Färsaarille. Se on myös paikka, jonka haluaisin miehelleni näyttää. Itselläni ei ole oikeastaan mitään haavelistaa vielä ensi vuodelle. Alustavasti on ystävien kanssa puhuttu, että lähdettäs Ahvenanmaalle pyöräilemään, mutta katsotaan… Ensi viikolla lähden vajaan kahden kuukauden reissulle, niin voi olla, että sen matkan jälkeen pitää välillä vaan säästää…

  1. Sullahan on ihan mielettömän upea parin kuukauden reissu tulossa! Tiedän jo nyt, että seuraan sitä kateudesta vihreänä… Mutta ihanaa, että pääset toteuttamaan pitkäaikaisen haaveesi ♥

   Ja kivan paljon meillä tuntuu olevan samanlaisia matkahaaveita – tai ainakin mielenkiinnon kohteita. Pirkko tuolla ylempänä jo kommentoikin, ettei risteily välttämättä ole paras vaihtoehto Grönlantiin ja/tai Huippuvuorille, joten ehkä hylkään sen idean.

 9. Tapahtuu. Tänä vuonna on tapahtunut sellaista, että odotan tekonivelleikkaukseen pääsyä ja sehän tietää sitä, että ensi vuodesta osan könkkään kainalosauvojen kanssa. Suomen itäisin piste ja Kizi ovat joka vuosi nyt korkealla listalla. Itäpisteelle piti päästä jo tänä vuonna. Kizi jäi l0r0nan jalkoihin ja sitten Suomi on lietsonut Venäjä-vihaa, joten sinne päin matkustaminen on entistä ankkalampaa. Tänä vuonna päästään ehkä niinkin itään kuin Savoon.
  Pitää katsoa projekti polven jälkeen uusiksi. Tuo Egypti, minä olen kuullut siitä vain paljon pahaa. Edesmenneellä puolisollani oli kaveri, Vekle, joka meni Hurghadaan. Hän luki siellä jotain pokelehtiä ja siivooja yllätti hänet ja ihmetteli, no, muhkeaa pylvästä. Vekle antoi lehdet kiinnostuneelle siivoojalle, mikä myöhemmin kuulemma aiheutti turisteihin kohdistuvan islamistisen terrorismin alun Egyptissä. Vekle taas meni sukeltamaan mereen ja hai puraisi häntä ja hänen jäänteensä tuli Suomeen arkussa. Hänen vaimonsa sekosi niin, että hänestä tuli uskovainen.

  1. Huhhuh 😀 Egypti taitaa tosiaan jakaa mielipiteet aika vahvasti. Mutta olisi kiva päästä päättämään, kumpaan leiriin kuuluu 🙂

   Tsemppiä etukäteen leikkaukseen!

 10. Pidetään peukkuja, että ensi vuonna on parempi onni haaveilujen osalta. Itselläni on vasta Teneriffa varattuna lasten kanssa, mutta haaveisiin kuuluu mm. Amsterdam, Marokko, Egypti, Jenkit ja Korea. Taitaa olla vähän turhan monta haavetta 🙂

  1. Toivotaan, että pääsisin edes jonnekin 😀 Ja kivoja nuo sinunkin haaveesi! Toivottavasti teilläkin mahdollisimman moni reissu onnistuu. Ja kiva, että on jo joku varattunakin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *