Hämeenlinna Kanta-Häme vinkit

Talvisen Hämeenlinnan helmet – top 5

Viimeisten vuosien aikana Hämeenlinna on tullut tutuksi, ja kaupunkia on tullut kierreltyä ristiin rastiin paikoitellen jopa kyllästymiseen asti. Aiemmat muistot täältä sijoittuvat 2000-luvun alkuun, jolloin juhlimme venetsialaisia järven rannalla ja olin korviani myöten rakastunut ruskeasilmäiseen ja kilttikatseiseen poikaan. Hämeenlinna ja poika unohtuivat, kun elämä vei muualle, mutta ympäri mennään, yhteen tullaan…

Kuitenkin nyt, kun tässä ei enää olla ihan ummikkoja, ajattelin laittaa jakoon omat viisi lemppariani talvisesta Hämeenlinnasta.

#1 Aulanko

Aulanko on yksi Hämeenlinnan monipuolisimmista alueista ja luonnosta nauttivan paratiisi! Sieltä löytyy muun muassa näköalatorni kahviloineen (tosin auki vain kesäisin), postauksen kuvituksenakin vilahteleva kansallismaisema, luonnonsuojelualue sekä monia mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin.

Aulangon näkötorni löytyy Aulangon puistoalueelta tekojärven kiertolenkin loppupäästä. Sitä ei voi olla löytämättä sillä se osuu reitin varrelle.

#2 Avantouintipaikat

Mikä olisikaan talvisempaa tekemistä kuin käydä pulahtamassa avannossa? Hämeenlinnasta ja sen ympäristöstä löytyy useampi avantouintipaikka: Ahvenisto (Olympiakatu 18-20), Aulanko (Linnanen 77), Hauhon Porrinahteella, Iittalan Äimäjärvellä sekä Tervaniemen uimarannalla.

Avantouintia varten voi maksaa joko kausi- tai kertamaksun, ja paikat ovat avoinna myös ulkopaikkakuntalaisille.

#3 Kirpputorit

Tänä talvena on saatu nauttia kunnon pakkasista, ja sen takia ajattelinkin nostaa tälle listalle myös hieman tekemistä sisätiloihin, nimittäin Hämeenlinnan mielettömät kirpputorit! Jopa suureen Turkuun verrattuna Hämeenlinnan kirpparitarjonta tuntuu todella monipuoliselta ja laadukkaalta!

Kirpputoreja löytyy ympäri kaupunkia, mutta parhaat sijaitsevat mielestäni Kantolan teollisuusalueella (joka itsessäänkin on jo vierailemisen arvoinen paikka). Kantolasta löytyy muun muassa Suomen Ylijäämävarasto, joka on jokaisen remontoijan ja rakentajan aarreaitta, Nasta Mesta ja Kirpputori Portobello. Lisäksi keskustan kävelykadun tuntumasta löytyy upea Boho Second Hand (Raatihuoneenkatu 29), josta löytää uniikkeja naisten vaatteita, kenkiä ja asusteita.

Yksi mainitsemisen arvoinen paikka on myös Lasten kirppis Kirahvi (Sähkömestarintie 1), josta nimensä mukaisesti saa lasten vaatteita ja tarvikkeita. En ole itse täällä koskaan vieraillut, mutta olen lukenut ja kuullut paikasta niin paljon hyvää, että minun oli nostettava se listalle.

#4 Potku- ja napakelkkailua

Tiesitkö, että Hämeenlinnasta löytyy myös noin neljän kilometrin pituinen potkukelkkarata? Alajärven rannalta löytyy useita potkukelkkoja, jotka ovat vierailijoiden vapaassa käytössä sekä aurattu reitti jäällä. Lapsille löytyy myös pienempiä potkukelkkoja sekä muutama napakelkka rannan tuntumasta. Lisäksi tarjolla on tulistelupaikat, joten retkireppuun voi hyvin pakata eväsleivät tai -makkarat.

Alueella järjestetään talven aikana myös teemapäiviä, jolloin makkaraa ja lettuja voi ostaa suoraan kioskista.

#5 Vankilamuseo

Hämeen linnan kupeesta löytyvä vankilamuseo on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista kohteista koko kaupungissa. Se esittelee Suomen vankeinhoidon ja vankilaelämän historiaa. Museo sijaitsee vanhassa lääninvankilassa, josta viimeiset vangit siirrettiin uusiin tiloihin Kylmäkosken vankilaan vuonna 1993.Museoon saavutaan samaa reittiä kuin vangit aikoinaan. Ensimmäisestä asuinkerroksesta aukeaa komea keskushalli, jossa äänet ja askeleet kaikuvat aavemaisesti. Ylemmissä kerroksissa taas sijaitsevat sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottohuoneet sekä kirjasto ja koululuokat, jotka on entisöity vanhaa aikaa kunnioittaen.

Olen kirjoittanut Vankilamuseosta täällä blogissa aiemminkin, joten jos paikka kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa tämä postaus: Suoraan vankilaan kulkematta lähtöruudun kautta.

Onko Hämeenlinna tuttu? Mitä (talvisia) paikkoja tai nähtävyyksiä itse suosittelisit kaupunkiin matkaavalle?

(16) Kommentit

 1. Oltiin eilen käymässä Hämeenlinnassa nopeasti. Aulangalla olisi ollut hauska päästä käymään, mutta siihen ei ollut aikaa. Siellä ollaan oltu käymässä useita kertoja, mutta ei kertaakaan talvella. Joskus olisi mukavaa nähdä paikka talvellakin. Vankilamuseokin on edelleen käymättä…

  1. Teidän täytyy joskus ilmoittaa, ennen kuin tulette Hämeenlinnaan! Voin lähteä paikallisoppaaksi 😀

 2. Hämeenlinnassa näiden lisäksi kesäaikaan Sibeliuksen kotitalo on must ja Kaupunginmuseo. Sushipaikka Goodmanilla hyvä .

  1. Sibeliuksen kotitalo onkin käymättä ja sushipaikka testaamatta 😀 Eli ei tässä nyt niin asiantuntijoita oltukaan!

 3. Hämeenlinnassa on tullut kyllä käytyä, mutta vankilamuseossa ei. Näistä nähtävyyksistä itseäni kiinnostaisikin ehdottomasti eniten tuo vankilamuseo. Talvisaikaan on mukavinta olla sisällä, mutta museoon menisin mielelläni myös kesällä.

  1. Vankilamuseo on ihan mahtava! Kannattaa ehdottomasti käydä, jos tulee mahdollisuus 🙂

 4. Kiitos vinkeistä!
  Hämeenlinna on itselle tuttu lähinnä kesäkaupunkina. Ja silloin erityisesti Keskiaikafestarit ja Wanaja festival.
  Talvikaupunkina on hieman oudompi tapaus. Joskus on tullut käytyä talvella Hämeen linnassa, jos nähtävillä on ollut jokin mielenkiintoinen näyttely.

  1. Keskiaikafestarit on kyllä kivat (mutta hiton ruuhkaiset)! 😀 Ja onhan Hämeenlinna selvästi kesäkaupunki, mutta kyllä täällä talvellakin keksii tekemistä!

 5. Hämeenlinna on jäänyt harmillisen vähälle huomiolle, vaikka sinne ei olisi kauhean pitkä matka. Täytyy laittaa nämä hyvät vinkit talteen ja ottaa tuo joskus kaupunkikohteeksi 🙂

  1. Joo, tulkaa vierailulle! Voin toimia kaupunkioppaana 😀

 6. Lähiretki, vaikka yhdeksi yöksi, Aulangolle, on ollut pitkään mielessä, mutta eipä ole vielä saatu aikaiseksi. Pitääkin pitää tämä lista mielessä, jos tässä vielä vaikka kevään korvilla innostuisimme!

  1. Tämä alkaa kuulostaa siltä, että täytyy järkätä matkabloggaajille ja -vaikuttajille matka Hämeenlinnaan 🙂

 7. Hämeenlinnassa on tullut pistäydyttyä vain matkalla muualle, mutta näyttäisi siltä että kaupunki voisi ansaita pidemmänkin visiitin. Hienoja luontomaisemia talvisissakin kuvissa 🙂

  1. Kiitos Sarianne! Kannattaa ehdottomasti pysähtyä täälläkin, jos osuu matkan varrelle 🙂

 8. En ole koskaan käynyt Hämeenlinnassa, mutta se on mukavasti matkanvarrella matkalla kotihuudeiltani pääkaupunkiseudulle ja olen useasti etenkin junan ikkunasta ihaillut upeita maisemia ja miettinyt, että voisi olla ihan nätti paikka pistäytyä. Ja tuo vankilamuseo todella alkoi kiinnostaa, varmasti tosi mielenkiintoinen paikka.

  1. Vankilamuseo on super! Todella mielenkiintoinen ja ihanan erilainen moneen muuhun museoon verrattuna 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *