kaupallinen yhteistyö Kõrvemaa Viro

Viron Kõrvemaalta löytyy mini-Lappi

Minua on harvoin, jos koskaan hävettänyt niin paljon kuin Sportland Kõrvemaan retkeily- ja hiihtokeskuksessa, kun Marilin Pehka otti meidät vastaan. Tiedossa oli luontoretki metässä todella koleassa säässä – ja minulta puuttui takki. Marilin varmisteli moneen kertaan, onhan kaikki varmasti ok ja onhan minulla varmasti tarpeeksi päällä. Hävetti hemmetisti.

Pr-matka: Visit Estonia

Alun säätämisestä huolimatta metsäretki oli rentouttava, eikä kylmyys haitannut enää lainkaan, kun pääsimme liikkeelle. Marilin piti meistä huolta jopa liikuttavalla innolla: mikäli maastossa oli pienikin laskeuma hän tarjosi heti kättään: ”Olkaa varovaisia, tässä on mäki.” Välillä äidillinen hössötys pisti hymyilyttämään.

Kõrvemaan luonnonsuojelualue sijaitsee Viron vanhimman kansallispuiston, Lahemaan vieressä. Kõrvemaa tarjoaa vastakohdan virolaiselle tasamaalle, sillä sieltä löytyy paljon suojeltuja metsäalueita, soita, harjuja, laaksoja ja metsäjärviä. Alue onkin suosittu luontokuvaajien, lintu- ja eläinbongareiden sekä sienestäjien ja marjastajien keskuudessa.

Me kävelimme lyhyen, muutaman kilometrin pituisen reitin. Sen aikana ehdimme nähdä majavalammen, kaunista harjumaisemaa sekä maistella pihlajanlehtiä. Pysähdyimme useamman kerran myös vain nauttimaan ympäröivästä luonnosta, ja se oli itselle jälleen erinomainen muistutus siitä, että luonnossa voi ja täytyy laskea kierroksia. Helposti homma nimittäin menee sielläkin jonkinlaiseksi suorittamiseksi, joten oli ihanaa, että matkassa mukana oli ainakin yksi, joka muistutti meitä siitä, mikä oikeastaan on tärkeintä.

Sateen jälkeen metsä tuntui raikkaalta. Hiljalleen retkemme aikana myös kuuli, miten luonto heräili uniltaan: linnut alkoivat laulaa ja äänistä päätellen myös majavat ja ehkäpä joku kauris tai villisika liikkuivat lähistöllä.

Small Lapland ja malamuutit

Niin ihana kuin keväinen metsä olikin, retken ehdottomasti paras osuus odotti lopussa, sillä pääsimme tutustumaan Marilinin Uuejärve Matkapesään sekä Small Lapland -nimisen yrityksen toimintaan. Uuejärven Matkapesä tarjoaa kotimajoitusta kauniilla sijainnilla Natura-suojelualueen sylissä.

Tarina Small Laplandin takaa on melko perinteinen. Marilin kertoo rakastavansa kaikkea Lapissa: lunta, koiria, nuotioita, rekiajeluja… Ja tajusi sitten, että kaiken tämän voisi tehdä myös Virossa. Eipä aikaakaan, kun hän oli toiminnan naisena pannut pyörät pyörimään, ja nyt Kõrvemaalla pääsee ottamaan talvisin Lappi-teemaisia joulukuvia sekä nauttimaan rekikoira-ajelusta.

Hihkuin innosta kuin pikkutyttö, kun tajusin, että pihalta löytyi myös useampi alaskanmalamuutti! Voitte vaan kuvitella, kuka meistä oli ensimmäisenä silittelemässä koiruuksia ja tunkemassa niiden kanssa samaan häkkiin…

Kun vihdoin suostuin lähtemään koirien luota, siirryimme takaisin latoon, josta löytyi liikuttavan hyvät tarjoilut. Oli naapureiden tekemiä kotitekoisia leipiä sekä luonnonyrteistä valmistettuja pestoja ja levitteitä. Nautimme myös pakuri- ja koivunmahlajuomia, joiden suhteen olin aluksi hieman skeptinen, mutta joista sitten innostuin.

Harmiksemme kello tuntui laukkaavan hurjaa vauhtia eteenpäin. Hyppäsimme taksiin ja fiilistelimme kilpaa retkeämme. Ulkoilu oli tehnyt todella hyvää ja mielikin tuntui levänneeltä. Täydellinen aloitus päivälle!

Ovatko Viron retkeilyreitit tai kansallispuistot tuttuja? Minkälaisia kokemuksia löytyy?

Lue myös:

(2) Kommentit

  1. En ole yhdessäkään Viron kansallispuistossa käynyt. Pari kesää sitten meillä oli ajatuksena lähteä tutustumaan Viron luontokohteisiin, mutta se on nyt sittemmin vähän jäänyt. Hienoltahan Kõrvemaan luonnonsuojelualuekin näyttää. Virossa hyvänä puolena on myös suhteellisen lyhyet välimatkat ja pääasiassa varsin tasainen maasto, niin pyörälläkin olisi mahdollista liikkua.

    1. Meillä on ollut samat suunnitelmat – ja suunnitelmiksi ovat jääneet 😀 Pitäisi oikeasti ottaa aikaa Virolle ja sen luontokohteille, sillä niitä siellä riittää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *