kaupallinen yhteistyö Kõrvemaa ruoka Viro

Arun kartano – maalaisromantiikkaa ja käsityöviinejä

Uskoisitko, että Virossa voi viinimatkailla? Kõrvemaalla sijaitsee Arun Kartano, jossa isäntäväki valmistaa käsityöviinejä ja kestitsee vieraita. Pääsimme tutustumaan tähän sympaattiseen kartanoon juuri ennen kotiinlähtöä.

Meille on luvattu käsityöviinien maistelua, joten moni odottaa vierailua innolla. Pian taksi kaartaa vanhojen puiden reunustamalle pihalle. Tässä on Arun kartano. Meitä vastassa seisovat tilan emäntä ja isäntä Katrin Kull ja Käärt Aru. Nopean esittäytymisen jälkeen lähdemme jäätävän kylmää tuulta karkuun ensimmäiseen kellariin, josta löytyy sadoittain viinipulloja. Niissä on pullotettuna pihapiirin makuja ja tuoksuja: on raparperia, erilaisia yrttejä, marjoja ja hedelmiä.

Pr-matka: Visit Estonia

Muutamia vuosia sitten tila oli vain umpeenkasvanut pusikko. Sitten eräänä iltana Katrin ja Käärt pyöräilivät paikan ohitse, ja he molemmat ihastuivat pihapiiriin. Hetkeä myöhemmin he ostivat tilan ja alkoivat palauttamaan sitä entiseen loistoonsa.

Pihan viidakko sai kyytiä, vanha navetta kunnostettiin ja uusimpana jäljelle jääneen kivijalan päälle rakennettiin talo. Sen myötä pariskunta on voinut asua tilalla vuoden ympäri. Aiemmin he viettivät siellä aikaa vain kesäisin.

Pihakierroksen jälkeen siirrymme sisälle. Päärakennus on mieletön: lattiasta korkealle kattoon ylettyvät ikkunat tuovat tilaan avaruutta ja viimeisen päälle mietitty hillitty sisustus kruunaa kokonaisuuden. Keittiön puolella Käärt viimeistelee ruokiamme, vaikka pöytä notkuu jo nyt tarjottavista.

Siirrymme ruokailutilan puolelle. Käärt ja Katrin esittelevät meille käsityöviinejä ja yrttejä, joita niihin on käytetty. Aloitamme viinien maistelun. Ensin lasissa maistuu raparperi, seuraavalla kierroksella kirsikka. Tunnistan myös jasmininkukan ja jonkun tutun yrtin, jolle en kuitenkaan löydä nimeä.

Käärt täyttää laseja vauhdilla, ja minun on pakko toppuutella häntä. Edellispäivän migreenikohtauksen jälkihiki pukkaa päälle, ja silmien takana alkaa jyskyttää pelottavasti. Muut maistelevat vielä ginejä ja vahvempiakin juomia, mutta itse passaan viinien jälkeen. Harmittaa, sillä olisi hienoa jatkaa maistelukierrosta ja osallistua keskusteluun. On upea seurata, miten ylpeästi pariskunta kertoo omasta tuotannostaan ja miten intohimoisesti he suhtautuvat asiaan.

Kello kuitenkin rientää, ja meidän on lähdettävä ajamaan satamaan. Kiitämme pariskuntaa vieraanvaraisuudesta, ja moni ostaa vielä tuliaspullot mukaan.

Jos ymmärtäisin viineistä edes jotain, palaisin tänne varmasti.

Lue myös:

(2) Kommentit

  1. En ole koskaan käynyt millään viinitila, enkä kunnon kaupallisessa viinikellarissakaan. Kiinnostaisi kyllä, ja juuri tämänkaltainen paikka olisi varmasti mukavan tunnelmallinen.

  2. En tiennytkään, että Virosta löytyy myös tällaisia viinimatkailumahdollisuuksia! Vaikuttaa tunnelmalliselta paikalta, ja varmasti herkullinen vierailu 🙂 On myös aina mahtava nähdä, kun ihmiset ovat intohimoisia omaa työtään kohtaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *