Hiidenmaa Viro

Tienvarsikohteet: Rebastemägi ja rakastavaisten Ristimägi

_DSC3725RISTIMÄKI

Ristimäki oli ensimmäinen (ja myös mieleenpainuvin) pysähdyspaikkamme Hiidenmaalla. Aivan maantien varressa sijaitsevasta metsästä löytyy tuhansia erilaisia ristejä, jotka on valmistettu mitä erilaisemmista materiaaleista: on puuristejä, tikkuristejä, peltiristejä, pahviristejä, maahan piirrettyjä ristejä, puihin kaiverrettuja ristejä… Vain mielikuvitus on rajana!
_DSC3744
_DSC3749Perinteen taustoista kerrotaan useampaa tarinaa. Mieheni mukaan pariskunnat tekevät ja jättävät oman ristinsä metsään, jotta onni olisi heille suotuisa. Toisen uskomuksen mukaan ristejä tekivät Hiidenmaalta pysyvästi lähtevät ihmiset: jälleen kerran ristien uskottiin tuovan onnea elämään. Nykyisin taas ristejä tekevät lähinnä ensi kertaa Hiidenmaalla vierailevat turistit ja erityisesti pariskunnat.

Yhden version mukaan kaksi hääseuruetta, joista toinen oli virolainen ja toinen ruotsalainen, kohtasi toisensa kapealla tiellä hääjuhlien päätteeksi. Tie oli niin kapea, ettei ohittaminen onnistunut, vaan syttyi taistelu. Tässä tuoksinnassa toisesta seurueesta kuoli sulhanen, toisesta morsian. Myöhemmin, vuosien jälkeen, jäljelle jääneet morsian ja sulhanen menivät keskenään naimisiin ja elivät elämänsä loppuun asti onnellisina. Ristit ovat siis paitsi muistona taistelussa kuolleille myös tuomassa onnea itselle ja muille.
_DSC3751
_DSC3769Ristin pitäisi tuoda pariskunnille onnea, joten halusimme tietenkin tehdä oman versiomme. Valitettavasti emme kuitenkaan olleet varautuneet kovin hyvin, joten sidoimme tuotoksemme runollisesti nenäliinalla. Oikeasti ristit pitäisi tehdä luonnon tarjoamista materiaaleista, luontoa kuitenkaan mitenkään vahingoittamatta. Toivotaan, että rakkauden jumalat ovat meille suosiollisia tästä pienestä vilpistä huolimatta…

Saa muuten nähdä, onko risti enää tallessa tai tunnistettavissa, kun seuraavan kerran tulemme Hiidenmaalle…
_DSC3727


REBASTEMÄEN RETKIPOLKU

_DSC3778Toinen pysähdyspaikkamme samaisen maantien varressa oli Rebastemäen retkipolku. Polku on kaikkiaan 1,5 kilometrin pituinen ja se sisältää paljon portaita ja kaksi näköalatasannetta, joista on mahtavat näkymät metsän yli. Puolentoista kilometrin lenkin aikana kulkijan pitäisi myös nähdä erityyppisiä metsiä, kuivista mäntykankaista reheviin lehtimetsiin.

Me emme aikataulusyistä ehtineet kiertää koko lenkkiä, mutta kiipesimme ensimmäiset portaat ja kapusimme vielä ensimmäiseen näköalatorniinkin. Pohkeet kiittivät seuraavana päivänä!
_DSC3782
_DSC3796
_DSC3787_DSC3794

Onko Hiidenmaa teille tuttu matkakohde? Entä onko joku käynyt taiteilemassa oman ristinsä Ristimäelle?

(4) Kommentit

  1. Selvästikin ihan läheltäkin löytyisi kaikenlaista ainakin kevyesti mielenkiintoista! Jossain kohdin tuli mieleen viimekesäinen vierailumme Rauman lähellä Sammallahdenmäellä, vaikka sen tarina onkin ihan eri.
    Tuosta kaljatölkkirististä en kyllä ole ihan varma, että onko moisen teko ja ripustaminen hyvää käytöstä – vai sittenkin hyvää mielikuvitusta ja taidetta!

  2. Aina kyllä pääsee unohtumaan tällaiset kohteet läheltä kun haaveilee seikkailuista historiallisissa kaupungeissa tai päheissä luontokohteissa. Pitäisi kyllä lähteä roadtripille Viroon ja käydä samalla myös Hiidenmaalla! 🙂

  3. Ha. Jännä tarina ristien symboliikasta. Kaljatölkkiristi kyllä vei vähän paikan arvokasta mystisyyttä ;D

  4. Hiidenmaa ei ole tuttu kuin nimenä. Mielenkiintoinen tuo ristien tarina, toki kun niistä tulee urbaaneja legendoja niin lopulta kukaan ei tiedä mikä niistä oli tosi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *