Kanta-Häme retkeily talviretkeily Uusimaa Varsinais-Suomi

15 x talviretkikohteet Etelä-Suomessa

Tänä vuonna on täällä Etelä-Suomessakin päästy nauttimaan lumesta. Kivaa on ollut, hiihtämään on päässyt sielunsa kyllyydestä ja luistinkentät ovat pysyneet ennätyspitkään avoinna. Ainoastaan luontopolkuharrastusta tämä ainainen lumentulo, paksut hanget ja auraamattomat reitit ovat vaikeuttaneet.

Monessa paikassa on tullut vain käytyä kääntymässä, sillä umpihangessa kahlaaminen ei ole innostanut meitä kaksijalkaisia – eikä kyllä mäyrinkäistäkään. Välillä on tuntunut suorastaan tuskastuttavalta etsiä talviretkikohteita, sillä (lähes) kaikkialla puhutaan vain kesäajan retkistä. Aihe tuntuu kuitenkin olevan kovin ajankohtainen, sillä kävin seuraajieni kanssa Instagramissa keskustelua aiheesta. Jonkinlaisena yhteenvetona todettakoon, että moni muukin painii samaisten retkihaasteiden kanssa: ei välttämättä uskalla lähteä kovin kauas testaamaan, mahtaako alueella pärjätä pelkissä nastoissa vai tarvitaanko mukaan kenties sauvat ja/tai lumikengät.

Tästä kaikesta inspiroituneena päätin kantaa korteni kekoon ja listata tähän postaukseen sekä omia että seuraajieni suosimia talviretkikohteita. Nämä ovat kaikki sellaisia, että pitäisi pärjätä ihan normaalilla talvilenkkivarustuksella. Lumikengät, sukset ja sauvat saa siis suosiolla jättää kotiin!

 • Myllykoski, Nurmijärvi. Aivan moottoritien kupeessa sijaitseva kohde, joka on helposti kaikkien retkeilijöiden saavutettavissa. Alueella kiertää kaksi 1,5 kilometrin pituista luontopolkua, joiden varsilta löytyy useampi tulistelupaikka. Loistava päiväretkikohde koko perheelle! Lue kohteesta lisää täältä.
 • Mantereenlinna, Hämeenlinna. Tänne kannattaa suunnata, jos kalliot yhdistettynä mielettömiin maisemiin tuntuu yhtään omalta jutulta. Alueella risteilee polkuja siellä täällä, ja niistä voi yhdistää haluamansa pituisen reitin. Kalliot tarjoilevat mahtavia piknik-paikkoja mielettömillä näkymillä! Jyrkkien pudotusten takia paikka ei sovellu aivan perheen pienimmille. Lue kohteesta lisää täältä.
 • Laurinmäen luontopolku, Janakkala. Miltä kuulostaisi talviretkikohde, joka suorastaan pursuaa mielenkiintoista historiaa, vanhoja rakennuksia, uhrilehtoja ja muistomerkkejä? Janakkalassa sijaitseva kolmen kilometrin pituinen Laurinmäen luontopolku värikkäine historioineen ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Museoalueella reitti on helppokulkuista, mutta korkeammalla mäellä ja juoksuhautojen reunoilla saa olla tarkkana siitä, mihin jalkansa asettaa. Lue kohteesta lisää täältä.
 • Käräjäkosken luontopolku, Riihimäki. 1,2 kilometrin pituisella luontopolulla pääsee piipahtamaan jokilaaksoon. Alueen eläimet eivät vaivu talviunille, ja onnekkaimmat retkeilijät saattavatkin nähdä minkin leikkimässä sulien vesien luona. Vaikkei lenkki itsessään ole pitkä, tarjoilee se kuitenkin kauniita maisemia, ja esteettömänä alueena Käräjäkoski tarjoilee kaikille retkeilijöille mahdollisuuden nauttia luonnosta. Lue kohteesta lisää täältä.
 • Uikkupolku, Raisio. Neljän kilometrin mittainen luontopolku kiertää Raisionlahden pohjukan. Reitin aikana ohitetaan lintutorni, lammaslaitumia, asutusalueita ja kuljetaan paikoitellen sekä pellolla että kävelytiellä. Alue soveltuu loistavasti talviretkeilyyn, mutta kevään edetessä tulvat ovat mahdollisia. Lue kohteesta lisää täältä.
 • Haunisten allas & Pomponrahkan suojelualue, Raisio. Suopursuineen, pitkospuineen ja kitukasvuisine mäntyineen Pomponrahka on kuin pieni pala Lappia lähellä Turun keskustaa! Suolla kulkeva luontopolku on pituudeltaan vain pari kilometriä, mutta reittiin saa lisäpituutta suuntaamalla Haunisten altaalle. Kierrokselle tulee mittaa noin kolme kilometriä, ja reitti kulkee allasta mukaellen kallioista ja kivikkoista kangasta pitkin. Lue kohteesta lisää täältä.

Seuraajien suosikit

Kysyin myös Instagramin puolella seuraajilta vinkkejä talviretkikohteisiin, joissa ei tarvitsisi tarpoa vyötäröä myöten hangessa ja joka soveltuisi myös Dodon (mäyrämummon) kanssa retkeiltäväksi. Näistä suurin osa on itselleni täysin tuntemattomia, joten en (ainakaan vielä) osaa ottaa niihin sen kummemmin kantaa. Tässäpä kuitenkin heidän vinkkinsä:

 • Lapakisto, Lahti.
 • Sarvikallio, Tuusula.
 • Koskireitti, Karkkila.
 • Porkkalanniemi, Kirkkonummi.
 • Meiko, Kirkkonummi.
 • Linlo, Kirkkonummi.
 • Lisäksi monet kansallispuistot nousivat kyselyssä esiin. Esimerkiksi Torronsuon, Valkmusan ja Kurjenrahkan reittejä kehuttiin myös talviretkeilyyn sopiviksi. Itse voin allekirjoittaa tämän vain Kurjenrahkan osalta, sillä siellä on tullut ulkoiltua talvioloissa paljonkin.

Löytyykö teiltä vielä muita talviretkeilyyn soveltuvia paikkoja, joita tähän listaan kannattaisi nostaa?

(2) Kommentit

 1. Tämä talvi alkaa olemaan jo pikkuhiljaa ohi, mutta täytyypa laittaa useampi mainitsemasi kohde muistiin ensi talvea varten. En ole Torronsuolla talvella itse käynyt, mutta oletan sen kuitenkin olevan tosi kiva käyntikohde myös talvella: https://www.matkallamissamilloinkin.com/torronsuon-kansallispuisto-upea-luontokohde-kanta-hameessa/

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Torronsuolla olen itsekin vieraillut vain lumettomana aikana, mutta uskon myös, että siellä pääsee helposti etenemään tampattuja polkuja pitkin myös lumisena aikana 🙂 Ja joo, täälläkin alkaa kadut hiljalleen olla lumettomia, mutta metsässä kinokset on vielä aikamoiset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *