retkeily retkiruoka

Muutakin kuin makkaraa: helpot retkiruuat

Ihana, kamala retkiruoka. Retkeily on mukavaa, kun mukana on hyvät eväät – ja raaka-aineet, jotka vievät repusta tai rinkasta mahdollisimman vähän tilaa. Lähes mikä tahansa ruoka maistuu pöpelikössä paremmalta, ja näillä resepteillä valmistat herkullista retkiruokaa nuotiolla tai retkikeittimellä sekä päiväreissuilla että pidemmillä vaelluksilla.

Mutta mitä muuta helppoa lämmintä sitä voisi retkellä valmistaa, kuin makkaraa tai lämpimiä leipiä? Tässä on muutama retkiruoka, jotka on helppo valmistaa eivätkä vaadi Master Chef -tasoista kokkailua tai kokkia. Välineiksi riittää retkikeitin tai nuotio, ja ruuasta riippuen kattila tai pannu. Me hyödynnämme nuotiota kokkailussa aina, kun siihen on mahdollisuus ja sen sytyttämisessä on järkeä.

Kuivaruuat saatu: Kaarna Outdoors


Tomaattinen lohipasta

Tomaattinen lohipasta on yksi ikisuosikkini. Useimmiten raahaamme päiväretkillä mukanamme tuoreita aineksia, mutta yhteistyön tiimoilta testasimme valmistaa herkkupastan kuivatuista aineista; lohesta ja kirsikkatomaatista. Maistui erinomaiselta näinkin, emmekä kumpikaan huomanneet maussa eroa tuoreen ja kuivatun välillä! Lohen ja tomaatin lisäksi kastikkeeseen tulee sipulia, tomaattimurskaa tai -pyrettä sekä mausteita.

Vinkki: Pastan voi helposti korvata myös kvinoalla. Se pitää kylläisenä pitkään ja edistää myös ruuansulatusta. Proteiinia kvinoassa on melkein tuplasti riisiin verrattuna, joten se on hyvä vaihtoehto myös true-retkeilijöille.


Kanawokki

Kanawokki on äärettömän helppo valmistaa, varsinkin jos käytössä on valmiiksi kuivattuja raaka-aineita! Tätäkin klassikkoa voi fiksailla vaikka miten paljon, mutta meidän suosikista löytyy aina kanaa, nuudelia (joko valmiilla maustepusseilla tai ilman), ananasta, herneitä ja maissia.

Vinkki: Kanan voi korvata hyvin myös tofusuikaleilla, jos haluaa kasvisversion! Me maustetaan tofut usein joko kuivatulla taco-kastikkeella, jauhelihamausteella tai currylla – hieman halutusta lopputuloksesta riippuen.


Retkitacot

Tortillat ja tacot taitavat olla ikisuosikkeja kotikeittiön lisäksi myös retkeillessä. Me syödään usein reissuilla molempia, sillä ne ovat vaan niin helppoja ja niihin saa näppärästi taiottua täytteet lähes mistä tahansa. Täytämme tacot milloin kanalla, jauhelihalla tai tofulla ja maustetaan ne aina kuivatulla taco-kastikkeella. Muuten tacon sisältä saattaa löytyä esimerkiksi kuivattua maissia, hernettä ja ananasta sekä juustoraastetta. Jos halutaan oikein herkutella, kannetaan mukanamme pientä creme fraiche -purkkia.

Vinkki: Tacot voi halutessaan korvata tortillaletuilla, jolloin ne vievät repusta tai rinkasta vähemmän tilaa.


Puuro lisukkeilla

Puuro yksinään on melko mautonta ja alkaa nopeasti kyllästyttämään, joten siksi kaikenlaiset lisukkeet ja variaatiot toimivat pelastuksena varsinkin pidemmillä reissuilla. Sen lisäksi, että retkipuuron tulee tietenkin olla maukasta, on sen oltava myös ravinnepitoista. Etenkin näin talviaikaan puuroon kannattaa laittaa reilusti energiapitoisia lisukkeita, kuten pähkinää.

Olemme hyödyntänet Kaarna Outdoorsilta saatuja kuivattuja marjoja (mustikka, vadelma, kirsikka, mansikka) yhdessä ja erikseen, mutta oikeastihan tässä on vain mielikuvitus rajana. Puuron sekaan voi lisätä esimerkiksi raejuustoa, voisilmän, Nutellaa tai suklaata, pähkinöitä, rusinoita, mysliä, mausteita (esim. kanelia tai kardemummaa) keittää kookosmaitoon tai tavalliseen maitoon…

Suolaiset ja makeat letut

Jos puuro on fiksailtavuudeltaan äärettömän helppo retkiruoka, niin samaan yltävät kyllä myös letut; niitä voi valmistaa sekä suolaisella että makealla täytteellä tai syödä sellaisenaan. Tästä helpommaksi retkiruoka tuskin menee? Me olemme vuosien saatossa täyttäneet retkilettuja kaikella mahdollisella; sienillä, tonnikalatahnalla, jauheliha-riisiseoksella, Nutellalla, banaanilla, marjoilla, kinuskikastikkeella… Vain mielikuvitus on rajana!

Vinkki 1: Lettutaikinan voi valmistaa jo kotona ja pakata esimerkiksi tyhjään limu- tai juomapulloon. Jos haluat päästä vielä helpommalla, voit napata retkelle mukaan valmiin lettujauhesekoituksen, johon tarvitsee lisätä vain vettä.
Vinkki 2: Päiväretkille voi helposti pakata mukaan myös jäätelöä, kunhan sen säilyttää ruokatermarissa. Pysyy kesälläkin yllättävän pitkään jäisenä!

(7) Kommentit

 1. Tässä olikin paljon eri vaihtoehtoja. Itse olen äärettömän huono ja laiska näiden kanssa. Tuntuu, että usein ne makkaratkin jää väliin. Täytyykin ottaa tavoiteeksi tsempata tässä asiassa, tulisi varmaan retkipäivästä usein entistäkin mukavampi!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   Sama homma, oon aiemmin ollut tosi laiska retkikokki. Oon kokenut tuotteiden säilyvyyden hankala, ja sen lisäksi olen tosi laiska valmistelemaan mitään etukäteen. Eli esimerkiksi ruokien kuivaus ei tulisi kuuloonkaan 😀 Siksi nää Kaarna Outdoorsin kuivatuotteet on kyllä olleet enemmän kuin pelastus 🙂

 2. No nyt on herkullisen näköisiä aterioita saatu aikaiseksi.😋 Pesee makkarat mennen tullen vaikka ite sanonkin!

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No eikö vaan! Eikä herkullisuus todellakaan jäänyt pelkkään ulkonäköön, vaan nää myös maistui huikean hyviltä! 🙂

 3. Ai että, ihailen aina tällaisia retki/vaelluseväitä. Houkuttelee retkeilemään ihan jo siitä syystä, että pääsisi nauttimaan gourmet-retkieväät. 😋

  1. EVELIINA / REISSUKUUME says:

   No just näin! Jos ei muuten, niin ainakin eväät saa liikkeelle 😉

 4. Nyt tekee mieli lähteä retkelle ihan vain herkkujen vuoksi. Itse asiassa venekokilla on vähän samanlainen ruokalista. Noita lettuja voi ostaa myös valmiina tyhjiöpakkauksessa, tosi kateviä veneessä ja retkellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *